Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γεωδαιτικά GPS και Πολιτικοί Μηχανικοί


Recommended Posts

Δε μπορώ να εκφράσω γνώμη για το σύνολο του κλάδου. Εγώ προσωπικά θα δεχόμουν να καταργηθούν τα δικαιώματα μου για διώροφα. Την άποψη μου την έγραψα στο προηγούμενο post. Δε γίνεται λίγο απ' όλα.

 

Μεγαλύτερες υποχωρήσεις βέβαια θα έπρεπε να κάνουν οι Π.Μ. προς όλους τους άλλους διότι υπογράφουν για τα πάντα.

 

ΥΓ όταν αναφέρομαι σε επίπεδο- δεν εννοώ κλίση 0% αλλά την απλοποίηση ότι η γη είναι επίπεδη

Link to comment
Share on other sites

Nαι το κατάλαβα γι'αυτό και όταν μετράς με G.P.S το σφαιροειδές της γης βάζεις ένα datum π.χ για να μετατρέψεις τις συντεταγμένες σε ΕΓΣΑ 87.Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνεις τη μετατροπή στο επίπεδο κωνική , ορθογωνική ,μερκατορική.

Σε μικρά οικόπεδα νομίζω ότι δεν έχει μεγάλη διαφορά.

Τα διώροφα καλύπτουν μεγάλη γκάμα σπιτιών (εκτός σχεδίου) , μεζονέτες , περιοχές σε χωριά.Απλά σπάνια απευθύνεται κάποιος πελάτης σε τοπογράφο.

Link to comment
Share on other sites

Nαι το κατάλαβα γι'αυτό και όταν μετράς με G.P.S το σφαιροειδές της γης βάζεις ένα datum π.χ για να μετατρέψεις τις συντεταγμένες σε ΕΓΣΑ 87.Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνεις τη μετατροπή στο επίπεδο κωνική , ορθογωνική ,μερκατορική.

 

Άστα καλύτερα αυτά για εμάς. Μετράς στη γη και η πορεία των αναγωγών είναι γη -> γεωειδές -> ΕΕΠ -> προβολικό επίπεδο. Για την χάραξη η αντίστροφη διαδικασία ακριβώς.

 

Δεν παίζει κανένα μα κανένα ρόλο το μέγεθος της έκτασης που μετράς στο πόσο σημαντικές είναι οι αναγωγές. Είναι πάντα και ιδιαιτέρως για το ΕΓΣΑ87.

Link to comment
Share on other sites

Δεν μου είπες κάτι νέο.

Επαναλαμβάνω σε ένα οικόπεδο π.χ. 400 τ.μ. με πλευρές 20x20 , πόσο τις % στο μήκος της πλευράς είναι η διαφορά αν θεωρήσεις τη γη επίπεδη;

Link to comment
Share on other sites

Αποδεικνύεις μόνος σου όσα αναφέρω παραπάνω. Δεν γίνεται με σύντομα μηνύματα να σου εξηγήσω τη διαφορά επιπεδομετρίας και της επιστήμης της γεωδαισίας.

Link to comment
Share on other sites

Δώσε μου μία τάξη μεγέθους.

Σου είπα δεν ασχολούμαι με τοπογραφικά , σου γράφω ότι θυμάμαι από το 3ο έτος και έχουν ήδη περάσει 9 χρόνια.Αυτή τη διόρθωση την είχαμε κάνει.Αν θυμάμαι καλά πρέπει να ήταν πολύ μικρή.

Αφού ασχολείσαι με τοπογραφικά θα έπρεπε να μου έχεις πει.Σου λέω για ένα τετραγωνικό οικόπεδο με πλευρές 20,00x20,00 και την μία πλευρά παράλληλη στον Βορρά.

Υ.Γ. Δεν μου είπες αν είχαμε κοινά βιβλία γεωδαισίας (ένα μπλε και ένα μαύρο)

Link to comment
Share on other sites

Ανάποδα τη διάβαζες τη γεωδαισία βρε spy1551 .

Μόλις απέδειξες πόσο βαθιά νυχτωμένος είσαι .

 

Μου αρέσει που μιλάς και εκ μέρους όλων των πολιτικών μηχανικών και προσπαθείς να μας πείσεις, με προγράμματα σπουδών, για την επάρκεια σας .

 

Άκου εκεί βάζεις ένα datum για να μετατρέψεις τις συντεταγμένες σε ΕΓΣΑ 87 και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνεις τη μετατροπή στο επίπεδο κωνική , ορθογωνική ,μερκατορική.

 

Τι είναι η γεωδαισία πατάτες στο φούρνο .

Link to comment
Share on other sites

Απαντώ στο αρχικό ερώτημα γιατί ο ΠΜ θέλει να αγοράσει GPS.

 

Καταρχήν πρέπι να κάνετε μια διάκριση ανάμεσα στον ΠΜ ενός μεγάλου αστικού κέντρου και ενός που είναι σε μια μικρή πόλη ή κωμόπολη. Στην δεύτερη περίπτωση είναι πάρα πολλές οι δουλειές στα τοπογραφικά και στις βεβαιώσεις από Δασαρχείο. Η επίσης , περιπτώσεις δικαστικών διαμαχών , δουλειών κλπ. που απαιτούν αποτυπώσεις πολλών ομόρων γηπέδων.

