vmavro Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22 Χαίρετε συνάδελφοι, Θέλω την άποψή σας στο παρακάτω κλασσικό φαινόμενο στις ΕΗΕ. Στην περίπτωση που σε μια ασφάλεια/μικροαυτόματο έχουν χρησιμοποιηθεί 2 παράλληλα καλώδια για τη φάση. Σε μεγάλες διατομές μπορούν να χρησιμοποιηθούν παράλληλα καλώδια και το καταλαβαίνω, αλλά σε μικρές είναι πάλι επιτρεπτό; Πχ σε ασφάλεια 16Α να αναχωρούν 2x1.5mm2, που είναι κλασσικό φαινόμενο ή σε ασφάλεια για κλιματιστικό 20Α να έχει ένα 5Χ2.5 ο μάστορας και να κάνει δουλειά (εδώ έχει θέμα με τη μισή γείωση, αλλά ας εστιάσουμε στη φάση) Τι έχετε να πείτε πάνω σε αυτό και αν δεν επιτρέπεται που το αναγράφει. Ευχαριστώ.
Τρελός Επιστήμων Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 23 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 23 Καλησπέρα συνάδελφε, καταρχάς γιατί σε μεγάλες διατομές μπορούν να μπουν παράλληλα τα καλώδια και σε μικρές όχι; Αλλάζει κάτι; On 2/22/2025 at 5:31 PM, vmavro said: Πχ σε ασφάλεια 16Α να αναχωρούν 2x1.5mm2, που είναι κλασσικό φαινόμενο Αν αναχωρούσανε 2x2.5mm2 δε θα υπήρχε θέμα. Τώρα που είναι 2x1.5mm2 υπάρχει θέμα.
vmavro Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24 (edited) 10 ώρες πριν, Τρελός Επιστήμων said: καταρχάς γιατί σε μεγάλες διατομές μπορούν να μπουν παράλληλα τα καλώδια και σε μικρές όχι; Αλλάζει κάτι; Καλημέρα συνάδελφε, Μάλλον δε το εξέφρασα σωστά το ερώτημά μου. Είναι γνωστό ότι μια μεγάλη διατομή καλωδίου πχ 240mm2 και αναλόγως την εγκατάσταση μπορεί να αντέξει με ασφάλεια μέχρι και 300Α. Αν εσύ έχεις ένα φορτίο 600Α, θα πας παράλληλα καλώδια 240mm2 - δύο ανά φάση. Αυτό είναι γνωστό τοις πάσι. Το ίδιο όμως, είναι επιτρεπτό για μικρές διατομές, όπως τα παραδείγματα που ανέφερα. Προσωπικά δε μου αρέσει όταν το βλέπω και θα ήθελα να διαβάσω και άλλες απόψεις. Edited Φεβρουάριος 24 by vmavro
Τρελός Επιστήμων Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24 Κάτσε για να καταλάβω. Άλλο να ξεκινάνε δύο καλώδια από την ίδια ασφάλεια και να καταλήγουν στο ίδιο φορτίο (όπως περιέγραψες στο δεύτερο post σου) και άλλο να ξεκινάνε από την ίδια ασφάλεια και να καταλήγουν σε διαφορετικό φορτίο. Στο πρώτο post σου στο παράδειγμα με τα δύο 1,5άρια και τη 16αρα ασφάλεια, και τα δύο καλώδια καταλήγουν στην ίδια πρίζα; Δηλαδή 2x1,5mm2 για τη φάση και 2x1,5mm2 για τον ουδέτερο; Του τελείωσε το 2,5άρι του μάστορα και βαριόταν να πάει να πάρει; Δηλαδή σε κάθε πρίζα κατεβάζει ο άλλος από το κουτί 6x1,5,mm2; Κοίτα, αν κάποιος σου εγγυόταν ότι τα καλώδια θα μέναν συνδεδεμένα όπως στην αρχή για πάντα και καμία δύναμη σε αυτόν τον αφιλότιμο κόσμο δε θα μπορούσε να τα αποσυνδέσει, να τα τραυματίσει ή να τα κουνήσει στη σύνδεσή τους, τότε, θεωρώ, θα μπορούσες να κοιμάσαι ήσυχος. Τώρα που παίζουν όλα τα σενάρια, ποιος σου εγγυάται ότι το ένα από τα δύο 2,5άρια του θερμοσίφωνα δε θα αποσυνδεθεί και ότι δε θα πάρεις φωτιά επειδή θα άγει όλο το φορτίο μόνο του το άλλο; Δηλαδή δεν το θεωρώ τελείως λάθος, αλλά φύλαγε τα ρουχα σου να έχεις τα μισά. Ίσως και στα πρότυπα να αναφέρεται κάτι τέτοιο, δεν το ξέρω.
vmavro Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25 Μου έχει τύχει να δω 2x2.5mm2 παροχή για θερμοσίφωνα, ή ακόμα και παροχικό υποπίνακα με 20Α. Ο λόγος είναι ακριβώς αυτό που περιγράφεις - αυτό είχε αυτό έβαλε. Απλώς δε ξέρω αν επιτρέπεται ή όχι και γιατί. Θεωρητικά επιτρέπεται, για τον ίδιο λόγο που επιτρέπεται και στις μεγάλες διατομές.
zafsko Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25 Θεωρητικά δεν απαγορεύεται αλλά πρέπει να εξασφαλιστεί η ισοκατανομή στα καλώδια. Πράγμα αδύνατο λόγω απόστασης , δημιουργία επαγωγικών ρευμάτων κλπ. Θεωρητικά πάντα , αλλά ποτέ εφαρμόσιμο στην πράξη , η μόνη λύση είναι η συστροφή. 1
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα