Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλησπέρα αγαπητοί και καλή χρονιά,

μετά από καιρούς στους οποίους υπήρξα αναγνώστης του φόρουμ, και παραλήπτης τόσης και σημαντικής πληροφορίας, ήρθε η ώρα να ζητήσω εγώ ο ίδιος όποια βοήθεια είστε πρόθυμοι να δώσετε.
Η κατάσταση έχει ως εξής:

Αφότου είδα και απόειδα και συνειδητοποίησα πως με τις τιμές των ενοικίων σύντομα δεν θα έχω πού την κεφαλήν κλίναι, πήρα την απόφαση να επισκευάσω παλιό πέτρινο σπίτι ιδιοκτησίας μου (του παππού μου, καλή του ώρα όπου είναι --κόκκινο χρώμα). Στο ισόγειο του, και εν μέσω εργασιών, διαπίστωσα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων εκτεταμένη παρουσία νερού, πάνω στον τοίχο, σε ύψος περίπου 1,20 m και πλάτους (αν πούμε πως το νερό έκανε μια "ζώνη") 1-1,5 m. Το νερό έτρεχε με τέτοια επιμονή, που σύντομα δημιούργησε μια ωραιότατη λιμνούλα στο μέσον του δωματίου. Της διαπίστωσης μου είχε προηγηθεί πολυήμερη βροχόπτωση στην περιοχή. Πέρυσι, όλον τον (ξηρό) χειμώνα παρόμοιο φαινόμενο δεν είχα παρατηρήσει κατά τις συχνές μου επισκέψεις εκεί.
Τότε λοιπόν συνειδητοποίησα πως όλος ο βόρειος μου τοίχος, που είναι χτισμένος στο όριο του οικοπέδου, βρίσκεται μερικώς κάτω από το έδαφος (το μέρος μοιάζει, ή μάλλον είναι, παλιός χωριάτικος μαχαλάς και η δόμηση είναι τόσο πυκνή και δύστροπη που θέλει χρόνο να διακρίνεις τις λεπτομέρειες).

Πάω στο προκείμενο τώρα:

Αφότου βρήκα τον γείτονα (μπλε ιδιοκτησία), του ζήτησα με κάθε ευγένεια να μας επιτρέψει, με εξολοκλήρου δικά μας έξοδα προφανώς, να επέμβουμε στον τοίχο υπογείως, ήτοι να κάνουμε ένα σκάψιμο σε βάθος 1,5-2 μέτρα, να τοποθετήσουμε όποιο υλικό χρειαστεί, και να το καλύψουμε έπειτα. Να σημειώσω πως το σημείο (ροζ μαρκάρισμα) είναι από πλευράς του κήπος. Επιπλέον, δεν έχει κάνει φυτεύσεις στο σημείο, παρά έχει γλάστρες, παλέτες κτλ.
Ούτε λίγο ούτε πολύ μου είπε (εξίσου ευγενικά) ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα, καθότι έχει εξαντλήσει τη δόμηση του και εφόσον κάποτε μπει εκσκαφέας στο οικόπεδο και βρει χτισμένο το (υπόγειο) χαντάκι, θα έχει πρόβλημα με την τράπεζα από την οποία πήρε το δάνειο (!). Του εξήγησα ξανά πως δεν θα χτίσουμε, αλλά θα καλύψουμε τον τοίχο με μόνωση, μεμβράνη κτλ. Σε αυτό δεν είχε καθαρό αντίλογο, αλλά το τελείωμα της κουβέντας ήταν μια σιωπή κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική. Επιπλέον επιχείρημα του στάθηκε πως και ο άλλος γείτονας (πράσινη ιδιοκτησία, λαχανί επίμαχο σημείο), και ο οποίος βρίσκεται σε ακόμα χαμηλότερο υψομετρικό από εμένα, του είχε κάνει ανάλογο αίτημα, αλλά του ήταν αδύνατο να ανταποκριθεί, καθότι ο ίδιος έχει φροντίσει την ιδιοκτησία του ως προς τα νερά, έχει βάλει αυλάκια υπογείως για να τα απομακρύνει, κλπ. Επίσης, ισχυρίστηκε πως έχει τοποθετήσει κατά μήκος της περιμέτρου του --υπογείως-- πλίνθους (ή κάτι παρόμοιο) άρα αδυνατούμε και για αυτόν τον λόγο να επέμβουμε. Εν ολίγοις, μου έδωσε τις ευχές του να λύσω το πρόβλημα, μου πρότεινε τον δικό του μηχανικό με τον οποίο είχαν συνεργαστεί για τις εργασίες, και με ξεπροβόδισε ως την έξοδο.

Ο μάστορας μου, που είχε αρχικά προκρίνει όχι μόνο να μπει υλικό, αλλά να σκάψουμε πλατύτερα, να βάλουμε κάτω μπετόν, να χτίσουμε κτλ (υπογείως πάντα), μου είπε ότι στη χειρότερη περίπτωση θα μονώσουμε τον τοίχο από μέσα. Προσωπικά, και δίχως να είμαι σχετικός, δεν βλέπω πώς αυτό θα βοηθήσει.
Δεδομένου του ότι θα συμβουλευτώ τον μηχανικό μου από Δευτέρα πάνω στο θέμα, θα ήθελα να ακούσω και κάποια γνώμη από όποιον άντεξε ως τα εδώ, για το πώς μπορώ να χειριστώ το ζήτημα ή και πάνω στο στατικό κομμάτι. Θα μπορούσε τέτοια εισροή να μου προκαλέσει προβλήματα πέρα από τα προφανή;

ΥΓ. στο σημείο 1 υπάρχει δική του υδρορροή που καταλήγει στο χώμα. Το βρίσκω αρκετά πιθανό να είναι εκείνη που "επιβάρυνε" το σημείο. Μέχρι που σκέφτηκα μήπως του ζητήσω να συνδέσω την υδρορροή του εκείνη με τη μελλοντική δική μου (σημείο 2), ώστε να αλαφρύνω το σημείο από τα νερά. Ακούγεται λάθος σκέψη;

ΥΓ2. Με συγχωρείτε για το σκίτσο, είναι ολίγον τι γελοίο..thumb.png.b494b6b94fd84f42b3bacf47b17a8dfa.png

Edited by AnPo
τυπογραφικό
Δημοσιεύτηκε

Το μάστορα θα τον χρειαστείς αργότερα. Τώρα, απευθύνεσαι σε μηχανικό (για το τεχνικό μέρος) και δικηγόρο (για το νομικό σκέλος, μιας και δεν βλέπω να  αποφεύγεις το δικαστήριο)

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

Εύχομαι ολόψυχα να μην φτάσουμε ως εκεί. Η έκβαση φυσικά θα εξαρτηθεί από το τι θα ακούσω από τον μηχανικό ως προς τη δυνητική ζημιά στο (σύντομο ή μακρινό) μέλλον.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.