mitsospapant Δημοσιεύτηκε Sunday at 03:49 πμ Δημοσιεύτηκε Sunday at 03:49 πμ (edited) Γεια σας. Τελειώσα τους ΗΜΜΥ ΕΜΠ περίπου μια δεκαετία πριν, δούλεψα εξωτερικό και πλέον γύρισα Ελλάδα όπου θα είναι η βάση μου και η οικογένειά μου. Ανοίγω αυτό το τόπικ για να σας κάνω κάποιες ερωτήσεις για το πως με συμβουλεύετε να διαχειριστώ τις ασφαλιστικές εισφορές. Το εισόδημά μου θα προκύπτει κατά 80% από διαχείριση χαρτοφυλακίου και πορτοφολιού (μετοχές, forex, κρυπτονομίσματα κτλ) και από 20% (όταν δεν πηγαίνουν τα παραπάνω καλά) από παροχή υπηρεσιών σε data science και AI (σε Ευρώπη και παγκοσμίως). Πως να κινηθώ με την ασφάλεια υγείας εμένα και των μελλοντικών παιδιών μου (η γυναίκα έχει την δικιά της ασφάλεια ως ελεύθερος επαγγελματίας); Κάποιες συγκεκριμένες ερωτήσεις: 1) Υπάρχει κάποιος λόγος στην περίπτωσή μου να γραφτώ στο ΤΕΕ; Θα έχω καλύτερη ασφάλεια, ή είναι ένα και το αυτό ((Νέοι) Ελεύθεροι Επαγγελματίες και Αυτοαπασχολούμενοι), χωρίς κάποια πρακτική διαφορά είτε είμαι εγγεγραμμένος στο ΤΕΕ, είτε όχι; Έχει κάποια διαφορά η ασφάλεια ή καμία απολύτως; (Πρακτικά δεν μου χρειάζεται η άδεια ηλεκτρολόγου μηχανικού του ΤΕΕ, είναι άχρηστη σε Data Science και AI). 2) Κάποιος που έχει εισόδημα 100% από διαχείριση πορτοφολιού και χαρτοφυλακίου (το οποίο φορολογείται με συντελεστές έως 15% σε όλον τον κόσμο), οπότε δεν είναι ούτε μισθωτός υπάλληλος, ούτε ελεύθερος επαγγελματίας, τι επιλογές ασφάλισης έχει στο εφκα; 3) Μπορώ να έχω ασφάλιση και στο εφκα και σε κάποια ιδιωτική; Είναι πεταμένα λεφτά ή έτσι θα έχω αντικειμενικά μεγαλύτερη και καλύτερη ασφάλεια; 4) Πέρα από την ασφάλεια υγείας των παιδιών μου στην Ελλάδα, με ενδιαφέρει και η δική μου σε παγκόσμια κλίμακα λόγω των ταξιδιών. Υπάρχει κάποια καλή Ελληνική ιδιωτική που να καλύπτει και παγκόσμια τουριστικά - επαγγελματικά ταξίδια; Ή τουλάχιστον στην Ευρώπη; Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Edited Sunday at 04:35 πμ by mitsospapant
dkyr Δημοσιεύτηκε Sunday at 09:49 μμ Δημοσιεύτηκε Sunday at 09:49 μμ 1) Όχι 2) Αυτασφάλιση (αν ήσασταν ασφαλισμένος κάποια στιγμη στο παρελθόν), αν όχι θα χρειαστεί να ξεκινήσετε δραστηριότητα (κάτι που θα το χρειαστείτε έτσι και αλλοιώς στην περίπτωση του 20% από παροχή υπηρεσιών) - για περισσότερα μιλάτε με λογιστή 3) Ναι 4) Μιλάς με international insurance brokers (like AON, etc..)
