Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περί επαγγελματικών δικαιωμάτων (γενικά)


Recommended Posts

Η ταπεινή μου γνώμη είναι πως η κουβέντα έχει ξεφύγει σε μια άστοχη θεωρητική συζήτηση με υποθετικά σενάρια και προφανώς αποτυχημένες υπερβολές όπως του συναδέλφου παραπάνω...

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Η ταπεινή μου γνώμη είναι πως η κουβέντα έχει ξεφύγει σε μια άστοχη θεωρητική συζήτηση

 

Ο τίτλος του παρόντος thread δε θέτει συγκεκριμένες προδιαγραφές("γενικά"). Απάντηση έδωσα στο προκλητικό ύφος του παρα-παραπάνω συναδέλφου,η οποία δε νομίζω ότι ξεφεύγει από το πλαίσιο της κουβέντας(μη σου πω χτυπάει και την ουσία..)

 

με υποθετικά σενάρια και προφανώς αποτυχημένες υπερβολές όπως του συναδέλφου παραπάνω

 

Θα μπορούσες να υποδείξεις τα σημεία όπου διαφαίνεται κάτι τέτοιο?

Link to comment
Share on other sites

CivilKald συμφωνώ κι εγώ ότι είσαι λιγάκι προκλητικός, Δικαιολογείται βέβαια αυτό εν μέρει από τη "ντόπα" της σχολής, καθότι φοιτητής ακόμα (τα έχουμε ζήσει όλοι αυτό είναι η αλήθεια). Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα τα δεις πιο "στρογγυλεμένα" τα πράγματα στο μέλλον.

Κακή μελέτη ή κακή επίβλεψη σε Η/Μ, ενδέχεται να τη ζει συνεχώς ο κάτοικος του κτιρίου. Ενίοτε παραλείψεις στα Η/Μ μπορούν να αποβούν και επικίνδυνες. Είναι παραξηγημένη κατά τη γνώμη μου η συμβολή των Η/Μ στις οικοδομές, άσε που οι ηλεκτρολόγοι/μηχανολόγοι έχουν πολύ σημαντικότερο και κρισιμότερο πεδίο δραστηριότητας από τις "μελέτες" σε κτίρια κατοικιών. Απλά δεν υπάρχει σοβαρή δραστηριότητα στην Ελλάδα σε τέτοια πεδία...

Link to comment
Share on other sites

@tpanag

 

Συμπαθάτε με αν φαίνομαι έτσι..Δε το επεδίωξα.

Παρότι φοιτητής "αναπνέω" σε Τεχνικό Γραφείο(Μηχανολόγου..) και έχω ,ώντας τυχερός, δει αρκετά έργα Η/Μ "επί τω έργω"(όπως Εγκαταστάσεις Κλιματισμού και Συστήματα Ελέγχου Μικροβιακού Φορτίου Αέρα-έργα μεγάλης κλίμακας-σε Φαρμακοβιομηχανίες)

Αλλά μιλάγαμε για τη κλίμακα της οικοδομής...

Αν αλλάξουμε όμως τη κλίμακα,η κρισιμότητα του πεδίου όλων σχεδόν των ειδικοτήτων μεγενθύνεται αναλόγως...(οδικά δίκτυα,γέφυρες,αντιπλυμμηρικά έργα κλπ)

Link to comment
Share on other sites

@tpanag

 

Η αλήθεια είναι ότι και ο nikoskourtis ήταν ολίγον τι προκλητικός...

 

Από το

 

Αντίθετα τα επιτευγματα των πολιτικων ειναι να γνωριζει εκ των πρωτερων πλεον ο μαστορας τι οπλισμο και τι μπετο θα χρησιμοποιησει ο πολιτικος. Σε βιομηχανικο κτιριο το μονομπλοκ παει συννεφο. Η στατικη μελετη φοβερη: Τοιχιο περιμετρικα παχους 25cm με οπλισμο Φ10 ανα 10. Υπολογισμος κανενας γιατι το κτιριο με περιμετρικο τοιχειο θεωρειται ακαμπτο οποτε αν δεν εχει ιδιατεροτητες δε θελει υπολογισμο. Και σαφως δε θελει αφου και τα καστρα καποτε δεν τα υπολογιζε μηχανικος και ακομα ειναι ορθια. Κατα περιεργο τροπο ομως αυτος ο μηχανικος που υπολογιζει αυτο το φοβερο τοιχιο πληρωνεται πιο ακριβα απ τον ηλεκτρολογο σε καθε περιπτωση. Και βεβαια ο αρχιτεκτονας που σχεδιαζει αυτο το φοβερο ορθογωνιο βιομηχανικο κτιριο είναι καλλιτλεχνης, γιατι να μην αμοιφθει ο ανθρωπος;

