pggiotas Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18 Τα 40.000 m² δεν είναι το θέμα.... Η απουσία του κριτηρίου των KW όμως είναι.... Οσοι από εμάς σέβονται στοιχειωδώς την επαγγελματική τους υπόσταση και έχουν ασχοληθεί με τα εξοικονομώ και ειδικά με τα 2α ΠΕΑ του Ε-21 καταλαβαίνουν ..... Εχοντας πάνω από 80 παραδείγματα (με xml που βρίσκονται στην διάθεση μου) θεωρώ ότι θα έπρεπε να σταματήσουν αμέσως την διαδικασία των ΠΕΑ , να ελεγχθούν όλα τα πρώτα ΠΕΑ του Εξοικονομώ και να "στείλουν στο σπίτι τους" αυτούς που μας ξεφτιλίζουν..... Είμαι τόσο οργισμένος που δεν μπορώ πλέον να συγκρατηθώ με τους "ας πούμε συναδέλφους"..... Αρχίζοντας με το καθαρά γεωμετρικό κομμάτι του ΠΕΑ κλαίω με αυτά που έχω συναντήσει και μιλάω πάντα για συντριπτικό ποσοστό..... Δεν γνωρίζουμε πως να στήσουμε το κτήριο, τί είναι μονοκατοικία και τί διαμέρισμα , πότε μπαίνει ο ΜΘΧ που είναι σε επαφή και πότε όχι, πότε χρησιμοποιείται το U/2 ...... Υποτίθεται ότι οι Πολιτικοί Μηχανικοί και Αρχιτέκτονες τα γνωρίζουν καλύτερα από τις άλλες Ειδικότητες.... Καλά...... Είναι στατιστικά οι χειρότεροι από όλους...... Ισως από την πολύ σιγουριά ότι τα ξέρουν όλα..... Στα σενάρια αναβάθμισης συναντάμε U επιφανειών της τάξης του 0,4.... Αυτό το κακόμοιρο +0,2 που αναφέρει αναλυτικότητα η ΤΟΤΕΕ μόλις 3 φορές έχει κάνει την εμφάνισή του..... Και πηγαίνοντας στο θέμα των συστημάτων....Τί να πω και τί να γράψω.... Ούτε από σύμπτωση και κατά λάθος δεν έχει πέσει στα χέρια μου ένα που να προσεγγίζει το σωστό... Να μιλήσω για λέβητες πετρελαίου με ΒΑ > 0,9. ????... (Εχω αρχίσει να πιστεύω ότι μόνο στς δικές μου ΤΟΤΕΕ υπάρχουν οι συντελεστές μετατροπής του Πίνακα 4.2γ.....), για ΒΑ δικτύων 0,945 όταν δεν υπάρχει ίχνος μόνωσης???? , για ΒΑ τερματικών σωμάτων 1,0 ?????.... Για καυστήρες και κυκλοφορητές που δεν έχουν καμία ηλεκτρική κατανάλωση???? , για SEER 6 και 7 περασμένο στο πρόγραμμα χωρίς τον συντελεστή 0,6 ???... για ΒΑ δικτύου σε τοπικές μονάδες ????.... ή για ηλιακούς με συντελεστή 0,36 για συμμετοχή στο σύστημα Θέρμανσης ???? ...... Εχω συναντήσει και 2 φορές λέβητα πετρελαίου με ΒΑ και COP ταυτόχρονα..... Μπορώ να γράφω για ώρες..... Αλλά ξέχασα.... Είμαστε Μηχανικοί και δεν χρειαζόμαστε κανενός είδους επιπλέον αξιολόγηση...... Κλείνοντας [γιατί θα πρέπει να αποφασίσω τί θα κάνω με ένα ΠΕΑ που έχει προσθέσει την σκάλα του κλιμακοστασίου στα ωφέλιμα m² ενώ ταυτόχρονα έχει ορίσει επιφάνεια προς ΜΘΧ με U=0.4, με 20KW λέβητα και 40KW δίκτυο (μάλλον επειδή πάει και έρχεται), με U =0,4 σε αμόνωτο δάπεδο προς ΜΘΧ, με υποβοηθούμενο σύστημα θέρμανσης από τον ηλιακό, με U=3 μεταλλικών ανοιγμάτων χωρίς πιστοποίηση και κατάταξη σε κατηγορία Β+], και 1.000.000 m² να γίνει το όριο δεν έχει καμία σημασία..... Για να μην παρεξηγηθώ... Δεν διεκδικώ το αλάθητο αλλά το αυτονόητο.... Διαβάστε αυτήν την @$##@ ΤΟΤΕΕ και μην ντρέπεστε να ρωτάτε κάποιον που πιθανόν να γνωρίζει καλύτερα, εγώ πάντα το κάνω.....
