Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

@PRITSIO Το θέμα ανακύπτει λόγω της ανάγκης τεκμηρίωσης της μέτρησης. Δηλαδή αν μετρήσει κάποιος μία πλευρά οικοπέδου 100μ.:

  • Με ποιόν τρόπο την μέτρησε ?
  • Τι εξοπλισμό χρησιμοποιήσε?
  • Δεδομένου ότι το έδαφος παρουσιάζει μία ελαφριά καμπυλότητα, πως λήφθηκε αυτή υπ' όψιν ?
  • Πως προβλήθηκε η κεκλιμένη απόσταση, που μετρήθηκε, σε οριζόντια ? 

Τα παραπάνω, με την σχετική τεκμηρίωση, δίνουν διαφορές μερικών εκατοστών στα 100μ. οπότε και διαφορετική επιφάνεια.

Δημοσιεύτηκε

Μάλλον δεν το διατύπωσα σωστά. Η απορία μου είναι γιατί πρέπει να αναγράφεται το εμβαδόν που αντιστοιχεί στο προβολικό επίπεδο και όχι αυτό που αντιστοιχεί στο μέσο οριζόντιο επίπεδο. Όσον αφορά τη τεκμηρίωση των υπολογισμών, αυτή μπορεί κάλλιστα να βασιστεί στις συντεταγμένες του προβολικού και ακολουθώντας την αντίστροφη διαδικασία  τα μήκη των πλευρών και κατ επέκταση το εμβαδόν να αντιστοιχεί στο οριζόντιο επίπεδο (με μια αναφορά ίσως ότι ακολουθήθηκε η αντίστροφη διαδικασία ώστε το εμβαδόν να αναφέρεται στο οριζόντιο επίπεδο). 

Δημοσιεύτηκε
9 ώρες πριν, PRITSIO said:

... προσδιορίζει μια επιφάνεια  (στο έδαφος) για πρακτικούς σκοπούς .....

Δεν βλέπω να έχει άλλη χρησιμότητα. ...

είχε και συνεχίζει να έχει...

Πρώτη χρήση που είχε ήταν η είσπραξη φόρων απο τον Φαραώ της Αιγύπτου στον Νείλο...

Αλλά συνεχίζει διότι υπάρχει και ο νόμος της βαρύτητας .... όπου και τα δέντρα άλλα και τα κτήρια πάνε με βάση αυτόν και όχι με το έδαφος και μόνο.... 

  • Like 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Όταν ο Καθηγητής Γ. Βέης (δημιουργός του ΕΓΣΑ87) ήρθε στην Θεσσαλονίκη, καλεσμένος από τον σύλλογο τοπογράφων, για να παρουσιάσει το νέο σύστημα ΕΓΣΑ87.  Ήρθε τότε με μία "μπροσούρα" τόσο πρόχειρη που σου έδινε την εντύπωση, πως οι περισσότεροι υπολογισμοί θα γίνονταν .... γραφικά από τα γραφήματα που υπήρχαν στην μπροσούρα........ (αναζητήστε την). Το Σεμινάριο ήτα  επεισοδιακό. Οι καθηγητές της πολυτεχνική σχολής του ΑΠΘ (δύο ήταν μαζί μου και στο ΔΣ του συλλόγου). Έπρεπε, τότε, να δημιουργηθεί, γρήγορα, ένα σύστημα (datum), ώστε να μπορούμε να σχεδιάσουμε σε αυτό, για τις ανάγκες του κτηματολογίου που ήταν στα σκαριά,  όλη την Χώρα ενιαία από Βορρά μέχρι τον Νότο & από την δύση μέχρι την Ανατολή. 

Η Πολυτ. σχολή του ΑΠΘ είχε την άποψη πως το καταλληλότερο σύστημα θα ήταν το ΤΜ3 (ζωνών) που ήταν δοκιμασμένο στο πρόγραμμα της ΕΠΑ και δούλευε με κ=1 για όλες τις ζώνες. 

Επικράτησε τότε η άποψη toy Καθηγητή Βέη και έτσι έχουμε το ΕΓΣΑ87 και έτσι, όλοι εμείς οι κοινοί θνητοί, προσαρμόσαμε τα υπολογιστικά προγράμματα ώστε  να πολλαπλασιάζεται η οριζόντια απόσταση που έδινε ο σταθμός (destomat) με τον συντελεστή κ . (τότε ΔΕΝ υπήρχαν ακόμη τα GPS).

Tότε και επειδή γνωρίζαμε το θέμα καλύτερα, επικρατούσε η άποψη (τώρα τείνει να ξεχαστεί) πως τα στοιχεία  (συντεταγμένες) που δίνουν οι χάρτες θέασης του Κτηματολόγιου ΔΕΝ είναι για οριοθέτηση . Εγώ το γράφω αυτό συχνά πυκνά.

Επιμένω στην άποψη που έγραψα παραπάνω δίνοντας το παράδειγμα για το εμβαδόν του κληροτεμάχιου.

Θέλω εδώ επίσης να θυμίσω πως, όταν, με νόμο, πήγαν να υποχρεώσουν το σύστημα ΕΓΣΑ σαν υποχρεωτικό σύστημα  για τις εξαρτήσεις των τοπογραφικών σχεδίων, μπήκαν και καλώς, κάποιες εξαιρέσεις. Πότε δηλαδή μπορούμε να σχεδιάζουμε και σε άλλο Κρατικό Σύστημα.

 

 

 

Τοπογραφικό για μεταβίβαση.docx

Edited by nbr
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.