Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλημέρα σας,

Τον Οκτώβριο του 2024 ξεκίνησα εργασίες θερμοπρόσοψης σε ακίνητο με έκδοση άδειας εργασιών μικρής κλίμακας.

Ο μάστορας με τον οποίο έκλεισα τη δουλειά (συστημένος από προηγούμενη δουλειά του) δε μου έδωσε γραπτή συμφωνία και στο ποσό που ζητούσε δεν είχε απαίτηση ενσήμων καθώς θα ασφαλίζονταν όλοι από αυτόν.

Ξεκίνησαν οι εργασίες με αυτόν και έφερε δύο ακόμα άτομα (έχοντας ένα βαν με επιγραφή για ελαιοχρωματισμούς).

Η εξέλιξη των εργασιών δεν πήγε καλά καθώς γίνονταν κακοτεχνίες και παραλείψεις συν ότι ζητούσε προεξόφληση των χρημάτων ενώ είχε λάβει προκαταβολή και πληρωμές κατά την εξέλιξη (χωρίς κάποια γραπτή απόδειξη).

Το αποτέλεσμα ήταν ότι δε μπορούσαμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία. Δεν προχώρησα σε διεκδίκηση επιστροφής χρημάτων διότι δεν είχα ούτε τα στοιχεία τους ούτε γραπτές αποδείξεις.

Εγώ συνέχισα τις εργασίες με άλλο συνεργείο το οποίο διόρθωσε ό,τι μπορούσε από τη μη αλφαδιασμένη τοποθέτηση των φελιζόλ, τη μη τοποθέτηση ζώνης στεγάνωσης συν ότι ξήλωσαν γωνιόκρανα μεταλλικά στα σημεία των υδροροών. Το έργο πρόσφατα ολοκληρώθηκε στο 99%.

Χθες ήρθαν από το ΕΦΚΑ επειδή μου έκαναν καταγγελία τα τρία άτομα που ξεκίνησαν το έργο ότι δεν τους κατέβαλλα ένσημα ενώ δε μου είχαν δώσει ούτε το ολόκληρο όνομά τους.

Με το μηχανικό που μίλησα με ενημέρωσε ότι ενώ είχε εκδόσει κανονικά την άδεια μικρής κλίμακας δεν έχει κάνει ακόμα την αναγγελία των ενσήμων.

Τα άτομα αυτά εργάστηκαν 6-7 μέρες κι όχι συνεχόμενες.

Πώς θα αποδείξουν αυτά τα άτομα ότι εργάστηκαν στο σπίτι μου, ποιες μέρες και πόσες? Με φωτογραφίες από το σπίτι μου είναι αποδεκτό?

Θα ήθελα μια συμβουλή τι έχω να περιμένω και πώς μπορώ κινηθώ?

Ευχαριστώ,

Βάσια

Edited by Pavlos33
έγινε αλλαγή τίτλου για καλύτερη κατανόηση του θέματος-Pavlos 33
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα. Ο λόγος τους ενάντια στο δικό σου. Πως θα το αποδείξουν αυτοί ότι εργάζονταν εκεί χωρίς να υπάρχει συμφωνητικό ή αναγγελία έργου στο ΙΚΑ;  Λογικά ο μηχανικός σου εξέδωσε έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.  Θα πρέπει να προβείς σε ένσταση. Στο μόνο που ο ΕΦΚΑ θα σε βάλει να πληρώσεις πρόστιμο είναι αν δεν αποδείξεις ότι οι εργασίες έγιναν από συνεργείο εστεγασμένο (δηλαδή που  είναι αυτοαπασχολούμενοι) και για την μη αναγγελία  μάλλον εκεί θα πληρώσεις πρόστιμο.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Με φωτογραφίες που μπορεί να έχουν τραβήξει? Αδεια μικρής κλίμακας έχει εκδόσει, την αναγγελία ενσήμων όχι. Εγώ έχω παραστατικά αγοράς υλικών Φεβρουαρίου 2025 οπότε και συνεχίστηκαν οι εργασίες και για τα ένσημα του νέου συνεργείου είμαι εμπρόθεσμη μέχρι τέλος Μαρτίου νομίζω. Ευχαριστώ.

Edited by Pavlos33
Δημοσιεύτηκε

Η αναγγελία του έργου στο ΙΚΑ είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη αφού ενημερωθεί από το μηχανικό. Το να εμπίπτει το συνεργείο στα εστεγασμένα (οι εργαζόμενοι να είναι υπάλληλοι του ιδιοκτήτη, ο οποίος ασφαλίζεται ως εργοδότης) το θεωρώ αδύνατο. Συνεπώς, θα κληθείς να πληρώσεις τα αιτούμενα ένσημα. Μπορείς να κάνεις ένσταση, αλλά θα χρειαστείς δικηγόρο και μάρτυρες. Και ίσως σου κοστίσει ακριβότερα.

Αυτά συμβαίνουν όταν δεν τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες (συμφωνητικό, κλπ)

• Like 1
Δημοσιεύτηκε
2 hours ago, tetris said:

Η αναγγελία του έργου στο ΙΚΑ είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη αφού ενημερωθεί από το μηχανικό.

Ακριβώς. Τα περισσότερα μικρα ιδιωτικά έργα στην Ελλάδα εκτελούνται χωρις ανάδοχο, επομένως ο ιδιοκτήτης ειναι ο εργολάβος και ο υπεύθυνος απεναντι στην πολιτεια για να τηρήσει την εργατική νομοθεσια, μέτρα ασφαλείας, εισφορές εργαζομένων κλπ κλπ

Βεβαια στην ωραια Ελληνική πραγματικότητα αυτά εινα ψιλά γράμματα και πολλές φορές και με ευθύνη των μηχανικών που δεν ενημερώνουν (όχι οτι τους υποχρεώνεικάποια νομοθεσια) τους ιδιοκτήτες για τις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ που αναλαμβάνουν εκτελώντας οι ιδιοι το έργο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.