Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ερωτήσεις για νομιμοποίηση αυθαιρέτου


pavloselef

Recommended Posts

Εχω μια περιπτωση Αυθαιρετου κτισματος και θα ηθελα την αποψη σας.

Ο πελατης του συγκεκριμενου ακινητου θελει να κανει νομιμοποιηση του αυθαιρετου του για να ακολουθησει η μεταβιβαση του με συμβολαιογραφικη πραξη .

Σκέπτομαι, αν όχι νομιμοποίηση ( που θα έχει και πρόστιμα ) να βγει καινούργια άδεια ( ότι δήθεν και καλά τα αυθαίρετα τμήματα θα κτιστούν τώρα).

Δεν ξέρω αν είναι καλή ιδέα όπως δεν ξέρω και αν αξίζει τον κόπο να ασχοληθώ γιατί και η πολεοδομία και το ακίνητο είναι εκτός Αθηνών αλλά κυρίως λόγω της περιπλοκότητας του θέματος ( Το εξηγώ όσο μπορώ παρακάτω ).

Τώρα όσον αφορά την τακτοποίηση των αυθαίρετου κτίσματος ο ίδιος ιδιοκτήτης έχει και το διπλανό οικόπεδο οπότε μπορεί να δικαιολογήσει την επιπλέον κάλυψη και δόμηση που έχει πραγματοποιήσει στο ενα οικοπεδο.

* Αυτός όμως έχει υπερβεί και το ύψος της οικοδομης για περίπου 60 εκατοστά προκειμένου να φτιάξει σοφίτα ( στην περιοχή υπάρχει περιορισμός 2 ορόφων και Η 8,50+1,50 στέγη ). Για την ανεξάρτητη πρόσβαση σε αυτήν έχει φτιάξει εξωτερική σκάλα από το ισόγειο και που βλέπει στο διπλανό οικόπεδο. Η κάτοψη της στέγης λοιπόν έχει αλλάξει τελείως . ( φαίνεται καθαρά στην φωτογραφία του ακινήτου ).

* Άλλη αυθαιρεσία που έχει γίνει είναι στην πλάκα της σοφίτας που προκειμένου να μεγαλώσει το εμβαδόν του διαμερίσματος της σοφίτας έκανε φουρουσι στην πλάκα σε ένα σημείο της που γινόταν σπάσιμο . Για να το καταλάβετε αν το δείτε από κάτω θα δείτε ότι ενώ ο τοίχος της οικοδομής έχει σπάσιμο η πλάκα της σοφίτας εξέχει ένα τετράγωνο περίπου 1 μέτρο επί 2,50 μέτρα.

* Άλλη ( δύσκολη αυθαιρεσία ) είναι που έχει σκάψει στις δυο πλευρές του υπογείου έναν διάδρομο πλάτους 1,5 μέτρων που βασικά μετατρέπει το υπόγειο σε όροφο. (Μαζί και με την σοφίτα το κτίριο από διώροφο με υπόγειο έχει γίνει τετραώροφο, και από μεζονέτα με υπόγειο σε 4 οροφοδιαμερίσματα το καθένα με ανεξάρτητη είσοδο )

Οι υπόλοιπες αυθαιρεσίες είναι μείωση του Δ κατά 40 εκατοστά σε μια πλευρά της οικοδομής, παράνομα μπαλκόνια, κλείσιμο Ημιυπαιθριων Χώρων , κτίσιμο μιας ταράτσας στον ακάλυπτο( κατασκευή δωματίου ), ολική αλλαγή της πρόσβασης στο υπόγειο και στο ισόγειο, αυθ. Εξωτ. Σκαλα για τον Α οροφο, καθώς και κατασκευή στο διπλανό οικόπεδο ισόγειας κατασκευής με υπόγειο και ταράτσα από πάνω, 12 τετραγωνικών κάλυψης ( φαίνεται καθαρά στην φωτογραφία του ακινήτου ).

