Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σεισμός και καλούπωμα


 
Carlosvela

Recommended Posts

Ναι ρε zavi (αν μου επιτρέπεις το "ρε"...), δε διαφωνώ σε αυτά που λες και δεν τίθεται προφανώς και θέμα προσωπικής αντιπαράθεσης.

 

Τα 4R με τα 6R έχουν πολύ μεγάλυ διαφορά, όπως και τα 6R με τα 8R που έχουν ακόμα μεγαλύτερη. Δεν υπάρχει αναλογική σχέση. Τα μεγέθη είναι πολύ διαφορετικά, δεν είναι 2R διαφορά και στα δύο, άρα ίδια αύξηση της εκλυόμενης ενέργειας...

 

Ο συνάδελφος εδώ λέει για 4R. Οι γενικές σχέσεις εξασθένισης που αναφέρονται σε περιπτώσεις επιφανειακών σεισμών (καθώς και άλλες για ενδιαμέσου βάθους), τουλάχιστον για την ελληνική επικράτεια, όπως διατυπώθηκαν σε εργασίες καθηγητών και ερευνητών μεταξύ των οποίων και Παπαζάχος, Θεοδουλίδης κ.α. αποτυπώνουν τη μείωση επιβαλλόμενης επιτάχυνσης σε σχέση με τη μείωση της απόστασης από το επίκεντρο. Οι εργασίες αυτές δεν λαμβάνουν προφανώς τοπικές ιδιατερότητες εδαφικών σχηματισμών (λεκάνες κλπ), οι οποίες μπορεί να επηρεάζουν πολύ. Ούτε και το συχνοτικό περιεχόμενο του σεισμού αναλύεται.

 

Και επειδή είμαστε μηχανικοί και όχι σεισμολόγοι, γι αυτό μιλάμε με όρους επιταχύνσεων και όχι με R, το ζητούμενο (όπως κι εσύ λες) είναι η επιτάχυνση που τρώει η κατασκευή.

 

Τέλος πάντων, αυτό που ήθελα να πω και δεν έγινε αντιληπτό είναι ότι, γενικά επειδή ο σεισμός δεν ήταν μεγάλος, αν έγινε σε μεγάλη απόσταση, είναι πιθανόν να μην έχει προκαλέσει τίποτα. (να εξασθενίσει η επιτάχυνση έως το σημείο εκείνο)

 

Ας μας πει και ο συνάδελφος Carlosvela την απόσταση ή αν δε γνωρίζει ας μας πει την περιοχή του και μέρα και ώρα που έγινε ο σεισμός για να βρούμε την απόσταση και το ξανασυζητάμε. Αν δε θέλει για ευνόητους λόγους να το κάνει δημόσια, ας στείλει πμ.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 36
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Τα ριχτερ μικρό ρόλο παίζουν για μας τους μηχανικούς (βασικά καθόλου δηλαδή) αφού εμάς μας νοιάζουν τα g των κυμάτων

Link to comment
Share on other sites

εγώ σντίθετα αυτό (χωρίς να ξέρω) το βρίσκω λογικό και το ερμηνεύω με την καλύτερη πρόσφυση που είχε το σκυρόδεμα των 24hr με τον ξυλότυπο από αυτό των 12hr και άρα σαν συσσωμάτωμα είχε μεγαλύτερη ακαμψία και παρέλαβαν τα πέλματα, δηλαδή το ξύλο περισσότερες ας το πούμε αστοχίες αλλά είχε και το χρόνο επαναδημιουργίας εν μέρει φυσικά της συνάφειας.

(μπορεί να είμαι και λάθος αλλά έτσι το καταλαβαίνω γιατί δεν κάνει κάποια αναφορά διαφοροποίησης στο άρθρο και τα δοκίμια ήταν 4, δεν μπορεί και τα 4 να δώσαν λάθος)

 

Τα δοκίμια ήταν ένα για κάθε περίπτωση πρώιμης φόρτισης, έσπασε δηλαδή συνολικά 5 δοκίμια (μαζί με αυτό των 28 ημερών) και όχι 20.

 

Καταλαβαίνω το επιχείρημα της πρόσψυσης, αν και η συνολική συμπεριφορά έχει να κάνει και με τον τρόπο που το καλούπωσανε το δοκίμιο. Πέραν τούτου, το σκυρόδεμα των 12 ωρών είναι τόσο νωπό που θα μου έκανε μεγάλη εντύπωση η συνεχιζόμενη αντίδραση ενυδάτωσης να μην επιδιορθώνει τα μικρορήγματα που θα δημιουργήθηκαν από τη φόρτιση.

 

Αν παρατηρήσεις τους βρόγχους, δεν υπάρχει καν διαρροή του οπλισμού στις 12 ώρες.

 

και τέλος (αν θυμηθείς ή δεν έχεις πάθεις έμφραγμα από αυτά που είδες μεχρι εκείνη τη στιγμή) την πλάκα

 

:)

Link to comment
Share on other sites

20 ήταν τα δοκίμια τελικά, άρα σωστά είναι τ'αποτελέσματα.

 

Τα 20 δοκίμια αναφέρονται σε άλλες εργασίες του ιδίου, στις οποίες δεν έχουμε τα διαγράμματα.

 

σελ. 18-19

 

Αντίστοιχα αποτελέσµατα και συµπεράσµατα εξάγονται από τις δοκιµές των τριών ακόµη σειρών 19 δοκιµίων (συνολικά 20 δοκίµια) που δοκιµάσθηκαν στις εργασίες Karayannis & Chalioris 2000 και Kαραγιάννης 2001.

 

Για να μην κάνει κανένα σχόλιο για τη διαφορά μεταξύ 12h και 24h, δεν νομίζω να είναι γενικό το φαινόμενο.

 

Θα ήταν πολύ χρήσιμο βέβαια αν μπορούσες να τις βρεις αυτές.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.