Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μυκητοειδείς πλάκες - Flat Slabs


 

Recommended Posts

Σε περίπτωση που δεν παρεμβάλλονται δοκοί μεταξύ των υποστυλωμάτων στον Αντισεισμικό ποια μέθοδο πρέπει να υιοθετούμε ? Απλή φασματική ή Δυναμική? Η άποψή μου είναι ότι η απλή φασματική είναι η αρμόζουσα.

Πιθανώς επίσης το Θ να προκύπτει > 0,10...ίσως για αυτό να τοποθετούνται λοξά υποστυλώματα σε κάποια έργα που έχω παρατηρήσει. Τώρα σε πέρίπτωση υιοθέτησης της δυναμικής καλό είναι να δημιουργηθούν κρυφοδοκοί στην πλάκα μεταξύ των υποστυλωμάτων. Χρειάζομαι τα φώτα κάποιου συνάδελφου που είχε τριβή με το συγκεκριμένο θέμα.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 47
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Η άποψή μου είναι ότι η απλή φασματική είναι η αρμόζουσα.

 

Γιατί το πιστεύεις αυτό?

 

Πιθανώς επίσης το Θ να προκύπτει > 0,10...ίσως για αυτό να τοποθετούνται λοξά υποστυλώματα σε κάποια έργα που έχω παρατηρήσει. Τώρα σε πέρίπτωση υιοθέτησης της δυναμικής καλό είναι να δημιουργηθούν κρυφοδοκοί στην πλάκα μεταξύ των υποστυλωμάτων.

 

Κρυφοδοκοί είναι περιοχές με διαφορετική όπλιση?

Link to comment
Share on other sites

Στην απλή φασματική η φορτιζόμενη σεισμική δύναμη εφαρμόζεται στο κέντρο μάζας που βρίσκεται "συνήθως" πολύ κοντά στο ΚΒ των πλακών και έχεις καλύτερη εποπτικότητα όσον αφορά την συμπεριφορά και την δυστρεψία της κατασκευής. Στην δυναμική οι μάζες μεταφέρονται στους εκάστοτε κόμβους και έτσι έχουμε τις δυνάμεις (καμπτικές, στρεπτικές κτλ ) στην περιοχή των κόμβων τουτέστιν στα υποστυλώματα. Εάν υπάρχουν δοκοί αυτή η προσομοίωση πλησιάζει την πραγματικότητα. Η μη ύπαρξη όμως δοκών δεν μας δίνει σαφή εικόνα για τις διαδρομές των δυνάμεων που καταλήγουν εντέλη στα υποστυλώματα και για αυτό πιστεύω ότι η δημιουργία κρυφοδοκών (ενισχ. ζωνών) θα μεταφέρει κατα κάποιον τρόπο τις δυνάμεις στα υποστυλώματα.

Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη και δεν δεσμεύομαι για την ορθότητά της και έτσι ζήτησα και την άποψη των συναδέλφων που είχαν ή έχουν τριβή με τα προαναφερθέντα.

Link to comment
Share on other sites

Στην απλή φασματική η φορτιζόμενη σεισμική δύναμη εφαρμόζεται στο κέντρο μάζας που βρίσκεται "συνήθως" πολύ κοντά στο ΚΒ των πλακών και έχεις καλύτερη εποπτικότητα όσον αφορά την συμπεριφορά και την δυστρεψία της κατασκευής. Στην δυναμική οι μάζες μεταφέρονται στους εκάστοτε κόμβους και έτσι έχουμε τις δυνάμεις (καμπτικές, στρεπτικές κτλ ) στην περιοχή των κόμβων τουτέστιν στα υποστυλώματα.

 

Δεν συγκρίνονται αυτά τα 2. Στο μεν 1ο μιλάς για διαφραγματική λειτουργία στο δε 2ο για γενικό φορέα χωρίς διαφραγματική λειτουργία αφού κατανέμεις τις μάζες στους κόμβους κ όχι στα διαφράγματα. Επίσης η εποπτικότητα της κατασκευής νομίζω ότι μόνο μέσω των ιδιοπεριόδων κ ιδιομορφών φαίνεται κατά κύριο λόγο. Η απλοποιημένη όμως μέθοδος δεν υπολογίζει αυτά τα χαρακτηριστικά, παρά μόνο την θεμελιώδη.

