Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα.

Η ερώτηση είναι μάλλον λογιστικού χαρακτήρα, αλλά την θέτω σε περίπτωση που κάποιος γνωρίζει κάτι επ' αυτού : έχοντας ελαιόδεντρα (ιδιοκτήτης) και προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσω την Νομοθεσία, διαπιστώνω τα εξής :

1. Ως ιδιώτης - ιδιοκτήτης του ελαιοχώραφου, έχω δικαίωμα να πάω στο λάδι στο ελαιοτριβείο, να πληρώσω τοις μετρητοίς το "δικαίωμα" και τους τενεκέδες και να πάρω το λάδι για ιδιόχρηση.

2. Ως "αφανής αγρότης" γνωρίζω ότι δεν καταβάλλω ΦΠΑ, δεν τηρώ βιβλία και μπορώ να πουλήσω στο ελαιοτριβείο το λάδι που έχω σε μερίδα (για το οποίο θα φορολογηθώ κανονικά). Αλλού διάβασα όμως, ότι η ιδιότητα αυτή έχει καταργηθεί.

3. Ως "αγρότης ειδικού καθεστώτος" θα πρέπει να ανοίξω βιβλία αλλά να μην καταβάλλω ΦΠΑ, μπορώ να πουλήσω λάδι όπου θέλω, έχοντας πάντα τον περιορισμό του ορίου των 15.000€ εισοδήματος.

4. ("Αγρότης πλήρους καθεστώτος", ήτοι κατ' επάγγελμα, δεν με απασχολεί εν προκειμένω, οπότε δεν ασχολήθηκα καθόλου) 

Το ζητούμενό μου είναι να πάρω το λάδι για ιδιόχρηση, αλλά εάν η παραγωγή είναι μεγάλη (συνεπώς δεν μπορώ να το καταναλώσω όλο / ούτε και με απασχολεί να ασχοληθώ πωλώντας το ως "μαύρο"), να μπορώ να το πουλήσω στο ελαιοτριβείο και μόνο (πληρώνοντας προφανώς και τον φόρο εισοδήματος που μου αναλογεί, αφού δηλώσω το ποσό είσπραξης κατά την εκκαθάριση της φορολογικής μου δήλωσης).

Ευχαριστώ.

ΥΓ Είμαι δημόσιος υπάλληλος. Ο λογιστής μου με παρεπεμψε στις δύο πρώτες λύσεις, ωστόσο για το 2. βρίσκω ελάχιστα στοιχεία.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλημέρα συνάδελφε. Θα κάνεις αυστηρά το πρώτο. Θα τονίσεις στο λογιστήριο του ελαιοτριβείου η καταχώρηση που θα κ΄άνει στο ΑΦΜ σου θα είναι "ιδιώτης, φυσικό πρόσωπο, μισθωτός, συνταξιούχος" και να μην "αλιεύσει" καταχωρήσεις απευθείας από το ταξιςνετ και τα στοιχεία και τα κουμπώσει απευθείας στο πρόγραμμα. 

Το δικαίωμα θα το πληρώσεις τοις μετρητοίς (ή με ηλεκτρονικά μέσα, το ίδιο είναι) διότι αν αφήσεις ελαιόλαδο για πληρωμή του ελαιοτριβείου θεωρείται πώληση και θα έχεις πρόβλημα. Το ελαιοτριβείο θα σου εκδώσει απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

Σε μένα που ασκώ ελεύθερο επάγγελμα είναι έτσι, διότι ο νόμος λέει οτι αν θέλεις να πωλήσεις λάδι και δεν είσαι αγρότης ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ τότε θα πρέπει να γίνεις αγρότης κανονικού, δηλαδή να ανοίξεις βιβλία όπως θα άνοιγες σε οποιοδήποτε άλλο επιτήδευμα. Το να βάλεις στο κωδικό της φορολογικής σου δήλωσης εισόδημα από αγροτικά χωρίς να έχεις τα παραπάνω κριτήρια είναι αυτοχειρία πλέον καθώς άνετα μπορούν να σε καλέσουν για έλεγχο. 

Αγρότης ειδικού δεν μπορείς να γίνεις από όσο ξέρω. Βρήκα στο ίντερνετ το άρθρο που μάλλον σου επιτρέπει να γίνεις ειδικού καθεστώτος https://vaspapachristou.gr/δημόσιος-υπάλληλος-αμείβεται-και-ως-α/

Δες εδώ και το εγχειρίδιο της ΑΑΔΕ για αγρότες ειδικού καθεστώτος.

Αν μπορείς συμφέρει με τα χίλια και αν έχεις αυτό το καθεστώς μπορείς και να πουλήσεις και να λαμβάνεις επιδότηση. Κριτήρια για να παραμείνεις είναι μέχρι 15.000 Ε αγροτικό εισόδημα και μέχρι 5.000 επιδότηση.

Αν τυχόν έχεις μεγάλη παραγωγή φέτος (θα είσαι μάλλον από τους τυχερούς που είτε έχουν ποτιστικούς ελαιώνες ή έβρεξε στην περιοχή) και δεν έχεις καθεστώς ειδικό ή κανονικο αναγκαστικά θα το "ρίξεις" σε κάποιο γνωστό σου (ρώτα και το ελαιτριβεία) θα του πληρώσεις ότι φόρο πρέπει (αν πρέπει) και θα σου δώσει τα χρήματα μετρητά. Δεν υπάρχει άλλη λύση.

Edited by Pavlos33
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.