Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Σύμφωνα με το Π.Δ. 13-3-81 ΦΕΚ 138Δ' για οικισμούς προ του 1923, αν ένα οικόπεδο έχει επιφάνεια μεγαλύτερη από 2 στρέμματα, τότε η δόμηση υπολογίζεται από τον τύπο 400+(Εμβ οικοπεδου - 2000)0,05.

Σύμφωνα με το ίδιο ΦΕΚ η μέγιστη κάλυψη ορίζεται στο 60%, το οποίο βγάζει ένα τεράστιο νούμερο για μεγάλα οικόπεδα. Υπάρχει κάτι διαφορετικό σαν διάταξη για τον υπολογισμό της κάλυψης στους οικισμούς προ του 1923?

Δημοσιεύτηκε

Υποθέτω ότι δεν έχεις λάβει υπόψη στις σκέψεις σου ότι υπάρχει ανώτατο όριο συνολικά δομούμενης επιφάνειας (400 τμ), που προσαυξάνεται κατά μικρή επιφάνεια, σύμφωνα με τον τύπο, για τα μεγάλα οικόπεδα. Επομένως, στην περίπτωση αυτή, μπορεί το πκ να σου δίνει "τεράστια" επιφάνεια αλλά δεν μπορεί να δομηθεί επιφάνεια μεγαλύτερη από αυτή που προκύπτει από τον τύπο.

Δημοσιεύτηκε

Η καλυψη που ειναι πολυ μεγαλη απλα σου δινει την δυνατοτητα να φτιαξεις ισόγειο/α κτηρια 400+ τ.μ. όπως και να προσθέσεις στο οικοπεδο κατασκευές που δε μετρανε στη δομηση αλλα μονο στην καλυψη. Σε καμια περιπτωση δε σου δίνει δικαίωμα η περισσεια καλυψης, να ξεπερασεις τη μεγιστη δομηση.

Στα οικοπεδα υπαρχουν πολλοι περιορισμοι, μεγιστη δομηση, μεγιστη καλυψη, μεγιστο υψος, μεγιστος ογκος κτλ. Το γεγονος οτι δεν εξαντλησες ενα απο αυτα δε σημαινει οτι θα ξεπερασεις καποιο αλλο. Σε κάθε περίπτωση είσαι υποχρεωμένος να μείνεις κάτω απο τα ανώτατα όρια όλων των παραπάνω μεγεθών.

Δημοσιεύτηκε
νομιζω οτι ειναι 70% κάλυψη και οχι 60%...

 

Όταν εκδόθηκε το από 13.3.1981 πδ (ΦΕΚ 138.Δ/1981) για τους οικισμούς προ 1923, ίσχυε ο ΓΟΚ/1973 και τα συστήματα δόμησης. Με το άρθρο 5 αυτού του πδ καθορίστηκε ότι:

1. Ως οικοδομικόν σύστημα των οικοπέδων ορίζεται το των πτερύγων ή το συνεχές, αναλόγως του επικρατούντος εις την περιοχήν του οικοπέδου.

2. Το μέγιστον ποσοστόν καλύψεως των οικοπέδων ορίζεται εις εξήκοντα επί τοις εκατόν (60%) της επιφανείας αυτών δια το σύστημα των πτερύγων ή εβδομήκοντα επί τοις εκατόν (70%) της επιφανείας αυτών δια το συνεχές σύστημα.

 

Όταν κωδικοποιήθηκε η πολεοδομική νομοθεσία (ΦΕΚ 580/Δ/1999), ίσχυε ο ΓΟΚ/85, με τον οποίο καταργήθηκαν τα συστήματα δόμησης, και το παραπάνω άρθρο 5 κωδικοποιήθηκε στο άρθρο 103 της ΚΒΠΝ στην παρ. 1 του οποίου καθορίζεται ότι:

1. Το μέγιστο ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων ορίζεται σε 60% της επιφανείας αυτών στις περιοχές όπου ίσχυε πριν από την ισχύ του ν. 1577/1985 το σύστημα των πτερύγων και σε 70% στις περιοχές όπου ίσχυε το συνεχές σύστημα.

  • 2 years later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

καλησπερα σε ολους τους μηχανικους.....να θεσω κ εγω ενα ερωτημα για μια αδεια σε οικισμο προ του 23 που θελω να βγαλω...

 

υπαρχει απαιτηση για προσωπο 4,00μ ? και αν υπαρχει σε πιο Π.Δ. αναφερεται για τους οικισμους προ του 23 ? ρωταω γιατι εχω οικοπεδο γωνιακο που εχει απο τη μια πλευρα προσωπο 11μ και απο την αλλη 3,50μ και απαιτουν να γινει ο δρομος 4μ...αλλα θελω να το δω κ γραπτως τους ειπα και καπου εκει μπερδευτηκανε κ εκεινοι κ εχει σκαλωσει η αδεια καμια 20αρια μερες...

 

ΥΓ το Π.Δ. του 81 που καθοριζει τους ορους δομησης για τα προ του 23 λεει απλα να εχει προσωπο σε κοινοχρηστο χωρο ...δεν απαιτει προσωπο σε δρομο 4,00 μ. Αν μπορει ας βοηθησει καποιος γιατι με αυτο το θεμα τρεχουμε κ δε φτανουμε...

 

Δεν γράφουμε το ίδιο μήνυμα-ερώτημα σε διάφορα θέματα.Επιλέγουμε το σωστό και φροντίζουμε να πάρουμε απάντηση σε αυτό.Ευχαριστώ. Manolis gon.

Edited by Manolis gon
  • 1 month later...
Δημοσιεύτηκε

... να σε ρωτησω κατι

 

μπορουν σε ενα οικισμο προ του 23

να ενοποιηθουν 2 η 3 οικοπεδα προ του 23 ή προ του 55

και να γινουν ενα ???

