Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συμπεριφορά νέας/νέου μηχανικού στο εργοτάξιο


vasiliki-cv

Recommended Posts

Γεια σας. Είμαι νέα μηχανικός (2008) και μου ανατέθηκε -θα σας το γράψω όπως μου το είπαν- να είμαι τα μάτια του προέδρου της εταιρείας όπου εργάζομαι - στην ανέγερση μιας πολυκατοικίας. Με λίγα λόγια πήγα πρώτη φορά σε τέτοιου είδους εργοτάξιο, όπου ξεκινήσαμε προσωρινή αντιστήριξη. Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι ποια πρέπει ή συνηθίζεται να είναι η συμπεριφορά ενός μηχανικού που δυστυχώς φαίνεται οτι δεν είναι έμπειρος. Προσωπικά κράτησα ουδέτερη-φιλική στάση προσπαθώντας να ελέγχω μεν την κατάσταση,αλλά κάποια στιγμή ανησύχησα μήπως τελικά τους παραχαϊδεύω.

Link to comment
Share on other sites

Το να μην είσαι έμπειρος δεν είναι κακό ούτε πρόβλημα. Είναι πολύ χειρότερο να παριστάνεις κάτι που δεν είσαι. Να έχεις αυτοπεποίθηση αλλά και επίγνωση των γνώσεών σου. Εάν κάτι δεν το γνωρίζεις δεν είναι κακό να ρωτάς για να μάθεις, απλά πρέπει να μπορείς να κρίνεις επιστημονικά τις απαντήσεις.

Τώρα ως προς το ουδέτερο-φιλικό δεν μπορώ να το κρίνω, τα πολλά πολλά δεν χρειάζονται ιδιαίτερα σαν νέα γυναίκα σε εργοτάξιο. Η δουλειά σου όμως και οι αρμοδιότητές σου ποιές ακριβώς είναι δεν κατάλαβα ?? τι πάει να πει τα μάτια και τα αυτιά του προέδρου ????

Link to comment
Share on other sites

Χαλαρή στάση για τους άπειρους.

 

Όταν λες κάτι όμως πρέπει να είναι νόμος... Όταν δεν ξέρεις κάτι σίγουρα, ρώτα την γνώμη του παλιότερου μάστορα, σε μορφή κουβέντας, για να δείξεις ότι τον υπολογίζεις και μάλιστα παραπάνω από τα μαστοράκια...

 

Να θυμάσαι, όλοι ξέρουν ότι έχεις τις γνώσεις. Οι αρχιμάστορες δεν θέλουν να τους προσβάλεις, πόσο μάλιστα μπροστά στα μαστοράκια. Αν το κάνεις, έχασες το παιχνίδι. Και την μεγαλύτερη βλακεία να έχουν κάνει, του παίρνεις απόμερα και τους το λες, χωρίς να φωνάζεις, απλά με επιβλητικό, όχι αυστηρό ύφος.

Αν δεις τα μαστοράκια να κάνουν βλακείες, δείχνεις τον εκνευρισμό σου, κάνεις πως πας να πεις κάτι αλλά τελικά το πνίγεις και... είτε του λες τι να κάνει εξ'αρχής, είτε απευθύνεσαι στον υπεύθυνο αρχιμάστορα.

Γενικά, το εργοτάξιο είναι περίεργη μικροκοινωνία... Ή είσαι αυστηρός και επιβάλλεσαι με την εμπειρία σου, ή γίνεσαι φίλος με όλους, δείχνοντας όμως ποιός είναι το μυαλό.

 

Σημασία έχει το πώς μιλάς, πώς τα λές!

Επίσης είναι σημαντικό να μιλάς σχεδόν πάντα σε 1ο πληθυντικό, ακούγεται πιο οικείο και το εκτιμούν. Αν καταλάβουν ότι τους θεωρείς κατώτερους θα σου κάνουν την ζωή κόλαση. Πρέπει να σέβεσαι την ιεραρχία κάθε συνεργείου.

 

Παράδειγματα:

Λάθος: Πρέπει να βάλετε 2 καρφιά εδώ.

Σωστό: Λοιπόν, θα βάλουμε 2 καρφιά εδώ, ώστε... ...οκ Γιώργο/φίλε μου/κλπ;

(1ο πληθυντικό μαζί με αιτιολόγηση, να μην φανεί σαν διαταγή)

 

Λάθος: Περίμενε να κοιτάξω τα χαρτιά μου να σου πω...

Σωστό: Για να δούμε τι έχω σημειωμένο...

(1ο πληθυντικό για να δείξεις ότι τον συνυπολογίζεις και δεν του κρύβεσαι, επίσης δηλώνεις ότι απλά ξέχασες και θέλεις να το θυμηθείς, όχι ότι δεν το θυμάσαι και θα ψάξεις τώρα να το βρεις)

 

Προσθήκη: Πρόσεξε το ντύσιμό σου, μην πας με μάρκες και περίεργα ρούχα... Το "θηλυκό αγοροκόριτσο" μετράει περισσότερο! Να καταλάβουν ότι είσαι μηχανικός μεν, αλλά γυναίκα, όχι ο βελιγκέκας! :P

Link to comment
Share on other sites

Kαι προπαντός πρόσεχε τον εαυτό σου. Το εργοτάξιο εγκυμονεί κινδύνους. Προσεχε που πατάς, πως κινείσαι, να τηρείς τα μέτρα ασφαλείας για τον εαυτό σου και να τα επιβάλλεις (το κατά δύναμην) και στο προσωπικό.

 

Καλό είναι επίσης να τηρείς αναλυτικό ημερολόγιο εργασιών. Ετσι θα ενημερώνεται ο πρόεδος αλλά το κυριότερο: θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις πολύ πιο εύκολα τις εργασίες που γίνονται όταν δημιουργείς μια δική σου βάση δεδομένων.

Link to comment
Share on other sites

Η vasiliki δεν είπε ότι είναι επιβλέπων. Είπε ότι είναι τα μάτια (εγώ προσθέτω και τα αυτιά) του προέδρου.

Χωρίς πλάκα, για την αποστολή αυτή (αλλά και για λόγους εκπαίδευσης και ιστορικού) το καλύτερο που θα μπορούσα να ΄προτείνω είναι μία κάμερα για να καταγράφει τις σημαντικές εργασίες και την πρόοδο του έργου. Ελάχιστα λόγια με τους άλλους εργαζομένους, παρά μόνο (και αυτά με μέτρο) με τους εργοδηγούς. Οταν λέω ελάχιστα λόγια ενοοώ να μην αρχίζει η ίδια την συζήτηση. Σε ερωτήσεις των άλλων να απαντάει ειλικρινώς αλλά λακωνικά.

Και όλα θα πάνε καλά.

 

Αυτό που μου την σπάει είναι το ελληνικό σύστημα On the job training. Αντί να σε βάλουν βοηθό στον επιβλέποντα του έργου, σε ονομάζουν "τα μάτια του αφεντικού" για να έχει και ο επιβλέπων την αίσθηση ότι παρακολουθείται.

Δεν θα πάμε μπροστά με τέτοια νοοτροπία.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ σε γενικές γραμμές με όλους, όσα είπανε παραπάνω. Προσωπικά που έχω δουλέψει παλιά σε μεγάλο εργοτάξιο, δημόσιο έργο, (σε πλήρες τοπογραφικό συνεργείο, σαν υπάλληλος όμως, δεν είχα ιδιέτερες ευθύνες μπορώ να πω - εννοώ σε επίπεδο αποφάσεων), εκεί είδα αυτήν την μικρή κοινωνία του εργοταξίου. Ολοι έτοιμοι για "πόλεμο", και όλοι προσπαθούν να σε πάρουν με το μέρος τους, για να τους λες πράγματα για τη μία ομάδα ή την άλλη (δηλαδή καρφί). Δεν δέχτηκα αυτόν τον ρόλο και γυρίσαν όλοι εναντίον μου. Εκεί κατάλαβα πραγματικά τι σημαίνει συνάδελφος από όλες τις απόψεις. Μετά από 10 μήνες περίπου αναγκάστηκα να φύγω, και να βρω αλλού δουλειά. πήρα τις εντυπώσεις μου, την εμπειρία εργοταξίου και την ελευθερία μου, που τη θεώρησα πιο σημαντική από οτιδήποτε.

καλή επιτυχία

Link to comment
Share on other sites

Εμένα, δεν γνωρίζω τον λόγο, ένα μθστήριο πράμα δηλαδή, πάντα τα συνεργεία ήθελαν να με σκυροδετήσουν με την πλάκα μαζί...δεν μπορώ να το εξηγήσω...

