Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα συνάδελφοι. Έχω οικόπεδο εντός σχεδίου σε περιοχή της Αθήνας όπου έχει αρτιότητα Εμβαδόν 150 τ.μ. και Πρόσωπο 8.00 μ. Βγήκε άδεια το 1980 και κτίστηκε κανονικά 3οροφο κτίσμα. Το οικόπεδο μου δεν είναι 150 τ.μ αλλά 139 τ.μ. και έχει πρόσωπο 7.00 μ. και παρόλα αυτά με κάποιες διατάξεις εγκρίθηκε η άδεια. Σας παραθέτω τους υπολογισμούς από το τοπογραφικό της άδειας. Επειδή δεν γνωρίζω μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τους υπολογισμούς; Επίσης, τώρα που εγώ θα εκδώσω νέο τοπογραφικό το οικόπεδό μου είναι άρτιο και οικοδομήσιμο ή όχι? Ευχαριστώ

ΔΟΜΗΣΗ.png

Δημοσιεύτηκε (edited)

Για το α)

βάση του Άρθρου 3 περ.1 του Νομοθετικού Διατάγματος 690/1948 - ΦΕΚ 133/Α/8-5-1948 περί θεωρητικών μεσοτοιχιών, θεωρει οτι σε δυο πλευρες του οικ. υπηρχε/υπαρχει μεσοτοιχία (ο νομος λεει μαχ 0,60μ) και υπολογίζει εχτρα θεωρητικό εμβαδόν το μισό του 0,60 για την πλευρά 19,95μ και την πλευρά 7μ.

Αντίστοιχα κάνει και για το πρόσωπο προσθέτοντας εκατέρωθεν(?) 0,30

Για το 0.05x8 θεωρει αυτο (ειναι το β)

Οικόπεδα έχοντα κατά την έναρξιν ισχύος του παρόντος  το απαιτούμενον ελάχιστον εμβαδόν αρτίων οικοπέδων, υπολειπόμενα δε  κατά την μίαν των κατά τον κανόνα ή την παρέκκλισιν διαστάσεων προσώπου  ή βάθους κατά ποσοστόν μέχρι πέντε επί τοις εκατόν (5%) της ελαχίστης  απαιτουμένης και μη δυνάμενα να τακτοποιηθούν θεωρούνται οικοδομήσιμα.  Η αυτή ανοχή του 5% εις μίαν των διαστάσεων εφαρμόζεται και εις  οικόπεδα καθιστάμενα ελλειμματικά συνεπεία ρυμοτομίας.

Μετρήθηκε σήμερα? 

Μπορείς να συμβουλευτείς την ΥΔΟΜ σου για το αν ειναι αρτιο και οικοδομήσιμο. 

Edited by GeorgeVasil
Δημοσιεύτηκε (edited)

Νομοθετικά Διατάγματα & το 690/1948. (όλα φέρουν, δυστυχώς, την υπογραφή "Βασιλεύς Παύλος"(??)).

Ήμαστε ήδη στο 2025. Καταργήθηκαν ή "διορθώθηκαν" πάρα πολύ χρήσιμα διατάγματα ή & χρήσιμοι νόμοι (πχ κατάτμηση κληροτεμαχίων από διανομή ή αναδασμό!) και επικαλούμαστε ακόμη ένα "Βασιλικό Διάταγμα" του 1948 που σαν λάστιχο μεγαλώνει τις προσόψεις των οικοπέδων (κόμη και θεωρητικά αν και στο διάταγμα δεν υπάρχει ο όρος αυτός) για να τα κάνει άρτια!

Εδώ στο φόρουμ έγινε πολλές φορές συζήτηση για το θέμα αυτό. Αν υπάρχουν, πραγματικά όμως, μεσοτοιχίες να υπολογίζονται! 

Εσύ λοιπόν συνάδελφε baggelism εκεί, επί τόπου, μέτρησες, με οποιονδήποτε τρόπο, μία πρόσοψη οικοπέδου και την βρήκες να είναι = χ. 

Αν λοιπόν χ< 8 ..... υπάρχει πρόβλημα.

Υ.γρ. Περιμένω επίθεση.

Μου έτυχε στην καριέρα μου 2-3 φορές παρόμοια περίπτωση και άφησα το συνάδελφο που θα έβγαζε την Ο.Α. να υπογράψει.

Οι Ο. Αδειες πάντως βγήκαν κανονικά. 

Edited by nbr
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)
16 ώρες πριν, baggelism said:

Καλησπέρα συνάδελφοι. 

Να σημειώσω ότι το άρθρο 73 του ΓΟΚ 73, αναφέρεται (παρ. 1) μόνο σε ελλιπές πρόσωπο ή βάθος προκειμένου να γίνει χρήση του 5%, και όχι σε ελλιπές εμβαδόν. 

Αντιγράφω: "Οικόπεδα έχοντα κατά την έναρξιν ισχύος του παρόντος το απαιτούμενον ελάχιστον εμβαδόν αρτίων οικοπέδων, υπολειπόμενα δε κατά την μίαν των κατά κανόνα ή την παρέκκλισιν διαστάσεων προσώπου ή βάθους κατά ποσοστόν μέχρι πέντε επί τοις εκατόν (5%) της ελαχίστης απαιτουμένης και μη δυνάμενα να τακτοποιηθούν θεωρούνται οικοδομήσιμα. Η αυτή ανοχή του 5% εις μίαν των διαστάσεων εφαρμόζεται και εις οικόπεδα καθιστάμενα ελλειμματικά συνεπεία ρυμοτομίας"

Και για να μη μπλέξεις, θεωρώ πως πρέπει να πάρεις βεβαίωση από την Υ.ΔΟΜ.

Edited by tetris
διόρθωση
  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε

Κατάλαβα. Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Θα μιλήσω με την ΥΔΟΜ.

Δημοσιεύτηκε
9 hours ago, nbr said:

Νομοθετικά Διατάγματα & το 690/1948. (όλα φέρουν, δυστυχώς, την υπογραφή "Βασιλεύς Παύλος"(??)).

Ήμαστε ήδη στο 2025. 

......λάστιχο μεγαλώνει τις προσόψεις των οικοπέδων (κόμη και θεωρητικά αν και στο διάταγμα δεν υπάρχει ο όρος αυτός) για να τα κάνει άρτια!

Εδώ στο φόρουμ έγινε πολλές φορές συζήτηση για το θέμα αυτό. Αν υπάρχουν, πραγματικά όμως, μεσοτοιχίες να υπολογίζονται!

Υ.γρ. Περιμένω επίθεση.

Μην το πάρεις σαν επίθεση, φιλικά πάντα, αλλά:

υπάρχουν περιπτώσεις που κανένας εν ζωή δεν ξέρει... που ήταν ή που είναι τα πραγματικά όρια (επί εδάφους) πχ ενός οικοπέδου με σχέδιο πόλης το 1930. (για πολλούς ευνόητους λόγους).

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.