Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ανάλυση δυνάμεων κατά τον κυλινδρισμό λαμαρίνας


aginor

Recommended Posts

κσλημερα,

καλες διακοπες!

δεν ξερω αν ειναι κανενας εδω για να βοηθησει.

μπαινω απευθειας στο θεμα. θελω να υπολογισω την ροπη που χρειαζετε ενας κυλινδρος καμψης για λαμαρινα. την ροπη Τ απο την φοτογραφια. ειναι σχετικα ευκολο να υπολογιστει η ροπη που θελει για να λιγισει. θεωρω πρακτικα πακτωμενη την λαμαρινα αναμεσα στους 2 κιλινδρους και μετραω την ροπη που θα διμιουργησει την παραμορφωση h. στην ουσια ειναι η δυναμη που πρεπει να εφαρμοσω στον πισω κυλινδρο.

Το προβλημα μου ειναι να βρω την δυναμη Ζ που πρεπει να εφαρμωσω οστε να κινιθει η λαμαρινα. ειναι η δυναμη που προκειπτει απο την αναλυση δυναμεων στην πακτωση (αναμεσα στους 2 κιλινδρους)????

post-7499-131887225861_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Χρειάζεσαι ανάλυση δυνάμεων στο μονό κύλινδρο. Η εφαπτομενική (κατά την διεύθυνση της κίνησης της λαμαρίνας) δύναμη (όχι η εγκάρσια που προκαλεί την κάμψη της λαμαρίνας) που μεταφέρεται στο ζεύγος των κυλίνδρων, μαζί με την όποια τριβή, μας δίνει την δύναμη που αντιστέκεται στην ροπή του ενός εκ των δύο (από το ζεύγος) κυλίνδρων.

 

Κάνε ένα καθαρότερο σχηματάκι (μπορείς να χρησιμοποιήσεις το σχεδιαστικό toolbar από το excel, και ταυτόχρονα να κάνεις και τους υπολογισμούς) και σημείωσε τις δυνάμεις.

 

edit : Στο σημείο της επαφής των δύο κυλίνδρων, η στήριξη δεν μπορεί να είναι πάκτωση. Σαν άρθρωση μου φαίνεται περισσότερο μαζί με αξονικό περιορισμό (από την εφαπτομενική δύναμη που έλεγα παραπάνω). Αλλά όχι πάκτωση διότι δεν μπορεί να παραλάβει ροπές (ειδάλλως δεν θα γινόνταν κάμψη της λαμαρίνας)

Link to comment
Share on other sites

Κάνε ένα καθαρότερο σχηματάκι (μπορείς να χρησιμοποιήσεις το σχεδιαστικό toolbar από το excel, και ταυτόχρονα να κάνεις και τους υπολογισμούς) και σημείωσε τις δυνάμεις.

 

Στην χειρότερη, κάντο στα γρήγορα στο χέρι και φωτογράφισέ το.

Link to comment
Share on other sites

οκ δύσκαμπτε, νομίζω ότι τον καλύψαμε :P...άσε που είναι κρίμα να κλείσει το θέμα ή να φάμε κάρτα:rolleyes:

 

για να είμαι...on topic( τρομάρα μου!), μπορείς να την ανεβάσεις και στο http://www.ifile.it και να μας δώσεις το link.

Link to comment
Share on other sites

Αυτή η ιστοσελίδα ίσως να σε ενδιαφέρει (αν και δεν είδα πουθενά, ακριβώς την περίτπωσή σου).

 

Μπορείς να δεις ένα διάγραμμα ελευθέρου σώματος στο συνημμένο.

 

Τα μεγέθη των F1, F2 και F3 είναι απλώς ενδεικτικά και τυχαία.

Οι διευθύνσεις τους είναι (νομίζω) σωστές.

Η μόνη δύναμη τριβής είναι η Τ που παράγεται λόγω της F2 (στο σχήμα "χάθηκε" το 2 και φαίνεται μόνο F) και έχει σαν αποτέλεσμα την ροπή στον άξονα του κυλίνδρου 2.

Oι δυνάμεις F2 και F3 ΔΕΝ έχουν "δικές τους" δυνάμεις τριβής, διότι οι κύλινδροι αυτοί γυρίζουν τρελλά και δεν ασκείται ροπή στον άξονα περιστροφής τους.

Θα πρέπει να λύσεις το σύστημα των 4 δυνάμεων (F1, F2, F3 και Τ), με παραμέτρους, τον συντελεστή τριβής, την εκκεντρόητα Δx και τις σχετικές αποστάσεις των κέντρων των αξόνων περιστροφής κυλίνδρων, για να βρεις τα μεγέθη των δυνάμεων.

rollingmillforces2.zip

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.