Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Σύμφωνοι και όλα καλά όπως τα λες. Εμένα θα ήθελα κάποιος να μου εξηγήσει πώς ο ένας μετρητής μετράει διαφορετικά ποσά από τον άλλο. Βασικά με βάση το διάγραμμα που έστειλες, έχεις

1) ένα μετρητή του ΔΕΔΔΗΕ, που μετράει εισερχόμενη-εξερχόμενη ενέργεια και

2) ένα μετρητή δικό σου που μετράει τη συνολική παραγόμενη ενέργεια από τα Φ/Β.

Πώς ο δικός σου μετρητής ξέρει την εξαγόμενη/εισαγόμενη ενέργεια από το δίκτυο; Έχει μετρητικά σε κάποιο άλλο σημείο του κυκλώματος που δε φαίνονται στο διάγραμμα; Αυτό το S στο διάγραμμα, τι είναι;

Δημοσιεύτηκε (edited)

Μακάρι να ήξερα να σου απαντήσω🤔. Θα έλυνα και το πρόβλημα...

Edited by miltos
Διαγραφή παράθεσης προηγούμενου μηνύματος
Δημοσιεύτηκε
On 16/1/2025 at 10:43 ΜΜ, aule said:

Καλησπέρα,

έχω εγκαταστήσει ένα Φ/Β στέγης ισχύος 4,84kW με μπαταρία 10kW και inverter της HUAWEI. Μέχρι την διασύνδεση με τον ΔΕΔΔΗΕ έκανα μια δοκιμαστική περίοδο λειτουργίας  και διαπίστωσα ότι ο smart meter ο οποίος δουλεύει με την εφαρμογή FUSION SOLAR κατέγραφε επακριβώς την κατανάλωση του σπιτιού στο δίκτυο και ταυτιζόταν με ακρίβεια 99,9% με τις ενδείξεις του αναλογικού μετρητή. Επίσης τροφοδότησα και το σπίτι δοκιμαστικά και όλα λειτουργούσαν ρολόι. Δηλαδή όσο έπαιρνε το σπίτι ρεύμα από το ΦΒ το ρολόι της ΔΕΗ δεν γύριζε καθόλου.

Μόλις όμως τοποθετήθηκε το νέο ψηφιακό ρολόι του ΔΕΔΔΗΕ, διαπίστωσα αυξημένη κατανάλωση 

Ας γίνω λίγο πιο συγκεκριμένος: Την περίοδο από 4/12/24 έως 14/1/24 

το ρολόι του ΔΕΔΔΗΕ έγραψε ότι το σπίτι έλαβε από το δίκτυο 120 kW και   το ΦΒ έδωσε στο δίκτυο 208 kW

Αντίστοιχα η εφαρμογή FUSION SOLAR έγραψε ότι το σπίτι έλαβε από το δίκτυο 22 kW και   το ΦΒ έδωσε στο δίκτυο 112 kW

Το εν λόγω διαστημα στην Αθήνα υπήρχε σχεδόν καθημερινή ηλιοφάνεια με εξαίρεση τις ημέρες 25-26 Δεκεμβρίου και 12-13 Ιανουαρίου. Πείτε ψείρισμα πείτε ενθουσιασμός  παρατηρούσα καθημερινά την εφαρμογή και την μπαταρία και διαπίστωνα ότι ποτέ στο ανωτέρω χρονικό διάστημα η μπαταρία δεν εξαντλήθηκε πλην της 26ς Δεκ και της 12ης-13ης Ιαν.  Άρα η κατανάλωση 22kW της εφαρμογής είναι πιο λογική.

