Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)
13 ώρες πριν, aule said:

Εχω ένα κρυφό μειδίαμα που η κουβέντα έφτασε σε αυτό το κουτί διακλαδωσης , που και μετά από την βοήθεια που μου έχεις δώσει, η πεποίθησή μου λέει ότι εκεί μέσα έχει γίνει η λάθος σύνδεση των φάσεων.

οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις στο μεταβλητο κομμάτι τους ειναι 3.5 λεπτα.Η ροή ενέργειας κανονικά πρέπει να είναι απο φ/β σε μπαταρία και σπίτι και μετά στο δίκτυο.Αυτό το ρόλο παίζουν και τα μετρητικα του ινβερτερ που στο μονογραμμικό συμβολίζονται με το s. Είναι μετασχηματιστες έντασης που όταν δουν ροή ισχύος από δίκτυο δίνουν εντολή στον ινβερτερ να δώσει ενέργεια απο την μπαταρία. ΑΝ δν υπηρχαν αύτα δεν θα εφαρμοζόταν η συνθήκη του δεδδηέ για μη ανταλλαγή ενέργειας της μπαταρίας με το δίκτυο.

Edited by miltos
  • Like 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Αρα θεωρείς και εσύ όπως έγραψες και σε προηγούμενο σχόλιο πως υπάρχει πιθανότητα  κάτι να  έχει συνδεθεί λάθος?

Edited by miltos
Διαγραφή παράθεσης προηγούμενου μηνύματος
Δημοσιεύτηκε
12 ώρες πριν, aule said:

Αρα θεωρείς και εσύ όπως έγραψες και σε προηγούμενο σχόλιο πως υπάρχει πιθανότητα  κάτι να  έχει συνδεθεί λάθος?

Είναι το πρωτο πράγμα που παιρνάει από το μυαλό μου

• 2 weeks later...
Δημοσιεύτηκε (edited)
On 20/1/2025 at 11:51 ΠΜ, hlektrik89 said:

Είναι το πρωτο πράγμα που παιρνάει από το μυαλό μου

Καλησπέρα σε όλους,

ένα γρήγορο update , μετά από κάποιες παρατηρήσεις μετρήσεις που έκανα και μόνος και με τον εγκαταστάτη και που δυστυχώς μάλλον επαληθεύονται και από αναρτήσεις στο φορουμ της huawei. Και λέω δυστυχώς γιατί εάν τα ήξερα από πριν θα είχα βάλει κάποιον άλλον inverter. Οπότε τα γράφω εδώ για να βοηθήσω μελλοντικά κάποιους που μπορεί να ενδιαφερθούν για τοποθετηση Φ/Β συστήματος.

Ξεκινάω λοιπόν με τις παρατηρήσεις : Θα σημειώνω <-όταν ''ταίζω το δίκτυο/ σπίτι από το σύστημά μου και ->  όταν τραβάω από το δίκτυο.

α) την νύκτα με άδεια μπαταρία ο μετρητής του δικτύου γράφει ->->-> πράγμα απολύτως λογικό 

β) την ημέρα με φορτία στο σπίτι ισχύος κάτω από 2κW και πλήρη ηλιοφάνεια και γεμισμένη μπαταρία γράφει <-<-<-

γ) σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ο μετρητής γράφει -><-<- ή σπανιότερα και σε μεγαλύτερα φορτία ->-><-

Εξομοιώνοντας την νύκτα με άνοιγμα του διακόπτη / σβήσιμο DC στα φωτοβολταικά, αποσύνδεση της μπαταρίας από το κύκλωμα για εξομοίωση γεμάτης μπαταρίας με ηλιοφάνεια και παίζοντας με τα φορτία του σπιτιού ανά φάση και μετρώντας με αμπεροτσιμπίδα τα καλώδια των φάσεων μέσα στο κουτί "s" διαπίστωσα ότι: 

Ο inverter ισομοιράζει τα φορτία και στις 3 φάσεις με αποτέλεσμα αν για παράδειγμα εγώ θέλω 9Α στο σπίτι μου τότε σε κάθε ένα από τα τρία καλώδια των φάσεων του inverter θα έχω 3 Α. Όμως αν εμένα τα 9Α της κατανάλωσης είναι σε μια φάση τότε θα πάρω από την μπαταρία τα 3Α και τα άλλα έξι από το δίκτυο, δίνοντας παραλληλα τα 6Α των άλλων φάσεων στο δίκτυο. Αυτό καθιστά την μπαταρία άχρηστη αφού λειτουργεί μόνο στο 33% των καταναλώσεων.

