Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τεχνική περιγραφή συστήματος συναγερμού


Dimitris!

Recommended Posts

Καλησπέρα! Κάνω μια μελέτη ενεργητικής πυρασφάλειας και μου ζητήθηκε από τη πυροσβεστική τεχνική περιγραφή του συστήματος συναγερμού. Τι ακριβώς δηλαδή πρέπει να γράψω σε αυτό?? Το σύστημα συναγερμού ειναι ένα κομβίο συναγερμού όλο και όλο.

Διαφωτίστε με!!

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Το σύστημα αυτόματης πυρανίχνευσης θα περιλαμβάνει πίνακα, καλωδιώσεις, ανιχνευτές, φωτεινούς επαναλήπτες και σειρήνα συναγερμού .

 

 

1. Πινακας με ισάριθμες ενδείξεις περιοχών (3 ),ανάλογα με το μέγεθος του συστήματος του προστατευμένου χώρου του κτιρίου. Στην προκειμένη περίπτωση οι προστατευμένοι χώροι είναι :

 

- Λεβητοστάσιο και αποθήκη καυσίμων με θερμοδιαφορικό ανιχνευτή (κάλυψη 50 m2, ανώτατη θερμοκρασία 65 0 C, διαφορική θερμοκρασία λειτουργίας 10 Ο C/min .

Ο θερμοδιαφορικός ανιχνευτής είναι τοποθετημένος επί της οροφής και εις το μέσον του υπό προστασία χώρου .

 

- Μηχανοστάσιο με ανιχνευτή ορατού καπνού στη οροφή (καλύπτει 50 m2 και η ραδιενέργεια του θα είναι μικρότερη από 1mCurie).Ο ανιχνευτής ορατού καπνού θα έχει πλαστικό περίβλημα, μέσα στο οποίο θα βρίσκεται αφ’ ενός η πηγή που θα εκπέμπει παλμούς από υπέρυθρο φως στον κατάλληλα διαμορφωμένο «σκοτεινό θάλαμο» και αφ’ ετέρου η φωτοδίοδος που θα τους «βλέπει».

Θα βισματώνεται πάνω σε ειδική βάση με ενδεικτική λυχνία ενεργοποίησης (κόκκινο LED) και δυνατότητα για σύνδεση παράλληλου φωτεινού επαναλήπτη . Επιτρεπόμενη θερμοκρασία περιβάλλοντος :0 + 600 C.

Ο ανιχνευτής καπνού είναι τοποθετημένος επί της οροφής και εις το μέσον του υπό προστασία χώρου.

 

Ο πίνακας πυρανίχνευσης τριών ζωνών θα τοποθετηθεί στην είσοδο του κτιρίου. (PILOTIS, όπως φαίνεται στο σχέδιο Π02)

 

Ο πίνακας πυρανίχνευσης θα περιλαμβάνει :

 

1α. Κύρια και εφεδρική ηλεκτρική τροφοδοσία χαμηλής τάσης . Η εφεδρική τροφοδοσία θα διαρκεί τουλάχιστον 30 min και η ηλεκτρική παροχή θα έχει τάση 24V.

 

1β. Σύστημα αυτόματης επανάταξης.

 

1γ. Σύστημα επιτήρησης γραμμών με επιλογικό διακόπτη εντοπισμού βλάβης.

 

1δ. Φωτεινό επαναλήπτη στην είσοδο σε εμφανές σημείο. Θα αποτελείται από την μεταλλική η πλαστική βάση, πάνω στην οποία θα στερεώνεται ένα γυάλινο κόκκινο κάλυμμα που θα περικλείει την λυχνία .

Θα είναι κατάλληλος για τοποθέτηση σε εσωτερικό η εξωτερικό χώρο, έχοντας προστασία IP54, σύμφωνα με τον κανονισμό din 40050. Θα έχει ενσωματωμένο ηλεκτρικό κύκλωμα ώστε η λυχνία του να αναβοσβήνει με συχνότητα 1 HZ. Επιτρεπόμενη θερμοκρασία περιβάλλοντος: -20 + 500 C.