tetris Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18 Αν όλα τα ανωτέρω αποτελούν (απαράδεκτη) ασχετοσύνη, υπάρχουν και χειρότερα. Έχω δει να κατασκευάζονται (μετά τον ΚΕΝΑΚ) πολυκατοικίες με θερμομόνωση σκυροδεμάτων 3 εκ!!! Προκειμένου λοιπόν για το ΠΕΚ, είτε ο κατασκευαστής θα κάνει λαμογιά με τα δελτία αποστολής, είτε ο εν. επιθ. θα εκδόσει ΠΕΑ "μαϊμού" (χωρίς έλεγχο των παραστατικών). Αντί λοιπόν να τσακωνόμαστε για πιστοποιήσεις ή μη, δεν θα ήταν καλύτερα να συζητούμε για τη διασφάλιση εφαρμογής των κανονισμών?
pggiotas Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18 Δεν αντιλέγω.... Αλλά κάπως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα..... Παρεμπιπτόντως μου έχει τύχει τέτοια περίπτωση που ο Αρχιτέκτων σχεδιαστής μου επισήμανε ότι στην Αθήνα πιάνουν τους στόχους του ΚΕΝΑΚ χωρίς καθόλου μόνωση στον ΦΟ.....
GregDel Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18 On 16/3/2025 at 11:54 ΠΜ, sdim said: Ποιο το νόημα; Έχουν ήδη γραφτεί στο μητρώο δεκάδες χιλιάδες μηχανικοί. Το αποτέλεσμα θα φανεί σε μερικές δεκαετίες όταν οι σημερινοί ενεργειακοί επιθεωρητές θα πάρουν σύνταξη. Μας πιάνει όλους. Υφιστάμενους και μελλοντικούς. Το μητρώο είναι νέο και καταργείται το παλιό. On 15/3/2025 at 12:58 ΜΜ, GregDel said: Και το 40.000m² είναι εξωπραγματικό, και το μέχρι 250m² της Α' τάξης. Παλιά για να πάς στη Γ' ήθελε: 10 επιθεωρήσεις Β' τάξης >250m² ή επιθεωρήσεις >20.000m² και τώρα καταργούν το "ή" και το 20.000 το ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΟΥΝ
Konstantinos IB Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18 (edited) Μπήκαμε εδώ για να σχολιάσουμε τον καινούριο νόμο ή τις ασχετοσύνες μας; Ο καινούριος νόμος λέει ότι ναι μεν καταργήθηκαν οι εξετάσεις αλλά όσοι τις είχαν είχαν περάσει πριν καταργηθούν είναι αυτοδίκαια επιθεωρητές απεριορίστων μ2! Ας έχουν συνταξιοδοτηθεί οι μισοί από αυτούς ή κοντεύουν. Και από την άλλη, αυτοί έχουν το αλάθητο; Άρα δεν καταργήθηκαν οι εξετάσεις. Μην προσπαθείτε λοιπόν να στηρίξετε ένα νόμο αστήρικτο με επιχειρήματα δήθεν "ασχετοσύνης" για ιδιοτελή συμφέροντα. Όποιος είναι άσχετος και από τους μεν και από τους δε να πάει σπίτι του. Η πλειοψηφία του τεχνικού κόσμου πρέπει να κινηθεί εναντίον του νόμου αυτού. Όσο για το ΤΕΕ, για άλλη μια φορά, τους πήρε ο ύπνος. Edited Μάρτιος 18 by Konstantinos IB
pggiotas Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18 Αυτή την ασχετοσύνη όμως από μηχανικούς που δεν εξετάστηκαν, επιμορφώθηκαν ή πες το όπως θέλεις , απο μηχανικούς που αγόρασαν ένα έτοιμο πρόγραμμα και βάζουν νούμερα ότι να είναι και μπορούν σιγά σιγά να φτάσουν τα 40000τμ την τρώμε στην μάπα τώρα …. Επομένως ο σχολιασμός της κατάρτισης μας και κυρίως πὼς αποκτείται είναι πολύ σχετικός ….. για ποιο ακριβώς ΤΕΕ μιλάμε ????…..
