ckotscv Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24 , 2009 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24 , 2009 Καλησπέρα, Θα ήθελα να ρωτήσω αν τα τριγωνομετρικά σημεία του Στρατού είναι σημεία που δίνουν συντεταγμένες πάνω στο ελλειψοειδές ή στο γεωειδές? Αν ισχύει το δεύτερο τότε με ποιόν τροπο μεταφέρονται από το γεωειδές στο ελλειψοειδές.
agior Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24 , 2009 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24 , 2009 συμπλήρωσε την ειδικότητά σου στο προφίλ για να ξέρουμε πως να σου τα πούμε...
SURVEYOR_NB Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25 , 2009 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25 , 2009 Η διατύπωση της ερωτησης κατα την άποψη μου είναι λανθασμένη γιατι: 1. δεν υπάρχει όρισμός σημείου με συντεταγμένες πανω στο γεωειδες αφού δεν υπάρχουν μαθηματικές σχέσεις που να περιγράφουν ένα τοσο ανώμαλο γεωμετρικά σχήμα. Το μόνο που μπορείς να πείς είναι ότι τα ορθομετρικά υψόμετρα έχουν επιφανεια αναφορας το γεωειδές (και αυτό μέσω γεωμετρικης χωροστάθμισης). 2. Οι συντεταγμένες που δίνει η ΓΥΣ για τα τριγωνομετρικα είναι σε καποιο προβολικο επίπεδο π.χ της εγκάρσιας μερκατορικής προβολής ΤΜ87 και είναι οι γνωστες συντεταγμένες σε ΕΓΣΑ87 (για τους συναδελφους τοπογράφους σημειώνω ότι καποιο πραγματα δεν τα αναφέρω για οικονομια λέξεων), αλλα βέβαια μπορεί να σου δώσει και ελλειψοειδής. Άρα αν θέλουμε συντεταγμένες τότε είμαστε είτε στο ελ. είτε στο Προβ. Επιπεδο. Μπορεί να σε μπέρδεψα περισσότερο συναδελφε ειδικα αν δεν είσαι Τοπογραφος ... Αν θές πραγματικα να μάθεις περισσοτερα για Γεωδαισια πάρε το βιβλιο Γεωμετρικη Γεωδαισια και Δίκτυα του Φωτίου εκδόσεων ΖΗΤΗ.
ckotscv Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25 , 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25 , 2009 Είμαι Φοιτητής Πολιτικός Μηχανικός και με ενδιαφέρει αρκετά να κατανοήσω την Γεωδαισία. Έχω μια ακόμη απορία: Αν θέλω να κάνω ένα τοπογραφικό και να το εντάξω στο ΕΓΣΑ 87(το οποίο αναφέρεται σε ελλειψοειδές....) τότε πώς χρησιμοποιώ τα Σημεία αυτά και το GPS(τα οποία δίνουν συντεταγμένες πάνω στο ελλειψοειδές)? Ευχαριστώ πάρα πολύ εκ των προτέρων για κάθε χρησιμη απάντησή σας!
SURVEYOR_NB Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25 , 2009 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25 , 2009 ckotscv το Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς είναι ένα σύστημα αναφοράς δηλ. ένα σύνολο στοιχείων που ορίζουν αυτο το σύστημα όπως : 1. ενα τρισορθογώνιο σύστημα ΧΥΖ το κέντρο του οποίου είναι ορισμένο ως προς το γεώκεντρο (μεταθέσεις dx,dy,dz τις οποίες μπορείς να βρείς σε ένα βιβλίο γεωδαισίας ) 2. Ενα ελλειψοειδές εκ περιστροφής GRS80 με συγκεκριμένες διαστάσεις 3. Ενα σύνολο σημείων με γνωστές συντεταγμένες (τριγωνομετρικό δίκτυο) και καποια άλλα στοιχεια που δεν μπορω για οικονομια να παραθέσω...Γενικα οι περισσότεροι λέγοντας ΕΓΣΑ87 νομίζουν ότι είναι ένα προβολικό σύστημα.... αλλα όπως καταλ απο τα παραπάνω είναι κατι πολυ περισ. Το προβολικό σύστημα είναι η ΤΜ87 η εγκαρσια μερκατορική προβολη {ενας κύλινδρος που εφάπτεται στον μεσημβρινο των 24ο (για τους τοπογραφους της παρέας τέμνει σε δύο μεσημβρινους με m=1 και στις 24ο m=0.9996)}...... Συμπέρασμα : οι συντεταγμένες σε ΕΓΣΑ87 είναι συντεταγμενες σε ένα προβολικο σύστημα με συστημα αναφορα το ΕΓΣΑ87....Οταν μετραω με GPS δεν μετράω σε ΕΓΣΑ87 αλλα σε WGS84....πρέπει να παραμετροποιήσω έναν μετασχηματισμό μέσα στον γεωδαιτικο μου δέκτη ώστε να μετρω σε WGS84 και να πέρνω αποτελέσματα σε ΕΓΣΑ87 και πως γίνεται αυτό? με μετρηση σε 3 τουλαχιστον σημεια με γνωστες συντεταγμένες σε ΕΓΣΑ87 και να κάνω τον μετασχηματισμο ή παραμετροποίηση ή localizasion (TOPCON). Με αυτόν τον τρόπο της μέτρησης σε γνωστα σημεια π.χ τριγωνομετρικα ΓΥΣ εχω με μεγάλη ακρίβεια ορισμένη την μαθηματική σχέση μεταξυ των δύο συστημάτων μου και μετράω σε WGS84 αλλα πέρνω εξαγώμενα απο το όργανο χ,y,z σε ΕΓΣΑ. (ΠΗΓΗ: ''ΓΕΜΕΤΡΙΚΗ ΓΕΩΔΑΙΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑ'' ΦΩΤΙΟΥ ΕΚΔ. ΖΗΤΗ)
ΘΕΟΧΑΡΗΣ Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 26 , 2009 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 26 , 2009 συνάδελφε ckotscv σύντομα και περιεκτικά ο συνάδελφος SURVEYOR_NB σε βοηθά με την απάντησή του στο ξεκαθάρισμα κάποιων πραγμάτων υπάρχει το θεωρητικό μέρος της γεωδαισίας (μην την μπερδεύουμε με την γηπεδομετρία) το οποίο απαιτεί πολύ διάβασμα και πολύ καλές γνώσεις Ανωτέρων Μαθηματικών και το πρακτικό-εφαρμοσμένο μέρος που απαιτεί γνώση μεθοδολογίας και διαδικασιών μέτρησης-επίλυσης. Φρόντισε να βρείς βιβλία και συγγράμματα που να καλύπτουν και τα δύο μέρη που αναφέρω παραπάνω , έχοντας μελετήσει σοβαρά και μεθοδικά στη συνέχεια στην πράξη αρχικά στη σχολή και μετά στο επάγγελμα θα μπορέσεις να ξεκαθαρίσεις τα πράγματα τα ξαναλέμε
ckotscv Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 26 , 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 26 , 2009 Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις σας! Έχω ήδη αρχίσει να ξεκαθαρίζω κάποια πράγματα και με την μελέτη πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά.
Polydeukis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 24 , 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 24 , 2009 Καλημέρα, υπάρχει κάποια ιστοσελίδα όπου μπορώ να βρω μαζεμένα όλα τα τριγωνομετρικά σημεία;
gez Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 24 , 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 24 , 2009 Όχι. Κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο αφού τα πνευματικά δικαιώματα των συντεταγμένων τους ανήκουν στην Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού. Η ΓΥΣ χορηγεί τις συντεταγμένες κατόπιν αμοιβής.
Polydeukis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 24 , 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 24 , 2009 Σ'ευχαριστώ για την απάντηση gez. Θέλω να μάθω που βρίσκεται ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό σημείο (1495), πρέπει να πάω στη ΓΥΣ και να πληρώσω για να μάθω;
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα