Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφοι θα ήθελα να σας επιστήσω την προσοχή σας σε μία ποιο σοβαρή κατά την άποψη μου παράμετρο …..την πέδηση του οχήματος κατά την είσοδο και έξοδο από τον φορέα

Και αν θέλετε την άποψη μου θα πρέπει να υπολογισθεί ως φορέας γέφυρας κανονικά.

  • Απαντήσεις 56
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε
..... Και αν θέλετε την άποψη μου θα πρέπει να υπολογισθεί ως φορέας γέφυρας κανονικά.

Συμφωνώ ότι μοιάζει με συμπεριφορά γέφυρας, γι΄ αυτό και ανέβασα τα παραπάνω μοντέλα.

Αν θέλετε ανεβάζω και για πέδηση.

Δημοσιεύτηκε

Θα διαφωνήσω στο θέμα της πέδησης.Τα φορτία αυτά έχουν να κάνουν με την κίνηση των οχημάτων επάνω στο κατάστρωμα της γέφυρας ή το απότομο σταμάτημά τους.Θα έλεγα πως,κατά κάποιον τρόπο, προσομοιώνουν ένα δυναμικό φαινόμενο.Όταν ένα φορτηγό εκκινεί ή κινείται επάνω στην πλάκα,απλά κινείται με πάρα πολυ μικρή ταχύτητα.

Επίσης, οι διαστάσεις του έργου δε δικαιολογούν μια τέτοια ανάλυση.

Δηλαδή, για τα 7 μέτρα δε θα κάνουμε αποτίμηση γραμμών ή καλύτερα επιφανειών επιρροής. Ένα ομοιόμορφο φορτίο είναι νομίζω μια καλύτερη και ασφαλέστερη προσέγγιση.Το μέγεθός του είναι το ζήτημα.

Κατα τη γνώμη μου ο έλεγχος των πλακών με τη μέθοδο Ruesch είναι υπεραρκετός.

Δημοσιεύτηκε

Ναι εντάξει είναι υπερβολή η πέδηση, αλλά γενικά το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο συνάδελφος έχει κάποια στοιχεία τέτοια.

Δημοσιεύτηκε

Μοιάζει μόνο στο ότι έχει μεγάλα φορτία από πάνω.

Στις γέφυρες το πρόβλημα είναι η κίνηση των οχημάτων επί του καταστρώματος.Εδώ, ο συνάδελφος δε θα κάνει τέτοια ανάλυση (φαντάζομαι).Απλά θα φορτίσει την πλάκα με κάποια φορτία. Ίσως η ανάλυση των φορτίων των τροχών σε μικρές επιφάνειες και επίλυση με επιφανειακά πεπερασμένα στοιχεία να είναι η ενδεδειγμένη λύση. Για επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων χρήση πινάκων Ruesch.

Δημοσιεύτηκε

Στα περισσότερα φορτηγά αναφέρεται μεταξύ των άλλων ο αριθμός των αξόνων καθώς και η κατανομή φόρτισης ανά άξονα.

 

Υπάρχουν τεχνικές προδιαγραφές για το μέγιστο βάρος ανά άξονα, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος καταστροφής του οδοστρώματος, των γεφυρών, κτλ.

 

http://www.elinyae.gr/el/keywords.jsp?keyword=602

 

Για να είσαι καλυμμένος στα στατικά πρέπει να βάλεις τον βαρύτερο άξονα στην πλάκα στο ενδιάμεσο μεταξύ δύο δοκαριών και να υπολογίσεις την οριζόντια καταπόνηση από φρενάρισμα/επιτάχυνση.

 

Στην αντισεισμική μελέτη, επειδή το φορτηγό έχει αναρτήσεις που αποσβένουν μέρος της ταλάντωσης, η καταπόνηση στην πλάκα δεν είναι ίδια σαν να έχεις π.χ. 40 τόνους μπετό ή άλλο συμπαγές υλικό αλλά πολύ μικρότερη. Δυστυχώς δεν ξέρω μεθοδολογία που να προτείνει κάποιο μικρότερο ισοδύναμο βάρος.

