Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα.

Η ερώτηση είναι μάλλον λογιστικού χαρακτήρα, αλλά την θέτω σε περίπτωση που κάποιος γνωρίζει κάτι επ' αυτού : έχοντας ελαιόδεντρα (ιδιοκτήτης) και προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσω την Νομοθεσία, διαπιστώνω τα εξής :

1. Ως ιδιώτης - ιδιοκτήτης του ελαιοχώραφου, έχω δικαίωμα να πάω στο λάδι στο ελαιοτριβείο, να πληρώσω τοις μετρητοίς το "δικαίωμα" και τους τενεκέδες και να πάρω το λάδι για ιδιόχρηση.

2. Ως "αφανής αγρότης" γνωρίζω ότι δεν καταβάλλω ΦΠΑ, δεν τηρώ βιβλία και μπορώ να πουλήσω στο ελαιοτριβείο το λάδι που έχω σε μερίδα (για το οποίο θα φορολογηθώ κανονικά). Αλλού διάβασα όμως, ότι η ιδιότητα αυτή έχει καταργηθεί.

3. Ως "αγρότης ειδικού καθεστώτος" θα πρέπει να ανοίξω βιβλία αλλά να μην καταβάλλω ΦΠΑ, μπορώ να πουλήσω λάδι όπου θέλω, έχοντας πάντα τον περιορισμό του ορίου των 15.000€ εισοδήματος.

4. ("Αγρότης πλήρους καθεστώτος", ήτοι κατ' επάγγελμα, δεν με απασχολεί εν προκειμένω, οπότε δεν ασχολήθηκα καθόλου) 

Το ζητούμενό μου είναι να πάρω το λάδι για ιδιόχρηση, αλλά εάν η παραγωγή είναι μεγάλη (συνεπώς δεν μπορώ να το καταναλώσω όλο / ούτε και με απασχολεί να ασχοληθώ πωλώντας το ως "μαύρο"), να μπορώ να το πουλήσω στο ελαιοτριβείο και μόνο (πληρώνοντας προφανώς και τον φόρο εισοδήματος που μου αναλογεί, αφού δηλώσω το ποσό είσπραξης κατά την εκκαθάριση της φορολογικής μου δήλωσης).

Ευχαριστώ.

ΥΓ Είμαι δημόσιος υπάλληλος. Ο λογιστής μου με παρεπεμψε στις δύο πρώτες λύσεις, ωστόσο για το 2. βρίσκω ελάχιστα στοιχεία.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλημέρα συνάδελφε. Θα κάνεις αυστηρά το πρώτο. Θα τονίσεις στο λογιστήριο του ελαιοτριβείου η καταχώρηση που θα κ΄άνει στο ΑΦΜ σου θα είναι "ιδιώτης, φυσικό πρόσωπο, μισθωτός, συνταξιούχος" και να μην "αλιεύσει" καταχωρήσεις απευθείας από το ταξιςνετ και τα στοιχεία και τα κουμπώσει απευθείας στο πρόγραμμα. 

Το δικαίωμα θα το πληρώσεις τοις μετρητοίς (ή με ηλεκτρονικά μέσα, το ίδιο είναι) διότι αν αφήσεις ελαιόλαδο για πληρωμή του ελαιοτριβείου θεωρείται πώληση και θα έχεις πρόβλημα. Το ελαιοτριβείο θα σου εκδώσει απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

Σε μένα που ασκώ ελεύθερο επάγγελμα είναι έτσι, διότι ο νόμος λέει οτι αν θέλεις να πωλήσεις λάδι και δεν είσαι αγρότης ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ τότε θα πρέπει να γίνεις αγρότης κανονικού, δηλαδή να ανοίξεις βιβλία όπως θα άνοιγες σε οποιοδήποτε άλλο επιτήδευμα. Το να βάλεις στο κωδικό της φορολογικής σου δήλωσης εισόδημα από αγροτικά χωρίς να έχεις τα παραπάνω κριτήρια είναι αυτοχειρία πλέον καθώς άνετα μπορούν να σε καλέσουν για έλεγχο. 