Σημειωτέον, δεν χρησιμοποιώ ρευμα για θέρμανση , ούτε κουζίνα/ φούρνο ιδιαιτερα , ούτε έχω ηλεκτρικό αμάξι. Οι τυπικές καταναλώσεις είναι φωτισμός (όλα led), πλυντήρια ρούχων - πιάτων (Α+++) και ψυγείο. Προ φωτοβολταικών και εξαιρούμενης της καλοκαιρινής περιόδου λόγω Α/C, η μέση μηνιαία κατανάλωση του σπιτιού κυμαίνεται στις 210 kWh

Ψάχνοντας και αναλύοντας λίγο πιο πολύ τα νούμερα διαπίστωσα ότι έχω ένα αλισβερίσι με το δίκτυο. Πχ παράγω 200 και τρώω 200? Αντί να τα πάρω όλα από το φβ , παίρνω μόνο τα 100,  τα άλλα 100 τα δίνω στο δίκτυο και παράλληλα τραβάω 100 από το δίκτυο.

Για του λόγου το αληθές βλέπω στο ρολόι του Δεδδηε ότι έχει 3 βελάκια που συμβολίζουν τις 3 φάσεις . Σε μένα 1 ή 2 βελάκια δείχνουν οτι δίνει το ΦΒ και το άλλο 1 ή 2 ότι παίρνει από το δίκτυο. Και αυτά εναλλάσσονται τυχαία

Αυτό σημαίνει ότι δεν πληρώνω  το ρεύμα σαν ενέργεια (μάλλον το πληρώνω προκαταβολικά και μου το επιστρεφουν σε επόμενο λογαριασμό μετά τον συμψηφισμό, σε άλλη τιμή βέβαια)αλλά πληρώνω  τις ρυθμίζομενες χρεώσεις. Και συνεπώς σχεδόν διπλασιάζεται ο χρόνος απόσβεσης της εγκατάστασης.

Με βάση την λογική της αυτοπαραγωγής και την υπογραφείσα σύμβαση θα έπρεπε

α) το σπίτι να καταναλώνει με την εξής σειρά : από ΦΒ - από  μπαταρία και τέλος από δίκτυο

β) το ΦΒ να δίνει την παραγωγή με την εξής σειρά : στο σπίτι απευθείας -  στην μπαταρία και τέλος την περίσσεια στο δίκτυο

γ) Η διάταξη δεν επιτρέπει καμμία εναλλαγή ενέργειας (φόρτιση / αποφόρτιση) της μπαταρίας με το δίκτυο.

Θα ήθελα να ρωτήσω εάν και κάποιος άλλος έχει αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα ή αν κάποιος γνωρίζει τεχνικά τι μπορεί να συμβαίνει?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για οποιαδήποτε βοήθεια

Οι μετρήσεις των μετρητών επαληθευονται από λογαριασμό ρευματος?

Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλησπέρα. 

Όπως έγραψα στο πρώτο post το ρολόι του ΔΕΔΔΗΕ  συνδέθηκε στις 4 Δεκεμβρίου. Στις 13/1/25 εκδόθηκαν από τον πάροχο 2 λογαριασμοί. Ενας μέχρι 4/12 που αφορούσε το παλιο ρολόι και ένας από 4/12 έως 16/12 με το νέο ρολόι. 

Οι καταναλώσεις του παλιού ρολογιού συμβάδιζαν με τις καταναλώσεις που έδινε η εφαρμογή κατα 99.9%. Βέβαια μέχρι τις 4/12 δεν είχα παραγωγή ή κατανάλωση στο σπίτι από το ΦΒ καθώς απαγορευεται μέχρι την σύνδεση από ΔΕΔΔΗΕ. Έκανα με τον ηλεκτρολόγο της εγκατάστασής μου μία δοκιμή μέχρι το ρολόι του ΦΒ να γράψει παραγωγή 50-60 KWh (απ' ότι μου είχαν πει είναι το επιτρεπτό όριο παραγωγής πριν την σύνδεση από τον ΔΕΔΔΗΕ στο πλαίσιο δοκιμών του εγκαταστατη για να μην θεωρηθεί ρευματοκλοπή - δεν παίζουμε με αυτά παρόλο που χρειάστηκε να περιμένω 6 μήνες από την τοποθέτηση του ΦΒ. ). Τελοσπάντων, μην πλατιάζω και κατά την δοκιμαστική λειτουργία και κατα την κανονική με το παλιό ρολοι όλα συμβαδιζαν με την εφαρμογή.

