Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλησπέρα σε όλους μια ερώτηση έχω σχετικά με το σπίτι μου 2 αν γνωρίζει κάποιος να με βοηθήσει. Πληρώ τις προϋποθέσεις για έγκριση προγράμματος κι έχω βρει ένα σπίτι για αγορά. Στους όρους γράφει σχετικά με τη παλαιότητα του σπιτιού ότι πρέπει "το ακίνητο να έχει παλαιότητα μέχρι 31/12/2007". Στη συνέχεια διευκρινίζει ότι: Η παλαιότητα αρχίζει να υπολογίζεται μετά τη συμπλήρωση δύο ετών από την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας ή την τελευταία αναθεώρησή της. Δηλαδή η οικοδομική άδεια ή το τελευταίο έτος αναθεώρησης της αδείας πρέπει να έχει εκδοθεί το αργότερο έως 31/12/2005. Στην περίπτωση που πιστοποιημένα δεν υπάρχει οικοδομική άδεια, η παλαιότητα προκύπτει από τη βεβαίωση περαίωσης, στο πεδίο παλαιότητας, με απώτατη ημερομηνία την 31/12/2007. Εάν στο τελευταίο αυτό πεδίο υπάρχουν περισσότερες ημερομηνίες, πρέπει η παλαιότητα έως 31/12/2007 να αφορά τουλάχιστον το 50% των κύριων χώρων. Εμένα το σπίτι έχει αρχική άδεια του 1999 και στις αρχές του 2007 έχει μια αναθεώρηση η οποία δεν έχει δικό της αριθμό πρωτοκόλλου ή ξεχωριστό έγγραφο. Αναγράφεται απλά στη τρίτη σελίδα της αρχικής οικοδομικής άδειας και γράφει : Αναθεωρείται η παρούσα άδεια επ' αόριστον λόγω 1. περαίωσης φέροντος οργανισμού της προσθήκης και 2. αλλαγής Η/Μ επιβλέποντος. 

Σε αυτή την περίπτωση μένει το σπίτι εκτός ή μήπως η συγκεκριμένη αναθεώρηση δεν είναι τροποποιητικής και εξακολουθεί να ισχύει η αρχική άδεια του 1999? Το λέω επειδή με ενημέρωσε ο ιδιοκτήτης ότι το σπίτι ολοκληρωθεί και είχε και αριθμό παροχής ρεύματος μέσα στο 2006. Φυσικά θα δώσω τα χαρτιά στη τράπεζα για να με κατατοπίσουν απλά ήθελα να ξέρω τι ισχύει στη περίπτωσή σου για να ξέρω μήπως μπορώ να τους πείσω να προωθήσουν την αίτηση μου κανονικά. Νομίζω η αναθεώρηση στη περίπτωσή μου εμπίπτει εδώ:  ΠΟΛΕΟ∆ΟΜΙΚΟ ∆ΙΑΤΑΓΜΑ της 8-7-93  Τρόπος έκδοσης οικοδοµικών αδειών και έλεγχος των ανεγειροµένων οικοδοµών. (ΦΕΚ 795/∆/13-7-93) 

Άρθρο 6 Ισχύς και αναθεώρηση οικοδοµικής άδειας

Άρθρο 6 Ισχύς και αναθεώρηση οικοδοµικής άδειας στην παράγραφο 3.

3. Η οικοδοµική άδεια αναθεωρείται για την παράταση της ισχύος της µετά από αυτοψία µε τις ακόλουθες προϋποθέσεις: α) Αν µέχρι τη λήξη της ισχύος της άδειας, έχει περατωθεί ο φέρων οργανισµός της οικοδοµής, η άδεια αναθεωρείται για αόριστο χρόνο, επιφυλασσόµενων των διατάξεων της παρ. 5 του άρθρου 22 του Ν. 1577/1985 (ΓΟΚ).

Παρατήρηση. Μη βάζεις το ίδιο θέμα πολλές φορές για να μη διαγραφούν όλα.

Didonis

Edited by Didonis
  • Απαντήσεις 21
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Δημοσιεύτηκε
On 5/4/2025 at 8:21 ΜΜ, Petros331 said:

.... Εμένα το σπίτι έχει αρχική άδεια του 1999 και......

....1. περαίωσης φέροντος οργανισμού της προσθήκης ....

Δεν προσδιορίζεις αν είναι μονοκατοικία ή Διαμέρισμα....

