Pavlos33 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 20 , 2024 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 20 , 2024 (edited) Στο παρόν θέμα θα συζητούνται ζητήματα που αφορούν το πρόγραμμα "ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΙΙ". Τα κριτήρια Κριτήρια αξιολόγησης της επιλεξιμότητας για το πρόγραμμα στεγαστικών δανείων προς φυσικά πρόσωπα «Σπίτι μου ΙΙ», με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και καθορισμός της διαδικασίας διάθεσης κεφαλαίων στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε. και τα Πιστωτικά Ιδρύματα αναγράφονται στην απόφαση Αριθμ. 189973ΕΞ 2024 ΦΕΚ 6894/16.12.2024. Η υποβολή αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» θα ξεκινήσει από τις 15.1.2025. Οι πρώτες χρήσιμες ερωτοαπαντήσεις για το πρόγραμμα "ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΙΙ" (πηγή: naftemporiki.gr) ΦΕΚ 6894. Β 16.12.2024 κριτήρια επιλεξιμότητας και λοιπές διατάξεις για το πρόγραμμα ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΙΙ.pdf Edited Δεκέμβριος 20 , 2024 by Pavlos33
VirusX2 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 26 , 2024 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 26 , 2024 Καλησπέρα συνάδελφοι και χρόνια πολλά! Επειδή οι δαιδαλώδεις διατυπώσεις είναι "χάρισμα" του νομοθέτη, θα ήθελα μια διευκρίνηση από κάποιο συνάδελφο όσον αφορά την παλαιότητα κτηρίου. Πρακτικά το "παλαιότητα ως 31/12/2007" που αναφέρεται στο πρόγραμμα "Σπίτι μου 2", σημαίνει έκδοση άδειας ως 31/12/2005, άσχετα από την ημερομηνία περάτωση του κτίσματος;
Pavlos33 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 26 , 2024 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 26 , 2024 Χρόνια Πολλά. Η παλαιότητα ορίζεται μετά δυο έτη από την ημερομηνία έκδοσης Ο.Α ή αναθεώρησής της. Επομένως Ο.Α εκδοθείσα το αργότερο μέχρι 31.12.2005. Με άλλα λόγια, άδεια εκδοθείσα 31.12.2005 σημαίνει παλαιότητα 17 έτη, ενώ άδεια εκδοθείσα 31/12/2007 σημαίνει παλαιότητα 15 έτη (έτος έναρξης μέτρησης παλαιότητας 2.007+2-->2009) και μη επιλέξιμη κατοικία στην δεύτερη περίπτωση. 2
Alfani Δημοσιεύτηκε Sunday at 05:35 μμ Δημοσιεύτηκε Sunday at 05:35 μμ Καλησπέρα. για τον ορισμό της παλαιότητας, συνυπολογίζεται οποιαδήποτε αναθεώρηση, ακόμα και αν αφορά σε κάποια αλλαγή μετά την ανέγερση της οικοδομής? Συγκεκριμένα τι παλαιότητα προκύπτει σε περίπτωση που έχουμε: - ημερομηνία έκδοσης 28/12/2005 - ημερομηνία περαίωσης φέροντος οργανισμού και τοίχων πληρώσεως 22/3/2006 - δύο αναθεωρήσεις για αλλαγή καυσίμου θέρμανσης σε αέριο στις 14/3/2008
Pavlos33 Δημοσιεύτηκε Sunday at 05:51 μμ Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Sunday at 05:51 μμ (edited) @Alfani Καλησπέρα. Από το πνεύμα των διατάξεων του προγράμματος, έχω τη γνώμη ότι αναθεωρήσεις Ο.Α που δεν συμβάλλουν σε διαφοροποίηση πολεοδομικών μεγεθών, δηλαδή που δεν μεταβάλλουν ουσιαστικά το ακίνητο δεν λαμβάνονται υπόψη. Για να λαμβάνονταν ως αφετηρία μέτρησης της παλαιότητας η ημερομηνία της αναθεώρησης, θα έπρεπε για παράδειγμα να γινόταν αναθεώρηση ως προς την ολική αλλαγή μελετών (αρχιτεκτονικά, στατικά κλπ) κάτι που θα σήμαινε ότι το κτίριο δεν είχε ακόμη κατασκευαστεί. Οπότε λογικό είναι η παλαιότητα στο παράδειγμά μου να ξεκινούσε από την ημερομηνία της αναθεώρησης+2 έτη. Στην περίπτωσή σου η παλαιότητα θα ληφθεί από την ημερομηνία 28.12.2007 (2 έτη από την ημερομηνία έκδοσης της Ο.Α). Το ακίνητο είναι επιλέξιμο (καταληκτική θεωρούμενη ημερομηνία κατασκευής 31.12.2007) ι) Για την επιβεβαίωση της παλαιότητας του προς απόκτηση ακινήτου από το πιστωτικό ίδρυμα, προσκομίζεται η οικοδομική άδεια ή η τελευταία αναθεώρησή της. Στην περίπτωση αυτή, η παλαιότητα αρχίζει να υπολογίζεται μετά τη συμπλήρωση δύο ετών από την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας ή την τελευταία αναθεώρησή της (ενδεικτικά αν εκδόθηκε στις 30.9.2005 η παλαιότητα αρχίζει να υπολογίζεται από 30.9.2007). Edited Sunday at 05:52 μμ by Pavlos33
Alfani Δημοσιεύτηκε Sunday at 05:57 μμ Δημοσιεύτηκε Sunday at 05:57 μμ Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. Υπάρχει κάποια αρμόδια υπηρεσία που θα μπορούσα να επιβεβαιώσω αυτό που λέτε, ότι δηλαδή η περίπτωση που αναφέρω είναι πράγματι επιλέξιμη?