Το πρόβλημα υφίσταται και με ηλιοφάνεια αφού στην μέγιστη παραγωγή του Φ/Β των 4,20kW κάθε φάση παίρνει 1,4κW. Αρα φορτίο πάνω από 1,4 σε μία φάση θα πάρει το επιπλέον  από το δίκτυο δίνοντας σε αυτό το πλεόνασμα των άλλων φάσεων.

Οικονομικά δεν χάνω σε ρευμα αλλά σε ρυθμιζόμενες χρεώσεις του ρευματος που καταναλώνω από το δίκτυο και που στην ουσία είναι αχρείαστο να λαμβάνω. Συμπερασματικά, ο inverter αυτός θα δούλευε ιδανικά σε μονοφασική παροχή. Για 3Φ παροχή απαιτείται ο λεγόμενος ασύμμετρος inverter που στην ουσία δίνει σε κάθε φάση αυτό που ανά πάσα στιγμή χρειάζεται.

Προς επίρρωσιν των ανωτέρω παραθέτω και το παρακάτω λινκ 

Από το forum της Huawei. https://forum.huawei.com/enterprise/eu/en/thread/grid-connected-with-zero-power-question/667284003385917441

Επίσης βάζω και 2 φωτό από την εφαρμογή σε μια στιγμή την νύκτα που το σπίτι μου καταναλώνει 160w (μερικές λάμπες led και το ψυγείο). Ενώ φαίνεται στην πρώτη φωτογραφία  ότι ούτε δίνω ούτε παιρνω από το δίκτυο , αν δείτε στην δευτερη φωτό στην μία φάση γράφει -80w (από το δίκτυο) και στις άλλες δυο 40w και 40w (από την μπαταρία).

Μου κάνει εντύπωση πως ένας κολοσσός σαν την huawei δεν το έλαβε υπ' όψιν αυτό και το απέκρυψε...

Σε κάθε περίπτωση και μιας και δεν είμαι ηλεκτρολόγος είτε ακαδημαικά είτε τεχνικά οπότε δεν έχω βαθιά γνώση (απλά σαν μηχανικός το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να παρατηρώ και να βάζω το μυαλό μου να σκέφτεται) θα ήθελα να ακούσω πιθανές προτάσεις / λύσεις από κάποιους σαν εσάς με πιο εξειδικευμένες γνώσεις.

Επισης θα ήθελα εάν κάποιος έχει ασχοληθεί ή έχει ακούσει σχετικά με το dirty electricity και πιθανώς με τυχόν αρμονικές που μπορεί να παράγει ο inverter και ποια μπορεί να είναι η επιδρασή τους σε συσκευές του σπιτιού. Το ρωτάω γιατί κατα την διάρκεια των μετρήσεων έβλεπα στην αμπεροτσιμπίδα κάποιες συχότητες 80,85,100 κλπ. (εκτός και αν η τιμή της συχνότητας στην αμπεροτσιμπίδα δείχνει κάτι άλλο) 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για όποια πληροφορία/γνώμη / γνώση μου παρέχετε

Screenshot_2025-02-01-00-46-34-170_com.huawei.smartpvms.jpg

Screenshot_2025-02-01-00-45-48-909_com.huawei.smartpvms.jpg

Edited by aule
Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλημέρα. Όντως τα HUAWEI βγάζουν συμμετρική έξοδο. Και άλλοι επώνυμοι ινβέρτερ το κάνουν αυτό. Αν θες να βελτιώσεις το ποσοστό ταυτοχρονισμού σου, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να ελέγξεις στον πίνακα αν είναι τα φορτία σου όσον το δυνατόν καλύτερα μοιρασμένα στις 3 φάσεις, μην περιμένεις όμως δραματικές αλλαγές. Όσο αναφορά τις συχνότητες που λες, δεν έχει αναφερθεί κάποιο προβλημα μεχρι στιγμής.

Edited by miltos
  • Thanks 1
Δημοσιεύτηκε
2 ώρες πριν, hlektrik89 said:

...το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να ελέγξεις στον πίνακα αν είναι τα φορτία σου όσον το δυνατόν καλύτερα μοιρασμένα στις 3 φάσεις, μην περιμένεις όμως δραματικές αλλαγές.

Η να είχα βάλει ασύμμετρο inverter. Όμως αν δεν στο πουν που να το ξέρεις

Δημοσιεύτηκε (edited)

Γενικά στο netmetering διαστασιολογουμε με βασεις την ετήσια καταναλωση οπου εκει βλεπεις και τον συμψηφισμο.Αυτο που λες παει προς την νοοτροποια του αυτονομου. Σιγουρα ενας ασσυμετρος ινβερτερ θα ηταν καλυτερα αλλα μην σε αγχωνει. Θα την κανεις την αποσβεση και παλι αρκετα γρηγορα.

Edited by miltos

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.