Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

(Μεταφέρθηκε στην ενότητα ιδιωτών. Pavlos 33)

Καλησπέρα σε όλους.

Πριν 5 χρόνια η μητέρα μου μου είχε κάνει γονική παροχή ένα διαμέρισμα 102 τμ. Για αρκετά χρόνια το διαμέρισμα αυτό ήταν κενό και πριν μερικούς μήνες αποφάσισα να το νοικιάσω. Όταν ήρθε ο Μηχανικός για να μου φτιάξει το ενεργειακό πιστοποιητικό βρήκε κάτι που δεν το είχε αντιληφθεί κανείς μας όλα αυτά τα χρόνια. Η πίσω βεράντα του σπιτιού (η οποία είναι μία απλή βεράντα με τέντα, εννοώ δεν έχει κάποιο κλεισιμο χώρου με τζαμαρία κλπ_ ήταν αλλιώς σχεδιασμένη στις κατόψεις των αδειών και συνοδευτικών στα συμβόλαια και αλλιώς στην πραγματικότητα (στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτερη). Με βάση τον νόμο  Ν.4495/2017  ο Μηχανικός έκανε δήλωση ένταξης για υπέρβαση των τετραγωνικών της βεράντας (οκ ως εδώ), αλλά μέτρησε όλο το σπίτι και το βρήκε τα 1,5 τμ μεγαλύτερο οπότε στην τακτοποίηση συμπεριλήφθηκε και η αλλαγή από 102 τμ σε 103,5 τμ. Επειδή το συμβόλαιο γονικής παροχής αλλά και το Ε9 μου αναφέρονται στα τετραγωνικά της οικίας θεώρησα σωστό ειδικά στο Ε9 να πάω πίσω στο χρόνο 5 έτη που πρωτοπέρασα στο Ε9 το ακίνητο και να διορθώσω τα τμ, και οκ βγήκε ένα πολύ μικρό ποσό για τα τελευταία χρόνια να πληρώσω για τον ΕΝΦΙΑ κάθε έτους. Το ερώτημα μου είναι το εξής: πρέπει να απευθυνθώ σε συμβολαιογράφο τώρα για να μου συντάξει καινούριο συμβόλαιο ή θεωρείται πολύ μικρή η απόκλιση και όταν στο μέλλον το περάσω στο παιδί μου μπορώ τότε να δώσω και όλα τα χαρτιά της τακτοποίησης για να αποτυπωθεί στο νέο συμβόλαιο πια σωστά; 

Σας ευχαριστώ πολύ!

Edited by Pavlos33
έγινε αλλαγή τίτλου για καλύτερη κατανόηση του θέματος-Pavlos 33
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα. Θα πρέπει να ρωτήσεις τον συνάδελφο γι' αυτό το θέμα καθώς σε κάθε υπόθεση υπάρχουν λεπτομέρειες που κρίνουν το αποτέλεσμα. Για παράδειγμα αυτή η μικρή επιφάνεια μπορεί να είναι εις βάρος κοινόχρηστου χώρου ή εις βάρος όμορου διαμερίσματος κλπ. Θα πρέπει ο συνάδελφος να εξετάσει το άρθρο 16 Ν. 5142/24΄.

Δημοσιεύτηκε

Γενικά για την εφορία (υπολογισμό φόρου μεταβίβασης) για διαφορές έως 5τμ δεν απαιτούν διόρθωση του Ε9.

Εγώ αν ένα ακίνητο επιφάνειας 102τμ, το μετρούσα 103,50τμ θα έγραφα στην εμβαδομέτρηση της κάτοψης πως είναι εντός ανοχής 2% με τον τίτλο και θα άφηνα την επιφάνεια του τίτλου. (Θεωρητικά μία διαφορά στις διαστάσεις εντός του 2% σε ένα τετράγωνο κτίσμα πχ 10χ10=100τμ δίνει 10,2 χ 10,20 = 104,04τμ. Οπότε μία διαφορά και στην επιφάνεια της τάξης του 2% είναι αποδεκτή)

Το προβλημα στην περίπτωση σου δεν είναι η διαφορά στην επιφάνεια, αλλά το γεγονός ότι απέκτησες ακίνητο προφανώς με ψευδή βεβαίωση. Το πιθανότερο είναι πως όταν πας να κάνεις εσύ με τη σειρά σου γονική παροχή, να χρειαστεί διόρθωση και ο δικός σου τίτλος. Πλέον γίνεται μονομερώς, όμως θα το δεις όταν έρθει η ώρα με τον συμβολαιογράφου που θα επιλέξεις.

Δημοσιεύτηκε

Θεωρητικά μία διαφορά στις διαστάσεις εντός του 2% σε ένα τετράγωνο κτίσμα πχ 10χ10=100τμ δίνει 10,02 χ 10,02 = 100,40τμ.

  • Downvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Η όποια παρατυπία αφορά στη βεράντα και όχι στο εμβαδόν, το οποίο είναι εντός της ανεκτής απόκλισης. Συνεπώς, ως προς αυτό, δεν υπάρχει πρόβλημα.

Επισης, δεν ξέρουμε πού μπορεί να οφείλεται η διαφορά της επιφάνειας. Έγινε σχολαστικός έλεγχος με βάση την άδεια? Τα εξωτερικά επιχρίσματα λήφθηκαν υπόψη (στη μη υπέρβαση)?

@civ5426

2% στα 10 μ. είναι 20 εκ

Edited by tetris
  • Upvote 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.