Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε
Από όσο ξέρω ο ΔΟΑΤΑΠ υποχρεώνει αποφοίτους εξωτερικού να δίνουν αρκετά μαθήματα. από 3-4 για καλά πανεπιστήμια εξωτερικού μέχρι και 20 έχω ακούσει. Άρα αυτόματα δεν αναγνρίζεται κανένας, εκτός αν έχει ήδη επαγγελματικά δικαιώματα στην χώρα όπου σπούδασε . Αλλά και πάλι πιστεύω ότι μπορεί να τακτοποιηθεί το θέμα. Κανένας δεν μπορεί να υποχρεώσει έναν επαγγλεματικό φορέα να δεχτεί μέλη που δεν θέλει. πχ τα μέλη ΤΕΕ στην Ελλάδα δεν έχουν αυτόματα επαγγελματικά δικαιώματα στην Αγγλία, και λογικό είναι αφού εκεί θέλουν και επαγγελαμτική εμπειρία. Η μόνη δίκαιη πιστεύω λύση είναι η επαναφορά των εξετάσεων για λήψη άδειας άσκησης επαγγελματος. /κοινά θέματα για όλους. Και ακριβά εξέταστρα ώστε να μην δίνουν όλοι 15-20 φορές μέχρι να περάσουν.Και απο εισπτακτικής πλευράς να το δει η όποια κυβέρνσηση μια χαρά συμφέρει.

 

Λες να μην έχει επ. δικαιώματα στη χώρα που σπούδασε ?? Το σύστημα των εξετάσεων αν εφαρμοστεί να εφαρμοστεί για όλους ισότιμα κι οποιος αξίζει είτε ΤΕΙ είτε πολυτεχνείο να πάρει τα δικαιώματα που του αναλογούν. Ποιος ομως θα είναι αυτός ο φορέας που θα το κρίνει ? Γιατί το ΤΕΕ σήμερα είναι για τα πανηγύρια και δεν εμπνέει καμιά εμπιστοσύνη. Επίσης πολύ αμφιβάλλω αν μπορεί να αναλάβει μια τέτοια υπόθεση και να λειτουργήσει αντικειμενικά.

  • Απαντήσεις 403
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Λες να μην έχει επ. δικαιώματα στη χώρα που σπούδασε ?? Το σύστημα των εξετάσεων αν εφαρμοστεί να εφαρμοστεί για όλους ισότιμα κι οποιος αξίζει είτε ΤΕΙ είτε πολυτεχνείο να πάρει τα δικαιώματα που του αναλογούν. Ποιος ομως θα είναι αυτός ο φορέας που θα το κρίνει ? Γιατί το ΤΕΕ σήμερα είναι για τα πανηγύρια και δεν εμπνέει καμιά εμπιστοσύνη. Επίσης πολύ αμφιβάλλω αν μπορεί να αναλάβει μια τέτοια υπόθεση και να λειτουργήσει αντικειμενικά.

 

Λέω ότι τουλάχιστον για την Αγγλία που ξέρω κανένας όπου και αν σπούδασε, και διδακτορικό να έκανε και σε πανεπιστήμιο να είναι καθηγητής δεν παίρνει επαγγελματικά δικαιώματα μόνο βάσει ακαδημαικών τίτλων. Η κοινωνία τους ειναι έτσι διαρθρωμένη που περιμένουν από την αγορά εργασίας να εκπαιδεύσει τους νέους μηχανικούς και αυτό γίνεται. ΄Συμφωνώ κι εγώ να μπουν εξετάσεις για όλους. 2-3 φορές τον χρόνο, να μπαίνουν τα θέματα από επιτροπή καθηγητών ΑΕΙ, ΤΕΙ και εκπροσώπους ΤΕΕ και τεχνολόγων ίδια για όλους. Είτε σου αρέσει είτε όχι το ΤΕΕ είναι ο επίσημος φορέας μηχανικών. Αντικειμενικότητα μπορεί να διαφαλιστεί αν γίνει ότι γίνεται και στις πανελλήνιες.Το κόστος θα το αναλάβουν οι ίδιοι οι εξεταζόμενοι. Δεν βλέπω πιο αντικειμενική λύση από αυτήν ούτε συμφωνω να μπει η εμπειρία ως προαπαιτούμενο. Με τις συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική αγορά εργασίας θα έχουμε πολλές στρεβλώσεις και πλαστές βεβαιώσεις εμπειρίας. Μόνο εξετάσεις με θέματα από καθηγητές πολυτεχνείου και ΤΕΙ σε κάποια ποσόστωση. επίπεδο τέτοιο που σε κάθε εξέταση να κόβονταιτουλάχιστον το 50% των εξεταζομένων και θέματα μη επαναλαμβανόμενα. Καλό θα ήταν επίσης να διασπαστεί το ΤΕΕ σε συλλόγους πχ σύλλογο πολιτικών μηχανικών που να φροντίζει τα του οίκου του κλπ. Έτσι θα κοπούν και χαριστικά επαγγελματικά δικαιώματα που έχουμε ως πολυπληθέστεροι στο ΤΕΕ (σε ηλεκτρομηχανολογικά, τοπογραφικά κλπ)

Δημοσιεύτηκε

Pappe, ανακαλεσε για το Δ.Π.Θ. αν θες να εχουμε καποια επικοινωνια και να ανταλλασουμε αποψεις εδω μεσα, τουλαχιστον με εμενα, εισαι αρκετα εξυπνο παιδι για να λες τετοιες πα@!#!ες.

Δημοσιεύτηκε

Κοιτάχτε πως έχει το πράγμα ίσως γιατί μερικοί δεν είστε ενημερωμένοι κ δεν καταλαβαίνετε γιατί εμείς οι ΤΕ φωνάζουμε. Όταν κάποιος έχει επ. δικαιώματα στη χωρα του μελος ΕΕ αυτομάτως (!!!) απολαμβάνει τα αντίατοιχα κ στη χώρα που μένει. Δηλαδή 1 πολ. μηχ. πχ Βουλγαρίας υπογράφει στην χώρα του στατικά κ υδραυλικά (στη τύχη τα λέω). Στην Ελλάδα όμως έχει πλήρη δικαιώματα πολ. μηχανικού κ φυσικά υπογράφει τα πάντα. Αυτομάτως υπόψιν. Το ΔΟΑΤΑΠ πιά αναγνωριζει ακαδημαικές ισοτιμίες δηλ αν θέλει να πάρει ο ίδιος διδακτορικό στην Ελλάδα τότε θα χρειαστεί την ισοτιμία αυτή. Οπότε αυτο το "να δώσει μαθήματα κ αν ποτε τα περάσει..." δεν ισχύει πλέον. Το ίδιο βέβαια σε λίγο κ για τα ιδιωτικά ΚΕΣ. ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ. Οι μόνοι δηλαδή σε αυτή τη χώρα που δε θα ασκούν ελέυθερα το επάγγελμα τους είναι οι Μηχανικοί ΤΕ. Δεν είναι να μην φωνάζουμε όταν στην ίδια μας τη χώρα μας αντιμετωπίζουν έτσι;

 

Κ m@rios δεν μπορεί να ελέγχει η Ελλάδα ποιος ασκεί το επάγγελμα του στην Ελλαδα. Η ΕΕ σου λέει μηχανικός στη Βουλγαρία, μηχανικός στην Ελλάδα κ τέλος. Αυτό που μπορεί να κάνει κ πιστεύω πρέπει να κάνει είναι να εξορθολογήσει το νομικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο ασκεί το επαγγελμα του ο μηχανικός. Να διορθώσει τις όποιες αδικίες στην απονομή επ. δικαιωμάτων κ να δημιουργήσει κλίμακες έτσι ώστε να αμοίβεται ο καλός μηχανικός κ ο δήθεν ακόμα κ να τιμωρείται.