 

Λοιπόν σίγουρα θέλει χαλαρό ύφος που να εμπνέει σιγουριά και μια μικρή δόση χιούμορ. Από εκεί και πέρα να είσαι έτοιμος για επί τόπου λύσεις στο εργοτάξιο και να επιβληθεί από εσένα η ενδυμασία, (παπούτσια, κράνος, πορτοκαλί γιαλέκο) και όλα τα συναφή περί ασφάλειας εργαζομένων και εργοταξίου.

 

Την καλημέρα μου κύριοι.

Link to comment
Share on other sites

...

Λοιπόν σίγουρα θέλει χαλαρό ύφος που να εμπνέει σιγουριά και μια μικρή δόση χιούμορ. Από εκεί και πέρα να είσαι έτοιμος για επί τόπου λύσεις στο εργοτάξιο και να επιβληθεί από εσένα η ενδυμασία, (παπούτσια, κράνος, πορτοκαλί γιαλέκο) και όλα τα συναφή περί ασφάλειας εργαζομένων και εργοταξίου.

...

 

Γιατί το λες αυτό Pappos; Από πότε η τήρηση των μέτρων ασφαλείας και οι επι τόπου λύσεις, έπαψαν να είναι δουλειά του επιβλέποντα;

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις απαντήσεις.

@Sdimis Στην αρχή ούτε εγώ ήξερα τις αρμοδιότητες μου αφού δεν είμαι η επιβλέπουσα, ενώ παράλληλα είμαι επι τόπου μηχανικός για την ίδια εταιρεία σε άλλο δημόσιο έργο. Αυτο που κατάλαβα στην πορεία του έργου είναι πως λόγω καλοκαιριού αυτοί που θα έπρεπε να παρακολουθούν την κατάσταση είναι διακοπές και έπρεπε απλά κάποιος να είναι εκεί. Κι ο κλήρος έπεσε στη νέα μηχανικό που ήδη την πληρώνουμε έτσι κι αλλιώς

@Dimitrispsi Να σου πω την αλήθεια θα τυπώσω τις συμβουλές σου γιατί ήταν πραγματικά αυτο που ήθελα (χωρίς να θέλω καθόλου να μειώσω και τις υπόλοιπες απόψεις)

Όσο για το ντύσιμό μου έχεις δίκιο και νομίζω πως τουλάχιστον εκεί τα έχω καταφέρει.

Και τέλος όσο αφορά στην ασφάλεια των εργαζομένων θα πω ενα παράδειγμα. Την αντιστήριξη (πάσσαλοι με αγκύρια) την ανέλαβε γνωστή εταιρεία και -φυσικά όπως κατάλαφα - κανένας εργαζόμενος δεν είχε ούτε τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας (πχ χειριστής πασσαλάδικου με σαγιονάρα). Όταν έκανα την παρατήρηση στον μηχανικό της εταιρείας αυτής μου είπε "Λογω ζέστης ΕΓΩ (το τόνισε) δεν τους επιβάλω μέτρα προστασίας..." Το ανέφερα στην δική μου εταιρεία και το μόνο που άκουσα ήταν για εργατικά ατυχήματα λόγω σαγιονάρας και τίποτα άλλο

 

Ζητώ συγνώμη για το μέγεθος της απάντησης αλλά δεν γίνεται να μην σχολιάσω και την απάντηση του CostasV.

Πραγματικά μια κάμερα ή έστω μαγνητοφώνιση των οδηγιών που μου δίνουν και αυτών που προφορικά τους αναφέρω θα ήταν η καλύτερη λύση αφού και επικαλούνται οδηγίες που ποτέ δεν μου έδωσαν αλλά και όταν έρθει η ώρα να πληρώσουν υπεργολάβους εγώ είμαι η κακιά που δεν σημείωσα τους εργάτες, τα υλικά κτλ. Ευτυχώς που μετά απο συμβουλή συναδέλφου κρατάω όσο πιο αναλυτικό ημερολόγιο και πραγματικά με έχει σώσει από πολλά.

Link to comment
Share on other sites

[...Γιατί το λες αυτό Pappos; Από πότε η τήρηση των μέτρων ασφαλείας και οι επι τόπου λύσεις, έπαψαν να είναι δουλειά του επιβλέποντα;...]

 

Είπα εγώ ότι τα παραπάνω δεν είναι δουλειά του επιβλέποντα ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.