Αγρότης ειδικού δεν μπορείς να γίνεις από όσο ξέρω. Βρήκα στο ίντερνετ το άρθρο που μάλλον σου επιτρέπει να γίνεις ειδικού καθεστώτος https://vaspapachristou.gr/δημόσιος-υπάλληλος-αμείβεται-και-ως-α/

Δες εδώ και το εγχειρίδιο της ΑΑΔΕ για αγρότες ειδικού καθεστώτος.

Αν μπορείς συμφέρει με τα χίλια και αν έχεις αυτό το καθεστώς μπορείς και να πουλήσεις και να λαμβάνεις επιδότηση. Κριτήρια για να παραμείνεις είναι μέχρι 15.000 Ε αγροτικό εισόδημα και μέχρι 5.000 επιδότηση.

Αν τυχόν έχεις μεγάλη παραγωγή φέτος (θα είσαι μάλλον από τους τυχερούς που είτε έχουν ποτιστικούς ελαιώνες ή έβρεξε στην περιοχή) και δεν έχεις καθεστώς ειδικό ή κανονικο αναγκαστικά θα το "ρίξεις" σε κάποιο γνωστό σου (ρώτα και το ελαιτριβεία) θα του πληρώσεις ότι φόρο πρέπει (αν πρέπει) και θα σου δώσει τα χρήματα μετρητά. Δεν υπάρχει άλλη λύση.

Edited by Pavlos33
  • Like 1
  • Thanks 1
  • 1 month later...
Δημοσιεύτηκε

@Pavlos33 Ζητώ συγγνώμη, τώρα διάβασα την ανάρτησή σου (δεν υπήρχει tagging και ως εκ τούτου, δεν το έλεγξα). Σε ευχαριστώ πολύ. Στο μεσοδιάστημα, αυτά περίπου και εγώ, κατάφερα να βρω και να κατανοήσω.

Σαφώς και με ενδιαφέρει το 1 (όντας μισθωτος τους Δημοσίου) και είναι και ένας λόγος παραπάνω που κόπτομαι (λόγω ιδιότητας). Δεν θέλω να μπλέξω σε περίεργες διαδικασίες με την Εφορία, αλλά γίνουν απολύτως νόμιμα όλα.

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα. Στο διάστημα αυτό ρώτησα και έναν ακόμη που εργάζεται ως δημόσιος υπάλληλος σε Δήμο και μου είπε ότι έχει ενεργοποιήσει το καθεστώς ειδικού ΦΠΑ (Αγρότης ειδικού καθεστώτος) οπότε το αναθέτεις στον λογιστή σου και έτσι μπορείς να κάνεις πωλήσεις ελαιολάδου νόμιμα τόσο κατευθείαν στο ελαιοτριβείο (ή στους εμπόρους οι οποίοι αγοράζουν στο χώρο του ελαιοτριβείου), ακόμη και σε ιδιώτες. Τα κριτήρια που αναγράφω παραπάνω, λογικά δεν θα έχουν αλλάξει (το ελέγχεις). Επιπλέον βλέπεις και το θέμα επιδότησης, αν δηλαδή υπήρχαν από τους προκατόχους ενεργά δικαιώματα.Μετά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο (2024-2025) περίπου την Άνοιξη λίγο πριν το Πάσχα, ανοίγουν οι αιτήσεις στο ΟΣΔΕ. Μέχρι τότε μπορείς να συλλέξεις πληροφορίες για την ύπαρξη δικαιωμάτων στους ελαιώνες σου και αν πληρούνται τα κριτήρια για να ληφθεί επιδότηση. (αρχή μπορείς να κάνεις με μια επίσκεψη στην τοπική ένωση αγροτικών συνεταιρισμών).

• Thanks 1
Δημοσιεύτηκε

@Pavlos33 Ήθελα να ενημερώσω ότι όλα πήγαν μια χαρά. Πήγα εν τέλει υπό το καθεστώς του αφανούς αγρότη, εκδόθηκε απλή απόδειξη, πληρώνοντας δικαίωμα (12%) και τον αναλογούντα ΦΠΑ (6%), συν τενεκέδες (3€ έκαστος). Να σημειώσω ότι το χαρτί το κρατάμε απαραιτήτως, προκειμένου να προσκομιστούν τα στοιχεία στη φορολογική δήλωση.

Δημοσιεύτηκε

@JohnnyHoliday Καλοφάγωτο το λαδάκι και του χρόνου.

