MaxHeadroom Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 1 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 1 (edited) Καλησπέρα στην ομάδα, σε υπό ανέγερση κατοικία περίπου 200τμ πρόκειται να τοποθετηθεί ενδοδαπέδιο κύκλωμα με αντλία θερμότητας για θέρμανση και -πιθανότατα- για δροσισμό. Η κατοικία είναι διώροφη παραθαλάσσια μεζονέτα με τους κύριους χώρους να βρίσκονται στο υπερυψωμένο ισόγειο, ενώ στο ημιυπόγειο βρίσκονται playroom, ξενώνας και διάφοροι βοηθητικοί χώροι. Οι δύο όροφοι συνδέονται μεταξύ τους με εσωτερική ανοιχτή σκάλα που βρίσκεται στο μέσον του κτιρίου, με δυνατότητα τοποθέτησης πόρτας που να τους διαχωρίζει. Τα δάπεδα πιθανότατα θα στρωθούν με πλακάκια, αλλά θα ήθελα τη γνώμη σας και για άλλα υλικά. Σχεδιασμός είναι να μπει επίσης ένα fan-coil στο καθιστικό του ισογείου ώστε: να κάνει αφύγρανση κατά τη λειτουργία δροσισμού. Υπάρχει συμπληρωματικά διαθέσιμος αφυγραντής χώρου. να δίνει συμπληρωματική ψύξη, καθώς το καθιστικό έχει νότιο προσανατολισμό, εκτεταμένους υαλοπίνακες και κατά συνέπεια έντονη ηλιοφάνεια. να αναδεύει τον αέρα του καθιστικού (που είναι ψηλοτάβανο) ώστε να μη συγκεντρώνεται ο ψυχρός αέρας κοντά στο δάπεδο, με τα μειονεκτήματα που έχει αυτό. Στους υπόλοιπους χώρους, προβλέπεται τοποθέτηση ανεμιστήρων οροφής όπου χρειάζεται ανάδευση αέρα. Χωρίς να έχω άποψη από πρώτο χέρι, μου αρέσει η ιδέα της αίσθησης "δροσερού κελαριού" που υποτίθεται ότι προσφέρει ο δροσισμός με ενδοδαπέδια, ειδικά στα υπνοδωμάτια. Αντίθετα, δε μου αρέσουν τα ρεύματα αέρα και ο θόρυβος από τον κλιματισμό, αν και σε χώρους όπως το καθιστικό, τα θεωρώ πιο αποδεκτά. Καθώς είμαι σε φάση συλλογής προσφορών από εγκαταστάτες, θα είναι χρήσιμη τυχόν εμπειρία έχετε από πρώτο χέρι είτε ως εγκαταστάτες είτε ως χρήστες ανάλογου συστήματος δροσισμού. Θα ήθελα επίσης τη γνώμη σας εάν η περιγραφόμενη λύση είναι η βέλτιστη τεχνικοοικονομικά ή αν θα προτείνατε κάτι διαφορετικό. Τέλος, εξετάζω την εγκατάσταση ηλιακού συστήματος υποβοήθησης θέρμανσης, έστω και σε δεύτερο χρόνο, καθώς υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι για τα υποσυστήματα και γενικά η διαμόρφωση του κτιρίου είναι ευνοϊκή για τέτοια εγκατάσταση, οπότε θα ήθελα τη γνώση σας και για το αν αξίζει μια τέτοια επένδυση. Ευχαριστώ πολύ! Edited Νοέμβριος 1 by MaxHeadroom
antloukidis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 1 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 1 (edited) Έχω κάνει αρκετές εγκαταστάσεις αλλά, σαν συνταξιούχος πλέον κάτοικος Ωρωπού, θα σας πω την άποψή μου σαν χρήστης. Ο δροσισμός στο σπίτι μου, που είναι σχετικά κοντά, δεν αρκεί. Το ενδοδαπέδιο είναι τέλειο για το χειμώνα αλλά το καλοκαίρι είναι απαραίτητα τα FCU. Και καθώς θα υπάρχουν όλα... αλληλοβοηθούνται.... το καλοκαίρι βοηθάει το ενδοδαπέδιο και το χειμώνα τα FCU (εκμηδενίζουν την καθυστέρηση θέρμανσης από κρύα κατάσταση, που είναι το μειονέκτημα του ενδοδαπέδιου) Edited Νοέμβριος 1 by antloukidis
MaxHeadroom Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 1 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 1 Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Νομίζετε δηλαδή ότι χρειάζονται περισσότερες FCUs από τη μια που περιγράφω παραπάνω; Η λογική μου είναι ότι το υπόγειο έχει ούτως ή άλλως μικρές απώλειες, ο δε ψυχρός αέρας από το δάπεδο του ισογείου θα ρέει φυσικά προς τα κάτω ψύχοντάς το, άρα δε χρειάζεται FCU εκεί. Στα δε υπνοδωμάτια του ισογείου, η προσδοκία μου είναι ότι, με το ανθρώπινο σώμα εν ηρεμία και οριζοντιοποιημένο στο ύψος του κρεβατιού, θα νιώθουμε επαρκή δροσιά κατά τον ύπνο. Στη χειρότερη περίπτωση, ένας ανεμιστήρας οροφής σε χαμηλή ταχύτητα περιστροφής -και πιθανότατα με αναστροφή προς τα επάνω- θα προσφέρει ικανοποιητική ανάδευση του ψυχρού αέρα από το δάπεδο με αυτόν στα ψηλότερα σημεία, χωρίς τις παρενέργειες των κλιματιστικών (ισχυρά ρεύματα αέρα, ανομοιόμορφη ψύξη, θόρυβο, ξηρότητα, οσμές κλπ). Νομίζετε ότι αυτές οι προσδοκίες μου είναι ανεδαφικές; Πως θα το σχεδιάζατε ιδανικά εσείς;
antloukidis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 2 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 2 (edited) Όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πάνω από 35 για πολλές μέρες, χωρίς να πέφτει τη νύχτα, όπως έγινε φέτος, οι ανεμιστήρες οροφής με τον δροσισμό, δεν προσφέρουν και πολλά... τίποτα βέβαια για την υγρασία. FCU πρέπει να υπάρχει σε κάθε χώρο, υπνοδωμάτιο κλπ. Η σωστή επιλογή και εγκατάστασή τους εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχει κανένα απολύτως από τα μειονεκτήματα - παρενέργειες που αναφέρετε. Μελέτη κλιματισμού από μηχανολόγο που ασχολείται με το αντικείμενο, έχετε κάνει? Αν όχι... κακώς ξεκινήσατε να ζητάτε προσφορές. Edited Νοέμβριος 2 by antloukidis
MaxHeadroom Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 2 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 2 Ναι, φυσικά έχετε δίκιο. Η λύση που παραθέτω είναι ουσιαστικά το αποτέλεσμα της μελέτης από τον πρώτο μηχανικό στον οποίο έχω απευθυνθεί. Είμαι σε φάση αναμονής της μελέτης από ένα δεύτερο και αναζητώ δεδομένα που θα με βοηθήσουν να τις αξιολογήσω συγκριτικά. Είμαι κι εγώ Μηχανολόγος Μηχανικός αλλά απασχολούμαι σε διαφορετικό αντικείμενο, οπότε οι γνώσεις μου περιορίζονται στα θεωρητικά.
antloukidis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 2 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 2 Όπως σας είπα και πιό πάνω, σας μιλάω από την εμπειρία μου στο σπίτι μου, που είναι σχετικά κοντά στο δικό σας. Αποδείχτηκε στην πράξη ότι ο ενδοδαπέδιος δροσισμός με ανεμιστήρες οροφής, που δούλεψαν σε αρχικό στάδιο πριν την εγκατάσταση των FCU, δεν ήταν αρκετά. Αν βέβαια δεν σας ενοχλεί να ξυπνάτε το πρωί και να είστε καταιδρωμένος... τότε ίσως αρκούν!
MaxHeadroom Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 2 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 2 (edited) Είναι σαφές, ευχαριστώ πολύ. Δύο τελευταία πράγματα, αν θέλετε, ώστε να σχηματιστεί ολοκληρωμένη εικόνα από τη δική σας εμπειρία: 1) Η αρχική εγκατάσταση δεν είχε καμμία FCU ούτε κάποιο σύστημα αφύγρανσης; 2) Το δικό σας οίκημα σε τι επίπεδο βρίσκεται από πλευράς θερμομόνωσης; Ας δούμε τι θα προτείνει και ο άλλος μηχανικός. Δεν έχω δώσει καμία συγκεκριμένη οδηγία, πέραν του ότι θέλω να γίνει σωστή εγκατάσταση. Ακόμα και το γεγονός ότι ο πρώτος δεν προβλέπει FCUs στα υπνοδωμάτια αλλά μόνο στο καθιστικό, είναι δικός του σχεδιασμός. Συμπίπτει βέβαια τις δικές μου προτιμήσεις περί απουσίας θορύβων κλπ, αλλά ούτε αυτές είχα εκφράσει εξ αρχής. Έχω την εντύπωση πάντως ότι ο δεύτερος θα προτείνει περισσότερες FCUs, γιατί σε συνομιλία μας χρησιμοποίησε πληθυντικό αναφερόμενος σε αυτού του είδους τον εξοπλισμό. Edited Νοέμβριος 2 by MaxHeadroom
antloukidis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 2 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 2 (edited) 1. Αρχικά δούλεψε μόνο το ενδοδαπέδιο χωρίς FCU (υπήρχαν οι αναμονές αλλά δεν είχαν εγκατασταθεί ακόμα) 2. Υπάρχει θερμομόνωση μεταξύ των τούβλων στους εξωτερικούς τοίχους και επιπλέον θερμοπρόσωψη 5 εκατοστών. Στην ταράτσα χυτή πολυουρεθάνη 5 εκατοστών και εσωτερικά ψευδοροφή με γυψοσανίδα. Τα FCU έχουν διαστασιολογηθεί έτσι ώστε να καλύπτουν το χώρο στη χαμηλή ταχύτητα και έτσι δεν δημιουργούν κανένα ανεπιθύμητο ρεύμα αέρα ή θόρυβο. Το χειμώνα, μετά από απουσία 2-3 ημερών, που το σπίτι είναι παγωμένο ( και το ενδοδαπέδιο θα ήθελε ίσως πάνω από 10 -15 ώρες να το θερμάνει), τα FCU το επιτυγχάνουν σε περίπου 10 - 15 λεπτά ( στη μεγάλη ταχύτητα). Edited Νοέμβριος 2 by antloukidis
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα