Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Σε οικισμό προ του 1923, θέλουμε να παραχωρήσουμε τα 4 τελευταία μέτρα μιας πλευράς οικοπέδου στην κοινή χρήση, ώστε εκτός από άρτιο να είναι και οικοδομήσιμο (να έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο). Υπάρχει νομοθεσία που διέπει τη διαδικασία αυτή;

Δημοσιεύτηκε

χωρις να ειμαι 100% σιγουρος, η διαδικασια (παραχωρηση σε κοινη χρηση ωστε να αποκτουν προσωπο τα οικοπεδα σε οικισμους) αυτη πλεον εχει καταργηθει. Ισχυε μεχρι πριν ενα χρονο περιπου.

Δημοσιεύτηκε
Σε οικισμό προ του 1923, θέλουμε να παραχωρήσουμε τα 4 τελευταία μέτρα μιας πλευράς οικοπέδου στην κοινή χρήση, ώστε εκτός από άρτιο να είναι και οικοδομήσιμο (να έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο). Υπάρχει νομοθεσία που διέπει τη διαδικασία αυτή;

 

Στους οικισμούς προ του 1923 δεν προβλέπεται διαδικασία παραχώρησης τμήματος του οικοπέδου για τη δημιουργία κοινόχρηστου χώρου και, επομένως, εξασφάλισης της οικοδομησιμότητας ενώ, αντίθετα, αυτή προβλέπεται στους οικισμούς με πληθυσμό μικρότερο των 2000 κατ.

 

Εάν η ερώτησή σου αφορά σε οικόπεδο αυτής της κατηγορίας οικισμών, θα πρέπει να απευθυνθείς σε μηχανικό της εμπιστοσύνης σου, να του δώσεις όλα τα δεδομένα της υπόθεσης για να πάρεις υπεύθυνες απαντήσεις και συμβουλές, πολύ περισσότερο μετά την έκδοση της απόφασης 1828/2008 του ΣτΕ.

Δημοσιεύτηκε
Σε οικισμό προ του 1923, θέλουμε να παραχωρήσουμε τα 4 τελευταία μέτρα μιας πλευράς οικοπέδου στην κοινή χρήση, ώστε εκτός από άρτιο να είναι και οικοδομήσιμο (να έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο). Υπάρχει νομοθεσία που διέπει τη διαδικασία αυτή;

 

 

Πρέπει να έχουν πρόσωπο σε ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ κοινοχρηστο χωρο για οικισμους προ του 23

Δημοσιεύτηκε

Δηλ. σύμφωνα με το ΣτΕ, ο Χριστιανός που ΕΤΥΧΕ να μην έχει πρόσωπο σε ΚΧ, περιμένει τη Δευτέρα Παρουσία (πιο πιθανό από Σχέδιο Πόλης).

 

Άντε και η παραχώρηση καταργήθηκε. Πού προβλέπεται υπό ποιες προϋποθέσεις κάποιος χώρος ή δρόμος χαρακτηρίζεται κοινόχρηστος ή κοινοτικός (δε μιλάω για απαλλοτρίωση). Το σκεπτικό μου είναι πως σε οικισμούς -ειδικά τους παλιούς- ακόμα και οι εκτάσεις που χρησιμοποιούνται, πιθανόν από όλον τον κόσμο και όχι μόνο από τους περίοικους, ως δρόμοι, πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο -δεν αποκλείεται και σε πιο πρόσφατους τίτλους- τελικά σε κάποιους άνηκαν αρχικά ή και ανήκουν ακόμα...