Τις καταναλώσεις που γράφονται στον δευτερο λογαριασμό (από 4/12 έως 16/12) δεν μπορώ να τις επιβεβαιώσω με τους μετρητές γιατί είχα εφυσηχάσει ότι όλα κυλούν ρολόι. Το μόνο που έβλεπα είναι η εφαρμογή , την μπαταρία μου τοπικά ότι δεν άδειασε πότε στο διάστημα αυτό και ότι είχε πολύ ηλιοφάνεια ώστε να μου καλύπτει τις καταναλώσεις το πρωί και το βράδυ η μπαταρία έφτανε στο 20-30% και το πρωί ξαναγέμιζε από 80-100%. Αρα η κατανάλωση 1,5kwh που είχε γράψει η εφαρμογή για το διάστημα  από 4/12 έως 16/12 είναι πιο λογικό από το 68kWh που γράφει ο λογαριασμός (οι ενδείξεις πλέον είναι με τηλεμετρία και μου τους επιβεβαίωσε κα ο ΔΕΔΔΗΕ , το γράφω για να προλάβω την ερώτηση μήπως είναι πλασματικές)

Μόλις πήρα τους λογαριασμόυς, άρχισα να ψάχνομαι. Για το διάστημα 4 Δεκ με 14 Ιαν με τις ίδιες συνθήκες με την παραπάνω παράγραφο και την μόνη διαφορά ότι η μπαταρία άδειασε μόνο 3 ημέρες  (26 Δεκ - 12 και 13 Ιαν) τα στοιχεία

ΕΦΑΡΜΟΓΗ 
PV yield (Συνολική παραγωγή του Φ/Β) 348,92 Kwh 
Inverter yield (Παραγωγή του Φ/Β που περνάει μέσα από τον inverter , εκτιμώ λόγω και του ρεύματος της μπαταρία των 10kWh) 358,03 Kwh 

Export (ρευμα έχω δώσει στο δίκτυο) 113,61kWh
Import (ρευμα που έχω πάρει από το δίκτυο) 22,69 kWh

ΜΕΤΡΗΤΗΣ  ΦΒ
Το 2.8.0 του ΦΒ γράφει 367.04 kWh ( που συμβαδίζει με αυτό της εφαρμογής PV Yield)

ΜΕΤΡΗΤΗΣ ΔΕΔΔΗΕ
Το 2.8.0 (ρευμα που έδωσα στο δίκτυο)  γράφει 208,09 kWh 
Το 1.8.0 (κατανάλωση σπιτιού από δίκτυο) - 116,81 kWh  
Το 1.8.1  (ημερήσια) - 85,64kWh και Το 1.8.2 (νυχτερινή)- 31,16kWh 

Δηλαδή βλέπω ότι ο μετρητής του ΔΕΔΔΗΕ δείχνει ότι εγώ έχω δώσει στο δίκτυο 95kWh παραπάνω από αυτό που μετράει η εφαρμογή
και ότι έχω καταναλώσει 94kWh παραπάνω από αυτό που μετράει η εφαρμογή

Ειδικός δεν είμαι όπως έχω γράψει, όμως οι αριθμοί δείχνουν ότι υπάρχει ανταλλαγή με το δίκτυο σε ώρες και στιγμές που δεν θα έπρεπε να γίνεται.
Εννοείται κάθε βοήθεια και ιδέα είναι υπερ - ευπρόσδεκτη
Edited by miltos
Δημοσιεύτηκε (edited)

Αρχικά να πω πως δεν νοείται δοκιμαστική λειτουργία. Απαγορεύεται να το συνδέσεις πριν απο τον ΔΕΔΔΗΕ. Επίσης οι μετρητές γράφουν αθροιστικά, μπορεί ο μετρητής που έβαλε ο ΔΕΔΔΗΕ να είχε κάποια κατανάλωση γραμμένη.Για να είσαι σίγουρος θα πρεπεί να ξέρεις την μέρα που παίρνουν μέτρηση και από εκεί να συγκρίνεις εφαρμογή με λογαριασμό.