το ερώτημα αν είναι διαμέρισμα.... η προσθήκη που αναφέρει η αναθεώρηση αφορά την ιδιοκτησία που εσύ θες να αγοράσεις ή άλλο τμήμα ή άλλο όροφο.

(και ειλικρινά δεν γνωρίζω καν ότι στο πρόγραμμα έχουν περιορισμό σχετικά με την παλαιότητα των ακινήτων, μη έχοντας ασχοληθεί με το θέμα γενικά)

Δημοσιεύτηκε (edited)

Ευχαριστώ για την απάντηση. Είναι ένα διαμέρισμα σε διπλοκατοικία. Το ισόγειο γκαράζ - αποθήκη και ο πρώτος όροφος ανήκουν σε άλλο πρόσωπο κι εγώ θα αγοράσω το διαμέρισμα στον δεύτερο όροφο.

Δεν αναφέρει πουθενά συγκεκριμένα για ποιο λόγο έγινε η αναθεώρηση και ούτε ο ιδιοκτήτης θυμάται να ζήτησε ποτέ κάτι τέτοιο.  Γράφει απλά στην τρίτη σελίδα την αρχικής άδειας που ήταν το 1999 αυτό : Αναθεωρείται η παρούσα άδεια επ' αόριστον λόγω 1. περαίωσης φέροντος οργανισμού της προσθήκης και 2. αλλαγής Η/Μ επιβλέποντος. 

Κι επίσης δεν υπάρχει πουθενά ξεχωριστό έγγραφο αναθεώρησης, απλα αναγράφεται στην αρχική άδεια η αναθεώρηση.

Ναι ναι έχουν περιορισμό για την παλαιότητα.

Υπάρχει αέρας πάνω από τον δεύτερο όροφο ο οποίος όμως ανήκει στον ιδιοκτήτη του γκαράζ και πρώτου ορόφου. Άρα για να γίνει ανέγερση άλλου ορόφου πάνω από τον δεύτερο χρειάζεται διαφορετική καινούρια άδεια και με άλλο ιδιοκτήτη. Άρα ούτε αυτός είναι ο λόγος αναθεώρησης.

Edited by Pavlos33
Δημοσιεύτηκε (edited)
On 5/4/2025 at 8:57 ΜΜ, Petros331 said:

... εγώ θα αγοράσω το διαμέρισμα στον δεύτερο όροφο. ...

Δεν αναφέρει πουθενά συγκεκριμένα για ποιο λόγο έγινε η αναθεώρηση .....

Γράφει....

Αυτό που αναφέρεις στην Άδεια του 1999. Αποπεράτωση του φέροντος προσθήκη.... και 90% προσθήκη είναι ο άνω όροφος που θες να αγοράσεις εσύ.

Οπότε δεν υπήρχε ή υπήρχε ποσοστό του φέροντος άρα δεν υπήρχε το διαμέρισμα μέχρι την ημερομηνία της αναθεώρηση και μετά.

Υ.Γ.  

On 5/4/2025 at 8:57 ΜΜ, Petros331 said:

...Άρα για να γίνει ανέγερση...

...Άρα ούτε αυτός ....

Μη φαντασιώνεσαι άσχετες υποθέσεις που δεν ισχύουν καν όπως τα νομίζεις.

Αν έχεις ακόμα απορίες κάνε ανάθεση σε Τεχνικό Γραφείο να μελετήσει τα σχέδια της οικοδομικής άδειας, ενδεχόμενα και αυτοψία στο ακίνητο να σου πει

Edited by Didonis
Δημοσιεύτηκε

Η αναθεώρηση έγινε το 2007 αλλά ήδη από το 2006 το σπίτι είχε νερό και ρεύμα και ο ιδιοκτήτης εμένε μέσα. Απλά είναι μόνιμος κάτοικος Γερμανίας κι ερχόταν τα καλοκαίρια για 1-2 βδομάδες. Έμενε όμως από το 2006 κανονικά με όλες τις εγκαταστάσεις πλήρως ολοκληρωμένες.

Δημοσιεύτηκε

αγαπητέ.... το τι θυμάται και τι δεν θυμάται ο ιδιοκτήτης μας (και σου) είναι αδιάφορο....

Άσε που δεν θυμάται ότι έγινε αναθεώρηση καν.

Πέραν αυτού.... Μπορεί να αποδείξει με παραστατικά (αεροφωτογραφίες ή πληρωμές μεροκάματα ΙΚΑ για τον όροφο) τις ημερομηνίες που αναφέρει ή όχι...

απλό το ερώτημα.... ναι ή όχι

(άσε που αν αποδείξει ότι ήταν κατασκευασμένος ο 2 όροφος πριν την αναθεώρηση τότε ενδεχόμενα έκανε αυθαίρετες εργασίες σε άδεια του 99 που είχε λήξει ..... και γελάει και η παρδαλή αιξ μετά αν το πάρουν είδηση)

Το είχε νερό (απο το κάτω) ή και ρεύμα (πάλι από το κάτω) .... είναι κι αυτό άρες μάρες .... 

καλά αποτελέσματα .... 

Δημοσιεύτηκε (edited)

@Petros331 Καλησπέρα. Η αναθεώρηση που αναφέρεις σωστά έγινε καθώς με την αποπεράτωση του σκελετού έπρεπε να γίνει αναθεώρηση της Ο.Α επ αόριστον, δηλαδή μέχρι να αποπερατωθεί το κτίριο ίσχυε η άδεια. Πάμε τώρα στο πρόγραμμα. Η παλαιότητα λαμβάνεται είτε με βάση την ημερομηνία της άδειας +2 έτη (πχ άδεια εκδοθείσα το 1994) σημαίνει έναρξη μέτρησης παλαιότητας το έτος 1996 (άρα επιλέξιμο ακίνητο), είτε βάσει της τελευταίας αναθεώρησης. Αν και δεν διευκρινίζεται στο νόμο, η αναφορά στην αναθεώρηση παραπέμπει σε αναθεώρηση άδειας που συνιστά σημαντική αλλαγή στο ακίνητο. Δεν θα αναφέρεται σε λόγο αναθεώρησης το όνομα του επιβλέποντος, ή επειδή άλλαξαν θέση οι πόρτες. Στη δική σου περίπτωση η τελευταία αναθεώρηση έγινε το 1999 (αν το συγκράτησα). Αν ναι, το ακίνητο θα είναι επιλέξιμο. Θα στα πει και ο συνάδελφος εκτιμητής της τράπεζας.

Edited by Pavlos33
Δημοσιεύτηκε (edited)

@Didonis Το 2003 ήταν στην κατασκευαστική φάση 3 στον κωδικό 42, δηλαδή στα σοβατίσματα. Έχω τη δήλωση οικοδομοτεχνικού έργου. Και τα μεροκάματα έχω σε χαρτί. Απλά ψάχνω τι μπορεί να με βοηθήσει ώστε να τα δώσω στη τράπεζα μήπως έχω ελπίδες.

@Pavlos33 Η αρχική άδεια ήταν του 1999 αλλά υπάρχει αναθεώρηση το 2007 που γράφει απλά αναθεωρείται 1. Λόγω περαίωσης φέροντος οργανισμού της προσθήκης και 2. Λόγω αλλαγής Η/Μ επιβλέποντος. Αυτά τα γράφει στην 3η σελίδα της αρχικής δήλωσης του 1999 με χρονολογία αναθεώρησης 2007. Επίσης έχω την δήλωση οικοδομοτεχνικού έργου με τα μεροκάματα και γράφει στον κωδικό 42 φάση 3 .

Edited by Pavlos33
Δημοσιεύτηκε (edited)
On 5/4/2025 at 10:36 ΜΜ, Petros331 said:

Η αρχική άδεια ήταν του 1999 αλλά υπάρχει αναθεώρηση το 2007 που γράφει απλά αναθεωρείται 1. Λόγω περαίωσης φέροντος οργανισμού της προσθήκης και 2. Λόγω αλλαγής Η/Μ επιβλέποντος. Αυτά τα γράφει στην 3η σελίδα της αρχικής δήλωσης του 1999 με χρονολογία αναθεώρησης 2007. Επίσης έχω την δήλωση οικοδομοτεχνικού έργου με τα μεροκάματα και γράφει στον κωδικό 42 φάση 3 .

Αυτό για τον κωδικό 42 φάση 3 τι γράφει με ημερομηνία 2003

Edited by Petros331
Δημοσιεύτηκε (edited)

@Petros331 Μην κάνεις συνεχόμενες παραθέσεις. Υπάρχει η επιλογή επεξεργασίας κειμένου. Μην κάνεις παράθεση στο αμέσως προηγούμενο μήνυμα. Απλώς μπορείς να γράψεις από κάτω χωρίς να πατάς παράθεση. Δες λίγο από την αρχή του θέματος πόσες διορθώσεις σου έχουμε κάνει.

Edited by Pavlos33

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.