Konstantinos IB Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18 (edited) 33 λεπτά πριν, pggiotas said: Αυτή την ασχετοσύνη όμως από μηχανικούς που δεν εξετάστηκαν Μην κολλάτε σε στερεότυπα. Υπάρχουν μηχανικοί οι οποίοι εξετάστηκαν και πέρασαν τις εξετάσεις και τα πρώτα 5 χρόνια των επιθεωρήσεων τους λύσσαξε το πρώην ΥΠΕΚΑ στα πρόστιμα, μερικοί δε από αυτούς έχασαν και τις άδειές τους. Που σημαίνει ότι τα ράσα δεν κάνουν τον παπά. Μια ενδιάμεση λύση θα ήταν τα υποχρεωτικά σεμινάρια. Εαν και εφ όσον... Edited Μάρτιος 18 by Konstantinos IB
pggiotas Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18 (edited) Κατά αρχήν δεν αναφέρω μόνο το εξετάστηκαν …. τα σεμινάρια δεν προσφέρουν τίποτα (μιλάω εκ πείρας καθώς ήμουν εισηγητής…) από την στιγμή που δεν θέλεις να μάθεις το αποτέλεσμα είναι το ίδιο …. Επομένως χωρίς εξετάσεις ή κάποιας μορφής πραγματικής πιστοποίησης η μοναδική λύση είναι ο αυτοσεβασμός , ο οποίος όμως σπανίζει ….. Edited Μάρτιος 18 by pggiotas
nick_61 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18 Με πρόχειρο υπολογισμό χρειάζεσαι τουλάχιστον : 40.000m2 / 60m2/διαμέρισμα (μ.ο) => ΠΕΑ σε 670 διαμερίσματα.
dib Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18 6 ώρες πριν, pggiotas said: Τα 40.000 m² δεν είναι το θέμα.... Η απουσία του κριτηρίου των KW όμως είναι.... Οσοι από εμάς σέβονται στοιχειωδώς την επαγγελματική τους υπόσταση και έχουν ασχοληθεί με τα εξοικονομώ και ειδικά με τα 2α ΠΕΑ του Ε-21 καταλαβαίνουν ..... Εχοντας πάνω από 80 παραδείγματα (με xml που βρίσκονται στην διάθεση μου) θεωρώ ότι θα έπρεπε να σταματήσουν αμέσως την διαδικασία των ΠΕΑ , να ελεγχθούν όλα τα πρώτα ΠΕΑ του Εξοικονομώ και να "στείλουν στο σπίτι τους" αυτούς που μας ξεφτιλίζουν..... Συνάδελφε @pggiotas πόσο πολύ ταυτίζομαι μαζί σου και με εκφράζεις στο 1000% με αυτά που γράφεις και τα έχω συναντήσει όλα μα όλα.... Το μόνο που μπορώ να διορθώσω στο μήνυμα σου, είναι να προσθέσω και τα 25-30 δικά μου Β΄ ΠΕΑ των αλχημιστών συναδέλφων (το λέω πάντα οτι υπάρχουν και εξαιρέσεις και μάλιστα πολλές), με το 50% απο πιστοποιημένους επιθεωρητές (που παπαγάλισαν την ύλη για εξετάσεις και δεν κατάλαβαν ενα cazzo) και το υπόλοιπο, απο πολ. μηχανικούς και αρχιτέκτονες (η πλειοψηφία) αλλά και άσχετους συναδέλφους μηχανολόγους και ηλεκτρολόγους, που όλοι τους όμως <<είδαν φως και μπήκαν>>, που λένε στο χωριό μου!
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα