Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Ίσως οι σοφίτες επειδή είναι στον όγκο της στέγης (που συνήθως είναι υποχρεωτική στους όρους δόμησης) και είναι 1 σοφίτα σε κάθε κτίριο (δε πάει σε άλλο επίπεδο) δεν ενόχλησε τόσο.

Edited by deskar
Δημοσιεύτηκε

Η δική μου εμπειρία - για πατάρια & σοφίτες - είναι πως με ΝΟΚ είχαν ενταχθεί στην επίσημη αρχιτεκτονική μελέτη και στην οικοδ. άδεια και κατασκευάζονταν τουλάχιστον νόμιμα. Παλιότερα, με ΓΟΚ γίνονταν παράνομα. Από δω και πέρα, με ΠΝΟΚ (πιο νέος οικοδ. κανονισμός), εκτιμώ πως θα ξαναγίνονται παράνομα ...

Δημοσιεύτηκε

Αν εφαρμόσουν το αυτονόητο (ιδεατό στερεό χωρίς ΣΔ), δεν υπάρχει λόγος για αυθαιρεσίες. Εκτός κι αν κάποιοι το έχουν στο DNA τους...

  • Like 2
Δημοσιεύτηκε
2 ώρες πριν, tetris said:

Αν εφαρμόσουν το αυτονόητο (ιδεατό στερεό χωρίς ΣΔ), δεν υπάρχει λόγος για αυθαιρεσίες. Εκτός κι αν κάποιοι το έχουν στο DNA τους...

Αυτό το λέμε χρόνια. Με στερεό και πατάρια και σοφίτες βγαίνουν. 

Δημοσιεύτηκε
13 ώρες πριν, tetris said:

Αν εφαρμόσουν το αυτονόητο (ιδεατό στερεό χωρίς ΣΔ), δεν υπάρχει λόγος για αυθαιρεσίες. Εκτός κι αν κάποιοι το έχουν στο DNA τους...

Δεν συμφωνώ, δεν δίνει αρχιτεκτονική ευελιξία. Είναι στείρο. Θα οδηγηθούμε σε "κουτάκια" ή "πρισματάκια". Θα χάσουμε αμέσως τους ΗΧ που ήταν πολύ θετική εξέλιξη το '85. Ποιος θα σχεδιάζει ΗΧ, αφού θα απομειώνει το στερεό; Ποιος θα σχεδιάζει πατάρια ή χώρους με τρύπες και ημιεπίπεδα; Το οικοδομικό σύστημα με βάση τον όγκο έχει δουλέψει στην Γερμανία (και αλλού), δεν ταιριάζει στην Ελλάδα. Παράγει στείρα αρχιτεκτονική. Και μετά ο ΣΔ είναι για τον πολεοδόμο εργαλείο, που καθορίζει τον πληθυσμό περιοχής, Ο.Τ., γειτονιάς, τομέα πόλης 

  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε (edited)
9 ώρες πριν, Εύνοστος said:

Δεν συμφωνώ, δεν δίνει αρχιτεκτονική ευελιξία. Είναι στείρο. Θα οδηγηθούμε σε "κουτάκια" ή "πρισματάκια". Θα χάσουμε αμέσως τους ΗΧ που ήταν πολύ θετική εξέλιξη το '85. Ποιος θα σχεδιάζει ΗΧ, αφού θα απομειώνει το στερεό; Ποιος θα σχεδιάζει πατάρια ή χώρους με τρύπες και ημιεπίπεδα; Το οικοδομικό σύστημα με βάση τον όγκο έχει δουλέψει στην Γερμανία (και αλλού), δεν ταιριάζει στην Ελλάδα. Παράγει στείρα αρχιτεκτονική.

Υπάρχει λύση. Ο Η.Χ. που είναι ανοιχτός σε δυο πλευρές να μην προσμετράται στον όγκο (κι αυτό είναι το σωστό έτσι κι αλλιώς), να προσμετράται μόνο το τμήμα του που είναι ανοιχτό σε μία μόνο πλευρά.