 

1ε. Ηχητικό όργανο συναγερμού, δηλ. μία σειρήνα αυτόνομη και αυτόματη, χρόνου λειτουργίας τουλάχιστον 30 min, η οποία ενεργοποιείται μέσω του πίνακα πυρανίχνευσης από τους ανιχνευτές και από το χειροκίνητο κομβίο συναγερμού (μπουτόν που βρίσκεται στην είσοδο, στο πιο προσιτό σημείο ). Η σειρήνα τροφοδοτείται από την ηλεκτρική εγκατάσταση του πίνακα των κοινοχρήστων κατά την διάρκεια της μη λειτουργίας της .

Θα αποτελείται από την μεταλλική η πλαστική βάση μέσα στην οποία θα υπάρχει το ηλεκτρονικό κύκλωμα παραγωγής των δύο τόνων και από το μπροστινό κάλυμμα με το μεγάφωνο .

Θα είναι κατάλληλη για τοποθέτηση σε εσωτερικό η εξωτερικό χώρο έχοντας προστασία IP54, σύμφωνα με τον κανονισμό DIN 40050. Η στάθμη θορύβου σε απόσταση 1m θα είναι 110dB.

Επιτρεπόμενη θερμοκρασία περιβάλλοντος :-10 +55 Οc.

 

 

2. Καλωδιώσεις κατάλληλων διαστάσεων (τύπου ΝΥΑ, ΝΥΜ ΚΑΙ ΝΥΥ) οι οποίες αποτελούν ανεξάρτητο δίκτυο.

3. Φωτεινός επαναλήπτης που θα τοποθετηθεί στο κλιμακοστάσιο της πιλοτής.

4. Ένδειξη ενεργοποίησης χειροκίνητου συστήματος συναγερμού.

 

H δεξαμενή καυσίμων θα έχει χωρητικότητα 1,98 tn μικρότερη απο 3tn.

 

Μόλις ενεργοποιηθεί ένας πυρανιχνευτής ανάβει στον πίνακα η αντίστοιχη ενδεικτική λυχνία, ενώ συγχρόνως αναβοσβήνει ο φωτεινός επαναλήπτης του ανιχνευτή αυτού ώστε να γίνεται ευκολότερος ο εντοπισμός του χώρου κινδύνου από τα συνεργεία της Π.Υ. Επίσης ακούγεται και το ηχητικό σήμα για την ειδοποίηση των ενοίκων.

Μετά την καταστολή της εστίας πυρός η των αιτιών του συναγερμού, θα γίνεται επανάταξη του συστήματος από τον πίνακα ελέγχου, ώστε να είναι έτοιμο το σύστημα και πάλι σε ετοιμότητα.

 

 

Κράτησε το σαν μπούσουλα και άλλαξε το σύμφωνα με τις απαιτήσεις σου.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα

Costasv, ρώτησες αν θα πρεπει να γίνεται αυτόματο reset ή όχι.

Στην ελλάδα υπάρχει σε ισχύ η οδηγία 89/106 που σε αρκετά σημεία αναφέρεται στην πυροπροστασία με το ΕΝ 54. Για αρκετά υλικά της πυροπροστασίας από τα μέσα του 2009, έχει πάψει να είναι πλέον οδηγία και έχει γίνει κανονισμός, που σημαίνει ότι για να εγκατασταθεί το συγκεκριμένο υλικό πρέπει υποχρεωτικά να είναι πιστοποιημένο με το σχετικό ΕΝ. Στη χώρα μας, αν δείς σχεδόν σε κανένα απο τα υλικά της πυροπροστασίας, δεν υπάρχει φορέας πιστοποιήσης, όπως συμβαίνει με αρκετές άλλες ευρωπαικές χώρες.

Η 89/106 οδηγία, δεν έχει απασχολήσει τους εδώ κρατικούς φορείς, παρα μόνο για τα δομικά υλικά όπως είναι πχ το μπετόν τα σίδερα και μερικά άλλα.

Ποιές λοιπόν προδιαγαφές πρέπει να έχει ένα σύστημα πυροπροστασίας όπως ό πίνακας πυρανίχνευσης, η σηρείνα, τα μπουτόν, οι ανιχνευτές και ότι άλλο χρησιμοποιείται, περιγράφονται στα πρότυπα ΕΝ 54 που αφορούν το κάθε υλικό ξεχωριστά.

Το link που δίνω εδώ, είναι του NANDO, ενός φορέα που καθημερινά ενημερώνει τα ΕΝ που εντάσονται στην ευρωπαική οδηγία 89/106, και όπως θα δείς όπως είπα και πιο πάνω, σε ερκετά υλικά είναι υποχρεωτικό να έχουν πιστοποιηθεί με το αντίστοιχο ΕΝ54 για να μπορούν να εγκαθίστανται στην ευρωπαική κοινότητα που δυστυχώς η ευτυχώς ανήκει και η χώρα μας.

http://ec.europa.eu/enterprise/newapproach/nando/index.cfm?fuseaction=cpd.hs

 

Δεν είναι λάθος βέβαια όπως έκανε ο συνάδελφος deathlok να περιγράψεις αναλυτικά τις προδιαγραφές ενός πλήρους συστήματος πυροπροστασίας, αλλά προτιμότερο είναι να δίνει κανείς τα αντίστοιχα ΕΝ54 που με αυτά θα πρέπει να είναι πιστοποιημένα όλα πλέον σχεδόν τα υλικά πυπροπροστασίας για να γίνονται αποδεκτά σε μία εγκατάσταση.

 

Θα με ρωτήσεις τώρα στην ΠΥ είναι ενημερωμένοι για αυτήν την οδηγία;

Δυστυχώς η απάντησή μου είναι ότι έχουν κάτι ακούσει και με προσπάθεια κάποιων φιλότιμων και άξιων αξιωματικών του ΠΣ, γίνεται προσπάθεια αναμόρφωσης και ενημέρωσης της αντίστοιχης νομοθεσίας 71/1988 . Εκείνο που γίνεται όμως λάθος, αν οι πληροφορίες μου είναι σωστές, πάλι θα γίνεται αναλυτική περιγραφή προδιαγραφών, που όμως αυτές μπορεί να αλλάζουν ή να βελτιώνονται και για τον λόγο αυτόν θα έπρεπε στην νέα νομοθεσία να ενταχθούν και να αναφέρονται τα αντίστοιχα πρότυπα και όχι οι αναλυτικές περιγραφές τους.

Όποιος ενδιαφέρεται θα μπορεί να τα βρίσκει και να τα μελετάει.

 

Τρια link ακόμη ίσως βοηθήσουν

http://www.firesol.gr/pdf/aps%20epistoli%2019-6-2009.pdf

http://www.firesol.gr/page569.html

http://www.firesol.gr/page539.html

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα! Κάνω μια μελέτη ενεργητικής πυρασφάλειας

Διαφωτίστε με!!

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 

Συνάδελφε Δημήτρη

δες πιο κάτω, μία τεχνική περιγραφή ενός συστήματος πυροπροστασίας τι μπορεί να περιλαμβάνει

http://www.firesol.gr/page240.html

Από αυτές τις πληροφορίες πρέπει να προσαρμόσεις την δικιά σου περίπτωση για το τι θα εγκαταστήσεις και που διαβάζοντας και αντίστοιχη νομοθεσία πυροπροστασίας. Μην περιμένεις να δεις στο πδ 71/1988 αναφορές στα ΕΝ54, γιατί είναι κάτι που γίνεται σιγά σιγά αυτόν τον καιρό.

Με υπομονή και καλή θέληση και ρωτώντας και πάλι, πιστεύω ότι θα πάρεις μαι καλή γεύση για το τι είναι και απο τι αποτελείται μια εγκατάσταση πυροπροστασίας

Link to comment
Share on other sites

b35, ωραία αυτά που λες. Αλλά το αυτόματο reset γιατί μπαίνει; Πρέπει να μπαίνει; Αυτόματο ως προς τι;

 

Edit: Ακυρη η ερώτηση διότι βρήκα την απάντηση

 

2. Κάθε πίνακας πυρανίχνευσης, πρέπει να διαθέτει σύστημα αυτόματης επανάταξης σφάλματος. Αυτό διευκολύνει στην αντιμετώπιση των παροδικών συμβάντων σφάλματος (π.χ. προσωρινή διακοπή ρεύματος).
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

η πυροσβεστικη μου ζηταει μια τεχνικη περιγραφη του χειροκινητου συστηματος αναγγελις πυρκαγιας !!εχω φαει τον τοπο αλλα δεν εχω βρει τιποτα !!υπαρχει καποιος συναδελφος να με βοηθησει?τα χαπια μου :confused:

 

Ανορθόγραφος τίτλος και λάθος κατηγορία δημοσίευσης του μηνύματος. Παρακαλώ, αφιερώστε λίγο χρόνο στους κανόνες συμμετοχής.

CostasV

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.