Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Υπάρχουν προγράμματα εκ των γνωστών εταιρειών CAD κλπ που να υποστηρίζουν εκδόσεις για linux? Ξέρω ότι η autodesk δεν έχει. Άλλη εταιρία όμως δεν έχει σκεφτεί να υποστηρίξει linux? Ακούγεται σαν έξυπνη κίνηση και με εντυπωσιάζει αν δεν έχει γίνει ακόμη.

Δημοσιεύτηκε

Δεν υπάρχουν γνωστές εταιρίες τύπου Autodesk που δραστηριοποιούνται στις εκδόσεις για linux για 2 κυρίως λόγους:

1) Δεν υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός χρηστών ώστε να αποτελεί κερδοφόρα επιλογή.

2) Όλος ο κώδικας των προγραμμάτων θα πρέπει να ξαναγραφτεί από την αρχή. Εκτός αυτού θα πρέπει κάποιο κομμάτι του κώδικα να καταστεί ανοικτό ώστε τα προγράμματα να είναι συμβατά και στις μελλοντικές εκδόσεις του linux. Ο πυρήνας (kernel) του linux εξελίσσεται συνεχώς με αποτέλεσμα να βγαίνουν κάθε τρεις-τέσσερις μήνες νέες εκδόσεις και εδώ θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι καμία έκδοση του linux δεν είναι απολύτα συμβατή με τις υπόλοιπες.

 

Πέραν αυτών υπάρχουν δύο ως τώρα αξιόλογα προγράμματα για τις δουλειές σχεδίου που θέλουμε. Το ένα είναι το Varicad και έχει μηχανολογική κατεύθυνση και το άλλο είναι το CyCAS με αρχιτεκτονικό προσανατολισμό. Αμφοτέρων η τιμή είναι από 350-500 ευρώ...

Δημοσιεύτηκε
2) Όλος ο κώδικας των προγραμμάτων θα πρέπει να ξαναγραφτεί από την αρχή.

Πιο πιθανό μόνο ο κώδικας που αφορά το γραφικό κομμάτι και τη σύνδεση με το λειτουργικό. Ο πυρήνας του προγράμματος δε νομίζω να διαφοροποιείται. Φυσικά σε αυτό μόνο οι προγραμματιστές της Autodesk μπορούν να απαντήσουν.

Εκτός αυτού θα πρέπει κάποιο κομμάτι του κώδικα να καταστεί ανοικτό ώστε τα προγράμματα να είναι συμβατά και στις μελλοντικές εκδόσεις του linux.

Για πιο λόγο αυτό?

Ο πυρήνας (kernel) του linux εξελίσσεται συνεχώς με αποτέλεσμα να βγαίνουν κάθε τρεις-τέσσερις μήνες νέες εκδόσεις και εδώ θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι καμία έκδοση του linux δεν είναι απολύτα συμβατή με τις υπόλοιπες.

Υπό ποια έννοια δεν είναι συμβατή με τις υπόλοιπες? Όταν μιλάς για εκδόσεις αναφέρεσαι σε διανομές ή σε εκδόσεις του kernel?

Δημοσιεύτηκε

Με wine δουλεύει άψογα η έκδοση 14 του Autocad και έτσι και έτσι η έκδοση 2000.

Πολύ καλά τρέχει σε wine το progecad (τύπου intellicad) 2009.

 

H Autodesk αν έβγαζε εκδόσεις για linux δεν νομίζω να χρησιμοποιούσα τα windows στο γραφείο.

Δημοσιεύτηκε

@Παναγιώτης

 

Όλα τα προγράμματα και για την οποιαδήποτε λειτουργία τους καλούν modes του kernel. Εφ' όσον ο kernel του linux διαφέρει από τον kernel των windows όλο το πρόγραμμα θα πρέπει να ξαναγραφτεί. Επίσης ας μην ξεχνάμε ότι το linux δουλεύει openGL ενώ τα windows DirecrX.

 

Για το κομμάτι του ανοικτού κώδικα επιβάλλεται σχεδόν για να μπορούν οι προγραμματιστές του kernel να γνωρίζουν τί ακριβώς χρησιμοποιεί το πρόγραμμα από τον kernel ώστε να το συμπεριλαμβάνουν και στις επόμενες εκδόσεις. Στην κοινότητα του linux τα πράγματα λειτουργούν λίγο διαφορετικά από ότι στα windows.

 

Όταν μιλάω για εκδόσεις αναφέρομαι στις διανομές. Επί παραδείγματι το fedora που έχω εγώ στον υπολογιστή μου χρησιμοποιεί rpm αρχεία για εγκατάσταση προγραμμάτων όταν στο Debian και στο Ubuntu είναι αρχεία deb. Φυσικά η διαφορά τους δεν έγκειται μόνο στις καταλήξεις αλλά και στον τρόπο λειτουργίας τους. Αλλού αποθηκεύει το καθένα τις βιβλιοθήκες κλπ κλπ.

 

@kasvan και τί δεν θα έδινα για μια εικονική μηχανή που να μπορεί να τρέξει το autocad2009 στο linux...

Δημοσιεύτηκε

Με το virtualbox της sun ή το vmware δεν τρέχει - και τώρα τελευταία με το virtualbox απευθείας στο desktop σου; Ή εννοείς να τρέξει με το wine;

(http://www.virtualbox.org/)

Δημοσιεύτηκε

Δε νομίζω ότι είναι έτσι ακριβώς. Μπορεί απλά να ξαναγίνει compile. Παίζει ρόλο φυσικά και η γλώσσα που έχει γραφτεί όπως και άλλοι παράγοντες. Σίγουρα δεν είναι εύκολη δουλειά.