 

 

που καταλήγουν εντέλη στα υποστυλώματα και για αυτό πιστεύω ότι η δημιουργία κρυφοδοκών (ενισχ. ζωνών) θα μεταφέρει κατα κάποιον τρόπο τις δυνάμεις στα υποστυλώματα.

 

Οι ενισχ. ζώνες με ποιον τρόπο μεταφέρουν καλύτερα τις δυνάμεις στα υποστύλωματα? Το μόνο παραπάνω που έχουν είναι οπλισμό (αν κατάλαβα καλά). Τα γεωμ. κ αδρανειακά χαρακτηριστικά τους είναι ίδια με της πλάκας. Άρα με τι τρόπο "τραβάνε" παραπάνω φορτία???

Link to comment
Share on other sites

Τώρα σε πέρίπτωση υιοθέτησης της δυναμικής καλό είναι να δημιουργηθούν κρυφοδοκοί στην πλάκα μεταξύ των υποστυλωμάτων.

και γιατι να μπουν κρυφοδοκοι? για τη διάτρηση? αν ειναι για την διάτρηση της πλακας βαλε εσχαρα πανω/κατω εκει και κανα καπέλο.

Link to comment
Share on other sites

Ναι οι κρυφοδοκοί για την διάτρηση αλλά και επειδή (προσωπική άποψη):

α. Ο οπλιμός των κρυφοδοκών εν γένει είναι κατα κάποιο ποσοστό μεγαλύτερος από τον οπλισμό της πλάκας και

β. επειδή ο οπλισμός της πλάκας τοποθετείται μεταξύ του ύψους του άνω και κάτω οπλισμού των κρυφοδοκών

μπορεί να πεί κανείς ότι μεταβιβάζουν τα φορτία στα υποστυλώματα.

Συμφωνώ όμως απόλυτα ότι η δυσκαμψία της πλάκας δεν αλλάζει δεν τιθεται θέμα για αυτό και συμφωνώ με τον rigid όσον αφορά στην υπεραξία. Εγώ το ονομάζω πατέντα

Link to comment
Share on other sites

...ποια μέθοδο πρέπει να υιοθετούμε ? Απλή φασματική ή Δυναμική?

 

Αφού σκέφτεσαι Φασματική-διαφρ. λειτουργία, δεν βλέπω λόγο να μη χρησιμοποιήσεις Δυναμική.

Link to comment
Share on other sites

Δηλ. θα προσομείώσεις τις "κρυφοδοκούς" στο μοντέλο ή στην κατασκευή εμπειρικά κατευθείαν;

Μιλάς για μυκητοειδείς πλάκες οι οποίες απαγορεύονται από τον ΕΑΚ σε περιοχές ΙΙΙ και σε κάθε άλλη περίπτωση θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου την κατακόρυφη συνιστώσα. Το αν θα κάνεις απλή φασματική ή δυναμκή δεν έχει σχέση με τις πλάκες αλλά με την κανονικότητα του κτιρίου.

Επίσης έχεις θέμα με τη διάτρηση.

Link to comment
Share on other sites

Δηλ. θα προσομείώσεις τις "κρυφοδοκούς" στο μοντέλο ή στην κατασκευή εμπειρικά κατευθείαν;

Στο μοντέλο θα είναι τα υποστυλώματα και οι κρυφοδοκοί (πλάτους 1m) που φαντάζομαι ότι οι περισσότερες θα αστοχούν. Λέω να δοκιμάσω με 2όροφο (δοκιμάζω-διασταυρώνω-ενημερώνω)

 

Αυτές οι διαμορφώσεις αποτελούν αρχιτεκτονική "μόδα" της εποχής που οι εν λόγω συνάδελφοι μηχανικοί βγάζουν σπυράκια όταν τους αναφέρεις την αξία των δοκών σε μια κατασκευή. Η απάντησή τους συνήθως: "Αλλού γίνονται"

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.