Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νέο τοπογραφικό με αυθαιρεσίες για μεταβίβαση ακινήτου


pavloselef

Recommended Posts

Ας πούμε ότι δινεις ρεύμα σε μια οικοδομη και μετά από 10 χρόνια ο ιδιοκτήτης ( ο οποίος έχει αυθαιρετήσει εν το μεταξύ ) θέλει να κάνει μεταβίβαση ακινήτου και σου ζητά να του κάνεις καινούργιο τοπογραφικό για τον συμβολαιογράφο τότε τι κάνεις;

Πρέπει να αποτυπώσεις και το αυθαίρετο τμήμα της κατασκευής που σημαίνει αυτόματα ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το τοπογραφικό που του κάνεις. Έτσι δεν είναι;

Δεν απαντώ ο ίδιος στην ερώτηση μου. Απλά δεν είμαι σίγουρος για το τι ενέργειες πρέπει να κάνω και αν είναι σωστό να αρνηθώ να φτιάξω τοπογραφικό για κτίσμα το οποίο έχει αυθαιρεσίες. Πόσο μάλιστα αν το τοπογραφικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πώληση του συγκεκριμένου ακινήτου.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για κάθε βοήθεια.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 21
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Μα τοτε δεν μπορει να χρησιμοποιηθει πουθενα ταυτο το τοπογραφικο.

Η συμβολαιογραφος ζητα και κατοψεις της αδειας εγγεκριμενες ετσι δεν ειναι.

Υστερα δεν εχω προβλημα να υπογραψω σε τοπογραφικο που εχει αποτυπωμενο αυθαιρετο κτισμα; Δεν πρεπει να γραφει πανω στο κτισμα οτι ειναι 2 οροφο βασει συγκεκριμενης αδειας; Ενω στην πραγματικοτητα μεταξυ αλλων το υπογειο εχει ξεμπαζωθει σε δυο πλευρες καιι πλεον το κτισμα ειναι τριοροφο. Αν πουληθει ο καινουργιος ιδιοκτητης δεν θα μου ζητα τα ρεστα;

Link to comment
Share on other sites

Δεν πληρωνόμαστε για το πόσο χρήσιμη είναι η εργασιά που παράγουμε. Αν δουλέψεις πρέπει να πληρωθείς. Αν αποτυπώσεις την κατάσταση ως έχει δεν έχεις καμία ευθύνη. Και αν δεν είσαι σίγουρος μη το κάνεις, ένα τοπογραφικό είναι σιγά του δουλειά.

Link to comment
Share on other sites

όπως έχω γράψει και σε παλαιότερο θέμα κάνε την αποτύπωση πληρωσου και ας βρεθεί άλλος να υπογράψει. Με αμοιβή φυσικά.

Link to comment
Share on other sites

Δεν μιλαω για χρηματα. Απλα πρωτον αν αρνηθω θα χασω ενα πελατη. ( Δεν ειπα οτι εγω του ειχα υπογραψει την αδεια ).

Υστερα πιο σιμαντικο ειναι το θεμα των ευθηνων.

Αλλοι συναδελφοι με απετρεψαν απο το να υπογραψω ενα τετοιο τοπογραφικο.

Ειτε για τους λογους που ειπα νωριτερα ειτε γιατι το ονομα μου θα ειναι σε ενα συμβολαιο το οποιο ποιος ξερει που μπορει να χρησιμοποιηθει.

Ειλικρινα δεν ξερω τι να κανω και το κακο ειναι οτι ακουω διαφορετικες αποψεις ειδικα πανω στο θεμα του τι και πως πρεπει να αναγραφεται πανω στο τοπογραφικο και στο θεμα των ευθυνων που μπορω να εχω..

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω συναδελφοι για τις απαντησεις σας, ειδικα αυτην την ωρα.

Μαλλον θα αρνηθω ευγενικα αυτην την δουλεια αν και δεν νομιζω να μου απαντησει το ιδιο ευγενικα ο ιδιοκτητης.

Απλα ηθελα μια ακομα αποψη πανω στο θεμα.

Μακαρι να ειχα πολλους πελατες να εχω την ανεση να διωχνω μερικους.

Link to comment
Share on other sites

Η συμβολαιογραφος ζητα και κατοψεις της αδειας εγγεκριμενες ετσι δεν ειναι.

Υστερα δεν εχω προβλημα να υπογραψω σε τοπογραφικο που εχει αποτυπωμενο αυθαιρετο κτισμα; Δεν πρεπει να γραφει πανω στο κτισμα οτι ειναι 2 οροφο βασει συγκεκριμενης αδειας; Ενω στην πραγματικοτητα μεταξυ αλλων το υπογειο εχει ξεμπαζωθει σε δυο πλευρες καιι πλεον το κτισμα ειναι τριοροφο.

 

Ο μηχανικός που συντάσσει ένα τδ πρέπει αποτυπώνει ΠΑΝΤΑ την υφιστάμενη κατάσταση του εδάφους στην περιοχή του ακινήτου, τα όρια του οποίου υποδεικνύονται από τον ιδιοκτήτη. Η αποτύπωση πρέπει να περιλαμβάνει α) όλα τα στοιχεία που προσδιορίζουν το γεωμετρικό σχήμα του ακινήτου, β) τις πλευρικές του διαστάσεις, και γ) το εμβαδόν του. Για τον προσδιορισμό της θέσης του ακινήτου πρέπει να αναγράφονται απαραίτητα τα όριά του και κάθε πρόσθετο βοηθητικό στοιχείο (πχ ΟΤ και δρόμοι αν είναι εντός σχεδίου, οδοιπορικό σκαρίφημα ή απόσπασμα από χάρτη 1:5000 της ΓΥΣαν είναι εκτός κλπ).

 

Πρέπει, επίσης, να αποτυπώνει όλα τα κτίσματα που υπάρχουν στο ακίνητο κατά την αποτύπωση, ανεξάρτητα από το αν αυτά είναι νομίμως υφιστάμενα ή όχι. Ο μηχανικός που αποτυπώνει δεν έχει υποχρέωση να ελέγξει αν τα κτίσματα υφίστανται νομίμως ή όχι και για το λόγο αυτό δεν ζητάει οικ. άδειες από τον ιδιοκτήτη και δεν είναι υποχρεωμένος να τις αναγράφει στο τδ. Η υποχρέωσή του περιορίζεται στο να ελέγξει και να δηλώσει (με βάση τις διατάξεις του ν651/1977, όπως η δήλωση αυτή έχει συμπληρωθεί και με άλλους νόμους) αν το ακίνητο 1) είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, σύμφωνα με τα όρια αρτιότητας που ισχύουν για τη συγκεκριμένη περιοχή και τις σχετικές πολεοδομικές διατάξεις, 2) αν οφείλει εισφορές σε γη και σε χρήμα, 3) αν είναι συμβατό με το καταχωρισμένο στο Εθνικό Κτηματολόγιο (για λεπτομέρειες βλέπε εδώ) κλπ. ***

 

Από τη μέχρι τώρα συζήτηση, συμπεραίνω ότι η συμβ/φος ζητάει να αναφέρεις στο τδ αν το κτίσμα ή τμήμα του είναι αυθαίρετο καθώς και την/ις οικ. άδεια/ες ενώ η διαδικασία αυτή περιλαμβάνεται στην αρμοδιότητά της και όχι στου συντάκτη του τδ.

 

Edit (26.9.09)

*** Τελικά, μετά από σχετική έρευνα, διαπίστωσα ότι μετά την έκδοση των εγγράφων που έχω ανεβάσει εδώ, θεωρείται ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί ποτέ το άρθρο 13α του ν. 2664/1998 και επομένως ούτε υπήρξε ούτε υπάρχει υποχρέωση ο συντάσσων μηχανικός να βεβαιώνει στα τοπογραφικά διαγράμματα του ν. 651/1977 που συντάσσονται για ακίνητα, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που έχουν κτηματογραφηθεί και λειτουργεί Κτηματολόγιο, αν το διάγραμμα είναι συμβατό, ως προς το σχήμα, τα όρια και το εμβαδόν του ακινήτου, ως προς τις αντίστοιχες καταχωρήσεις στο κτηματογραφικό διάγραμμα του ακινήτου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.