 

Από εκεί και πέρα. Το λειτουργικό το κάνει ο πυρήνας του (kernel). Όλες οι διανομές linux έχουν τον ίδιο ακριβώς πυρήνα (ίσως διαφέρει η έκδοση του, αλλά δε νομίζω ότι αυτό είναι πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση). Έτσι λοιπόν πρόκειται για το ίδιο λειτουργικό ανεξαρτήτως διανομής. Διαφορετικά λειτουργικά συνεπώς αποτελούν τα windows, το BSD, το Mac OS, το Solaris κτλ.

 

Αυτό που κάνει κάθε διανομή μέσω των developpers της είναι, μεταξύ άλλων, να διαλέγει ποια ακριβώς δομή θα έχουν τα αρχεία του συστήματος. Πχ αν κάτι θα αποθηκευτεί στο φάκελο /usr/share/bin ή στο /bin. Αυτό δε νομίζω ότι διαφοροποιεί τα πράγματα σημαντικά. Όπως και αν έχει το ίδιο πρόγραμμα τρέχεις κάθε φορά τις ίδιες βιβλιοθήκες καλείς.

 

Από εκεί και πέρα τα πακέτα deb, rpm και τα υπόλοιπα των άλλων διανομών, στην ουσία δεν είναι παρά installers. Το ότι υπάρχουν διαφορετικού τύπου δεν αλλάζει κάτι. Τα deb έγιναν, και είναι νομίζω, ως καλύτερος αντικατάστης των rpm. Εν πάση περιπτώσει, έχουν δημιουργηθεί για να διευκολύνουν τους χρήστες και να τους γλυτώνουν από το compilation όλων των εφαρμογών. Το ότι υπάρχουν διαφορετικά πακέτα του ίδιου προγραμματος για διαφορετικές διανομές (ή και δεν υπάρχουν πακέτα για κάποιες άλλες) δε σημαίνει ότι το πρόγραμμα δεν τρέχει στη διανομή αυτή. Μπορείς πάντα να το κάνεις compile από τον πηγαίο κώδικα. Κοινώς όλα τα προγράμματα που έχουν γραφτεί για linux τρέχουν σε όλες τις διανομές (αρκει να πληρείς τα dependencies φυσικά).

Δημοσιεύτηκε
Η αλήθεια είναι ότι το open-office, όσον αφορά το calc τουλάχιστον, θέλει δουλειά για να φτάσει το Excel. Mη ξεχνάμε άλλωστε ότι το τελευταίο είναι μακράν η πιο ώριμη εφαρμογή της microsoft (και η πιο παλιά). Word και Writer στα ίδια κινούνται για εμένα.

 

 

Το Base του Openoffice πάντως, σε σχέση με την Access της MS, είναι τουλάχιστον τραγικό. Πολύ απλά δεν δουλεύει.

Δημοσιεύτηκε
Υπάρχουν προγράμματα εκ των γνωστών εταιρειών CAD κλπ που να υποστηρίζουν εκδόσεις για linux? Ξέρω ότι η autodesk δεν έχει. Άλλη εταιρία όμως δεν έχει σκεφτεί να υποστηρίξει linux? Ακούγεται σαν έξυπνη κίνηση και με εντυπωσιάζει αν δεν έχει γίνει ακόμη.

 

http://www.ribbonsoft.com/qcad.html

 

Πολύ καλό, με λίγο διαφορετικό στυλ, με μενού στα Ελληνικά (LOL) αλλά διαβάζει (και σώνει σε) dxf (ανάμεσα σε άλλα). Οπότε αν θες να παίζεις με dwg θες ένα free converter, ή να σου στέλνουν τα σχέδια σε dxf. Βέβαια και στα dxf επιλεκτικό είναι, αλλά βελτιώνεται.

 

Αυτό που διαφημίζουν όλοι οι λινουξάδες είναι το http://linuxcad.com/ οποίο υποτίθεται πως είναι πολύ καλό. Δεν το έχω δοκιμάσει γιατί δεν είναι compiled (τουλ. δεν ήταν όταν το έψαχνα) και θέλει λίγα μερεμέτια για να μπει. Ίσως τώρα να εγκαθίσταται εύκολα.

 

Το QCAD πάντως υπάρχει και στον adept installer, κάνεις ένα search 'CAD', το βρίσκεις και το βάζεις. Τόσο απλά.

 

Το varicad είναι πολύ καλό, έχω δει το demo, αλλά κοστίζει.

 

kasvan: "H Autodesk αν έβγαζε εκδόσεις για linux δεν νομίζω να χρησιμοποιούσα τα windows στο γραφείο. "

 

Η Autodesk έχει υπογράψει πολυετές δεσμευτικό συμβόλαιο με την microsoft, και μόνο με αυτή. Δεν βγάζει ούτε σε mac. Αντίθετα βγάζει κάθε χρόνο ένα cad με κάποιες -μικρές ή μεγαλύτερες - βελτιώσεις που άλλοι απλά τα κάνουν σε patches. Αλλά η autodesk το πουλάει όσο και το περσινό. Τα συμβόλαια καθορίζουν το λογισμικό τους. Μάλιστα έχει 'κλειδώσει' το dwg format, και απαγορεύει στον λοιπό κόσμο να το χρησιμοποιεί, ως δική της πατέντα. Ο πιο σοβαρός λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει λογισμικό CAD ανοικτού κώδικα που να διαβάζει dwg, είναι η autodesk...

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Σήμερα έκανα format στο παλιό μου laptop και έβαλα ubuntu 9.04 και τώρα ψάχνομαι με προγράμματα. Θα δοκιμάσω ότι cad παίζει και θα γράψω τα συμπεράσματά μου.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.