 

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος: σε οικισμό <2000κ. δύο δρόμοι τέμνονται κάθετα από τρίτο, ο οποίος τους συνδέει με επαρχιακή οδό. Όλοι οι δρόμοι χρησιμοποιούνται από τους κατοίκους πάνω από εικοσαετία (τους ίδιους, τους φίλους τους, τα βυτία πετρελαίων, τα βοθρατζίδικα κ.ο.κ). Σε μεταβίβαση γηπέδου το 2005, επί του ενός εκ των δύο δρόμων, ο μηχανικός που συνέταξε το τοπογραφικό πρότεινε ο δρόμος (ο οποίος βάσει τίτλων άνηκε στο γήπεδο) να παραχωρηθεί στην κοινή χρήση για να βεβαιώσει οικοδομησιμότητα, όπως και έγινε, με τοπογραφικό του, το οποίο χαρακτήριζε τους άλλους δρόμους κοινοτικές οδούς πλάτους 4,00m. Με την παραχώρηση αυτή βγάλαμε άδεια, κτίσαμε και, ενώ ο ιδιοκτήτης μετακόμισε (υπολείπεται η διαμόρφωση του εξ. χώρου για την ηλεκτροδότηση), μη όμορος ιδιοκτήτης παρουσίασε ΤΩΡΑ δικαστική απόφαση του 1993, η οποία χαρακτηρίζει τμήμα του τρίτου κάθετου δρόμου ως δουλεία διόδου. Μετά από καταγγελία του και ψάξιμό μας: η ΤΕ του δήμου παραδέχεται πως πριν την εμφάνιση της απόφασης θα μας έδινε ΑΝΕΤΑ βεβαίωση για το χαρακτηρισμό των δρόμων ως κοινοτικών ΑΛΛΑ τώρα λυπάμαι μας τελείωσε. Η πολεοδομία θεωρεί εαυτόν νομικά καλυμμένο με τη συμβολ. πράξη της παραχώρησης ΑΛΛΑ προτίθεται να ανακαλέσει την άδεια, αφού ΠΛΕΟΝ πρέπει να θεωρήσει την παραχώρηση άκυρη, μιας και ο παραχωρούμενος χώρος δεν καταλήγει στο δημοτικό δίκτυο μέσω κοινοτικών ή κοινόχρηστων οδών. Σημειωτέο πως πολλοί όμοροι έχουν χτίσει με άδειες πριν και μετά το 1993, στις οποίες οι δρόμοι χαρακτηρίζονται κοινοτικοί πλάτους 4,00m.

 

Να κρεμαστώ άμεσα ή μεταξύ γέλιου και δακρύων κάποιος έχει καμιά ιδέα;

Δημοσιεύτηκε

Πριν αναλύσεις λεπτομερώς την πολυπλοκότητα του θέματος, που δεν είχες κάνει κάνει με το αρχικό ερώτημα, σου πρότεινα να συμβουλευτείς ένα μηχανικό της εμπιστοσύνης σου, αφού προηγουμένως του δώσεις ΟΛΑ τα στοιχεία της υπόθεσης.

 

Αντίθετα, εσύ εξακολουθείς να ζητάς συμβουλές και λύσεις στο πρόβλημα μέσω internet !!!.

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητέ MAKAP, σε ένα χώρο που μου φαινόταν να απευθύνεται αποκλειστικά σε μηχανικούς, παρερμήνευσα τον όρο «επαγγελματική απασχόληση». Όπως βλέπεις το διόρθωσα.

Δε ζητάω τελικές λύσεις. Ζητάω απόψεις και θέσεις για να οργανώσω επιχειρήματα (τόσο για τον πελάτη όσο και για τους δικηγόρους που έχουν ήδη εμπλακεί), αφού τόσο η αρμόδια πολεοδομία (που στην κυριολεξία η θέση της ήταν «λυπάμαι πολύ») αλλά και πέντε συνάδελφοι μηχανικοί –γνωστοί και φίλοι- στην περιοχή σηκώνουν τα χέρια. Ακόμα και η θέση του συναδέλφου που υπογράφει το τοπογραφικό του 2005 (αυτό που επισυνάφτηκε στο συμβόλαιο της παραχώρησης) με την 651 στην οποία το χαρακτηρίζει άρτιο και οικοδομήσιμο και ο οποίος απειλείται με μηνύσεις, απάντησε «έτσι κάνουμε όλοι».