Δημοσιεύτηκε

ρε παιδία μηπως το σκισαμε το ζήτημα, τι να κανει δηλαδη κατα αντιστοιχια με τη μελέτη γεφυροποιϊας? Να χωρίσει την πλακα σε ζώνες κυκλοφορίας σαν να προκεται για εθνική οδό??

Εγω θα σας πω τι κανω για πολύ μκρές πλακες δεξαμένων που υπάρχει κίνδυνος να περάσει απο πανω καποιο φορτηγο..

Παω στον EC1 κοιταζψ τα σχήματα που δίνουν στο μοντέλο κόπωσης τα φορτια ανα καθε τύπο αξονα και τυπο φορτηγου και μετα υπολογίζω αναλογα την επιφάνεια της δεξαμενής ποσοι τροχοί φορτηγου μπορέι να πατήσουν ταυτοχρονα στην επιφανεια της. Κανω ομοιόμορφο το φορτίο με μια μικρή προσυαξηση και ξεμπερδεύω.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση που έιναι σαφώς πιο δυσκολή λόγω ανοιγματων της πλακας, θα προτινα και εγώ προσομοίωση με πεπερασμενα σημεια της φόρτισης καθε αξονα σημειακα.

Αλλα όπως λεει και το νέο μελος μας (καλωσορισες κιολας) δεν εχει πεπερασμενα, οποτε θα προτινα καποια μορφης πατέντα με ενισχυμενες ζώνες (αλλα δοκιδωτη πλακα) ή ακομα καλύτερα να βρεις καποιον φιλο να σου ριξει μια πλακα σκετη με πεπερασμενα και να σου πεί σίδερα.

Υπόψιν οτι τα φορτηγα τα τρελαινουν και στην παρανομη υπερφόρτιση.

Για ορίζοντια φορτία πέδησης βαλε ξερω εγω m*5km/h/2sec αλλα και να τα βάλεις αμφιβαλω αν θα τα καταλάβει και το προγραμμα σου για τα περισσότερα προγραμματα λύνουν τα δοκάρια σε μονοαξονική καμψη!

Δημοσιεύτηκε

Καλό θέμα...

Η φόρτιση κυκλοφορίας οχημάτων δεν είναι στατική αλλά δυναμική. Δεν μπορούμε να μιλάμε για σημειακό φορτιο στους 4 τροχούς αφού σε κάθε περίπτωση φορτίζονται 4 περιοχές όσο το πλάτος της κάθε ρόδας επί το μήκος επαφής ρόδας-"εδάφους". Άρα, στην απλούστερη περίπτωση (κίνηση οχήματος μέσα-έξω χωρίς στροφές και απότομα φρεναρίσματα) η φόρτιση απλώνεται σε 2 λωρίδες κάτω από την δεξιά και αριστερή πλευρά του οχήματος.

 

Στην θέση σου θα "έσπαζα" την πλάκα από 7Χ7σε τρείς ή περισσότερες φροντίζοντας να υπάρχουν δοκοί κάτω από τις ρόδες. Αυτό για φορτηγά... Για επηβατικά θα έκανα ομοιόμορφη κατανομή...

Δημοσιεύτηκε
Δεν μπορούμε να μιλάμε για σημειακό φορτιο στους 4 τροχούς αφού σε κάθε περίπτωση φορτίζονται 4 περιοχές όσο το πλάτος της κάθε ρόδας επί το μήκος επαφής ρόδας-"εδάφους".

 

Έχεις σκεφτεί τι επιφάνεια είναι αυτή? Βάλε 2 τροχούς μαζί, ο καθένας πλάτους 25cm κ μήκος επαφής περίπου άλλα 25. Επιφάνεια 2*(0,25*0,25)=0,125μ2. Προφανώς κ είναι σημειακό φορτίο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.