Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Η τάφρος των Μαριανών (Mariana Trench‎‎) είναι το βαθύτερο σημείο των ωκεανών του πλανήτη και το χαμηλότερο σημείο της επιφάνειας του φλοιού της Γης, καθώς φτάνει στα 10.994 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Στο νότιο άκρο της τάφρου των Μαριανών, μία επιστήμονας του κλάδου της Ωκεανογραφίας, μετά από αποστολή της το καλοκαίρι του ’22, στην Άβυσσο του Τσάλεντζερ (Challengers Deep), εντόπισε το βαθύτερο χαρτογραφημένο σημείο του βυθού της Γης, που βρίσκεται στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Εάν το όρος Έβερεστ, η υψηλότερη κορυφή της Γης σε ύψος 8.848 μέτρα, βρισκόταν στο βαθύτερο σημείο της τάφρου, τότε θα ήταν 2.146 μέτρα κάτω από την επιφάνεια.

Η Τάφρος των Μαριανών συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον, με τους ερευνητές να καταβάλουν αρκετές προσπάθειες για να δώσουν όλο και πιο λεπτομερείς εικόνες των χαρακτηριστικών της.

Η επιστήμονας Dawn Wright μίλησε για την εμπειρία της κατάδυσής της στον Guardian, στο οποίο εξήγησε τα σχέδιά της να εξερευνήσει μια περιοχή της τάφρου που δεν είχε επισκεφτεί προηγουμένως και να χρησιμοποιήσει ένα σόναρ υψηλής ανάλυσης για να δημιουργήσει ένα μοντέλο ανύψωσης και μια οπτικοποίηση που έμοιαζε με αεροφωτογραφία.

«Η κατάδυση ήταν ένα ταξίδι μετ’ επιστροφής διάρκειας 10 ωρών. Περίπου στα 1.000 μέτρα μπαίνεις στο απόλυτο σκοτάδι. Μέσα από τα φινιστρίνια του υποβρυχίου, είδαμε βιοφωταύγιες μέδουσες και σιφωνοφόρα που μοιάζουν με σκουλήκια, τα οποία έτρεξαν πίσω σε εμάς όταν ο Βίκτορ έριξε τα φώτα του υποβρυχίου πάνω τους».

Το αποκαρδιωτικό κομμάτι της αποστολής της όπως τόνισε η Wright ήταν ότι στα χιλιάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, μπορείς ακόμη να δεις το αρνητικό αποτύπωμα του ανθρώπου στον πλανήτη.

«Οι πρώτες στιγμές του να φτάσουμε στον πάτο ήταν αποκαρδιωτικές, καθώς ανάμεσα σε όλα αυτά τα υπέροχα του βυθού, είδαμε κι ένα μπουκάλι μπύρας»

Η θλιβερή συνειδητοποίηση ότι οι άνθρωποι έχουν πραγματικά επηρεάσει κάθε μικρό κομμάτι του πλανήτη, είναι για την Wright και η σημασία του να γνωρίσει κάθε γωνιά της Γης ώστε να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις που έχουν οι πράξεις μας στη Γη.

 


View full είδηση

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.