Η αλήθεια είναι πως ο δρόμος χρησιμοποιείται πάνω από εικοσαετία, ο δήμος τον έχει ασφαλτοστρώσει εδώ και δέκα χρόνια, έχει κολώνες της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, περνά το δίκτυο ύδρευσης αλλά και το δίκτυο αποχέτευσης με φρεάτιο στο οποίο ο δήμος συνδέει όλο τον κόσμο, στο δήμο δεν είχε γνωστοποιηθεί η δουλεία διόδου, είναι φανερό πως δεν υπήρξε δόλος και δύσκολά θα καταλογίσεις και πλημμελή έλεγχο. Παρ’ όλ’ αυτά, η δουλεία φαίνεται πως κάνει παιχνίδι.

Εν κατακλείδι φαίνεται πως ΟΛΟΙ έχουν δίκιο αλλά ο πελάτης μου βρίσκεται τώρα με ένα σπίτι για το οποίο πληρώνει δάνειο και το οποίο κινδυνεύει να μην ηλεκτροδοτηθεί αλλά και να πληρώνει πρόστιμο αυθαιρέτου μέχρι τη ψήφιση σχεδίου πόλης (το οποίο φυσικά δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή ούτε ως ιδέα).

Ζητώ την επιείκεια σας για τα δύο τελευταία μακροσκελή και σας ευχαριστώ για την υπομονή σας και τη διάθεση βοήθειας.

Δημοσιεύτηκε

Πρώτα απ' όλα, θέλω να επισημάνω ότι, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν δήλωσες στο προφιλ σου την ειδικότητά σου, κόμη και το στυλ διατύπωσης του ερωτήματος έδειχνε ιδιώτη που ζητάει συμβουλές.

 

Το πρόβλημα είναι σοβαρό και, κατά την άποψή μου, η λύση πρέπει να αναζητηθεί μόνο στο δήμο, ο οποίος μπορεί, με βάση όλα αυτά τα στοιχεία που αναφέρεις, να χαρακτηρίσει το δρόμο δημοτικό ώστε να είναι δυνατή η κατάργηση της δουλείας διόδου.

Δημοσιεύτηκε

Φίλε MAKAP σ' ευχαριστώ. Θα λήξω εδώ το post και το μόνο που θα σε παρακαλέσω είναι να μου πεις -εάν γνωρίζεις- εκτός του Ν.3463/06 (Κοιν. Κώδ, άρθρα περί απαλλοτριώσεων), εάν ορίζονται νομοθετικά οι όροι και οι προϋποθέσεις που δίνουν το δικαίωμα σε έναν ΟΤΑ να χαρακτηρίσει ένα χώρο ως κοινοτική οδό.

 

Ευχαριστώ και πάλι.

Δημοσιεύτηκε

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτητων του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου (κυρίως εκείνων που δεν έχουν εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, όπως οι οριοθετημένοι οικισμοί <2000) περιλαμβάνεται και εκείνη του καθορισμού του οδικού δικτύου του οικισμού.

 

Έχει παρατηρηθεί πολλές φορές ότι, για λόγους υποστήριξης τοπικών συμφερόντων, το ΔΣ έχει χαρακτηρίσει και μονοπάτια ως δημοτικούς ή κοινοτικούς δρόμους για την εφαρμογή των διατάξεων του από 24.4.1985 πδ περί οικισμών <2000 αλλά γνωρίζω και περιπτώσεις που έχουν ανακληθεί παρόμοιες αποφάσεις όταν υπάρχει ενδιαφερόμενος που θίγεται από τη συγκεκριμένη απόφαση. Γιαυτό το λόγο θεωρώ ότι το πρόβλημά σου θα λυθεί αν χαρακτηρίσει ο δήμος τη δουλεία διόδου ως δημοτικό δρόμο, πολύ περισσότερο μάλιστα αφού, όπως υποστηρίζεις, τον θεωρούσε ως τέτοιο, τον ασφαλτόστρωσε κλπ.

 

Καλή τύχη.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.