Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Σε οικισμό<2000 κατοίκων κατασκευάζω διώροφη κατοικία. Η μπροστινή πλευρά του κτιρίου εφάπτεται με δρόμο μεγαλύτερο των 4 μέτρων. Η ερώτηση μου είναι αν μπορώ κατασκευάσω εξώστη εκτός οικοδομικής γραμμής και πάνω από το δρόμο σε ύψος μεγαλύτερο των 3 μέτρων . Εφαρμόζεται εδώ το άρθρο 16 του ΝΟΚ? 

Edited by Pavlos33
Δημοσιεύτηκε (edited)

Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 3ι του ΝΟΚ ισχύει το άρθρο 16 και σε οικισμούς χωρίς σχέδιο.

Απ΄ όσο βλέπω το ΠΔ ΦΕΚ Δ 181/3.5.1985 δεν αναφέρει κάτι διαφορετικό το οποίο θα υπερίσχυε.
Καλύτερα όμως να ρωτήσεις την αρμόδια ΥΔΟΜ.

Αλλά φαντάζομαι ότι αν εφαρμόζεται το αρ. 16 του ΝΟΚ θα σε περιορίζει αρκετά το παρακάτω σημείο του άρθρου 16 παρ. 3
"....Οι εξώστες, αρχιτεκτονικά και λοιπά δομικά στοιχεία της παρ. 1, αν εξέχουν της ρυμοτομικής γραμμής και βρίσκονται σε ύψος μικρότερο των πέντε (5,00) μ., απέχουν τουλάχιστον μηδέν κόμμα πενήντα (0,50) μ. από το άκρο του κρασπέδου του πεζοδρομίου και προς την πλευρά της ρυμοτομικής γραμμής σε οριζόντια προβολή....."

Edited by Latg
Δημοσιεύτηκε

Στους οικισμούς είναι εξαιρετικά σπάνια έως ανύπαρκτα τα πεζοδρόμια. Συνεπώς, θεωρώ πως ο περιορισμός του 0.50 δεν έχει κάποιο νόημα. Αλλού, όμως,  είναι το πρόβλημα: Τι είδους εξώστης θα είναι, με πλάτος από 0.40 έως 0.80 (το πολύ), δεδομένου του μικρού πλάτους δρόμων στους οικισμούς.

Δημοσιεύτηκε

Σωστά δεν υπάρχει πεζοδρόμιο καθόλου και ο περιορισμός του 0.50 δεν υπάρχει. Το πλάτος του δρόμου είναι ακριβώς 4 μέτρα και ο εξώστης που θέλω να φτιάξω έχει πλάτος μόνο 40cm. Το άρθρο 16 Παρ. 3 αναφέρει 'Οι ανοικτοί εξώστες μπορούν να προεξέχουν της οικοδομικής γραμμής έως πλάτους 1/10 Π και όχι περισσότερο των 2,00 μ.. Όταν αυτή ταυτίζεται με τη ρυμοτομική γραμμή πρέπει να κατασκευάζονται σε ύψος τουλάχιστον 3,00 μέτρων από τη στάθμη του πεζοδρομίου.'  και ο προβληματισμός μου είναι αν η οικοδομική μου γραμμή είναι και ρυμοτομική αφού πρόκειται για οικισμό χωρίς σχέδιο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.