Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βασιλικά στρεμματα


Recommended Posts

σε συμβάολαιο αναφέρεται οτι το αγροτεμάχιο ειναι 7200 βασιλικά στρεμματα

 

μήπως καποιος συνάδερφοσ γνωρίζει ποσα στρέμματα ειναι

 

Παρακαλώ μεταβείτε στο Πίνακας Ελέγχου -->Προσωπικό Προφίλ-- >Επεξεργασία προσωπικών στοιχείων και στο πεδίο επάγγελμα συμπληρώστε την ειδικότητά σας. avgoust

Link to comment
Share on other sites

απο : http://users.in.gr/ithomi/

 

Με την παραλαβή των αγορασθέντων οι κάτοικοι μοίρασαν την καλλιεργήσιμη γη σε είκοσι μία (21) μερίδες, όσες και οι οικογένειες που είχαν δικαίωμα κλήρου. Η κάθε μερίδα αντιστοιχούσε σε τριάντα τέσσερα βασιλικά στρέμματα των 1270 τ.μ. το καθένα.

 

το google ειναι φιλος σου :smile:

Link to comment
Share on other sites

Εάν το συμβόλαιο συντάχθηκε κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας τότε σύμφωνα με http://www.michanikos.gr/downloads.php?do=file&id=565 το ένα βασιλικό στρέμμα ισούται με 1000 τ.μ.

Link to comment
Share on other sites

@soclas

Συγχαρητήρια για την ανάδειξη του ψηφιοποιημένου βιβλίου ΔΙΑΜΕΤΡΙΚΗ που έγραψε το 1846 ο Ιωάννης Δαίκης.

Στο θέμα μας τώρα. Τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα παρουσίασε ο chowchow , ο οποίος, στην προσπάθειά του να βοηθήσει στην απάντηση, αναζήτησε το λήμα στο Google και του έβγαλε το κείμενο της Ιθώμης, το οποίο, προφανώς, είναι εσφαλμένο.

Τα πραγματικά στοιχεία είναι πολύ διαφορετικά. Λίγο μετά την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους, εκδόθηκε το «περί μέτρων και σταθμών» διάταγμα του 1836 (ΦΕΚ 56/16.10.1836), με το οποίο εφαρμόστηκε στην Ελλάδα η μονάδα μέτρησης επιφανειών «βασιλικό στρέμμα» το οποίο ισούται με 1.000 τ.μ. και αντικατέστησε τη μονάδα που εφαρμοζόταν μέχρι τότε "παλαιό στρέμμα". Η σχέση μετατροπής είναι πράγματι 1,27 αλλά αντίστροφα από την αναφορά του κειμένου για την Ιθώμη.

 

Άλλωστε, διαβάζοντας το συγκεκριμένο κεφάλαιο της επιπεδομετρίας, διαπιστώνουμε την αναφορά στις μονάδες που επικρατούσαν στα συμβόλαια της εποχής εκείνης (παλαιά και βασιλικά στρεμ) και στην παρ. 88 αναφέρει:

"Ανάγομεν βασιλικά στρέμματα εις παλαιά πολλαπλασιάζοντες επί 0,787 ή διαιρούντες δια 1,27, αντιστρόφως δε, ανάγομεν παλαιά στρέμματα εις βασιλικά, διαιρούντες δια 0,787 ή πολλαπλασιάζοντες επί 1,27".

 

Συμπερασματικά, η μονάδα που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα από το 1836 για τη μέτρηση επιφανειών είναι το βασιλικό στρέμμα, όσο και αν αυτό δεν αρέσει σε πολλούς, μεταξύ των οποίων και στο φίλο GRTOPO. Και, επομένως, η απάντηση στο ερώτημα του GTEAM , που δεν έχει αναγράψει την ειδικότητά του στο προφίλ του, όπως ζητούν οι συντονιστές, είναι ότι τα 7200 βασιλικά στρέμματα είναι απλά ... 7200 στρεμ. Και, βέβαια, μιλάμε για τεράστια έκταση που μάλλον δεν πρέπει να υπάρχει σήμερα αυτοτελής.

 

Κάποια άλλη ώρα θα πρέπει να μιλήσουμε και για το πρώτο Κτηματολόγιο που συντάχθηκε στην Ελλάδα, και για να βοηθήσω λίγο, τον 19ο αι. Θα ήθελα μερικές προτάσεις πριν ξεκινήσω να γράφω γι' αυτό.

 

ΥΓ Όσοι ενδιαφέρονται να φυλάξουν τη σπάνια αυτή έκδοση, και να διαβάσουν το πολύ ενδιαφέρον κείμενο της Google, πρέπει να πατήσουν το κουμπί PDF (τελευταίο δεξιά) και θα κατέβει σε μορφή pdf

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.