Προσωπικά δεν έχω συμπληρώσει ποτέ κάτι στην δήλωση. Είναι για ιδιόχρηση και υπάρχει κάποια υποχρέωση. Άλλωστε αυτός είναι ο σκοπός που όταν δεν είσαι είτε αγρότης κανονικού είτε ειδικού καθεστώτος δεν μπορείς να κάνεις πώληση (νόμιμη εννοώ) και γι' αυτό πληρώνουμε το δικαίωμα αντί να μας το κρατάνε σε ποσοστό επί του λαδιού. Τα παραστατικά από τα ελαιοτριβεία τα κρατάς για να έχεις τα στατιστικά σου για την οξύτητα (να τους ζητάς να στην μετράνε) για το μέσο όρο περιεκτικότητας κλπ. Παρεμπιπτόντως αν υπάρχει στην περιοχή η δυνατότητα να επιλέγεις συνεταιριστικό ελαιοτριβείο καθώς αυτό έχει μικρότερο δικαίωμα ακόμα και για τους μη μέλη του συνεταιρισμού, σε σχέση πάντοτε με ένα ιδιωτικό.

• Thanks 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

@Pavlos33 Οι ελιές είναι στη Μεσσηνία (περιοχή Γαργαλιάνων, για την ακρίβεια). Με τον συνεταιρισμό παθαμε τεράστιο χουνέρι πριν περίπου 8-10 χρόνια. Βαρεσε κανόνι και χάσαμε ό,τι φύλαξη υπήρχε μέσα (μιλάμε για κάποιους τόνους - όχι δεκάδες, αλλά σε κάθε περίπτωση τόνους -), με αποτέλεσμα αρκετοί εξ ημών, να μην θέλουμε ούτε απ' έξω να περάσουμε. Υποτίθεται ότι έγινε αναδιάρθρωση αλλά όπως μπορείς να φανταστείς και εσύ, ουδεμία πρόθεση και ζέση υπήρξε από πλευράς τους, για αναγνώριση της ζημιάς ("κάνε μια αίτηση να την εξετάσει το διοικητικό συμβούλιο του συνεταιρισμού...").

Το τυπικό γενικά είναι, να το περνάς στη δήλωση. Το γιατί δεν το γνωρίζω για να σου είμαι ειλικρινής, μπορώ όμως να το ρωτήσω και να (σε) ενημερώσω.

ΥΓ Για το ειδικού καθεστώτος, στην περίπτωσή μου είναι αρκετά μπλεγμένο (το καθεστώς) : οι ελιές ανήκουν εξ αδιαθέτου σε τρία αδέρφια (έμενα και τα υπόλοιπα δύο δηλαδή), οπότε για το ζήτημα φερ' ειπείν μιας πιθανής επιδότησης, θα έπρεπε ο ένας εξ ημών, να λάβει την ιδιότητα και με εξουσιοδότηση από τους άλλους δύο, να κινήσει τις διαδικασίες στον ΟΣΔΕ (ένας λογαριασμός πρέπει να υπάρχει και ένας ΑΦΜ για το χωράφι με τις ελιές). Συνεπώς, θα επικρατούσε ένα μίνι χάος μετά, με την φορολογία αυτού του μοναδικού δηλωμενου ΑΦΜ και του τι θα έπρεπε να αποδοθεί σε αυτόν, από τους υπόλοιπους δύο. 

ΥΓ2 Οι ελιές πράγματι (απαντώντας σε παλιότερο ερώτημα σου) είναι ποτιστικές, από νόμιμη γεώτρηση στη οποία έχουμε αγοράσει μερίδιο. Στη Μεσσηνία αρκετοί ποτιζουν.