[email protected] Δημοσιεύτηκε yesterday at 12:47 μμ Δημοσιεύτηκε yesterday at 12:47 μμ (edited) @mitsospapant Καλησπέρα, καλή χρονιά και πολλές ευχές! Κατ' αρχήν respect για το στατους που κατάφερες να στήσεις. Το θέμα σου δεν είναι μόνον ασφαλιστικής φύσης, αλλά και φορολογικής. Γιατί στην πραγματικότητα εσύ θα είσαι σκέτος εισοδηματίας, χωρίς να εργάζεσαι, και το εισόδημά σου θα προκύπτει από διαχείριση περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε εσένα, άρα δεν θεωρείται ότι παρέχεις υπηρεσίες, έστω και στον εαυτό σου. Η πρώτη και καλύτερη συμβουλή που μπορείς να έχεις online είναι να απευθυνθείς σε λογιστή. Επόμενο, αν δεν έχεις καθόλου στοιχεία στην Ελλάδα, θεωρητικά πρέπει να αποκτήσεις ΑΜΚΑ (γκούγκλαρέ το να μην εξηγούμε) και ΑΦΜ. Αν έχεις ήδη (μπορείς να το ελέγξεις και online), έχω την εντύπωση ότι με ένα νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είσαι αυτόματα ασφαλισμένος στο δημόσιο σύστημα υγείας ακόμα και αν δεν πληρώνεις εισφορές, δεν είμαι σίγουρος όμως. Αν τελικά έχεις ΑΜΚΑ, μπορείς να κάνεις μια επίσκεψη σαν κουτός που δεν ξέρει στο τοπικό υποκατάστημα ΕΦΚΑ της κατοικίας σου και να ρωτήσεις επί τόπου, την ερώτηση 'έχω ΑΜΚΑ, θεωρούμαι ασφαλισμένος?'. Αν σου απαντήσουν ναι, τότε πιθανόν να μην απαιτείται καμία άλλη ενέργεια από την πλευρά σου, ως προς το θέμα της ασφάλισης. Εννοείται ότι δεν θίγουμε καν το θέμα σύνταξης, γιατί από τη στιγμή που δεν πληρώνεις εισφορές, δεν έχεις και συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Ως προς το θέμα των μελλοντικών παιδιών σου, η γυναίκα σου μπορεί να τα ασφαλίσει στο δικό της όνομα, εφόσον είναι ελεύθερη επαγγελματίας στην Ελλάδα. Στα ερωτήματα που θέτεις με αριθμούς: 1) Αν πρόκειται να παρέχεις υπηρεσίες, τότε κάντο, γιατί πλέον δεν έχουν διαφορά οι ασφαλιστικές εισφορές του ΤΕΕ με οποιεσδήποτε άλλες. Αν δεν πρόκειται να παρέχεις υπηρεσίες, τότε βλέπε ό,τι έγραψα παραπάνω, μετά και την απάντηση ενός λογιστή. 2)Δεν το ξέρω με βεβαιότητα, βλέπε ό,τι έγραψα παραπάνω, μετά και την απάντηση ενός λογιστή 3)Ναι, συνιστάται κιόλας, και έχει σοβαρή διαφορά. Εκτός κ αν προτιμάς όταν χρειαστείς στ' αλήθεια ιδιωτικό φορέα να πληρώνεις μετρητά, να υπολογίζεις σε τέτοια περίπτωση κάνα τετραψήφιο νούμερο ανά ημέρα νοσηλείας, συν σοβαρό τετραψήφιο ή και πενταψήφιο ανάλογα το είδος της επέμβασης αν απαιτηθεί. Υπ' όψιν ότι στην περίπτωση που απαιτηθεί επέμβαση, στο δημόσιο συνήθως υπάρχουν μήνες αναμονής, επομένως εύχομαι ειλικρινά να μην κρέμεται η υγεία σου από την απόκριση του δημοσίου. 4)Ναι, υπάρχουν, εδώ η καλύτερη συμβουλή είναι να βρεις ένα καλό ασφαλιστή μεσάζοντα/broker να σε καθοδηγήσει ανάλογα με τις ανάγκες σου. Αυτόν πρακτικά τον παντρεύεσαι, γιατί αυτός είναι το πρώτο τηλέφωνο που θα κάνεις όταν χρειαστείς την ιδιωτική ασφάλεια, και αυτός είναι που θα καθαρίζει τα εμπόδια που θα βρίσκεις με το συμβόλαιό σου. Edited yesterday at 01:01 μμ by [email protected] 1 1
