Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλησπέρα,

κάνω μία επίβλεψη σε οικόπεδο με βράχο,

οι διαστάσεις τους οικοπέδου ειναι 12μ προσοψη Χ 20 μ βάθος,η υψομετρική διαφορά μεταξύ του κατώτου και ανώτατου σημείου είναι 7,00 μ.Θα σκάψω όλο το οικόπεδο στο -2,5 μέτρα ,οπότε στο ανώτατο σημείο θα έχω βάθος 9,5 μέτρα.Το οικόπεδο είναι μεσαίο και συνορεύει εκατέρωθεν με μία χτισμένη  κατοικία στα αριστερά του  και ένα άλλο αδόμητρο οικόπεδο στα δεξιά του.Μεταξύ των οικοπέδων δεν υπάρχει περίφραξη.Ο χωματουργός λόγω του βάθος μου προτέινει να σκάψω ένα μέτρο και από το διπλανό ώστε μόλις φτάσει στο -2,5 να έχει σωστό περίγραμμα η εκσκαφή διότι αλλίως μου υποστηρίζει μπορεί να έχει και ένα μέτρο απόκλιση ήτοι εκεί που θα είχα ενα σκάμα 12χ20 θα έχω ενα σκάμμα 11χ20.

Προφανώς το οικόπεδο του γείτονα δε μπορείς να το σκάψεις αλλα το έχω δει και σε άλλες περιπτώσεις.

Είναι σύνηθες?Η απλα με παραμυθιάζει για να σκάψει παραπάνω?

Ευχαριστώ

Edited by Pavlos33
έγινε μερική τροποποίηση τίτλου για καλύτερη κατανόηση του θέματος. Pavlos 33
Δημοσιεύτηκε

Είναι σύνηθες σε όχι πολύ συνεκτικά εδάφη. Πάντα όμως με τη συναίνεση του όμορου. Ρώτησέ τον, όμως, τι θα έκανε σε περίπτωση που υπήρχε κτίριο και στο αδόμητο.

Επίσης, αυτό που θέλει ιδιαίτερη προσοχή σε εκσκαφή βραχώδους εδάφους είναι η πρόκληση δονήσεων στα όμορα κτίρια. Μιας όμως και (φαίνεται πως) δεν έχεις ιδιαίτερη εμπειρία σε παρόμοιες εκσκαφές, ζήτα βοήθεια (στο έργο) από κάποιον έμπειρο συνάδελφο.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Συνάδελφε ευχαριστώ για την απάντηση,

για να κάνω την ερώτηση πιο σαφή,

ο χωματουργός μου αναφέρει ότι δε μπορεί να κάνει ριζόκομα με βαθος 9,5 μετρα αλφαδια και ότι μπορει να έχει απόκλιση 1,00 μετρο.....

Λέει αλήθεια?

Edited by Panagiotis Andrianopoulos
Δημοσιεύτηκε

είναι λίγο πιο κομπλικέ από το ένα αλήθεια ή ψέματα....

Και αλήθεια είναι (με βάση τι μέσα έχει και τι υποδομή θα πρέπει να υπάρξει)

και μη αλήθεια αν λυθούν και άλλα προβλήματα με βασικότερο τι έχεις φροντίσει για την στήριξη των 9,5μ βάθος που θες μέχρι να πέσουν τα μπετά ή και άλλα ζητήματα

Συνοπτικά τα πάντα σχεδόν μπορούν να γίνουν αν έχεις το χρήμα και την οργάνωση και εργαλεία να τα κάνεις και να τα πληρώσεις.

Οπότε εκεί πάει η σοφή συμβουλή του τέτρις..... βρες παρέα με εμπειρία σ αυτά.... 

Δημοσιεύτηκε

@Panagiotis Andrianopoulos  Προσωπικά δεν έχω αντιληφθεί πλήρως το σκεπτικό του χωματουργού. Με τον κλασσικό τρόπο των γενικών εκσκαφών λογικό φαίνεται να μην μπορεί να γίνει όρυγμα απόλυτα κατακόρυφο ("φέτα") και να έχει απόκλιση. Εκσκαφή στο γείτονα χωρίς την συναίνεσή του μάλλον θα πρέπει να το ξεχάσεις.

Τους βράχους με σφυρί θα τους σπάσει; Τι μηχανήματα θα χρησιμοποιήσει;

Με τις αντιστηρίξεις λόγω μεγάλου βάθους εκσκαφής τι σχεδιάζεις να κάνεις;

Επειδή αναφέρεσαι σε οικόπεδο, αυτό βρίσκεται εντός σχεδίου ή μήπως εννοείς ότι είναι εκτός σχεδίου;

• Like 1
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)
10 ώρες πριν, Pavlos33 said:

Με τον κλασσικό τρόπο των γενικών εκσκαφών λογικό φαίνεται να μην μπορεί να γίνει όρυγμα απόλυτα κατακόρυφο ("φέτα") και να έχει απόκλιση. Εκσκαφή στο γείτονα χωρίς την συναίνεσή του μάλλον θα πρέπει να το ξεχάσεις.

@Panagiotis Andrianopoulos  Γιαυτό, σε τέτοιες περιπτώσεις, ξεκινάμε ανάποδα. Πρώτα διασφαλίζουμε τη συναίνεση του όμορου και τη δυνατότητα του χωματουργού για κατακόρυφες παρειές, και μετά προχωράμε στη μελέτη. Πάντως, κατακόρυφη εκσκαφή βραχώδους εδάφους, μπορεί να γίνει αλλά όχι με το συμβατικό τρόπο (σφυρί). Και στοιχίζει περισσότερο...

Edited by tetris
Δημοσιεύτηκε
On 12/1/2025 at 7:42 ΜΜ, Panagiotis Andrianopoulos said:

ο χωματουργός μου αναφέρει ότι δε μπορεί να κάνει ριζόκομα με βαθος 9,5 μετρα αλφαδια και ότι μπορει να έχει απόκλιση 1,00 μετρο.....

Τους Τοπογράφους για ποιο λόγο τους έχουμε, μόνο για Τοπογραφικά;

Στήστε όργανο συνάδελφε και πάρτε συνεχώς κατακόρυφες.

Δημοσιεύτηκε

Όσα όργανα κι αν στηθούν, η δουλειά (με τον κλασικό τρόπο) δεν γίνεται. Ο βράχος δεν είναι χώμα για να τον "φέρεις" εκεί που θέλεις.

Απαιτούνται κατακόρυφοι οδηγοί/φρεάτια και παράλληλη (με το μεγαλο σφυρί) χρήση μικρού σφυριού κι (ενδεχομένως) κομπρεσέρ.

Και, κυρίως, έμπειρο χωματουργό.

Γιαυτό είπα ότι στοιχίζει περισσότερο

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.