Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα και πάλι και ευχαριστώ για την απάντηση, είναι πολύ πιο αναλυτική απ' ότι περίμενα.

4 hours ago, Didonis said:

Δεν είμαστε γενικά περίεργοι…. Αλλά όταν δίνει ο άλλος τα δεδομένα κομματιαστά δεν μπορούμε να έχουμε άποψη….

Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως μίλησα για περιέργεια ως απάντηση στο "έτσι από περιέργεια" του χρήστη @ΚΑΝΑ. Υπέθεσε πως δεν είχα απευθυνθεί σε ειδικούς, πιθανά επειδή απέφυγα να αναφέρω αυτά που είχα ήδη πληροφορηθεί για να μην κατευθύνω την συζήτηση. Ήταν ευθύς αναφορά στην φράση του και όχι γενικότερη παρατήρηση ως προς τις απαντήσεις σας.

Στο δια ταύτα και με ότι κατάλαβα και τέλος από εμένα.

Με βάση αυτά που λες και υπό την προϋπόθεση ότι ισχύουν τα μεγέθη οικοπέδου, κτιρίου και ΣΚ … έχουμε

• Υφιστάμενο κτίριο 1964
  • Υπόλοιπο κάλυψης 52τ.μ.
  • Δυνατότητες αξιοποίησης
  • Επέκταση καθ’ ύψος και ακόμα να έχετε υπόλοιπο ύψους στην περιοχή σας θα είναι επιλογή με ιδιαίτερα μεγάλο κόστος κατασκευής διότι κτίριο του 1964 θα χρειαστεί στατική ενίσχυση για να αντέξει ορόφους

Το υπόλοιπο κάλυψης μπορεί να κατασκευαστεί καθ’ ύψος όσο είναι το όριο ύψους σας (ενδεχόμενα και 4 ορόφους). Δηλαδή να έχετε 4 Χ 52τ.μ.

(το όριο πόσο θα κάνετε θα εξαρτηθεί από την εξάντληση του συντελεστή δόμησης και όγκου)

Η προσθήκη μπορεί να γίνει ή σε επαφή με το υφιστάμενο κτήριο με αρμό ή σε απόσταση που ορίζουν οι πολεοδομικές διατάξεις.

Μόνο αν κάνετε με τον/ τους μηχανικούς σας 1 ή 2 σενάρια σχεδιασμούς μελλοντικής αξιοποίησης θα μπορείς να έχεις τελικό συμπέρασμα.

Όλα τα άλλα είναι υποθέσεις που πάσχουν

Έχετε απόλυτο δίκιο στα συμπεράσματα σας, ακριβώς αυτές είναι οι δυνατότητες που υπάρχουν. Πιθανά δεν έκανα σαφές το ερώτημα μου αλλά ποτέ δεν είχα απορία για αυτό το ζήτημα, όλα αυτά τα έχω πληροφορηθεί από μηχανικό και δεν υπάρχει κάποια αβεβαιότητα ως προς αυτά.

Δεν θα περίμενα ποτέ να μου απαντήσει κάποιος ερωτήματα κατασκευαστικής φύσης σε ένα online forum, είναι αυτονόητο πως κάθε κατασκευή χρειάζεται να προσεγγιστεί εξατομικευμένα λαμβάνοντας υπόψιν τις συνθήκες του κτηρίου/οικοπέδου (π.χ. την περιοχή, την κατάσταση του υφιστάμενου κτηρίου, την απόσταση από τα όρια του οικοπέδου κτλ)

Οι ερωτήσεις μου είναι γενικής φύσεως και ο μόνος λόγος που έδωσα μια σύντομη περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης ήταν ως μια πρόχειρη βάση στο πλαίσιο της οποίας παρουσίασα τα ερωτήματα μου σχετικά με το πώς μοιράζεται η δόμηση και η κάλυψη σε συνιδιοκτήτες. Πιθανά έπρεπε να το είχα θέσει πιο απλά ως "Πώς μοιράζεται η υπολειπόμενη δόμηση και κάλυψη σε ένα οικόπεδο όπου υπάρχει υφιστάμενο κτήριο με πολλούς συνιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν διαφορετικά μεγέθη διαμερισμάτων?"

Τι δικαίωμα έχει ο καθένας.

Υπολογίζεις το ποσοστό επί του οικοπέδου που έχει και βγάζεις δικαίωμα ΣΔ. Αφαιρείς την επιφάνεια δόμησης που έχει κάνει χρήση και δικαιούται το υπόλοιπο.