MAKAP Δημοσιεύτηκε 22 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 22 ώρες πριν Τις παραπάνω σκέψεις του καλού φίλου [email protected], σχετικά με τον ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και την ασφάλιση του ΕΟΠΥΥ, επιβεβαβιώνω με 2 παραδείγματα ανηψιών μου που γεννήθηκαν στον Καναδά και ο πατέρας της (αγαπημένος εξάδελφος) τα έγραψε σε ελληνικό δημοτολόγιο όταν ήταν μικρά. Η κόρη ήρθε πριν από λίγα χρόνια και εγκαταστάθηκε στο σπίτι του πατέρα της, έβγαλε ΑΦΜ και στη συνέχεια ΑΜΚΑ, με τη βοήθειά μου, χωρίς να εργάζεται και να έχει εισοδήματα και της κάνω κάθε χρόνο τη δήλωση στην ΑΑΔΕ χωρίς πρόβλημα (μέχρι σήμερα. Ο γιος εργάζεται σε μεγάλη παγκόσμια εταιρεία στη Ν. Υόρκη και πέρυσι τον πίεσα να βγάλει ΑΦΜ, προκειμένου να γίνει το συμβόλαιο γονικής παροχής που τελικά δεν ολοκληρώθηκε επειδή απεβίωσε ο εξάδελφος και δεν μου πήγαινε να υπογράψω με το πληρεξούσιο που μου είχε κάνει. Σημειωτέον ότι ο ανηψιός έκανε τη διαδικασία με την ΑΑΔΕ από τη Ν. Υόρκη, με εμένα εγγυητή. Σε ότι αφορά τον εξάδελφο, και δεδομένου ότι είχε φύγει από την Ελλάδα μετά τις σπουδές του στο ΕΚΠΑ, και φυσικά δεν είχε ασφαλιστική κάλυψη για τα διαστήματα που ερχόταν στην Ελλάδα, είχε την κάλυψη του ΕΟΠΥΥ από τη σύζυγό του. 1
tpanag Δημοσιεύτηκε 20 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 20 ώρες πριν (edited) 5 ώρες πριν, [email protected] said: 1) Αν πρόκειται να παρέχεις υπηρεσίες, τότε κάντο, γιατί πλέον δεν έχουν διαφορά οι ασφαλιστικές εισφορές του ΤΕΕ με οποιεσδήποτε άλλες. Αν δεν πρόκειται να παρέχεις υπηρεσίες, τότε βλέπε ό,τι έγραψα παραπάνω, μετά και την απάντηση ενός λογιστή. Γειά σου φίλτατε zavi μετά από αρκετά χρόνια! Οι ασφαλιστικές εισφορές των μελών του ΤΕΕ έχουν διαφορά από τις εισφορές πολλών εκ των υπολοίπων ελ. επαγγελματιών (αν όχι σχεδόν όλων) ως προς το τμήμα του -το λιγότερο, μόνο για την 1η κατηγορία- 75ευρου υπέρ του "πρώην ΕΤΕΑΕΠ" (νυν "κλάδου επικουρικής ασφάλισης-εφάπαξ") που μας καθίζουν υποχρεωτικά στο σβέρκο. Αυτό που ακόμα δεν μου είναι ξεκάθαρο είναι τι συμβαίνει όταν κάποιος σαν την περίπτωση του topicstarter διαγραφεί όντως από το ΤΕΕ, πάψει να θεωρείται "διπλωματούχος μηχανικός με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος" (για τον ΕΦΚΑ και το αστείο "κράτος" μας), διακόψει την ασφάλιση στον "e-ΕΦΚΑ" κάνει έναρξη με ΚΑΔ του τύπου "ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" που δεν χρειάζεται κανένα δίπλωμα ή πτυχίο και την επανεκκινήσει. Στα υπόλοιπα που έγραψες συμφωνώ. Και επαυξάνω. Καμία ιδιωτική ασφάλιση δεν πρόκειται να καλύψει έξοδα θεραπείας 1 εκατομμυρίου ευρώ (μακριά από όλους μας) με την ευκολία τουλάχιστον που θα το κάνει ο ΕΦΚΑ. Οι περισσότερες μάλιστα ιδιωτικές δρουν μόνο "παράλληλα" με αυτήν του ΕΦΚΑ (υπό την προϋπόθεση δηλαδή ότι διαθέτει ασφαλιστική ικανότητα στο δημόσιο σύστημα ο ασφαλισμένος). Edited 20 ώρες πριν by tpanag 1
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα