Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε
εν συντομία γιατί βαριέμαι τώρα.

 

Αν βαριέσαι, παίξε κανένα τάβλι. Τέλος πάντων... Καταρχήν πρέπει να κατανοήσεις ότι υπάρχουν δύο ειδών έλεγχοι.

1.Σε επίπεδο διατομής, όπου πρέπει να επαρκούν όλες οι διατομές (άρα κάνεις έλεγχο στις κρίσιμες (δυσμενέστερες) και αν επαρκούν επακούν και οι λοιπές). Για να τους πραγματοποιήσεις ή κάνεις έλεγχο με τάσεις (π.χ. κριτίριο αστοχίας Von Misses) ή κάνεις με κάποιον κανονισμό (π.χ. αν είναι να περάσει πολεοδομία :) ).

2. Έλεγχοι σε αστοχία μέλους. Εδώ τα κριτήρια αστοχίας πάνε... περίπατο. Ο λόγος είναι ότι φαινόμενα όπως ο λυγισμός δεν μπορούν να προβλεφθούν μέσω των τάσεων. Ένα καλό κριτήριο για αρχή είναι οι τύποι λυγισμού κατά Euler ειδάλως αν δουλεύεις με EC3 υπάρχουν οι έλεγχοι σε λυγισμό (φυσικά μόνο αν έχεις μεταλλική κατασκευή).

  • 4 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

scotcsv, θα επιχειρήσω να σου απαντήσω:

Το κριτίριο του Mohr όπως λές αναφέρεται σε συγκεκριμένο σημείο.

Σε μιά δοκιμή μονοαξονικής φόρτισης τα πράγματα είναι απλά.

σxx=σ11=P/A και σyy=σ22=0 όπως λές και εσύ. Εδώ όμως γίνεται η παραδοχή οτι σε μιά οποιαδήποτε τομή του δοκιμίου, η τάση σ11 (καί η σ22) είναι η ίδια σε κάθε σημείο της τομής, οπότε ο έλεγχος σε ένα σημείο μας δίνει την εικόνα για όλο το σώμα. Η παραδοχή αυτή είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα (όσον αφορά στο δοκίμιο).

Τί γίνεται σε μια πραγματική εντατική κατάσταση τώρα όπου ο τανυστής τάσης είναι διαφορετικός σε κάθε σημείο. Εκεί θα έπρεπε να κάνουμε τον έλεγχο σε κάθε σημείο, ή άν γνωρίζουμε εκ των προτέρων πού είναι το δυσμενέστερο σημείο, πηγαίνουμε κατευθείαν εκεί (π.χ. σε μια αμφιέρειστη δοκό με ομοιόμορφο φορτίο θα πάμε κατευθείαν στο μέσο της δοκού στην εφελκυόμενη ίνα να δούμε πόση είναι η ορθή τάση, και στη συνέχεια στο άκρο της δοκού να δούμε πόση είναι η διατμητική τάση και θα κάνουμε τον έλεγχο στα δύο αυτά σημεία).

Σε μιά σύνθετη κατάσταση θα πρέπει να κάνουμε έλεγχο σε κάθε σημείο και να σημειώσουμε τις περιοχές του σώματος που διαρρέουν.

Το κριτίριο του Mohr χρησιμοποιείται κυρίως στην Εδαφομηχανική αφού γίνει η παραδοχή πως το έδαφος είναι ενα ομογενές και ισότροπο ελαστικό μέσο.

Σε μιά τριαξονική εντατική κατάσταση όπου συμμετέχουν όλες οι συνιστώσες του τανυστή τάσης στον χώρο, χρησιμοποιείται συνήθως το κριτίριο διαρροής Von-Mises

http://en.wikipedia.org/wiki/Von_Mises_yield_criterion

Σχεδόν όλα τα προγράμματα πεπερασμένων στοιχείων δίνουν απευθείας διαγράμματα της "τάσης" Von-mises οπότε με μιά ματιά μπορείς να δείς τί συμβαίνει σε ολόκληρο το σώμα.

Ολα αυτά για ένα σώμα ομογενές και ισότροπο όπως π.χ. είναι ο χάλυβας. Στο οπλισμένο σκυρόδεμα η κατάσταση είναι εξαιρετικά πιό σύνθετη και δέν μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα κριτήριο διαρροής.

Ακόμη όμως και στην περίπτωση του ομογενούς και ισότροπου σώματος η πραγματικότητα είναι πιό σύνθετη απο αυτούς τους υπολογισμούς. Τα τμήματα του σώματος που έχουν διαρρεύσει εξακοκουθούν να έχουν (μειωμένη) ικανότητα παραλαβής φορτίου μέχρι να φτάσουμε στη θράυση του υλικού. Μια καλύτερη προσέγγιση γίνεται χρησιμοποιώντας μή γραμμικό νόμο τάσης-παραμόρφωσης στους υπολογισμούς οι οποίοι όμως τότε γίνονται εξαιρετικά πιό πολύπλοκοι.

  • 2 months later...
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα και χρόνια πολλά!

Γνωρίζει κάποιος ποιό μπορεί να είναι το διάγραμμα τάσεων-παραμορφώσεων του χάλυβα σε σχεδόν καθαρή διάτμηση; Χρειάζομαι το νόμο υλικού που περιγράφει ικανοποιητικά τη συμπεριφορά ενός κοχλία μεταλλικής σύνδεσης, καταπονούμενο διατμητικά.

Υποθέσεις έχω κάνει αρκετές. Υπάρχει κάτι "επίσημο"(από βιβλία, πειράματα, εμπειρία κλπ);

  • 2 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

αν δεν κανω λαθος κοιταξε στις σειμιωσεις του ε.μ.π. στο μαθημα σιδηρες κατασκευες ιι αναφερετε στη διατμιση. ( e-class open subject )

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ, αλλά δεν ψάχνω απλή αναφορά στη διάτμηση. Χρειάζομαι διάγραμμα συμπεριφοράς...που ούτε βιβλία αντοχής υλικών έχουν...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.