Στο μονογραμμικό το s συμβολίζει το μετρητικό του ινβερτερ.Το γεγονός οτι έχεις μπορεί να τράβηξες από το δίκτυο ενέργεια σε πρωινές ώρες είναι λογικό. Έχεις έναν ινβερτερ που το μέγιστο που μπορεί να δώσει ειναι 6kW, αν το σπίτι ζητάει παραπάνω θα τα πάρει από το δίκτυο.

Στον ενεργειακό συμψηφισμό αυτό που σε νοιάζει είναι η ετήσια παραγωγή να είναι ίση με την ετήσια κατανάλωση. Η χρήση της μπαταρίας οφελεί μόνο στο γεγονός ότι χρησιμοποιείς λιγότερο το δίκτυο με ένα μικρό όφελος των 3,5 λεπτών/ kWh.

Γενικώς για να ελέγξεις αν υπάρχει θέμα παρακολουθησέ το καθημερινά, εφαρμογή και μετρητές.Το πιο πιθανο σενάριο είναι λάθος συνδεσμολογία στον μετρητή του δεδδηε.

Edited by miltos
Δημοσιεύτηκε

Το κουτί S αφορά το κιβώτιο διακλάδωσης.

Η θέση-σημείο-φορά που έχουν τοποθετηθεί οι μετρητές τις HUAWEI, προφανώς, και παίζει ρόλο στο τι μετρούν.

Για να σου δωθεί απάντηση από εδώ πρέπει να ανεβάσεις φωτογραφίες της όλης εγκατάστασης με ανοιγμένα ΟΛΑ τα καπάκια (ινβέρτερ-πινάκων-μετρητών) ώστε να φαίνονται ΟΛΕΣ οι συνδέσεις AC. 

Δημοσιεύτηκε
42 λεπτά πριν, astrah said:

Το κουτί S αφορά το κιβώτιο διακλάδωσης.

Το s είναι ο αισθητήρας κατεύθυνσης γι'αυτό συνδέεται με τον αντιστροφέα

Δημοσιεύτηκε

Στο μονογραμμικό  το τετράγωνο σχήμα με το S αφορά το κιβώτιο διακλάδωσης... https://deddie.gr/media/37431/τεχνικό-εγχειρίδιο-εσωτ-εγκατάστασης-net-metering-gr107a.pdf

Το αν θα βάλεις μετρικά στο κιβώτιο διακλάδωσης είναι δικό σου θέμα - με εξαίρεση όταν έχεις υποχρέωση για ZERO FEED-IN που τότε πρέπει να βάλεις μετρητική διάταξη για να το επιτύχεις.

• Like 1
Δημοσιεύτηκε
7 ώρες πριν, astrah said:

Το αν θα βάλεις μετρικά στο κιβώτιο διακλάδωσης είναι δικό σου θέμα - με εξαίρεση όταν έχεις υποχρέωση για ZERO FEED-IN που τότε πρέπει να βάλεις μετρητική διάταξη για να το επιτύχεις.

Εχω ένα κρυφό μειδίαμα που η κουβέντα έφτασε σε αυτό το κουτί διακλαδωσης , που και μετά από την βοήθεια που μου έχεις δώσει, η πεποίθησή μου λέει ότι εκεί μέσα έχει γίνει η λάθος σύνδεση των φάσεων.

10 ώρες πριν, hlektrik89 said:

Αρχικά να πω πως δεν νοείται δοκιμαστική λειτουργία. Απαγορεύεται να το συνδέσεις πριν απο τον ΔΕΔΔΗΕ. Επίσης οι μετρητές γράφουν αθροιστικά, μπορεί ο μετρητής που έβαλε ο ΔΕΔΔΗΕ να είχε κάποια κατανάλωση γραμμένη.Για να είσαι σίγουρος θα πρεπεί να ξέρεις την μέρα που παίρνουν μέτρηση και από εκεί να συγκρίνεις εφαρμογή με λογαριασμό.

Συμφωνώ απαγορευεται. Απλά μέχρι ένα όριο δεν σου λέει κάτι ο ΔΕΔΔΗΕ. Τουλάχιστον έτσι μου είπε ο εγκαταστάτης

Στο μονογραμμικό το s συμβολίζει το μετρητικό του ινβερτερ.Το γεγονός οτι έχεις μπορεί να τράβηξες από το δίκτυο ενέργεια σε πρωινές ώρες είναι λογικό. Έχεις έναν ινβερτερ που το μέγιστο που μπορεί να δώσει ειναι 6kW, αν το σπίτι ζητάει παραπάνω θα τα πάρει από το δίκτυο.

Σορρυ που το λέω δεν παίζει να τράβηξα παραπάνω. Άντε με το πλυντήριο ρούχων ή πιάτων και τα τυπικά φορτία να έχω φτάσει μέχρι ισχύ 2- 2,5kW. Τα πλυντήρια τα βάζουμε επίτηδες με χρονοπρογραμματισμό κατά τις 1 που είναι γεμάτη η μπαταρία και έχει ήλιο - εκτός των ημερών που έχω προαναφέρει. Κλιματιστικά δεν βάζω - έχω Φυσικό αέριο και για κουζίνα 

Στον ενεργειακό συμψηφισμό αυτό που σε νοιάζει είναι η ετήσια παραγωγή να είναι ίση με την ετήσια κατανάλωση. Η χρήση της μπαταρίας οφελεί μόνο στο γεγονός ότι χρησιμοποιείς λιγότερο το δίκτυο με ένα μικρό όφελος των 3,5 λεπτών/ kWh.

Δεν είναι μόνο αυτό. Αν δεν καταναλώσεις "σχεδόν" τίποτα από το δίκτυο γλιτώνεις και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις που είναι σχεδόν ισόποσες με τις χρεώσεις ενέργειας. Έστω το 2025, φτιάχνω 6000 kWh και καταναλώνω 6000 kWh. Ας υποθέσουμε σταθερή τιμή παρόχου 0,15€/ kWh και ρυθμιζόμενες μεσοσταθμικά 0,10 €/ kWh.

Στην περίπτωση που τα 6000 τα παίρνω όλα από το ΦΒ / μπαταρία το κόστος είναι μόνο η ΥΚΩ για 6000, αν και κάτι διάβασα ότι και αυτό άλλαξε.

Στην περίπτωση που τα 6000 τα δώσω όλα στο δίκτυο και πάρω από το δίκτυο όλα τα 6000 της καταναλωσής μου το κόστος θα είναι 6000 επί (0,15 +0,10) 

Αυτά είναι τα δυο ακρότατα. Οποιαδήποτε ενδιάμεση συναλλαγή έχει το κόστος της. Η δική μου αμφισβήτηση έγκειται στο γεγονός γιατί να δίνω στο δίκτυο ενέργεια από ΦΒ - μπαταρία την στιγμή που μπορώ και θέλω να την χρησιμοποιήσω , παίρνοντας και συνεπώς πληρώνοντας την ενέργεια αυτή από το δίκτυο

Γενικώς για να ελέγξεις αν υπάρχει θέμα παρακολουθησέ το καθημερινά, εφαρμογή και μετρητές.Το πιο πιθανο σενάριο είναι λάθος συνδεσμολογία στον μετρητή του δεδδηε.

Αυτό κάνω και από το στόμα σου και στου ΔΕΔΔΗΕ το αυτί 😜να είναι θέμα συνδεσμολογίας

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.