Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Να παρατηρησω ναι σωστα αναφερθηκε οτι οταν υπαρχει ασυνεχεια-πιλοτι πρεπει να τοποθετουνται τοιχωματα που αν το κτριο ειναι εως 4 οροφους αρκει να εχει μηκος 1.50 μετρο τουλαχιστον (ανεξαρτητου πλατους!) και αν ειναι πανω απο 4 τοτε 2.00μ .Μπορεις στους τρεις τελευταιους οροφους σε καθε περιπτωση τα 2.00 μετρα τοιχωματα να ειναι και μικροτερα οχι ομως μικροτερα απο 1.50. Υποψιν διαταξη τοιχωματων με νεα διευκρινιση εγκυκλιο που κυκλοφορησε ως ερμηνεια διαταξεων του ΕΑΚ (εκει αναφερεται για τοιχωματα μικροτερα απο 2.00 εως και καταργηση ) ειναι ανεξαρτητη του δεικτη σεισμικης συμπεριφορας.[q]. Το μονο που σε απαλασει το μικρο q=1.50 ειναι κατασκευαστικες διαταξεις! περισφυξη και ελεγχο κοντου υποστυλωματος !(προσωπικα διαφωνω με το τελευταιο). Τωρα συναδελφοι γιατι μονο τα εχοντα 2.00 μετρα μηκος η 1.50 κατα περιπτωση ειναι τοιχωματα και οχι π.χ το 1.95 η 1.45 αυτο μονο οι φωστηρες -σοφοι του ΟΑΣΠ το ξερουν. Ας μου το εξηγησει κανεις επιστιμονικα η αν κυκλοφορουν επιστιμονικα αρθρα για το τι ειναι η δε ειναι ενα στοιχειο τοιχωμα (τι διδασκεται στα πανεπιστιμια ? ). Μαλον αυτο μου θυμιζει φαρμακοσυνταγη για πασαν νοσον. Θα επανελθω αλη φορα μετα παραδοξα που αναφερονται στον ΕΑΚ2000-2003 .

  • Απαντήσεις 52
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Προσοχή όμως, η οδηγία του ΟΑΣΠ δεν έχει την ισχύ ενός ΦΕΚ οπότε σε κάποιες πολεοδομίες μπορεί να μην το δέχονται.

 

Και εγώ ρωτάω αντίστροφα, μπορεί να με υποχρεώσει η Πολεοδομία να σεβαστώ μια οδηγία ή οποία έχει και ασάφειες, ας πούμε λέει "οταν το τοιχωμα διαθετει πελμα τουλαχιστον στο ενα ακρο του (πχ.σε τοιχωματα φρεατιων ανελκυστηρων)". Δηλαδή ήταν τόσο δύσκολο να γράψουν ότι το πέλμα πρέπει να είναι και αυτό τοιχείο ή να έχει ελάχιστο Χ μήκος?

Από που απορέει η υποχρέωσή μου συμμόρφωσης στις οδηγίες του ΟΑΣΠ?

Δημοσιεύτηκε

acnt συμφωνω μαζι σου αλλα πες μου που γραφει στον κανονσιμο οτι "στοιχεια κοντα σε αυτες τις διαστασεις μπορουν να θεωρηθουν'ενδεχομενο τοιχωμα'". Απο οτι βλεπω η λυση θα ειναι να σχεδιασθει κυριως με κολονες το μοντελο......

Δημοσιεύτηκε

Συγνωμη που λεει ο ΕΑΚ οτι ειναι υποχρεωτικα τα τοιχεια ακομη και για πυλωτη?Δηλαδη αν βαλω μεγαλες κολονες και εφαρμοσω ικανοτικο δεν γινεται?

Δημοσιεύτηκε
Συγνωμη που λεει ο ΕΑΚ οτι ειναι υποχρεωτικα τα τοιχεια ακομη και για πυλωτη?Δηλαδη αν βαλω μεγαλες κολονες και εφαρμοσω ικανοτικο δεν γινεται?

 

ΜΟΝΟ μεχρι 2οροφου επι pilotis.

