Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Σε κτήμα εκτός σχεδίου πόλεως εχω χτίσει σπίτι στο οποίο υπήρχε απο το 1998 γεώτρηση. Εχω 2 διαφορετικά ρολόγια ρεύματος. Του σπιτιού είναι μονοφασικό, ενώ της γεώτρησης είναι τριφασικό και νομίζω έχει και κάποια έκπτωση στο ρεύμα, οπότε θεώρησα οτι θα είχα θέμα αν έβαζα του σπιτιού στο ίδιο ρολόι.

Τελοσπάντον τώρα σκέφτομαι μήπως τα ενοποίσω στο καινούργιο ρολόι. Δηλαδή να δίνω ρεύμα στην αντλία απο του σπιτιού. Προφανώς η αντλία επειδή είναι τριφασική θα πρέπει να την αλλάξω με μια μοφασική αλλά θεωρώ οτι τα χρήματα που θα εξοικονομώ απο τα πάγια για 2ο λογαριασμό αξίζουν (Δ.Τ, ΕΡΤ κλπ).

Θα εκτιμούσα κάποιες σκέψεις ή κατευθύνσεις πάνω σε αυτά.

Για την αντλία δεν είμαι πολύ σχετικός αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται αντλίες με 50-100 Ε να έχουν την ίδια ή μεγαλύτερη παροχή lt/h απο κάτι πολύ ακριβές. Εντάξει κάποιες ακριβές των χιλιάδων ευρώ πάνε μέχρι τα 100μ αλλά εγω παίζω στα 8μ. Να βάλω και τα υλικά κατασκευής που θα είναι καλύτερα αλλά πόσο παραπάνω. Εχω δει με 200-300 ευρώ πολλλοί να τραβάνε απο πηγαδι και να ποτίζουν χωρίς πρόβλημα. Αυτή που έχω τώρα είναι θηρίο σε όγκο σε σχέση με αυτές του εμπορίου λογικά επειδή είναι εξωτερική και ίσως πρέπει να πάρω υποβρύχια. 3hp γράφει δεν μπορώ να διαβάσω τα υπόλοιπα. Προφανώς έχει προχωρήσει και η τεχνολογία απο τότε.

image.png.98d165931bac2c84458c26822a28f1b8.png

Edited by Jimious
Δημοσιεύτηκε (edited)
2 ώρες πριν, Jimious said:

...

...αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται αντλίες με 50-100 Ε να έχουν την ίδια ή μεγαλύτερη παροχή lt/h απο κάτι πολύ ακριβές. .....

Ενημερωτικά δεν είμαι ούτε ειδικός ούτε γνωρίζω πολλά για τις αντλίες..... αλλά μερικές επισημάνσεις να σου πω

1. Άλλη τιμή μια αντλία σε στεγνό περιβάλλον όπως η δική σου και παντελώς άλλη τιμή αντλία βυθιζόμενη. Πρέπει όλα μα όλα τα ηλεκτρολογικά της τμήματα να είναι 100% στεγανά.
  2. Άλλη τιμή οι αντλίες που έχουν δυνατότητα να μη βουλώνουν με μεγαλύτερα σταθερά από τα μικρότερα. Αν θυμάμαι καλά τα έχουν με μέτρηση έως Χ mm. Στην δική σου που είναι σε στεγνό περιβάλλον κι αυτό είναι ακόμα πιο βολικό άρα και πολύ πιο οικονομικό.

Για τα υπόλοιπα με τους ειδικούς. Συχνά πυκνά όμως η ρήση ότι πληρώνεις θα πάρεις βγαίνει.

Edited by Didonis
Δημοσιεύτηκε

Αν η αντλία λειτουργεί χωρίς πρόβλημα, γιατί να την αλλάξεις???

Κατάργησε την παροχή - ρολόι του σπιτιού, και πάρε ρεύμα για το σπίτι από το αντλιοστάσιο.

Δημοσιεύτηκε (edited)

H αντλία είναι "επιφανείας" 3 hp. Στην αγορά που είδα παίζουν γύρω στα 360 Ε με 2 hp και με ενα μαγαζί που μίλησα λεει οτι μου κάνει για πότισμα σε 3 στρέμματα κτήμα, του έδωσα τα μήκη,διατομές σωλήνων και βάθος γεώτρησης. Ισως είναι πιο δυνατές οι καινουργιες αντλίες πλέον δεν ξέρω. Δεν μπορώ να βρω lt/h για την παλιά ώστε να συγρκίνω.

Σε σχεση με τις άλλες πιο φθηνές ή πιο ακριβές νομίζω έχει να κάνει με το μανομετρικό κυρίως απο ότι έκανα μια σύγκριση. Οι ακριβές των χιλιαδων ευρώ φτάνουν και τα 100μ.

Για να πάρω απο το παλιό ρολόι πρέπει να τραβήξω 20μ καλώδιο 5x10mm ενω έχω ήδη καινούργια εγκατάσταση πιο κοντά στο σπίτι και είναι στημένη αλλιώς ισως μπλέξω με νέους εξωτερικούς πίνακες εγκαταστάσεις, υπογειοποίηση ενος μεγάλου καλωδίου κλπ.

Αν κρατήσω το νεο ρολόι πρέπει να ρίξω καλώδιο 3x2.5mm μέχρι το σπιτάκι της γεωτρησης και να αλλάξω αντλία. Εχουν κάποιο κόστος κι αυτά αλλά το one-time κόστος δεν με πειράζει.

Με το παλιό ρολόι ίσως είχα χαμηλότερη τιμή ρεύματος (Γ21 επαγγελματικό) αλλά δεν ξέρω αν αυτό προβλέπεται για να τροφοδοτήσει και οικιακή χρήση. Κάτι μου λέει πως όχι :)

Edited by Jimious

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.