 

γενικα το χωριο αυτο δεν υπηρξε ρυμοτομηση και ειναι απο το 1600 μχ

 

τι γινεται με τις ενοποιησεις των οικοπεδων ?

εχω το τευχος 4 και αριθμο φυλλου 138 του 1981

 

που λεει κατα την 25.7.1979 δημοσιευσεως του απο 19.7.79 δ/τος <<περι τροποποιησεως των ορων και περιορισμος δομησεως των οικοπεδων των κειμενων εντος των οριων των νομιμως υφισταμενων οικισμων κτλ>> 150 τμ ελαχιστο εμβαδον

Ωσαυτως θεωρουνται αρτια και οικοδομησιμα τα οικοπεδα με οιας διαστασεις και εμβαδον ειχον κατα την 2.7.1968 ,ημεραν δημοσιευσεως του απο 15.6.1968 Δ/τος <<περι καθορισμου των ορων και περιορισμων δομησεως των νομιμως υφισταμενων προ του ετους 1923 οικισμων κτλ.

 

και ενα συμβολαιο που λεει οτι το οικοπεδο ειναι αρτιο και οικοδομησιμο .. αλλα εχει προελθει απο αλλες ενωσεις μικροτερων

και το τελικο οικοπεδο ειναι 174 τμ, και δημιουργηθηκε το 1993 και τα προηγουμενα ηταν λεει αρτια και οικοδομησιμα ! μικρα μεν αλλα αρτια .... βγαζει λογικη ???

οι συμβολαιογραφοι μπορει να κανουν λαθος

 

 

ευχαριστω

  • 1 year later...
Δημοσιεύτηκε

Σύμφωνα με το Π.Δ. 13-3-81 ΦΕΚ 138Δ' για οικισμούς προ του 1923, αν ένα οικόπεδο έχει επιφάνεια μεγαλύτερη από 2 στρέμματα, τότε η δόμηση υπολογίζεται από τον τύπο 400+(Εμβ οικοπεδου - 2000)0,05.

Σύμφωνα με το ίδιο ΦΕΚ η μέγιστη κάλυψη ορίζεται στο 60%, το οποίο βγάζει ένα τεράστιο νούμερο για μεγάλα οικόπεδα. Υπάρχει κάτι διαφορετικό σαν διάταξη για τον υπολογισμό της κάλυψης στους οικισμούς προ του 1923?

Παρακαλώ που αναφέρεται ο τύπος για τα εξτρα τ.μ.; Διαβασα το ΦΕΚ αλλα δεν το βρισκω.

Δημοσιεύτηκε (edited)

δεν εχεις την κωδικοποιηση του 138 Δ...γι αυτο δεν το βρισκεις

 

θα δεις το Δ 459/81  αρθρ. 2 παρ. 1, που αντικατεστησε  το 138Δ

 

2000=400..τα επι πλεον 0,05 με τον τύπο...κλπκλπ

 

θα δω αν μπορω να στο στείλω

 

δες τα ΠΜ

Edited by dimitris GM
Δημοσιεύτηκε

Παρακαλώ που αναφέρεται ο τύπος για τα εξτρα τ.μ.; Διαβασα το ΦΕΚ αλλα δεν το βρισκω.

 

ΑΡΘΡΟΝ-7 
"1. Ο συντελεστής δομήσεως των οικοπέδων ορίζεται εις 0,80 με τας εξής αποκλίσεις: 
α) Δια τουριστικάς εγκαταστάσεις και κτίρια αμιγούς επαγγελματικής χρήσεως δια την πλέον των 2.000 τ.μ. επιφάνειαν του οικοπέδου ο συντελεστής δομήσεως ορίζεται εις (0,40). 
Ουδεμία παρέκκλισις δύναται να χορηγήται εκτός της διασποράς των κτισμάτων εις το γήπεδον και του αριθμού των ορόφων, οι οποίοι δεν δύναται να υπερβαίνουν τους τρεις (3) κατά την κρίσιν της οικείας Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου. 
β) Δια κτίρια κοινής ωφελείας δια την πλέον των 2.500 τ.μ. επιφάνειαν του οικοπέδου ο συντελεστής δομήσεως ορίζεται εις 0,40 
γ) Δια κατοικίαν και λοιπάς χρήσεις, ισχύουν τα εξής: 
Επί οικοπέδων επιφανείας μέχρι των 2.000 τ.μ. η συνολική επιφάνεια των ανεγερθησομένων ορόφων δεν δύναται να υπερβαίνη τα 400 τ.μ. 
Εν πάση περιπτώσει η ως άνω συνολική επιφάνεια δύναται να μη είναι μικρότερο των 300 τ.μ., τηρουμένης της παρ.2 του Αρθ-5   του παρόντος. 
Δια το επί πλέον των 2.000 τ.μ. εμβαδόν των οικοπέδων, ο συντελεστής δομήσεως ορίζεται εις 0,05, υπολογιζομένης της συνολικής επιφανείας των ανεγερθησομένων ορόφων ως κάτωθι: 
Συνολική επιφάνεια ανεγερθησομένων ορόφων = 400 + (εμβαδόν οικοπέδου - 2.000) Χ 0,05. 
Η διασπορά των κτισμάτων εις το γήπεδον είναι υποχρεωτική εάν τούτο κρίνη απαραίτητον η οικεία Αρχιτεκτονική Επιτροπή". 
(Σ.Σ. Η Παρ.1 του Αρθ-7 τίθεται ως αντικατεστάθη 
με το ΠΔ/19-8-81  ΦΕΚ-459/Δ/28-8-81)   

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.