Έχω επισυνάψει 3 φωτογραφίες του ακινήτου όπου φαίνονται καθαρά οι 3 παραβάσεις που έχουν *. Η φωτογραφία ολόκληρου του ακινήτου είναι από την πλευρά του διπλανού οικοπέδου και φαίνεται καθαρά η παράνομη κατασκευή και η σκάλα για την σοφίτα που βρίσκονται στον χώρο του διπλανού οικοπέδου( δικής του ιδιοκτησίας )

Όσοι κατάφεραν να τα διαβάσουν όλα, φαντάζομαι θα είναι αρκετά προβληματισμένοι το λιγότερο.

Δέχομαι ευχαρίστως κάθε υπεύθυνη γνώμη για το Θέμα και για το πώς θα το αντιμετωπίζατε εσείς στην θέση μου.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 34
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Γκρέμισμααααα. Πραγματικά θα ήθελα έστω και με π.μ. να μου πεις πόσα θα ζητούσες για αυτήν την άδεια.

Ο ιδιοκτήτης αυτός έχει κάνει ουκ ολίγα.

Το θέμα του ύψους αντιμετωπίζεται με μπάζωμα 60 εκ περιμετρικά

Το θέμα του Δ με εξαίρεση μικρών παραβάσεων αφού αντιμετωπιστούν τα υπόλοιπα με το αρθρο 22 (οπότε κοιτάς αν έχεις δόμηση)

Το θέμα του υπογείου αντιμετωπίζεται με μπάζωμα

Άρα λοιπόν έχεις μια άδεια νομιμοποίησης με άρθρο 22 τμημάτων που μετρούν στην δόμηση, παράνομων εξωστών και ΗΧ, κατασκευής κλίμακας και αντικατάστασης στέγης, Καθώς και εξαίρεσης μικρών παραβάσεων για τα τμήματα εντός Δ.

Link to comment
Share on other sites

Διάβασε (και) τα παρακάτω σχόλια για την διαδικασία της νομιμοποίησης.

http://www.michanikos.gr/showpost.php?p=90674&postcount=144

http://www.michanikos.gr/showpost.php?p=90683&postcount=145

Link to comment
Share on other sites

Πρώτο και κύριο μέλημα: να βρεθεί ο Πολιτικός Μηχανικός που θα αναλάβει τη ''στατική μελέτη'' - τον έλεγχο στην ουσία των τεράτων που έχουν κατασκευαστεί.

Link to comment
Share on other sites

Ολα αυτα γινονται επειδη ο ιδιοκτητης θελει να κανει μεταβιβαση του ακινητου του και εγω στο τοπογραφικο μπορω να αποτυποσω μονο την σημερινη κατασταση με τις αυθαιρεσιες.

Ενα τετοιο τοπογραφικο δεν μπορει να το χρησιμοποιηση η συμβολαιογραφος ( γιατι θα πρεπει να βαλει στη μεταβιβαση και εγκεριμενο στελεχος αδειας οπου τα τετραγωνικα ειναι λιγοτερα.

 

Σε συζητηση που ειχα σημερα με συναδελφο, μου ειπε να ρωτησω την συμβολαιογραφο αν μπορω να φτιαξω τοπογραφικο με αποτυπωση κτιριου ιδια με αυτην της αδειας αλλα με ημερομηνια περσινη.

Μου ειπε οτι το κανουν πολλοι και ετσι δεν εχουν ευθυνη για τυχον αυθαιρεσιες που δηθεν και καλα εγιναν μετα.

Αν γινεται κατι τετοιο και γλυτωνω πιθανες ευθύνες ίσως είναι μια λύση που θα μπορούσα να σκεφτώ σοβαρά και να αφήσω την απόπειρα νομιμοποίησης.

Ποια ειναι η γνωμη σας;

Link to comment
Share on other sites

Ειναι πολλα και αρκετα χοντρα τα "προβληματα" της οικοδομης οπως την παρουσιαζεις και οπως φαινεται απο τις φωτο... Προβληματιζομαι για παραδειγμα στο εξης.. Ξαφνικα πηγε και φυτεψε μπαλκονια και φουρουσια σε υπαρχουσα οικοδομη??? Μπαινεις σε επικινδυνα χωραφια..

Link to comment
Share on other sites

@pavloselef

Είσαι σίγουρος πως δεν σε παίρνει και εσένα η μπάλα με όλες αυτές τις αυθαιρεσίες;

Αλλού έχεις ποστάρει πως εσύ υπέγραψες υπέθ. δήλωση για να πάρει ρεύμα.

Κάποιος μπορεί να βγάλει το συμπέρασμα πως μερικές αυθαίρετες εργασίες έγιναν ταυτόχρονα με την κατασκευή του φέρ. οργανισμού

(π.χ. το φουρούσι με το πρόβολο δύσκολο μου φαίνεται να έγινε εκ των υστέρων)

Σε βλέπω να πας για μαλλί και να φύγεις κουρεμένος...

Link to comment
Share on other sites

Pavloselef, είχες πει εσύ του εβγαλές την αρχική αδεια και εκανες την επίβλεψη;

Σε περίπτωση αυτοψίας κανει μπαμ όσον αφορά τον φεροντα οργανισμό τι έγινε μετά και τι ταυτόχρονα. Προσοχε μυρίζει πολυ μπλεξιμο, (όπως δυστυχως και σε αρκετες δουλειες...)

Σαν στατικός που ειναι η κύρια ασχολία μου εχω να πώ ότι μια φορά εμπλεξα σε αναθεωρηση άδειας στην οποία εγινε καταγγελια στα μπετα και ορκίστηκα να μην ξαναμπλέξω. Υποτιθεται ότι οι αλλαγές είχαν γινει με μελέτη που μου εφεραν σχεδια της αλλα "ειχε χαθεί το τευχος".

Απο τοτε να ξερετε ότι οταν λενε "εχει χαθεί το τευχος, εννούν ότι τραβήξαν μονοι τους γραμμες στο Αutocad".

Και oντως αργότερα μου παρουσιαστηκε και αλλος με "χαμενο τευχος" τον οποιον εστειλα χωρις δευτερη σκεψη.

Και οι δυο περιπτωσεις ηταν πολιτικοι μηχανικοι που κτίζαν τα σπιτια τους και τα ειχαν κανει μανταρα μαλλον απο υπερβολικη αυτοπεποίθεση!!!! Κανονικα αυτες οι περιπτώσεις πανε για έλεγχο υπάρχοντος και ενισχύσεις.

Η σκαλα όπως την βλέπω χωρις να φαινονται τα πατήματα της που μαλλον γίνονται μονο σε δοκους και πλακες δεν μου φαινεται να "βγαινει".

Αυτα τα γραφω μονο για να σε βοηθησω να εχεις καλυτερη συνολικη εικόνα του τι μπορει να απαιτηθει για νομιμοποίηση πριν ξεκινήσεις την διαδικασια.

Παρακολουθω και το αλλο thread.

Νομίζω ότι η καλύτερη πρακτική λυση (μετα την αρνηση να αναλαβεις που καμμια φορά μπορεί να ειναι εκτος απο την απλούστερη και η ορθότερη λύση) είναι να βρεθεί καποιος με λιγότερο αγχος και ευσυνειδησία να υπογραψει το τοπογραφικό με το κτίριο να φαινεται όπως στην αδεια.

Υπάρχει πολυς κόσμος που υπογραφει οτιδήποτε χωρις αγχος και παιρνουν και ενα καρο δουλειες, εγω παντως και μαλλον και εσυ απο οτι καταλαβαινω δεν θες να παρεις το ρισκο, οποτε λυση νούμερο1 μαλλον.

Και εγω τωρα εχω εναν πελατη που εχει ενα οικοπεδο χωρισμενο με παλαια καθετη στα τρια σε μελη της οικογενειας του, τα δυο εχουν αυθαιρετη κατασκευή, εχουν φαει μεταξυ τους καταγγελιες τετραγωνικα ο ενας του αλλου και ο μεσαιος θελει να κτίσει, τι να δειξω εγω τωρα στο τοπογραφικο?? Το προυγουμενο τοπογραφικο εδειχνει μονο το ενα που ειναι δηλωμενο με Τριτση, το αλλο καθολου ενω περιγραφόταν ως 120μ2 χωρις περισσότερα στο συμβόλαιο και γενικα οτι να ναι. Προσπαθω να μαζεψω αρκετα στοιχεια για να τον αποθαρρύνω ευγενικα και μην λεει οτι βαριομουν να του βγαλω αδεια, δεν βλεπω αλλη λυση.

