Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλημέρα σε όλους και σας ευχαριστώ προκαταβολικά για όποιον χρόνο μπορείτε να διαθέσετε.

Α. Σε διώροφο, πέτρινο σπίτι προ του '55 (70m2*2) το οποίο επισκευάζω για ιδία χρήση, επιλέχθηκε από τον επιβλέποντα μηχανικό ως μέθοδος ενίσχυσης της τοιχοποιίας εκτοξευόμενο σκυρόδεμα. Το πλέγμα που τοποθετήθηκε είναι Τ139 (4,2 mm). Το είδος του πλέγματος είχε επίσης προτείνει και έτερος μηχανικός που είχε φέρει ο μάστορας μου (γνωστός του) για να του δώσει επιπλέον οδηγίες. Πολιτικός μηχανικός (που ασχολείται με την αξιολόγηση κατασκευών) τον οποίο έφερα εκ των υστέρων για να με βοηθήσει με την αντιμετώπιση εισροής νερού από γείτονα (είχα ανοίξει και για αυτό θέμα), ισχυρίστηκε ότι το Τ139 θα "σαπίσει" σε 10 χρόνια από τις υγρασίες του τοίχου, και ό,τι πάνω από αυτό θα πρέπει να βάλω Τ196 (5mm). Παρότι έχω απόλυτη εμπιστοσύνη τόσο στον μηχανικό μου (έμπειρος και τίμιος) όσο και στον δεύτερο εκείνον μηχανικό που είχε έρθει (νεαρό παιδί, με όρεξη και ενθουσιασμό), δεν μπορώ και ν' αρνηθώ τ' ότι ο τρίτος έχει γνώση του αντικειμένου, παρότι στο θέμα της εισροής δεν βοήθησε.

Σε ό,τι αφορά στην προσθήκη δεύτερου πλέγματος, οι ενδοιασμοί μου είναι δύο.
ι. Ο οικονομικός.
ιι. Ο στατικός, καθότι μου φαίνεται πως το να φορτώνεις φέρουσα τοιχοποιία κάποιας σοβαρής παλαιότητας με πολύ(;) βάρος, δεν είναι το ιδανικό. Ειδικός προφανώς δεν είμαι.

Στο σπίτι ιδιαίτερες υγρασίες δεν υπάρχουν (ήταν αφημένο για 15+ χρόνια και, συνεπώς, θα ήταν εμφανείς φαντάζομαι δια γυμνού οφθαλμού), πλην του ενός τοίχου όπου και υπάρχει πρόβλημα εισροής από γειτονικό κήπο.
Σκέφτηκα, πριν την τοποθέτηση του σκυροδέματος, τον ψεκασμό με πιστόλι του ήδη τοποθετημένου πλέγματος με κάποιο καλό αστάρι για μέταλλο. Βγάζει νόημα ή θα κάνω μια τρύπα στο νερό;

Β. για ενίσχυση τμήματος της ενδιάμεσης πλάκας και τμήματος της πλάκας οροφής, προτάθηκαν από δύο μηχανικούς δοκοί πακτωμένοι επί της λιθοδομής. Ο τρίτος μηχανικός συγκεκριμένα πρότεινε ΙPE 160. Βλέποντας διαστάσεις, μου κάνει τρομερή εντύπωση το να πακτώσεις σε ικανοποιητικό βάθος (20+;cm) δοκό τέτοιου ύψους σε λιθοδομή. Το κρίνετε δόκιμο; Το έχει κανείς χρησιμοποιήσει για τέτοιον σκοπό;
Ο μάστορας μου προβάλλει τέτοιες αντιρρήσεις στο ενδεχόμενο, που υποπτεύομαι ότι δεν έχει εμπειρία στο θέμα και φοβάται/δεν θέλει να το εκτελέσει. Θα το λύσουμε αυτό βέβαια με οδηγίες από μηχανικό, ωστόσο θα ήθελα, αν έχετε, μια άποψη.

Ευχαριστώ και πάλι.

Edited by AnPo
Δημοσιεύτηκε

Πολλά περίεργα βλέπω στην ανάρτηση .

Και το πρώτο "έχων εργαστήριό αντισεισμικής"

Ποιος ιδιώτης μπορει να έχει τέτοιο εργαστήριο;

(μόνο τα πολυτεχνεία έχουν).

Από εκεί και πέρα αν θέλεις την συμβουλή μου σταμάτα να τρέχεις σε διάφορους μηχανικούς.

Βρες έναν και κανε τη δουλειά σου αφού άλλωστε αυτός και μόνο (σαν υπογράφων) είναι ο υπεύθυνος.

Διαφορετικά  απλά κάνεις δειγματοληψίες γνωμών .

Και μια απλή ενημέρωση .

Για  τα απαιτούμενα δίνονται στοιχεία και  στον ΚΑΔΕΤ («ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ
ΔΟΜΗΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑΣ-ΚΑΔΕΤ»).

• Like 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Η συμβουλή "σταμάτα να τρέχεις σε διάφορους μηχανικούς" με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Η άποψη του τρίτου (που μου δημιούργησε και τις όλες αμφιβολίες λόγω του απόλυτου τρόπου με τον οποίο εκφράστηκε) ήρθε, όπως εξήγησα, από "γκέλα".
Σχετικά με το ένα "περίεργο": Το πώς περιγράφει ο καθένας τη δουλειά του και το κατά πόσον αυτή ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, μου είναι αδιάφορο. Το ανέφερα για να εξηγήσω ότι η άποψη του μηχανικού είχε, ας πούμε, το βάρος της εξειδίκευσης κτλ.

Σχετικά με τον κανονισμό του ΟΑΣΠ, να είσαι καλά. Θα τον μελετήσω.

edit: (την αναφορά σε "εργαστήριο" την απάλειψα στο αρχικό ποστ προς αποφυγήν παρεξηγήσεως)

Edited by AnPo

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.