Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συντελεστής Κλίμακας σε τοπογραφικό διάγραμμα


Recommended Posts

Θα ήθελα να ρωτήσω τους συναδέλφους τοπογραφούς ο συντελεστής κλίμακας Κο εκφράζει την ατέλεια του datum στην πραγματικότητα? Αυτή η παραμόρφωση Ko που οφείλεται? εν τέλει ποιά είναι η πραγματική απόσταση 2 σημείων μεταξύ τους? πχ για 2 απομακρυσμένα τριγωνομετρικά οι αποστάσεις θα διαφέρουν ελάχιστα εαν τα υπολογίσω σε άλλο σύστημα συντεταγμένων. Εγκυκλοπαιδικές ερωτήσεις...

Link to comment
Share on other sites

Τα διάφορα προβολικά συστήματα που χρησιμοποιούμε καθιστούν αναγκαία τη γραμμική παραμόρφωση. Οι μερκατορικές προβολες (ΕΓΣΑ.UTM,TM3 κτλ) έχουν γραμμική παραμόρφωση ανάλογα με το φ που βρίσκεσαι. Η Hatt δεν έχει γραμμική παραμόρφωση.

Δεν θα το έλεγα ατέλεια αλλά πόσο παραμορφωμένο βλέπεις το ανάγλυφο της γης αν το προβάλεις στο επίπεδο που είναι ο χάρτης. Έτσι η απόσταση δύο σημείων στο έδαφος θα έχουν διαφορετική απόσταση στον χάρτη όταν η προβολή που χρησιμοποιούμε έχει συντελεστή κλίμακας(πχ ΕΓΣΑ).

Για τη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα ο συντελεστής είναι κοντά στο 0,9996 δηλαδή στο χιλιόμετρο 0.30μ είναι αρκετό έτσι δεν είναι? Στην ΤΜ3 ο συντελεστής είναι κοντά στο 0.99996 δηλαδή στο χιλιόμετρο 0.03μ πιο μικρό. Για αυτό και σε αρκετές μελέτες οδοποιίας χρησιμοποιείται η προβολή Hatt επειδή δεν έχει συντελεστή κλίμακας.

Όταν κάνουμε εξάρτηση από κάποιο τριγωνομετρικό σε ΕΓΣΑ η μία όδευση θα πρέπει πάντα να μπαίνει και οσυντελεστής κλίμακας που υπάρχει στην περιοχή.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή έστω οτι έχεις μια εξαρτημένη όδευση και μετά πχ αποτυπώνεις την περιοχή ενδιαφέροντος. Εχει νόημα ο συντελεστής παραμόρφωσης? και ποια μεγέθη σου θα διορθώσεις? Την απόσταση των τριγωνομετρικών ή /και τις πλευρές της όδευσης σου?

Link to comment
Share on other sites

Όταν αποτυπώνεις ανάγεις την κάθε απόσταση σου από το όργανο προς το προβολικό σύστημα με τον συντελεστή Κο. Οι συντεταγμένες των τριγωνομετρικών είναι λογικά δοσμένες στο προβολικό σύστημα επομένως μια μέτρηση από το ένα στο άλλο θα έχει μια ποσότητα (S*1/K0) που θα αυξάνει τη να απόσταση S. π.χ. S*1,004. Άρα θεωρώ πως δεν αλλάζεις την ποσότητα των τριγωνομετρικών .

 

Επίσης κατά τη χάραξη σημείων πρέπει να χρησιμοποιείς αντίστροφη κλίμακα 1/Κ0 στο όργανο σαν αναγωγή ειδικά για μεγάλες αποστάσεις...

 

Κάποιος έμπειρος συνάδελφος ας με διορθώσει αν έχω λάθος...

Link to comment
Share on other sites

Δεν είμαι σίγουρος οτι το ξεκαθάρισα! Εαν για 2 τριγ/κα υπολογίσω την μεταξύ τους απόσταση με hatt και εγσα αυτή η απόσταση δεν είναι η ίδια. Παίζει εκει πέρα κάποιο ρολο ο συντελεστής Κο? Επίσης ας πούμε οτι ανεβαίνω στο τριγ.1 μηδενίζω στο τριγ.2 και ¨χτυπάω¨ ένα σημείο τυχαίο που είναι η αρχή της αποτύπωσής μου. Ποιά είναι η ορθή χρήση του Κο? ανάγω την τελευταία απόσταση ή και την απόσταση των τριγ. μεταξύ τους? Πραγματικά όσο και να το ψάχνω, άκρη δεν έχω βγάλει.. :oops:

Link to comment
Share on other sites

Ανάγεις την τελευταία απόσταση καλά είπες... Γιατί δεν έχει νόημα η απόσταση όταν προσανατολίζεσαι .Αλλά η διεύθυνση. ν θες όμως να δεις αν είναι σωστά τοποθετημένα τα τριγωνομετρικά και δεν κουνήθηκαν... Τότε ανάγεις με Κο την απόσταση από το 1 στο άλλο.

 

Αποτύπωση = S*K0

χάραξη = S*1/Ko

Link to comment
Share on other sites

thanks! Αλλη ερώτηση: εαν η περιοχή αποτύπωσης καλύπτει ας πούμε πολλά χιλιόμετρα (υποθετικά μιλώντας) ο συντελεστής Κο αλλάζει και αυτός σιγά σιγά . Σε αυτές τις περιπτώσεις τι γίνεται? αφήνουμε το εγσα και αποτυπώνουμε σε άλλο σύστημα?

Link to comment
Share on other sites

βγάζεις μέσο όρο των συντελεστών στα άκρα του μήκους. Σε καμία περίπτωση δεν σχεδιάζεις χωρίς να βάλεις τον συντελεστή

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Επίσης κατά τη χάραξη σημείων πρέπει να χρησιμοποιείς αντίστροφη κλίμακα 1/Κ0 στο όργανο σαν αναγωγή ειδικά για μεγάλες αποστάσεις...

 

Κάποιος έμπειρος συνάδελφος ας με διορθώσει αν έχω λάθος...

 

Δεν θεωρώ οτι είμαι έμπειρος αλλά αυτό που γράφεις για τον αντίστροφο συντελεστή ισχύει μόνο για όργανα παλιάς τεχνολογίας στα οποία η χάραξη γινότανε με την πλέον κλασσική μέθοδο του "βγάζω γωνία και απόσταση από το γραφείο και βγαίνω έξω να πασσαλώσω"...!

Εδώ και χρόνια που κυκλοφορούν όργανα με SETOUT επιλογή προγράμματος δεν αλλάζεις συντελεστή κλίμακας... Εννοείται οτι έχεις βάλει τον σωστό (π.χ. 0,9996 για ΕΓΣΑ) μία φορά στο JOB σου και από εκεί και έπειτα το όργανο αναλαμβάνει να τον εφαρμόσει ανάλογα με την εργασία που εσύ θέλεις (αποτύπωση ή χάραξη).

Τα γράφω γιατί συνάδελφος άλλαζε τον συντελεστή με καινούργιο όργανο και έβγαζε πολύ λάθος αποτελέσματα...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.