Αυτό ακριβώς είναι το κυρίως θέμα για το οποίο ψάχνω απάντηση και δεν μπορώ να βρω σχετική νομοθεσία.

Πώς ορίζονται τα δικαιώματα των ιδιοκτητών όταν υπάρχουν υπόλοιπα δόμησης? Ορίζεται κάπου ρητά ότι κάθε ιδιοκτήτης αφαιρεί την επιφάνεια δόμησης που κάνει χρήση για να βρεθεί το πόσο δικαιούται? Ή ο τρόπος διαμοιρασμού θεωρείται κοινή λογική και δεν ορίζεται πουθενά ρητά? (Το τελευταίο μου το είπε ένας από τους μηχανικούς που ρώτησα, είπε πως είναι απλά κοινή λογική)

Αυτό που λέτε φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τα λεγόμενα του χρήστη @ΚΑΝΑ που είπε προηγουμένως

7 hours ago, ΚΑΝΑ said:

αν σήμερα  επιχειρήσετε να εκδώσετε Ο.Α,  χωρίς προηγουμένως να αλλάξετε την υπάρχουσα  σύσταση, ότι κτίσετε θα ανήκει εξ αδιαιρέτου σε όλους, κατά ποσοστό 25%.

Από αυτή τη φράση καταλαβαίνω κάτι διαφορετικό. Καταλαβαίνω πως δεν έχει σημασία τί ποσοστό δόμησης έχει αξιοποιήσει ήδη κάποιος από τους συνιδιοκτήτες. Δηλαδή ότι ακόμα κι αν έχει, υποθετικά, το 50% της υπάρχουσας δόμησης, δικαιούται το 25% οποιασδήποτε προσθήκης. Αν παρερμηνεύω κάτι διορθώστε με.

Μια εναλλακτική ερμηνεία αυτής της φράσης που θα μπορούσα να σκεφτώ είναι ότι χωρίς αλλαγή της σύστασης, η προσθήκη θεωρείται κοινόχρηστη, μήπως αυτό ήταν το νόημα?

Συντελεστή δόμησης το ίδιο μεν αλλά στην προσθήκη μετράει μόνο μια φορά η κάλυψη και όχι για κάθε στάθμη ξαναμετράει η κάλυψη.

Άρα αν το μέγιστο περίγραμμα της προσθήκης θα είναι τα 52τμ μέσα σ αυτά τα 52τμ κάνουν όλοι την δόμηση και όγκο που τους αναλογεί η κάλυψη παραμένει 52τμ.

Όσον αφορά την κάλυψη αυτό για το οποίο έψαχνα απάντηση ήταν αν νοείται το να μοιραστεί όπως η δόμηση. Δηλαδή να πει ένας από τους συνιδιοκτήτες ότι με βάση το νόμο, το 25% των 52 τ.μ. κάλυψης, δηλαδή 13 τ.μ., είναι αυτά που αντιστοιχούν σε αυτόν και χωρίς μεταβίβαση δικαιωμάτων δεν μπορεί κάποιος άλλος να τα αξιοποιήσει. Να τονίσω πως εδώ μιλάω μόνο για κάλυψη, όχι για δόμηση.

Συγγνώμη αν οι ερωτήσεις μου φαίνονται χαζές ή παράλογες αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει συνιδιοκτήτης που λέει ότι με βάση τον νόμο (χωρίς να προσδιορίζει τον νόμο, πέραν του 3741/1929) έχει δικαίωμα στο 25% της υπολειπόμενης δόμησης (ανεξαρτήτως του πόση δόμηση έχει ήδη) και ότι του ανήκει το 25% της υπολειπόμενης κάλυψης.

Προφανώς και στο τέλος αυτά λύνονται μόνο δικαστικά, αλλά θα ήθελα να βρω τη σχετική νομοθεσία πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Δημοσιεύτηκε
37 λεπτά πριν, pitprok said:

..... αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει συνιδιοκτήτης που λέει ότι με βάση τον νόμο......

....έχει δικαίωμα στο 25% της υπολειπόμενης δόμησης (ανεξαρτήτως του πόση δόμηση έχει ήδη)....

Δημοκρατία έχουμε, μπορεί να λέει ότι θέλει. Σε Δικαστήριο θα χάσει (99,9%) και θα πληρώνει και τα δικά σας επίσημα δικαστικά έξοδα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.