 

Το GPS λοιπον προσφέρει ταχύτητα μεγάλη και ευκολία.

Φανταστείτε αποτύπωση ή χάραξη γηπέδου 50 στρεμμάτων με πολλές κορυφές με και χωρίς GPS.

Εξάρτηση με και χωρίς GPS. Ειδκά από τότε που το Δασαρχείο ζητά εξαρτημένα τοπογραφικά η ανάγκη για GPS μεγάλωσε.

 

Επίσης είναι άλλο πράγμα να έχεις το όργανο στο γραφείο σου και ανά πάσα στιγμή να ξαμολιέσαι στην ύπαιθρο , κι άλλο να εξαρτάσαι από το πότε μπορεί ο συνάδελφος ΑΤΜ.

 

Αυτά τα παραπάνω δεν τα αντιμετωπίζει συνήθως ο ΠΜ της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης.

 

Αρα λοιπόν αν υπάρχει αρκετή δουλειά , και συνυπολογίζοντας ως κόστος και την αμοιβή του συναδέλφου τοπογράφου μπορεί και να συμφέρει η αγορά.

Link to comment
Share on other sites

Αν δεχτώ τα τοπογραφικά σχέδια να τα υπογράφουν μόνο τοπογράφοι θα αρνηθείτε κι εσείς τα δικαιώματα σας να υπογράφετε διώροφα ;

 

Άνετα! Εγώ ήδη το τηρώ. Με έχουν πλησιάσει για έκδοση αδειών και τους έστειλα κατευθείαν σε ΠΜ. Δεν ασχολούμαι, δεν είμαι οργανωμένος, δεν έχω προγράμματα, δεν έχω άμεσα τις γνώσεις. Δεν είναι το αντικείμενό μου ρε αδερφέ άσχετα αν έχω επαγγελματικό δικαίωμα! Δε λέω βέβαια ότι δεν θα σκεφτώ να "οργανωθώ" αν πεινάσω κάποια στιγμή.

Όπως είπα όμως από την αρχή, σκοπός τους ερωτήματος δεν ήταν να ανοίξει flame. Καλώς αναλαμβάνετε και υπογράφετε ό,τι έχετε δικαίωμα. Το βαθύτερο ερώτημά μου ήταν γιατί υπάρχει αυτή η στρέβλωση στην αγορά. Μάλλον γιατί είστε πολλοί θα μου πεις και ο κόσμος την πόρτα σας θα χτυπήσει για οποιοδήποτε ζήτημα. Δεν είναι πάντως το ζήτημα τι θα "δεχτείς" να κάνεις εσύ ή εγώ.

Για το διπλόσυχνο πάντως, είναι ζήτημα να ξέρω 2 ή 3 συναδέλφους ΑΤΜ της "κλάσης" μου που διαθέτουν για την ώρα και ακριβώς για αυτό έθεσα τον προβληματισμό. Ή ψωμολυσάμε οι τοπογράφοι και παρά το ότι χρειάζεται στο κύριο αντικειμενό ενασχόλησής μας δε μπορούμε να επενδύσουμε σε τέτοιο εξοπλισμό, ή οι ΠΜ αγοράζετε εξοπλισμό που δεν σας χρειάζεται πραγματικά/βγάζετε πραγματικά πολλά χρήματα και τα έχετε για ξόδεμα.

Link to comment
Share on other sites

Δεν κατάλαβες το (διπλό) ερώτημά μου. Τα όργανα τα χειρίζεται και ο πιτσιρικάς ο βοηθός εφόσον τον εκπαιδεύσεις. Δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Το ζήτημα είναι:

α) Πως γίνεται να υπογράφει δουλειές που απαιτούν (εκτός αν δεν απαιτούν και απλά έχετε πολλά λεφτά για πέταμα οι ΠΜ :wink: ) τη χρήση προηγμένου εξοπλισμού και μεθόδων (και άρα είναι μάλλον μεγάλες) μη Τοπογράφος.

β) Γιατί πάνε αυτές οι δουλειές κατά πρώτο λόγο σε μη Τοπογράφο.

Έχουμε φτάσει δηλαδή στο σημείο να αναλαμβάνουμε με υπεργολαβίες τα "αποριξίμια" και τα ψιλολόγια (τοπογραφικού αντικειμένου) των ΠΜ, οι ΑΤΜ, αντί να συμβαίνει το αντίθετο;

 

Αυτό σε πείραξε, το οτι η κατηγορία 27 είναι για όλους δεν σου λεει τίποτα?

Όταν ο αρχιτεκτονας θα κάνει μελέτη για αέρια ρύπανση δεν θα κάνει ο Πολιτικός Μηχανικός τοπογραφικα..στην Ελλαδα ζεις, οτι κανει ο μπαμπας σου κανεις κι εσύ!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.