Δεν ειναι τυχαιο οτι αν βγω στην αγορα και ψαξω υπαρχουν πολιτικοι-αρχιτεκτονες που μου κανουν μελετη της ειδικοτητας τους για 1/5-1/20 των ελαχιστων νομιμων αμοιβων. Αντιθετα βρειτε μου μηχανολογο και ειδικοτερα ηλεκτρολογο που ενδιαφερεται να δουλεψει για το 1/5 της νομιμης αμοιβης για τα ηλεκτρολογικα-μηχανολογικα.

 

 

μέχρι το

 

Τοτε θα δουμε ποσα θα ζηταω εγω για μια μελετη η οποια προϋποθετει καθε βραδυ στο κρεββατι να διαβαζω τις εξεληξεις της τεχνολογιας και ποσα θα ζηταει ο πολιτικος-αρχιτεκτονας που τα βραδυα τα πινει σε ενα μπαρακι της γειτονιας, όπου κανει δημοσιες σχεσεις για να βγαλει την επομενη καμια αδεια να τα οικονομησει. Και βεβαια το διαβασμα το εχει ξεχασει προ πολλου αφου το μπετο ειναι το αριστο υλικο για ολα τα προβληματα. Ριχνεις μπετο, περνεις λεφτα, ειναι ευχαριστημενος κι ο πελατης με το καστρο του και ολα καλα.

 

αν και αναφέρει ότι

 

Βεβαιως τα παραπανω δεν ισχυουν για ολους για να μην παρεξηγηθω.

 

αλλά αυτό δεν λέει και πολλά.

 

Δικαία ο CivilKald μιλάει για αδαησμό, αφού τα ισοπεδώνει όλα ο συνάδελφος nikoskourtis. Και εγώ ήμουν έτοιμος να του απαντήσω κατάλληλα, αλλά απλώς δεν ασχολήθηκα...

Link to comment
Share on other sites

Σαφώς και η αλήθεια είναι κάπου στο μέσον των δυο απόψεων.

Και ο Τοπογράφος είναι ο πρώτος που θα πάει στο οικόπεδο πριν καν αρχίσουν οι εκσκαφές για να δώσει το ΟΚ και ο τελευταίος που θα φύγει (αρκετά χρόνια μετά πολλές φορές για να ελέγξει υλοποιημένη κατάσταση) από την έτοιμη οικοδομή. Και οικογένειες ξεκληρίζονται από "βεντέτες" και για 2 μέτρα γης από λάθος του Τοπογράφου.:grin:

Όλες οι ειδικότητες έχουν το ρόλο τους και την ευθύνη τους. Εκεί που διαφωνώ ουσιαστικά, είναι στην άποψη ότι επειδή τα μέσα έχουν εξελιχθεί, πρέπει ανάλογα να μειώνεται και η αμοιβή. Έχει καμία σημασία αν τα πάντα έγιναν ηλεκτρονικά και "ξέρει" και ο κατσαβιδάκιας να τοποθετεί μηχανισμούς, ώστε να απαξιώνεται ο ρόλος του ηλεκτρολόγου μηχανικού; Έχει καμία σημασία η ύπαρξη πλέον GPS ώστε να μειώνεται η αμοιβή του τοπογράφου;

Link to comment
Share on other sites

.....@tpanag σε λίγα χρόνια θα αντικατασταθεί ο τοπογράφος από το iphone 54 (με GPS ή GLONASS ή κάτι αντίστοιχο με ακρίβεια χιλιοστού) .....και στις επόμενες εκδόσεις θα αντικατασταθεί και ο δομοστατικός αφού θα βάζεις τα υλικά και τον φορέα στο super εξελιγμένο ΒΙΜ αρχιτεκτονικό και θα σου τρέχει κατευθείαν την ανάλυση και θα σου προτείνει λύσεις.