Δημοσιεύτηκε

Ετσι όπως το έθεσες Barracuda δεν πρόκειται να ανακαλέσω και τώρα που ξαναδιαβάζω το post σου δεν πρόκειται με τίποτα να ανακαλέσω!

Δημοσιεύτηκε

Εγώ πάντως πιστεύω ότι η αυτόματη αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε όσους τα έχουν σε κάποια χώρα του εξωτερικού πρέπει να αναθεωρηθεί. Προφανώς έχει παρενέργειες κάτι τέτοιο και δε δηλώνω σίγουρος ότι κάτι τέτοιο είναι εφαρμόσιμο ή ακόμα και δίκαιο. Μια πρώτη σκέψη και ενόχληση είναι, αναλογιζόμενος το επίπεδο σπουδών σε κάποιες χώρες του εξωτερικού.

Να προσθέσω επίσης και μια άλλη σκέψη. Έχει αναφερθεί ότι τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εγκλωβίζουν κάποιους και τους υποχρεώνουν σε μειωμένα επαγγελματικά δικαιώματα εφ όρου ζωής, ανεξαρτήτως των προσπαθειών τους και των γνώσεων και της εμπειρίας που αποκτούν στη συνέχεια. Προτάθηκε σαν λύση για αυτό να υπάρχουν εξετάσεις στις οποίες κάποιος να μπορεί να αναβαθμίσει τα δικαιώματά του αυτά.

Τελικά πιθανόν να διαφωνώ. Τρόπος υπάρχει αλλά δεν είναι εύκολος. Να δώσει δηλαδή κατατακτήριες και να τελειώσει πολυτεχνική σχολή. Είτε μας αρέσει είτε όχι στην Ελλάδα τα επαγγελματικά δικαιώματα συνδέονται με τις σπουδές. Οποιοσδήποτε άλλος τρόπος προσωπικά με ξενίζει.

Δημοσιεύτηκε

Η αυτόματη αναγνώριση είναι must της ΕΕ (ελευθερή μετακίνηση εργαζομένων) κ δεν αλλάζει. Έχοντας αυτό ως δεδομένο, με τις κατατακτήριες ο μηχανικός ΤΕ πρέπει να κάνει (τουλαχιστον) 8 έτη σπουδών για να μπορεί στην Ελλάδα να ασκεί το επαγγελμα που ο Βούλγαρος χρειάζεται 4 έτη σπουδών...

Δημοσιεύτηκε

Ε τότε να καταργηθούν και οι τάξεις πτυχίων στα δημόσια έργα, οι οποίες εξασφαλίζουν ως ένα βαθμό την ποιότητα των μελετών και των κατασκευών, και να μπορεί από την πρώτη εβδομάδα ο διπλωματούχος να κατασκευάζει έργα χωρίς όριο προϋπολογισμού. Ήταν δηλαδή παράλογος ο νομοθέτης όταν έβαζε οροφές με βάση την επαγγελματική εμπειρία; Θα σε πείραζε προσωπικά να υπήρχαν αντίστοιχες οροφές για τους ΤΕ οι οποίες όμως θα κλιμακώνονταν με βάσει έτη εμπειρίας και ύψους εργασιών στα ιδιωτικά έργα;

Δημοσιεύτηκε

Ίσως όχι. Εξαρτάται την κλιμάκωση και μέχρι που θα φτάνουν τα δικαιώματα αυτά. Αλλά να παρακάμψεις το πολυτεχνείο με βάση την εμπειρία και μόνο, ναι, με πειράζει.

Δημοσιεύτηκε

Καλά πιστεύεις ότι ένας έμπειρος Μηχανικός ΤΕ είναι λιγότερο ικανός να κάνει ένα έργο απο 1 οποιοδήποτε φοιτητη πολυτεχνείου που μόλις πήρε το χαρτί στο χέρι κ δεν έχει δουλέψει ποτέ;

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.