Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προσθήκη καθ’ ύψος & απόσταση Δ σε υφιστάμενο με προηγούμενο ΓΟΚ


Recommended Posts

Από την στιγμή που είναι προσθήκη καθ'ύψος μπορείς να χρησιμοποιήσεις το υφιστάμενο νόμιμο περίγραμμα αρκεί να μην εξέχει η νέα κατασκευή έξω από αυτό.

Όμως, νόμιμο περίγραμμα δεν είναι οποιοδήποτε περίγραμμα είναι προ 1955 αλλά αυτό που δεν αντίκειται στο τυχόν ισχύον σχέδιο πόλεως και στις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις ή σε εκείνες που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής του εφόσον είναι ευνοϊκότερες. (βλ. Τ.Ο.)

 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 112
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Faethon

Πέραν  αυτού, που λες που και εγώ πρότεινα, για την Αθήνα (ανάλογα με το που βρίσκεται το ακίνητο) πιθανά να ισχύει και αυτό του ΝΟΚ

"αν προϋπήρχε της έγκρισης του σχεδίου πόλης και συγχρόνως οποιουδήποτε κανονισμού δόμησης στην περιοχή προ της δημοσίευσης του προεδρικού διατάγματος της 23.10.1928 για τις εκτός σχεδίου δόμησης περιοχές και προ της δημοσίευσης του Ν.Δ. της 16.8.1923 για τις εντός σχεδίου περιοχές"

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

καλημέρα Βασίλη

εντός του περιγράμματος και στατικά ανεξάρτητο, πολύ δύσκολο έως αδύνατο το βλέπω

ουσιαστικά, αχρηστεύεις το υπάρχον

κι αν είναι να γίνει κάτι τέτοιο, το κατεδαφίζεις, και φτιάχνεις από την αρχή ένα θαυμάσιο διώροφο

Link to comment
Share on other sites

ΝΟΚ άρθρο 23 παρ 3:

«3.      Προσθήκη σε νομίμως υφιστάμενο κτίριο επιτρέπεται στις ακόλουθες περιπτώσεις :

α)       Κατ' επέκταση ή και καθ' ύψος σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου και σύμφωνα με τις ειδικές πολεοδομικές διατάξεις που ισχύουν στην περιοχή. Η συνολική εκμετάλλευση δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ισχύοντα, κατά το χρόνο χορήγησης της άδειας δόμησης προσθήκης, συντελεστή δόμησης της περιοχής με την επιφύλαξη των προβλεπομένων στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 25 του ν.4178/2013 (Α'174).

β)       Ειδικότερα, η επέκταση καθ' ύψος επιτρέπεται να εκτείνεται έως το περίγραμμα του κτιρίου, έστω και αν το τελευταίο υπερβαίνει τα όρια του οικοδομήσιμου τμήματος του οικοπέδου, όπως αυτά καθορίζονται από τον παρόντα νόμο ή από τις ειδικές διατάξεις που ισχύουν στην περιοχή. Ειδικά για τα κτίρια της παραγράφου 1.δ. του άρθρου 23 του παρόντος νόμου η επέκταση καθ' ύψος επιτρέπεται να εκτείνεται έως το νόμιμο περίγραμμα αυτών όπου αυτό ορίζεται ως το τμήμα εκείνο το οποίο δεν αντίκειται είτε στις ισχύουσες διατάξεις είτε σε εκείνες που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής του, εάν αυτές είναι ευμενέστερες.»

 

ΝΟΚ άρθρο 23 παρ 4:

«4.      Σε περίπτωση προσθηκών και ενισχύσεων φέροντος οργανισμού νομίμως υφιστάμενων κτιρίων επιτρέπεται η κατασκευή φερόντων στοιχείων εντός των υποχρεωτικά ακαλύπτων χώρων, πλαγίων και πίσω υποχρεωτικών αποστάσεων Δ ή δ και προκηπίου σύμφωνα με τη στατική μελέτη. Σε περίπτωση ταύτισης της οικοδομικής γραμμής με τη ρυμοτομική γραμμή επιτρέπεται το πλάτος του φέροντος στοιχείου και μόνο, να εισέρχεται στον κοινόχρηστο χώρο έως και 30 εκατοστά. Οι κατασκευές αυτές δεν προσμετρώνται στην επιφάνεια κάλυψης και δόμησης του κτιρίου. Η θεμελίωση εκτός ρυμοτομικής γραμμής επιτρέπεται σε βάθος ανώτερο των δυόμιση μέτρων και προεξοχής από το φέροντα οργανισμό έως 30 εκατοστά.»

 

Από τον συνδυασμό των παραγράφων 3 και 4 συμπεραίνω ότι ο  ΝΟΚ μου δίνει το δικαίωμα να ακολουθήσω το περίγραμμα του ισογείου για την προσθήκη του Α' ορόφου και να έχω τα υποστηλώματα εκτός του περιγράμματος και εντός του δ. 

Link to comment
Share on other sites

30 λεπτά πριν, achille said:

Από τον συνδυασμό των παραγράφων 3 και 4 συμπεραίνω ότι ο  ΝΟΚ μου δίνει το δικαίωμα να ακολουθήσω το περίγραμμα του ισογείου για την προσθήκη του Α' ορόφου και να έχω τα υποστηλώματα εκτός του περιγράμματος και εντός του δ. 

Νομίζω ότι ενώ την απάντηση στο ερώτημά σου τη δίνεις από την αρχή μόνος σου, για κάποιο λόγο παρασύρεσαι από τις μπούρδες της ΥΔΟΜ και επανέρχεσαι ...

Η καθ' ύψος προσθήκη σου δεν έχει να κάνει με στατικά ανεξάρτητες κατασκευές ή κάποια άλλη επινόηση.

Η περίπτωσή σου περιγράφεται σαφώς στο 2ο και τελευταίο εδάφιο της παρ.3β που επισυνάπτεις.

Εφόσον έχεις κτήριο της παρ.1δ του άρθρου 23 (δηλ. κτήριο προ του '55) τότε μπορείς να πας την καθ΄ύψος προσθήκη σου μέχρι το νόμιμο περίγραμμα.

Ποιο είναι αυτό ; Το νόμιμο σημερινό ή αυτό του 1955 (?). Όποιο σε συμφέρει.

 

υγ. : ως προς την δυνατότητα κατασκευής στατικά ανεξάρτητης προσθήκης καθ΄ύψος σε φέρουσα τοιχοποιία, όχι απλά γίνεται αλλά επιβάλλεται !

Edited by kan62
Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ @kan62!

προσπαθώ κι εγώ να καταλάβω αν στέκει αυτό που μου είπαν στην πολεοδομία περί διάκρισης μεταξύ «στατικά ανεξάρτητου» ή μη και δεν βρίσκω τίποτα στην νομοθεσία. Άρα μου λένε μπούρδες.

Edited by achille
Link to comment
Share on other sites

Μόνο η επέκταση εντός του Δ (κλπ) δεν νομίζω πως μπορεί να έχει εφαρμογή όταν κάνεις νέο Φ.Ο.

Θα είχε εφαρμογή αν έγραφε

2 ώρες πριν, achille said:

Σε περίπτωση προσθηκών και ή ενισχύσεων φέροντος οργανισμού

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Καλημέρα συνάδελφοι,

ίσως έχει απαντηθεί το θέμα, άδεια για προσθήκη στέγης σε τακτοποιημένο τμήμα εντός δ ισόγειας κατοικίας γίνεται;

Link to comment
Share on other sites

για το εντός δ τμήματος, επιτρέπεται μόνο για λόγους υγιεινής και χρήσης

(όπου δ= το σημερινό ισχύον ή του χρόνου κατασκευής του αυθαιρέτου αν είναι ευμενέστερο) 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.