Οι ηλεκτρονικοί μηχανικοί θα έχουν μεγάλη ζήτηση αφού αυτοί ουσιαστικά θα εξελλίσσουν αυτές τις συσκευές. ;) ;)

.....άρα έμμεσα ίσως να έχει δίκιο ο Νίκος ,αφού οι επιστήμες μας δεν εξελίσσονται με τους ίδιους ρυθμούς.

Το λάθος που έκανε ο Νίκος είναι ότι το έθεσε άκομψα , μειώνοντας τις υπόλοιπες ειδικότητες.

Και για μένα το λάθος που κάνουνε οι ηλεκτρολόγοι και οι μηχανολόγοι μηχανικοί είναι ότι ασχολούνται με μελέτες αδειών , και παραπονιούνται για τις μικρές αμοιβές που ισχύουν για τα Η/Μ , τη στιγμή που αυτές οι ειδικότητες θα έπρεπε κυρίως να απασχολούνται στη βιομηχανία , ως υπεύθυνοι γραμμών παραγωγής , ποιοτικού ελέγχου ή εξέλιξης. (.......άποψη μου ;) )

Link to comment
Share on other sites

τη στιγμή που αυτές οι ειδικότητες θα έπρεπε κυρίως να απασχολούνται στη βιομηχανία , ως υπεύθυνοι γραμμών παραγωγής , ποιοτικού ελέγχου ή εξέλιξης. (.......άποψη μου ;) )

 

Κάτι τέτοιο προυποθέτει Βιομηχανική ανάπτυξη της Χώρας... Λίγες οι Μονάδες, ακόμα λιγότερες οι θέσεις εργασίας και οι δουλειές... Η Οικοδομή από την άλλη είναι(..ήταν..) στηλοβάτης της "Ελληνικής Ανάπτυξης" και άρα ο κύριος πόλος έλξης των ειδικοτήτων,με ότι αυτό συνεπάγεται...

 

....άρα έμμεσα ίσως να έχει δίκιο ο Νίκος ,αφού οι επιστήμες μας δεν εξελίσσονται με τους ίδιους ρυθμούς.

 

Όσο και να αυτοματοποιηθεί η Μελέτη,η κατασκευαστική τεχνική και το know-how θα είναι πάντα αναπόσπαστο κομμάτι του έργου,όπου ο καταρτισμένος ανθρώπινος παράγοντας θα είναι επιβεβλημένος(εκτός και αν υλοποιούνται τα έργα μέσω ολογραμμάτων...)

Link to comment
Share on other sites

Δεν ειναι η επιστημη του πολιτικου μηχανικου προβληματικη ούτε του αρχιτεκτονα.

Προβληματικοι ειναι η ανθρωποι πολιτικοι και αρχιτεκτονες οταν λενε στον πελατη να μην παει σε Ηλεκτρολογο-Μηχανολογο (δεν αναφερουν καν τη λεξη μηχανικος) γιατι ο δικος τους μαστορας εχει χρονια εμπειρια απο θερμανση-κλιματισμο κτλ και θα ειναι πεταμενα λεφτα μια Η/Μ μελετη.

 

Προβληματικο ειναι και το γεγονος οτι 1 πραγμα ξερει ο συγχρονος πολιτικος μηχανικος. Να φτιαχνει μπετινες οικοδομες. Πες του για μεταλλικη να ακουσεις οτι δεν εχει το καταλληλο προγραμμα για να την υπολογισει και γι αυτο δεν τη συνιστα.

Link to comment
Share on other sites

Για να το κλεισω. Οταν καταργηθουν οι ελαχιστες νομιμες αμοιβες να ξανακανουμε συζητηση περι μηχανικων και δικαιωματων. Τωρα που εσυ παιρνεις 5000 κι εγω 100 ξερω την αποψη σου.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.