Δημοσιεύτηκε

4.1.7.1[4] Για την ελαχιστοποίηση των αβεβαιοτήτων στη μετελαστική αλληλεπίδραση του φέροντα οργανισμού με οργανισμό πλήρωσης που διαθέτει σημαντική ακαμψία, είναι σκόπιμη η επιλογή μικτού συστήματος πλαισίων και τοιχωμάτων σύμφωνα με την παρ. 4.1.4.2.β. Η επιλογή αυτή είναι υποχρεωτική όταν ο οργανισμός πλήρωσης έχει εκ σχεδιασμού ή είναι δυνατό να αποκτήσει στο μέλλον, ασυνέχεια σε έναν όροφο (π.χ. Pilotis ή καταστήματα χωρίς τοιχοπληρώσεις στο ισόγειο).

 

Ψάχνω να βρω που λέει ότι πρέπει να έχουμε και επάρκεια (nv>0.60) αλλά δεν μπορώ να το βρω. Μηπως είναι σε κάποιο ΦΕΚ που έχω χάσει?

Δημοσιεύτηκε

Μα η 4.1.4.2.β δεν λέει πως είναι υποχρεωτικό το nv>0.60

 

β. Κτίρια με κατάλληλα διαμορφωμένο μικτό σύστημα

[1] Σε κτίρια με φέροντα οργανισμό από πλαίσια και τοιχώματα δεν είναι υποχρεωτική η εφαρμογή του κανόνα αποφυγής σχηματισμού πλαστικών αρθρώσεων στα υποστυλώματα, όταν τα τοιχώματα είναι επαρκή και έχουν κατάλληλη διάταξη (για τον ορισμό των τοιχωμάτων βλ. Β.1.4.).

[2] Επαρκή θεωρούνται τα τοιχώματα σε μία διεύθυνση, όταν στην διεύθυνση αυτή o λόγος ην = τέμνουσα τοιχωμάτων στη βάση δια της συνολικής τέμνουσας στη βάση, ικανοποιεί τη συνθήκη

 

ην > 0.60 ................................................... (4.8 )

 

Για τον παραπάνω έλεγχο, τα τοιχώματα και τα υποστυλώματα επιτρέπεται να θεωρούνται πλήρως πακτωμένα στη βάση.

 

[3] Η διάταξη των τοιχωμάτων πρέπει να είναι τέτοια ώστε να αποκλείει τον σχηματισμό μαλακού ορόφου μέσω στρεπτικής παραμόρφωσης του κτιρίου. Αυτό θεωρείται ότι εξασφαλίζεται αν ικανοποιείται μία από τις ακόλουθες συνθήκες:

α). Αν σε κάθε όροφο, πλην του ανωτάτου, και σε μία τουλάχιστον διεύθυνση, διατίθενται εκατέρωθεν του κέντρου μάζας δύο τουλάχιστον παράλληλα τοιχώματα η απόσταση των οποίων υπερβαίνει το 1/3 της αντίστοιχης διάστασης κάτοψης του στατικού συστήματος του κτιρίου, και να ικανοποιείται η συνθήκη του εδάφιου [2] και στις δύο κατευθύνσεις.

β). Αν το κτίριο δεν είναι στρεπτικά ευαίσθητο σύμφωνα με το κριτήριο της παρ. 3.3.3. [7).

γ). Αν οι δύο πρώτες σημαντικές ιδιομορφές είναι κυρίως μεταφορικές. Αυτό θεωρείται ότι επιτυγχάνεται όταν η απόσταση του πόλου στροφής των διαφραγμάτων, κατά τις υπόψη ιδιομορφές, από το κέντρο μάζας είναι μεγαλύτερη από την ακτίνα αδράνειας του διαφράγματος. Εν γένει αρκεί o έλεγχος αυτός να γίνεται μόνο στον ισόγειο όροφο και σε ορόφους που υπέρκεινται σε ενδεχόμενη κατακόρυφη ασυνέχεια των τοιχωμάτων, πλην του ανωτάτου ορόφου.

 

[4] Σε κτίρια που ικανοποιείται μία από τις συνθήκες (α), (β), (γ) του εδάφιου [3], εξαιρούνται από την εφαρμογή του κανόνα της παρ. 4.1.4.1 τα πλαίσια που είναι παράλληλα σε διεύθυνση που διαθέτει επαρκή τοιχώματα σύμφωνα με την συνθήκη (4.8 ).

Δημοσιεύτηκε

Αντιγράφω από την §4.1.7.1.α[4]:

 

"...είναι σκόπιμη η επιλογή μικτού συστήματος πλαισίων και τοιχωμάτων σύμφωνα με την παρ. 4.1.4.2.β..."

 

και παρακάτω "...Η επιλογή αυτή είναι υποχρεωτική όταν ο οργανισμός πλήρωσης..."

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.