Αν μπορεις να μας δίνεις feedback εστω και με προσωπικο μηνυμα γιατι ειναι λεπτά τα θέματα καλο θα ήταν γιατι ειναι ενα πολυ συνηθισμενο τελικα προβλημα δεδομενου οτι ολα τα σπιτια εχουν ενα βαθμό αυθαιρεσιας μεγαλύτερο ή μικρότερο.

Καλή δύναμη

Link to comment
Share on other sites

Η σκάλα αποτελείται από δοκάρι το οποίο στηρίζεται στη κορυφή σε φουρουσι της πλάκας της σοφίτας και στο κάτω μερος, στο αυθαίρετο κτίσμα. Πάνω σε αυτό το δοκάρι τοποθετήθηκαν οπλισμένα πατήματα σκαλας.

Έχετε δίκιο σ’ αυτά που λέτε. Έχω δουλέψει σε γραφεία συναδέλφων οι οποίοι έκαναν δουλείες που αν σας τις έλεγα δεν θα με πιστεύατε.

Πάντως πρέπει να παρατηρήσω γενικά ότι οι αρχιτέκτονες είναι πιο ριψοκίνδυνοι σε τέτοιες υποθέσεις σε σχέση με τους πολιτικούς μηχανικούς.

Ίσως γιατί δεν υπάρχει οικοδομή στην Ελλάδα που να μην έχει αυθαιρεσίες και αν έλεγαν όχι σε κάθε πελάτη θα το έκλειναν το γραφείο τους. Αν βασιζοντουσαν μόνο σε καινούργιες οικοδομές θα πεινούσαν. ( τουλάχιστον οι πιο καινούργιοι που δεν έχουν μεγάλη πελατεία ).

Αντίθετα οι πολιτικοί μηχανικοί ίσως επειδή το κύριο εισόδημα τους είναι οι στατικές μελέτες ίσως γι αυτό να έχουν πιο άνεση στο να αρνηθούν παρόμοιες υποθέσεις.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις αμοιβές. Έχω γνωστό πολ. Μηχανικό που έχω παρατηρήσει ότι ζητεί σε τοπογραφικά και άλλες μικροδουλειές το 4πλασιο από αρχιτέκτονες.

Ίσως τελικά να είμαστε οι πιο άτυχοι της υπόθεσης.

Πρέπει να ομολογήσω ότι όταν άρχισα να πρωτοδιαβάζω αυτό το forum ξαφνιάστηκα από την τόσο νομοταγή συζήτηση των συναδέλφων ( ειδικά των αρχιτεκτόνων) . Τεράστια διαφορά από τους Αρχιτέκτονες που γνωρίζω. Δεν γνωρίζω προσωπικά Αρχιτέκτονα ( ειδικά παλιό )που να έχει αρνηθεί δουλεία που έχει έρθει στο γραφείο του. Ακόμα και σε παρομοια υπόθεση στο τέλος έβρισκε κάποιον άλλον μηχανικό να του υπογράψει την της υπεύθυνη δήλωση ότι δήθεν και καλά έγινε αποκάλυψη οπλισμού και τα σίδερα ήταν όντως σαν αυτά της καινούργιας μελέτης.

(Δεν λέω ότι περίμενα να διαβάσω ότι πρέπει να γίνονται απατεωνιές αλλά ότι εκτός και από την τελείως νόμιμη οδό υπάρχουν και τα λεγόμενα παραθυράκια τα οποία επιτρέπουν στην συντριπτική πλειοψηφία των αρχιτεκτόνων να επιζήσουν. Και μιλώ για τους αρχιτέκτονες που έχουν γραφεία σε μικρογειτονιές).

(Ελπίζω να μην παρεξηγηθούν τα λόγια μου η το νοημα τους και ξεσπάσει πόλεμος).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.