Edited by JohnnyHoliday
Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλημέρα. Καταλαβαίνω την αναστάτωση και τη χασούρα βεβαίως, παρόλα αυτά υπάρχουν και συνεταιρισμοί που δεν έχουν πρόβλημα. Η διαφορά του ποσοστού δικαιώματος είναι το θέμα, δηλαδή ότι πληρώνεις παραπάνω σε σχέση με ένα ιδιωτικό ελαιοτριβείο χωρίς κανένα λόγο. Αν έχεις μεγάλη ποσότητα και η συμφωνία είναι να παραμένει για φύλαξη μέχρι να πετύχεις την καλύτερη τιμή, τότε υπάρχει ρίσκο ακόμη και να γίνει κλοπή (νομίζω κάπου προς Τριφυλία είχε ακουστεί πέρυσι ή πριν δυο χρόνια, δεν θυμάμαι ακριβώς. Εκτός αν το μπερδεύω με άλλη περιοχή). Για την δήλωση το λογιστικό γραφείο που συνεργάζομαι πάνω από 20 χρόνια ποτέ (αν και το είχα αναφέρει ως ερώτηση) δεν έβαλε στη δήλωση εισόδημα ιδιόχρησης. Οπότε, για να είμαι ειλικρινής δεν το έψαξα περαιτέρω αν υπάρχει τέτοια υποχρέωση, αφού για μένα δεν υφίσταται πώληση. Για την εξ' αδιαιρέτου κατάσταση ακόμη και έτσι αξίζει τουλάχιστον να ενεργοποιήσετε την επιδότηση σε ένα ΑΦΜ και ας μοιραστείτε το ποσό. Έτσι και αλλιώς αφορολόγητο θα είναι. Για τις ποτιστικές ελιές σας, όπως πλέον έχουν γίνει τα πράγματα, είναι ευλογία να υπάρχει νερό και πόσο μάλλον με εγκατάσταση γεώτρησης. Όπως πάνε τα πράγματα τουλάχιστον τα τελευταία τρία τουλάχιστον χρόνια, φαίνεται ότι έχουμε μικρής διάρκειας χειμώνες, με όχι χαμηλές θερμοκρασίες και λίγες βροχοπτώσεις, ενώ τα καλοκαίρια έχουν μεγαλύτερη διάρκεια με υψηλές θερμοκρασίες  και συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα και χωρίς καθόλου ή με ελάχιστες βροχές. Η ελιά ως δέντρο σαφώς και είναι ανθεκτικό σε όποιες καιρικές συνθήκες, πλην όμως η σοφία της φύσης κάνει το δέντρο  είτε να ζήσει το ίδιο, είτε να παράγει απογόνους (καρπό). Σε τέτοιες έντονες συνθήκες επιλέγει το πρώτο (οικονομία της φύσης). Χαρακτηριστικό παράδειγμα η φετινή κατάσταση με ολική καταστροφή καρπού σε περιοχές με έλλειψη βροχών. Ένα άλλο θέμα με τις ποτιστικές είναι ότι αν για κάποιο λόγο σταματήσει το πότισμα θα έχουν πρόβλημα μέχρι να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, καθώς το ριζικό σύστημα "τεμπελιάζει" και θα έχει συνηθίσει στο "εύκολο" νερό που παρέχεται και όχι στην συνεχόμενη αναζήτηση υγρασίας.

Edited by Pavlos33
διόρθωση ορθογραφίας λέξης
Δημοσιεύτηκε

Ναι, Τριφυλία έγινε. Σωστά θυμάσαι. Όμως, αφορούσε στα τσουβάλια στο χωράφι, που περίμεναν το λιοτρίβι να τα φορτώσει (του έκοψαν την περιφραξη και του τα σήκωσαν βράδυ). Η κλοπή δηλαδή, έγινε εκτός ελαιοτριβείου (δεν είχαν προλάβει καν, να ανέβουν τα τσουβάλια για σύνθλιψη). Εδώ έγινε χειρότερο : κραχ στον ίδιο τον συνεταιρισμό!

Την επιδότηση θα μπορούσαμε να την μοιραστούμε πράγματι, το πρόβλημα όμως θα ήταν μετά με την φορολόγηση των λαδιών (φόρο εισοδήματος πληρώνεις σε κάθε περίπτωση). Για αυτό και δεν προχώρησε, γιατί θα γινόταν μπέρδεμα με τη φορολογική δήλωση αυτού που θα το επιβαρυνόταν.

Δημοσιεύτηκε

Δηλαδή η επιδότηση που έστω ότι θα λάμβανε ο ένας εκ των τριών θα φορολογούνταν; Αναφέρομαι πάντοτε στο καθεστώς (που δικαιούσαι) για τον ΦΠΑ ως ειδικού καθεστώτος (μέχρι 5.000 Ε επιδότηση).

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.