Τα πατάρια και οι σοφίτες να παραμείνουν επιτρεπόμενα μέσα στον επιτρεπτό όγκο και ύψος. Φυσικά όλοι θα προτιμήσουν να κάνουν μέσα στον επιτρεπτό όγκο χώρους κύριας χρήσης, αλλά αν τους περισσεύει ύψος (μικρότερο του ελάχιστου ύψους Κ.Χ.), ας φτιάξουν ότι άλλο θέλουν μέσα σε αυτό. Τώρα αν θέλουμε το πατάρι οπωσδήποτε για αισθητικούς λόγους, και δεν περισσεύει ύψος-όγκος, ας το κάνουμε προσμετρούμενο, μη τα θέλουμε κι όλα δικά μας.

Κάλυψη, ύψος , όγκος, αυστηρώς ελεγχόμενα, τίποτα έξω από αυτά. Θέλεις ερκερ; Φτιαξτο μέσα στο ιδεατό σου, όχι εντός δ, γιατί δ από δω δ από κει σε διπλανά κτίρια, πάει το δ/2. Σε οικισμούς γίνεται 1,25 , πηδάς από το ένα σπίτι στο άλλο. Θέλεις (η σε υποχρεώνουν ) να φτιάξεις κτίριο Α++, η Α0, (δεν ξέρω πως θα το ονομάσουν), φτιάξτο μέσα στον όγκο σου και στο ιδεατό σου.

Ο όγκος θα γίνει και το «πολεοδομικό εργαλείο», μπορούμε να αλλάξουμε τον όγκο από γειτονιά σε γειτονιά.

Ο Η.Χ. από θετική εξέλιξη του 85, εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο πεδίο αυθαιρεσιών. Υπάρχει λύση. Ο Η.Χ. που είναι ανοιχτός σε δυο πλευρές να μην προσμετράται στον όγκο. Επίσης για Η.Χ. που δεν μπορούν να έχουν ανοίγματα σε δύο πλευρές , να οριστεί τμήμα πλάτους 80-100 εκ. που δεν θα προσμετράται στον όγκο, ώστε σε συνδιασμό με έναν εξώστη  2 μ. να δημιουργείται ένας άνετος εξωτερικός χώρος. 

Επίσης τα μη φέροντα πλαινα υποστυλωματα και οι πλαινές πέργκολες, δημιουργούν «οπτικό» όγκο και πρέπει να περιοριστούν. 

Τα πατάρια και οι σοφίτες να επιτρέπονται μέσα στον επιτρεπτό όγκο και ύψος. Φυσικά όλοι θα προτιμήσουν να κάνουν μέσα στα επιτρεπόμενα μεγέθη χώρους κύριας χρήσης, αλλά αν τους περισσεύει ύψος (μικρότερο του ελάχιστου ύψους χώρου  Κ.Χ.), ας φτιάξουν ότι άλλο θέλουν μέσα σε αυτό.

Κάλυψη, ύψος , όγκος, ιδεατό, να ελέγχονται αυστηρώς, τίποτα έξω από αυτά. Θέλεις ερκερ; Φτιάξτο μέσα στο ιδεατό σου, όχι εντός δ, γιατί δ από δω, δ από κει σε διπλανά κτίρια, πάει το δ/2. Σε οικισμούς γίνεται 1,25 , πηδάς από το ένα σπίτι στο άλλο. Θέλεις (η πρέπει) να φτιάξεις κτίριο Α++, η Α0, (δεν ξέρω πως θα το ονομάσουν), φτιάξτο μέσα στον όγκο σου και στο ιδεατό σου, εσύ θα σαι κερδισμένος, μη ζητάς ανταλλάγματα.

Ο όγκος μπορεί να γίνει και το «πολεοδομικό εργαλείο», μπορούμε να αλλάξουμε τον όγκο και το ύψος ,από γειτονιά σε γειτονιά, αντι τον Σ.Δ.

Edited by θανος_
Δημοσιεύτηκε (edited)
12 ώρες πριν, Εύνοστος said:

. Ποιος θα σχεδιάζει ΗΧ, αφού θα απομειώνει το στερεό; Ποιος θα σχεδιάζει πατάρια ή χώρους με τρύπες και ημιεπίπεδα; Το οικοδομικό σύστημα με βάση τον όγκο έχει δουλέψει στην Γερμανία (και αλλού), δεν ταιριάζει στην Ελλάδα. Παράγει στείρα αρχιτεκτονική. Και μετά ο ΣΔ είναι για τον πολεοδόμο εργαλείο, που καθορίζει τον πληθυσμό περιοχής, Ο.Τ., γειτονιάς, τομέα πόλης 

1. Οι ΑΗΧ προσμετρώνται και στην κάλυψη και τον όγκο, από εποχής ΓΟΚ. Συνεπώς, με την εφαρμογή του στερεού, δεν αλλάζει κάτι προς το δυσμενέστερο

2. Γιατί το "σύστημα" έχει λειτουργήσει αλλού (παράγοντας σπουδαία αρχιτεκτονική) και δεν θα λειτουργήσει εδώ?

3. Αν ο ΣΔ είναι τόσο απαραίτητος για τον πολεοδομικό σχεδιασμό, μπορεί, στο προτεινόμενο σύστημα, να εξαχθεί έμμεσα. Έτσι κι αλλιώς προσεγγιστικά δουλεύει.

4. Δουλειά του σοβαρού μελετητή δεν είναι να προσπαθεί να αυξήσει τη δόμηση βγάζοντας από τη μύγα ξίγκι (γινόμενος έτσι αρεστός στους πελάτες) αλλά να δημιουργεί βιώσιμο  αστικό περιβάλλον κατασκευάζοντας "δοχεία ζωής" κι όχι κουκλόσπιτα/σπιρτόκουτα.

11 ώρες πριν, θανος_ said:

Ο όγκος μπορεί να γίνει και το «πολεοδομικό εργαλείο», μπορούμε να αλλάξουμε τον όγκο και το ύψος ,από γειτονιά σε γειτονιά, αντι τον Σ.Δ.

ακριβώς!!!

Edited by tetris
  • Like 1
Δημοσιεύτηκε

Μπορούμε απλώς να αυξήσουμε το ύψος των χώρων κύριας χρήσης σε 2,70 τουλάχιστον και θα λυθούν όλα τα θέματα. Επίσης να οριστεί ύψος στο πατάρι, ανάλογα με την χρήση. Κύρια 2,70 - βοηθητική 2,20 - κλειστό πατάρι όπως ισχύει σήμερα. Ανάλογα και για τις σοφίτες. 

Δημοσιεύτηκε

Η αύξηση του ύψους χώρου κύριας χρήσης σε 2,70, δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, απεναντίας θα καταργήσει τις σοφίτες και τα πατάρια. Σκοπός μας δεν είναι να δυσκολέψουμε τις κατασκευές παίρνοντας πίσω  όλα τα καλούδια του ΝΟΚ , άλλωστε οι περισσότεροι κατασκευάζουν με 280-2,90 μεικτό τουλάχιστον. Πρέπει όμως να παραμείνει στο 2,50 ώστε να μπορούμε να βγάλουμε αν θέλουμε σε τμήμα ορόφου πατάρι με χώρο κύρια χρήσης χωρίς να ξεφύγει το ύψος.

Πελάτης μου Ιταλός μου έλεγε ότι στην Ιταλία τα ύψη είναι πολύ χαμηλά, κάτω από 2,50.

Δημοσιεύτηκε
13 λεπτά πριν, θανος_ said:

στην Ιταλία τα ύψη είναι πολύ χαμηλά, κάτω από 2,50.

και στην Ιαπωνία, ακόμη χειρότερα...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.