xaris8080 Δημοσιεύτηκε February 23, 2008 at 01:21 πμ Δημοσιεύτηκε February 23, 2008 at 01:21 πμ Καλημέρα! Σε κάποιο οικόπεδο έχει γίνει "σύσταση καθέτου ιδιοκτησίας" σε 4 επιμέρους τμήματα (4 οριζόντιες παράλληλες λωρίδες) και εγώ ενδιαφέρομαι να βγάλω άδεια στο 1 από αυτά. 1)Πως βλέπει η πολεοδομία το οικόπεδο και το τμήμα μου και τι ελέγχει στην περίπτωση της καθέτου? Τι το διαφορετικό σε σχέση με μια κλασική άδεια πρέπει να προσέξω? Έψαξα στη νομοθεσία και δε βρήκα κάτι το αξιόλογο. 2) Στο ΓΟΚ αναφέρει (άρθρο 8, παρ. 2): "Ο υποχρεωτικός ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου αφήνεται σε επαφή, με ένα ή περισσότερα όρια του οικοπέδου, έχει διαστάσεις τουλάχιστον Δ και πρέπει να είναι προσπελάσιμος από τους χώρους κοινής χρήσεως του κτιρίου." Σε περίπτωση που κολήσω το κτίσμα μου στα πλαϊνά όρια του τμήματος μου και αφήσω Δ προς τα πίσω (το κλιμακοστάσιο βρίσκεται μπροστά (προς το δρόμο), ακολουθεί ισόγεια κατοικία και μετά ακάλυπτος στο πίσω όριο του οικοπέδου). Μπορώ να έχω πρόσβαση στο πίσω μέρος του ακαλύπτου μου μέσω των άλλων 3 τμημάτων -συνιδιοκτησιών της καθέτου (η ισόγεια κατοικία απαγορεύει τη δίοδο από το κλιμακοστάσιο προς τον πίσω ακάλυπτο)? Σε περίπτωση που έχω ατόφιο κάποιο οικόπεδο απαγορεύεται η παραπάνω τοποθέτηση του ακάλυπτου (στο πίσω μέρος αν δεν έχω πρόσβαση σε αυτόν μέσω κοινόχρηστου χώρου)? Ευχαριστώ πολύ!
Γιάννης Δημοσιεύτηκε March 26, 2008 at 02:56 μμ Δημοσιεύτηκε March 26, 2008 at 02:56 μμ Ξέρει κανείς να μου πει τι ισχύει τελικά στις κάθετες ιδιοκτησίες; Και ρωτώ συγκεκριμένα: 1) Σε σύστημα πτερύγων (υποχρεωτική απόσταση Δ) αφήνεις και από την κοινή πλευρά με τον έταιρο της καθέτου; ή μήπως αφήνεις μισό Δ;;; 2) Εξετάζεις τι δόμηση, κάλυψη κλπ έχει ο άλλος; Δηλαδή ουσιαστικά πρέπει να κάνεις αποτύπωση και σχεδίαση και του άλλου εταίρου; Γιατί αλλιώς πως ξέρεις αν αυτός έχει υπερβεί την δόμηση, κάλυψη κλπ που του αντιστοιχεί; Ή δεν σ'ενδιαφέρει; 3) Μπορεί στις κάθετες να υπάρχει ένας δρόμος κοινόχρηστος για όλους τους συνιδιοκτήτες; αλλά εντός του οικοπέδου;
anka Δημοσιεύτηκε March 26, 2008 at 03:45 μμ Δημοσιεύτηκε March 26, 2008 at 03:45 μμ Σχετικά με το 2) αυτό που ξέρω είναι οτι ακόμα και αν ο άλλος έχει υπερβεί τη δόμηση κλπ που του αντιστοιχεί, δεν επηρεάζει το δικό σου δικαίωμα να οικοδομήσεις ό,τι σου αναλογεί. Απλά ο άλλος θεωρείται αυθαίρετος με τις γνωστές συνέπειες. Αυτό άλλαξε αν δεν κάνω λάθος το 2006. Μέχρι τότε εσύ ήσουν υποχρεωμένος να χτίσεις ό,τι είχε απομείνει και μετά ζητούσες από τον άλλο αποζημίωση.
erling Δημοσιεύτηκε March 26, 2008 at 04:40 μμ Δημοσιεύτηκε March 26, 2008 at 04:40 μμ anka πολύ ενδιαφέρον αυτό που είπες. Εχεις μήπως την νομοθεσία?
THEODORE Δημοσιεύτηκε March 26, 2008 at 05:12 μμ Δημοσιεύτηκε March 26, 2008 at 05:12 μμ Σε μια παρόμοια περίπτωση ο οικοπεδούχος που πούλησε το οικόπεδο, έθεσε αυτός την υπολοιπόμενη δόμηση του κοματιού που πούλησε. Δηλ. από ένα στρέμμα με 400 τετραγωνικά δόμηση, εδωσε τα 500 τ.μ. με 140 τ.μ. δόμηση.
avgoust Δημοσιεύτηκε March 26, 2008 at 07:40 μμ Δημοσιεύτηκε March 26, 2008 at 07:40 μμ 1)Τα ενδιαμεσα ορια των καθετων δεν ειναι ορια οικοπεδου.Αρα κατα την αποψη μου δεν οφειλεις να τηρησεις Δ , ομως αν υπαρχει κτιριο οφειλεις να κρατησεις την απο το νομο αποσταση απο αυτο.Συστημα πτερυγων ? Σε οικισμο προ του 23 ειναι ? 2)Βεβαιως και σε ενδιαφερει διοτι καθως το οικοπεδο πολεοδομικα ειναι ενιαιο δεν μπορεις να υπερβαινεις την καλυψη και δομηση που συνολικα του αντιστοιχει. Δες και το αρθρο 23 παρ.5 ΓΟΚ σχετικο(για νομιμες καταστασεις). Εγω παντως εχω παρει -κατα τα γνωστα- δυο διαφορετικες αποψεις απο Πολεοδομιες της Αττικης για το διαδικαστικο μερος του θεματος οταν υπαρχει υπερβαση του ΣΔ του συνιδιοκτητη απο αυθαιρετη κατασκευη.Η μια Πολεοδομια αρκειται στην καταγγελια και χαρακτηρισμο του αυθαιρετου ως κατεδαφιστεου η αλλη ηθελε να συντελεστει και η κατεδαφιση !!.(Αυτο το θεωρω παντως εξωπραγματικο και σκοπευω να επανελθω σε αυτους νομικα οπλισμενος).Γι αυτο συνιστω να ρωτησεις στην Πολεοδομια που υπαγεται το εργο. 3)Φυσικα και μπορει , απλως δεν ειναι δρομος με την πολεοδομικη εννοια,ειναι κοινοχρηστο(για τους συνιδιοκτητες) τμημα του οικοπεδου το οποιο πρεπει και να περιγραφεται η να περιγραφει στην συσταση της καθετης. Παρατηρηση :Στα εκτος σχεδιου θελει ιδιαιτερη προσοχη γιατι προκυπτουν σοβαρα προβληματα και απο ορους δομησης και στις μεταβιβασεις.
anka Δημοσιεύτηκε March 26, 2008 at 09:24 μμ Δημοσιεύτηκε March 26, 2008 at 09:24 μμ Δεν έχω την νομοθεσία αυτή τη στιγμή αλλά θα τη βρω και θα ενημερώσω σύντομα.
ss_sk Δημοσιεύτηκε March 26, 2008 at 09:32 μμ Δημοσιεύτηκε March 26, 2008 at 09:32 μμ ...η αλλη ηθελε να συντελεστει και η κατεδαφιση !!.(Αυτο το θεωρω παντως εξωπραγματικο και σκοπευω να επανελθω σε αυτους νομικα οπλισμενος).... Αυτό είναι... . Θα πρότεινα να ζητήσεις επέμβαση του ΤΕΕ. Βάλτους να στείλουν επιστολή στην πολεοδομία απαιτώντας τα αυτονόητα και μάλλον θα κάνεις τη δουλειά σου χωρίς να αγχωθείς ιδιαίτερα. Το μόνο ζήτημα είναι πόσο γρήγορα θα σε εξυπηρετήσει το ΤΕΕ.
Aggelos Δημοσιεύτηκε March 27, 2008 at 12:56 πμ Δημοσιεύτηκε March 27, 2008 at 12:56 πμ Ο συνιδιοκτήτης της όμορης κάθετης ιδιοκτησίας οφείλει είτε να κολλήσει είτε να αφήσει απόσταση Δ. Ειδάλλως προκαλεί ζημία στην ιδιοκτησία σου και στο δικαίωμα της ελεύθερης τοποθέτησης του κτιρίου εντός του οικοπέδου όπως ορίζει ο ΓΟΚ. Αν έχει συντελεστεί ένα τέτοιο φαινόμενο κάνεις επώνυμη καταγγελία για αυθαίρετο.
Γιάννης Δημοσιεύτηκε March 27, 2008 at 08:28 πμ Δημοσιεύτηκε March 27, 2008 at 08:28 πμ Αυτό το τελευταίο έρχεται σε αντίθεση με το ότι μιλάμε ουσιαστικά για ενιαίο οικόπεδο πολεοδομικά! Δεν νομίζω ότι ισχύει. Επιπλέον, κάποιος που ρώτησα εχτές μου είπε ότι μπορεί το συμβόλαιο της καθέτου να ορίζει επακριβώς πόση δόμηση παίρνει ό ένας και ο άλλος και να είναι διαφορετικά από τα ποσοστά οικοπέδου. Αν βρει κάποιος νομοθεσία θα ήταν πιο ασφαλές ώστε να μην γίνει κανένα λάθος.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα