Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλημέρα,

Ήθελα να ρωτήσω αναφορικά με την πολεοδομική έννοια της περίφραξης σε αγροτεμάχιο εκτός σχεδίου/εκτός ζώνης, μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο πλέον, με νόμιμο κτίσμα εντός. Δεν υπάρχει περίφραξη στα όρια σήμερα, ούτε θέλω να δημιουργήσω τέτοια αλλά θέλω να χωρίσω ένα εσωτερικό τμήμα 300 τμ με ελαφρά περίφραξη (μεταλλικές κολώνες και πλέγμα, ύψους ενός μέτρου) για την καλλιέργεια λαχανικών . Φανταστείτε ένα μεγάλο ''κοτέτσι'' το οποίο σε κανένα τμήμα του δε θα ακουμπάει στα ''τοπογραφικά/κτηματολογικά όρια'' του αγροτεμαχίου. Γενικά μιλώντας, οι πολεοδομικές προβλέψεις/απαγορεύσεις των περιφράξεων αναφέρονται όταν αυτές καθορίζουν εξωτερικά όρια γηπέδων ή αναφέρονται σε οτιδήποτε και αν περιφράξεις εντός ? 

Edited by Pavlos33
έγινε αλλαγή τίτλου για καλύτερη κατανόηση του θέματος-Pavlos 33
Δημοσιεύτηκε

.Καλησπέρα. Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά. Μια τέτοια περίφραξη δεν είναι νόμιμη. Στην  πράξη, στα κτήματα, όλοι η ασχολούμενοι με την γη και τα ζωντανά,  την κάνουν, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται νομιμότητα της κατασκευής. Η περίφραξη επιτρέπεται (κατόπιν άδειας και όπου αυτή μπορεί να εκδοθεί) στα περιμετρικά όρια του γηπέδου.

Δημοσιεύτηκε

62. Περίφραξη ή Περίφραγμα είναι η κατασκευή με την οποία διαχωρίζονται μεταξύ τους όμορα οικόπεδα ή γήπεδα, καθώς και οικόπεδο ή γήπεδο από κοινόχρηστο χώρο.

Αυτός είναι ο ορισμός της περίφραξής κατά οικοδομικό κανονισμό.

Η περίπτωση σου κατά την άποψη μου δεν ανήκει σε αυτήν την περίπτωση.

Αν οι κατασκευή σου είναι σκέτο πλέγμα χωρίς σεναζ δεν θεωρώ οτι απαιτείται κάτι.

Δημοσιεύτηκε
On 4/22/2025 at 5:00 PM, kfil said:

62. Περίφραξη ή Περίφραγμα είναι η κατασκευή με την οποία διαχωρίζονται μεταξύ τους όμορα οικόπεδα ή γήπεδα, καθώς και οικόπεδο ή γήπεδο από κοινόχρηστο χώρο.

Αυτός είναι ο ορισμός της περίφραξής κατά οικοδομικό κανονισμό.

Η περίπτωση σου κατά την άποψη μου δεν ανήκει σε αυτήν την περίπτωση.

Αν οι κατασκευή σου είναι σκέτο πλέγμα χωρίς σεναζ δεν θεωρώ οτι απαιτείται κάτι.

Ακριβώς αυτό που λες με προβληματίζει ... δηλαδή μου φαίνεται παράδοξο να μη μπορώ ακόμα και χωρίς καμία άδεια, να μπήξω δέκα πασσάλους και 100 μέτρα πλέγμα μέσα στην ιδιοκτησία μου όταν ο νόμος μου επιτρέπει πχ να χτίσω πεζούλια χωρίς άδεια (και ένα πεζούλι αν το τραβήξεις περιμετρικά ενός γηπέδου, μοιάζει με χαμηλή μάντρα).

On 4/22/2025 at 1:59 PM, Pavlos33 said:

.Καλησπέρα. Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά. Μια τέτοια περίφραξη δεν είναι νόμιμη. Στην  πράξη, στα κτήματα, όλοι η ασχολούμενοι με την γη και τα ζωντανά,  την κάνουν, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται νομιμότητα της κατασκευής. Η περίφραξη επιτρέπεται (κατόπιν άδειας και όπου αυτή μπορεί να εκδοθεί) στα περιμετρικά όρια του γηπέδου.

Να είσαι καλά !  Ο προβληματισμός μου είναι παραπάνω και αφορά στο αν οι σχετικά αυστηρές προβλέψεις της πολεοδομικής νομοθεσίας για την ελαφρά περίφραξη καθορίζονται όχι από τα υλικά της και τον τρόπο κατασκευής της (που είναι απλός και 100% αναστρέψιμος) αλλά απο το σημείο και σκοπό  εφαρμογής της και μόνο (οτι δηλαδή χωρίζει ιδιοκτησίες ή καταπατά κάποιες άλλες ή δημόσιο χώρο κλπ) 

Δημοσιεύτηκε

@Vasilis Petralwna Η περίφραξη γίνεται στα όρια του γηπέδου (Αρ. 17 ΝΟΚ). Εσωτερικές περιφράξεις δεν επιτρέπονται. Υπάρχει εξαίρεση για τα αυλόθυρα και μια άλλη περίπτωση, η οποία συνήθως αφορά επαγγελματικά ακίνητα που κατόπιν έγκρισης συμβουλίου αρχιτεκτονικής επιτρέπεται στην πρόσοψη η περίφραξη να βρίσκεται σε οπισθοχώρηση από τα όρια για διευκόλυνση ελιγμών εισόδου εξόδου (βαρέων) οχημάτων και ασφάλεια κυκλοφορίας. Ο κανόνας όμως είναι αυτός που αναφέρω. Το ελαφρύ υλικό (συνήθης κατασκευή πλέγμα με γαλβανιζέ πασσάλους, χωρίς σενάζ Ο.Σ στη βάση) επιτρέπεται (εφόσον δεν αντίκειται σε άλλες διατάξεις, όπως πχ απόσταση από θάλασσα κλπ) στα πλαίσια έκδοσης άδειας εργασιών μικρής κλίμακας του άρθρου 29 και πάντοτε στα όρια του γηπέδου. Για την εφαρμογή-πιθανή αδειοδότηση κατασκευής θα πρέπει να απευθυνθείς σε μηχανικό για τα περαιτέρω. 

Δημοσιεύτηκε (edited)

Κατανοητό παρότι μου φαίνεται παράλογο :) Περίφραξη στα όρια του γηπέδου δεν εξυπηρετεί ούτως ή αλλιώς καθώς μιλάμε για μεγάλη περίμετρο ... είχα διαβάσει και τα παρακάτω αλλά δε μπόρεσα να βρω τις σχετικές εγκυκλίους κάπου ώστε να δω αν αναφέρονται μόνο σε περιπτώσεις συνιδιοκτησίας όπου η εσωτερική περίφραξη θα μπορούσε να υποκρύπτει κατάτμηση.

Pavlos33  σ'ευχαριστώ !  

Edited by Vasilis Petralwna

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.