Pavlos33 Δημοσιεύτηκε Sunday at 06:04 μμ Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Sunday at 06:04 μμ Mίλησε και με εκτιμητές μηχανικούς τραπεζών οι οποίοι θα κρίνουν στον τεχνικό έλεγχο και την επιλεξιμότητα από τεχνική άποψη. Το ίδιο θα σου πουν. Η κοινή λογική το προστάζει αυτό. Μπορείς να το δεις σε αντιπαραβολή με την παλαιότητα όπως αυτή δίνεται για παράδειγμα στην περίπτωση αντικειμενικής αξίας για φορολογικούς σκοπούς. Για να ληφθεί υπόψη μικρότερη παλαιότητα θα πρέπει οι αλλαγές που επίκεινται να είναι δομικά σημαντικές (πχ αλλαγή φέροντος οργανισμού). Π.χ μια ΕΕΔΜΚ για εργασίες εσωτερικής ανακαίνισης δεν συνιστά τέτοια περίπτωση για την φορολογική διοίκηση. Υπηρεσία που να απαντήσει και πάλι δεν αποτελεί νόμο, αλλά άποψη. Οπότε δεν έχει κάποια βαρύτητα. Να μην ξεχάσω να προσθέσω ότι το ακίνητο θα πρέπει να μην είναι ημιτελές.
Alfani Δημοσιεύτηκε Tuesday at 07:25 πμ Δημοσιεύτηκε Tuesday at 07:25 πμ Ευχαριστώ πολύ. Μίλησα με εκτιμητές, και απ' ότι μου είπαν λαμβάνονται υπόψη οι αναθεωρήσεις και κυρίως η ημερομηνία ολοκλήρωσης της οικοδομής που αναγράφεται στην οικοδομική άδεια η οποία θα πρέπει να είναι μέχρι 31/12/2007.
Pavlos33 Δημοσιεύτηκε Tuesday at 06:51 μμ Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Tuesday at 06:51 μμ Προφανώς είτε δεν το εξήγησες σωστά, είτε οι συνάδελφοι που ρώτησες δεν έχουν γνώση και εμπειρία του προγράμματος. Οι αναθεωρήσεις που συντελούν σε ουσιώδεις μεταβολές θα ληφθούν υπόψη. Για παράδειγμα, μια αναθεώρηση για αλλαγή ονόματος μελετητών προφανώς και δεν θα παρασύρει την παλαιότητα κλπ. Οπότε καλό είναι πρώτα εμείς να εμβαθύνουμε ως μηχανικοί στις διατάξεις του νόμου και ύστερα να ασπαζόμαστε απόψεις, πόσο μάλλον όταν αυτές δεν συνάδουν με τα ισχύοντα. Ο νόμος αναφέρει ότι για να έχεις επιλεξιμότητα η οικοδομή θα πρέπει να έχει κατασκευαστεί μέχρι 31.12.2007 (παλαιότητα κατ' ελάχιστον 18 έτη ή μεγαλύτερη). Επομένως, θεωρητικά και με την ισχύουσα εκτιμητική πρακτική, αλλά και αντιμετώπιση της φορολογικής διοίκησης για την θεωρούμενη παλαιότητα σε ό,τι αφορά προσδιορισμό αξιών, λαμβάνεται ως παλαιότητα το έτος που προκύπτει με προσαύξηση δυο ετών από το έτος έκδοσης της Ο.Α. Δηλαδή, έστω έτος έκδοσης Ο.Α 2000, η αφετηρία μέτρησης της παλαιότητας θα είναι το έτος 2002, δηλαδή 23 χρόνια. Ο νόμος λέει και για την τελευταία αναθεώρηση. Όμως , όπως σου εξήγησα και στο προηγούμενο Post, μπορεί να μην αναφέρονται λεπτομέρειες για το ποια αναθεώρηση θα ληφθεί υπόψη, πλην όμως, αν το διερευνήσεις συνδυαστικά θα καταλήξεις στο συμπέρασμα, ότι δεν αφορά οποιαδήποτε αναθεώρηση (που δεν μεταβάλλει ουσιαστικά το ακίνητο). 1
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα