Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

(Μεταφέρθηκε στην ενότητα ιδιωτών. akis73)

Γεια σας.

Γεια σας.

Μπήκα στην πλατφόρμα λόγω προβλήματος που αντιμετωπίζω με τους συνιδιοκτήτες στην πολυκατοικία μου και παρακαλώ για τη βοήθεια σας.

Η 4-οροφη πολυκατοικία, στα Νότια Προάστια, κτίστηκε το έτος 2001. Με την αγορά του οροφοδιαμερίσαματος του 4-0υ ορόφου, αγόρασα και τη θέση πάρκινγκ, P-4, στον οπίσθιο ακάλυπτο χώρο, που μου δόθηκε με αποκλειστική χρήση, όπως δόθηκαν και στους λοιπούς (3)συνιδιοκτήτες, οι υπόλοιπες 3 θέσεις στάθμευσης που κατασκευάστηκαν.

Μέχρι εδώ, κανένα πρόβλημα.

Επειδή η θέση P-4, είναι ακριβώς εφαπτόμενη σε εκ κατασκευής τοιχίο, που περιορίζει τους ελιγμούς του αυτοκινήτου μου από και προς τη θέση στάθμευσης, με προβλημάτισε εξ αρχής το γεγονός αυτό και αναρωτήθηκα πως είναι δυνατόν να είναι προβληματική η κατασκευή.

Από τη μελέτη των σχεδίων και επειδή δεν είχα τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις, τη γραμμή που είχε βάλει ο μηχανικός στο τοπογραφικό για να γράψει επί αυτής τις διαστάσεις των χώρων, την εκλάμβανα ως το υπάρχον τοιχίο.

Επί πλέον, ο συνιδιοκτήτης της διπλανής θέσης στάθμευσης, P-3, δεν είχε αυτοκίνητο αφ ενός και απουσίαζε στην Αυστραλία, επανελθών μόνιμα στην πατρίδα, το έτος 2015.

Μέχρι την επάνοδό του αλλά και κατόπιν, έως το έτος 2021, μη έχοντας αυτοκίνητο έως και σήμερα, μου επέτρεπε να χρησιμοποιώ και να « εισχωρώ » στη θέση του,  ενεργώντας τους απαραίτητους ελιγμούς για τη στάθμευση ή αποχώρηση..

Κάποια στιγμή, η σχέση μας χάλασε και πλέον, από το έτος 2021, δεν μου επιτρέπει να χρησιμοποιώ τον χώρο του, με αποτέλεσμα να απευθυνθώ στην οικεία Υ.ΔΟΜ., που μετά από αυτοψία, διαπίστωσε κατάργηση τμήματος χώρου ελιγμών αυτοκίνητων, διαστάσεων 2,50 χ 5, 00 περίπου μέτρων, με ανέγερση τοιχίου και επίχωση, κρίνοντας την εκ κατασκευής, αυθαιρεσία κατεδαφιστέα.

Επειδή ο συγκεκριμμένος και καταργηθείς χώρος, βασικά προορίζεται να εξυπηρετεί μόνο του ελιγμούς του δικού μου αυτοκινήτου, αφού οι λοιποί συνιδιοκτήτες, έχουν υπερεπαρκή χώρο ελιγμών για τα δικά τους αυτοκίνητά, για άγνωστους λόγους, μετά την κοινοποίηση της αυτοψίας της  Υ.ΔΟΜ., προσπαθούν να τακτοποιήσουν την αυθαιρεσία στον ακάλυπτο, κοινόχρηστο χώρο, προφανώς με την παρ. 9, του αρθ. 98, του Ν.4495/2017, που αναφέρει το ποσοστό 50/%, το οποίο κατέχουν.

Παρακαλώ, για τη βοήθεια και την απόκρουση της  συγκεκριμένης βουλήσεως των συνιδιοκτητών, επειδή πιστεύω ότι η συγκεκριμένη παράγραφος, υπονοεί αυθαιρεσία που έγινε σε κοινόχρηστο χώρο από κάποια οριζόντια ιδιοκτησία, δηλαδή από κάποιο διαμέρισμα και γι αυτό ζητείται το ποσοστό 50% .

Εδώ όμως, δεν έχουμε αυθαιρεσία κάποιας οριζόντιας ιδιοκτησίας, αλλά αυθαιρεσία, με κατάργηση τμήματος χώρου ελιγμών αυτοκινήτων, που επηρεάζει μόνο εμένα και είναι χώρος, που ουσιαστικά αποτελεί παράρτημα της αποκλειστικής θέσης στάθμευσης που αγόρασα.

Ευπρόσδεκτη κάθε βοήθεια από Νομικό ή και μηχανικό του φόρουμ, με την προσκόμιση των σχετικών εγγράφων.  

Σας ευχαριστώ πολύ.  

Edited by Pavlos33
Αλλαγή κειμένου τίτλου από κεφαλαία σε πεζά. Pavlos 33
Δημοσιεύτηκε
1 ώρα πριν, Νίkos said:

...μετά την κοινοποίηση της αυτοψίας της  Υ.ΔΟΜ., προσπαθούν να τακτοποιήσουν την αυθαιρεσία στον ακάλυπτο, κοινόχρηστο χώρο, προφανώς με την παρ. 9, του αρθ. 98, του Ν.4495/2017, ....

Αν δεν βρείτε λύση σαν καλοί γείτονες δεν μπορείς να λύσεις μόνος σου το πρόβλημα.

Θα αναθέσεις σε Τεχνικό Γραφείο Μηχανικών να δουν όλα τα δεδομένα, να κατατεθούν αιτήσεις κατεδάφισης ότι έχει η απόφαση της ΥΔΟΜ, και αίτηση ακύρωσης στη ΥΔΟΜ και μετά στο ΣΥΠΟΘΑ της όποιας υπαγωγής τακτοποίησης θα κάνουν.

Υπάρχουν αρκετά πατήματα για αυτά και ενδεχόμενα να χρειαστεί και συνδρομή δικηγόρου για την στην πράξη ακύρωση πρόσβασης σε θέση στάθμευσης ιδιοκτησίας με όποια τακτοποίηση (όπως εσύ την περιγράφεις)

Δημοσιεύτηκε (edited)

Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

Στην Υ.ΔΟΜ. αφού αποδέχθηκα την αυτοψία και ότι διαπιστώθηκε και περιγράφεται σ αυτή, μετά την παρέλευση των προθεσμιών που τάχθηκαν  ( εκπνοή Ιούνιος 2024 ), για την οικειοθελή κατεδάφιση στην οποία οι συνιδιοκτήτες δεν συναινούν για λόγους ιδιοτέλειας, έχω υποβάλλει αίτηση και δύο ακόμη υπενθυμίσεις επ αυτής, για την έκδοση πρωτοκόλλου κατεδάφισης της αυθαιρεσίας, Η  Υ.ΔΟΜ., επικαλείται φόρτο εργασίας, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι οι συνιδιοκτήτες απευθύνθηκαν σε μηχανικό και προσπαθούν με την πλειοψηφία, να τακτοποιήσουν και μάλλον λόγω αυτού, έχει παγώσει και την δική μου αίτηση η Υ. ΔΟΜ.

Σε κάποια δικηγόρο που απευθύνθηκα για την έγερση σχετικής αγωγής, μου απάντησε ότι η άλλη πλευρά, θα αιτηθεί την ακύρωση της αγωγής, επειδή από το έτος 2001 που κατασκευάσθηκε η αυθαιρεσία μέχρι σήμερα, έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια και αστικά, δεν μπορεί να με βοηθήσει και ότι κάνω, να το κάνω με την πολεοδομική νομοθεσία..

Όμως εγώ, την αίτηση και διαμαρτυρία προς την Υ.ΔΟΜ. για τον έλεγχο, την υπέβαλα στο  τέλος του έτους 2021, που ακόμη δεν είχε παρέλθει η 20-ετία που ισχύει για την έγερση της αγωγής στα πολιτικά δικαστήρια και δεν γνωρίζω αν η συγκεκριμένη  παράβαση, παραγράφεται αστικά στην 20-ετία.

Σε διάφορες δημοσιεύσεις δικηγόρων, βλέπω ότι " οι αξιώσεις των συνιδιοκτητών στους κοινόχρηστους χώρους, δεν παραγράφονται..."

Τελευταία ισχύει και ο Ν. 5151/2024, στο αρθ. 16 του οποίου ορίζεται:

Άρθρο 16
Δυνατότητα μονομερούς διόρθωσης στοιχείων συμβολαίων Προϋποθέσεις και επιτρεπτές αποκλίσεις εμβαδομετρήσεων Άρση ακυρότητας μεταβίβασης ή σύστασης εμπράγματου δικαιώματος επί μεταγενέστερης υπαγωγής αυθαιρεσιών Τροποποίηση περ. α) της παρ. 1 άρθρου 82 ν. 4495/2017

1. α) Ο κύριος οριζοντίου ή καθέτου ιδιοκτησίας δύναται να προβαίνει μονομερώς σε συμβολαιογραφική πράξη τροποποίησης της οριζόντιας ή καθέτου ιδιοκτησίας, καθώς και των παρακολουθημάτων ή των χώρων αποκλειστικής χρήσης αυτών, ως προς την επιφάνεια, το περίγραμμα και τη χρήση της οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί ή περιγραφεί στη σύσταση οριζοντίων/καθέτων ιδιοκτησιών, εφόσον η σημερινή πραγματική κατάσταση έχει δημιουργηθεί από τον χρόνο κατασκευής της οικοδομής και αποτυπώνεται στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου ή Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας του άρθρου 53 του ν. 4495/2017, υπό τις εξής προϋποθέσεις: αα) δεν θίγονται υφιστάμενα συνολικά ποσοστά συνιδιοκτησίας της οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας επί του γεωτεμαχίου και κατανομής κοινοχρήστων δαπανών, καθώς και τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις όλων των οριζοντίων ιδιοκτησιών του κτιρίου, αβ) έχει καταβληθεί ο οφειλόμενος εκ της μεταβολής φόρος, και αγ) υφίστανται νομίμως ή έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του ν. 4495/2017.

Συγνώμη, διορθώνω ότι τα παραπάνω, ορίζονται στο άρθρο 16, του Ν. 5142/2024 και όχι στο ίδιο αρθ. του Ν.5151/2024, που κατά λάθος ανέγραψα.

Edited by Pavlos33
Συγχώνευση συνεχόμενων μηνυμάτων & αλλαγή χρώματος γραμματοσειράς-βλ. κανόνες συμμετοχής
Δημοσιεύτηκε

οκ όλα αυτά που ανεβάζεις εδώ....

Αλλά όπως σου είπα δεν θα μπορέσεις να το λύσεις μόνος σου αν δεν το αναθέσεις σε Τεχνικό Γραφείο τα σχετικά με "τακτοποιήσεις" των πολεοδομικών παραβάσεων κλπ κλπ......

Δεν μπορούμε να σου συντάξουμε διαδικτυακά ότι θα χρειαστείς (ενδεικτικά... ενστάσεις, τεχνικές εκθέσεις, αντικρούσεις κλπ)

Αν προσπαθήσεις μόνος σου με αναζητήσεις μόνο με ιντερνετ στατιστικά θα χάσεις....

Δημοσιεύτηκε (edited)

Εντάξει. Επιθυμώ τη συνεργασία σας εκ του σύνεγγυς. ποιος είναι ο τρόπος;

Edited by Pavlos33
διαγραφή παράθεσης του αμέσως προηγούμενου μηνύματος (βλ. κανόνες συμμετοχής)-Pavlos 33
Δημοσιεύτηκε

Δεν μπορώ....

Θα βρείτε αρκετούς συναδέρφους και Τεχνικά Γραφεία.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Σας ευχαριστώ πολύ για μια ακόμη φορά. Να είστε καλά, με χαρούμενες γιορτές και ευτυχισμένο το νέο έτος.

Edited by Pavlos33

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.