Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περί επαγγελματικών δικαιωμάτων (γενικά)


Recommended Posts

Μα το πρόβλημα παρουσιάστηκε γιατί δεν μπορούν να απορροφηθούν οι μηχανολόγοι-ηλεκτρολόγοι στην βιομηχανία, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει και εμφανίσθηκαν και αυτοί στην οικοδομή.

Και καλά έκαναν αλλά η κύρια μελέτη είναι η αρχιτεκτονική και μετά η στατική.

Τα υπόλοιπα είναι εντυπώσεις και απατηλά όνειρα.

Για τους ΜΠΔ δεν θα σχολιάσω από την στιγμή που λένε ότι είναι μηχανολόγοι.

Τότε τι ονομάζεται η σχολή ΜΠΔ ???

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ο διαχωρισμος των μηχανικων δε γινεται απο εμενα αλλά απο τα επ. δικαιωματα.

Πολιτικοι-Αρχιτεκτονες-Τοπογραφοι εχουν δικαιωματα σε αρχιτεκτονικα-στατικα.

Ηλεκτρολογοι-Μηχανολογοι εχουν τα Η/Μ.

 

Το βασικο προβλημα για μενα στα επ. δικαιωματα ειναι οτι καθε φορα που η πρωτη κατηγορια μηχανικων εχει οικονομικο προβλημα ή αναδουλειες, ξεσπαει στη δευτερη κατηγορια. Ετσι οπως ειπα βλεπουμε πολιτικους μηχανικους να υπογραφουν για φωτοβολταϊκα, κλιματισμο, θερμανση, ανελκυστηρες κτλ κτλ. Τις περισσοτερες φορες μαλιστα δεν εχουν δικαιωμα, αλλά στην πολεοδομια ολοι κανουν τις παπιες γιατι τον πολιτικο τον βλεπουν καθε μερα και ειναι κολληταρια, ενω τον ηλεκτρολογο τον βλεπουν μια φορα το χρονο και λενε ενα "γεια" μονο. Ειναι φανταστικα ολα αυτα που λεω; Αν τα βγαζω απ τη φαντασια μου να σας στειλω οικοδομικες αδειες που κανονικα ειναι ακυρες, γιατι αυτοι που υπογραφουν δεν εχουν κανενα δικαιωμα. Αφου εχω σκεφτει να καταθεσω αρχιτεκτονικα υπογεγραμενα απο εμενα να δω απο περιεργεια αν θα περασουν, αν ελεγχει κανενας τελως παντων (για να περασεισιγουρα υπαρχει τροπος...). Η μονη περιπτωση που σταματησε μελετη λογω υπογραφης ειναι μια ενεργητικη πυροπροστασια (δεν ηταν απλη) αλλα δεν σταματησε στην πολεοδομια, σταματησε στην πυροσβεστικη και ο πυροσβεστης απαιτουσε υπογραφη μηχανολογου για να την ελεγξει.

 

Εμενα με φοβιζει επαγγελματικα το γεγονος οτι η οικοδομη επεσε και θα αρχισουν οι πολιτικοι να υπογραφουν αυτοματισμους, ηλεκτρονικα κτλ κτλ.

 

Ο ηλεκτρολογος μηχανικος οπως τα λετε εχει ως μονοδρομο να ειναι υπαλληλος σε καποιο βιομηχανο; Τοτε γιατι σε καποιες μελετες οικ. αδειων απαιτειται απο το νόμο η υπογραφη του; Να καταργηθει αυτο να παρουμε κι εμεις το δρομο μας. Αλλα απ τη στιγμη που ο νόμος με αφήνει να υπογραφω μελετες σε οικοδομικα γιατι εγω να μην το ακολουθησω; Γιατι να το χαρισω αλλου και να μην το διεκδικω; Απο που προκυπτει οτι οι πολιτικοι εχουν αποκλειστικοτητα στις οικοδομες;

 

@Spy555

Με συγχωρεις αλλα υπαρχουν και πολιτικοι μηχανικοι που κανουν σοβαρη δουλεια και καποιοι που αξιζουν την αμοιβη τους.

Απ' την αλλη ειναι παραλογο τα αρχιτεκτονικα των υπογειων δεξαμενων καυσιμων να στοιχιζουν παραπανω απο την αμοιβη του Μηχανολογου για ολες τις μελετες ενος πρατηριου υγρων καυσιμων. Ειναι αδιανοητο στο μυαλο μου τα αρχιτεκτονικα ενος ορθογωνιου να στοιχιζουν μια περιουσια. ομοιως αδιανοητο μου φαινεται τα αρχιτεκτονικα μιας βιλλας να ειναι συγκρισιμα σε αμοιβες με τα αρχιτεκτονικα ενος σταυλου ή μιας αποθηκης. Το πρωτο μπορει να απαιτει δουλεια 1 μηνα , ενω το δευτερο 2 ωρες.

Γι' αυτο κι εσεις επιλεγετε το δευτερο, να σχεδιαζετε δηλαδη αποθηκες, παρα να σχεδιαζετε βιλλες (το οικονομικο ειναι βασικοτατο σε καθε επαγγελμα). Ειναι παρακμη για το επαγγελμα να ειναι δελεαστικοτερη η κατασκευη μιας αποθηκης ή ενος σταυλου απο μια βιλλα. Ετσι το βλεπω εγω.

 

Μα το πρόβλημα παρουσιάστηκε γιατί δεν μπορούν να απορροφηθούν οι μηχανολόγοι-ηλεκτρολόγοι στην βιομηχανία, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει και εμφανίσθηκαν και αυτοί στην οικοδομή.?
Αυτο ειναι εντελως ακυρο. Δηλαδη οι πολιτικοι θα πρεπε να εχουν στην οικοδομη τα παντα ολα, ακομα και δομημενη καλωδιωση και σε λιγο εξυπνα σπιτια κτλ κτλ. Ενω στη βιομηχανια θα ειναι οι Η/Μ ακομα κι αν μιλαμε για στατικη μελετη.

Δε νομιζω οτι μπορουν να υπαρξουν σχολες μηχανικων οικοδομης και μηχανικων βιομηχανιας. θα πρεπει ολοι να τα μαθαινουν ολα σε 5 χρονια. Λιγο δυσκολο.

Link to comment
Share on other sites

Nίκο , κάνεις λάθος. Νομίζω ότι τα φωτοβολταικά δεν μπορεί να τα υπογράψει ούτε μηχανολόγος.

Θέλουν υπογραφή μόνο από ηλεκτρολόγο μηχανικό.

Κακώς τα δέχονται.

Εγώ συμφωνώ ότι τα Η/Μ να τα υπογράφουν μόνο ηλεκτρολόγοι-μηχανολόγοι και να αυξηθούν τα ποσοστά μελετών.

 

*** Κάνεις λάθος. Και οι στάβλοι έχουν ειδικές απαιτήσεις στα αρχιτεκτονικά και θα πρέπει να γνωρίζεις κάποια πράγματα ( περί αρμεκτηρίου ,θέσεις ανποιγμάτων κτλ...)

Η αδειοδότηση μιας τέτοιας μονάδας απαιτεί περισσότερο χρόνο από αυτή μιας μεζονέτας εντός σχεδίου γιατί χρειάζονται πολλές αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις από διαφορετικές υπηρεσίες.

Επίσης έχουν πολύ χαμηλότερο συντελεστή στον υπολογισμό των αμοιβών ( 0,35 ).

Η κατασκευή είναι ευκολότερη αλλά σπάνια κάποιος κτηνοτρόφος θα το δώσει για εργολαβία. Συνήθως τα φτιάχνουν μόνοι τους.

Καλό είναι να μην αναφερόμαστε σε πράγματα που δε γνωρίζουμε.

 

Πάλι λάθος κατάλαβες ,όταν αναφέρομαι βιομηχανία δεν εννοώ τη χρήση των κτιρίων και των διαχωρισμό των κτηρίων σε οικιστικά . κτηνοτροφικά ,βιοτεχνικά κτλ..

Αναφέρομαι γενικά στη βιοτεχνία και εννοώ θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο.

Link to comment
Share on other sites

Απο που προκυπτει οτι οι πολιτικοι εχουν αποκλειστικοτητα στις οικοδομες;

 

Δε μίλησε κανείς για αποκλειστικότητα...Νομίζω οι απαντήσεις δόθηκαν ήδη από τους συναδέλφους παραπάνω.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπον και για ακομα μια φορα οδηγηθηκαμε στο αγαπημενο μου θεμα...

 

Να πουμε πως οι ανακριβειες που ελεχθησαν ειναι φοβερες.

 

Πρωτα απ ολα Οι ΠΜ εχουν ΟΛΑ τα επαγγελματικα δικαιωματα του τεχνικου κλαδου. Αρα μπορουν να υπογραφουν οτι ειδους εργο η μελετη υπαρχει.

Τωρα καποιος ο οποιος θεωρει πως αυτο ειναι δικαιο δυο τινα μπορει να ειναι :

1) Δόλιος

2) Βλαξ

 

Τωρα για το θεμα της οικοδομης. Εγω δεν γνωριζω κανεναν Ηλεκτρομηχανολογο να εχει ενδιαφερον για οτιδηποτε αφορα την οικοδομη. Να σας πω και την αληθεια δεν εχω δει ποτε και κανεναν να ασχολειται με αυτο τον κλαδο αφου η Πολεοδομια φροντιζει να σου δενει τα χερια και να μην μπορεις κατα νομο να ασχοληθεις.

 

Tωρα οσον αφορα τις αμοιβες αυτα τελιωσανε αφοι σιγα σιγα η ΕΕ μας επιβαλλει το ανοιγμα ολων των κλειστων επαγγελματων ετσι θα απαλλαχτουμε απο την παγκοσμια πρωτοτυπια των αμοιβων.

 

Ομως ποσους ΠΜ εχετε δει να μας τρωνε τις δουλειες μας? Πολλους-παρα πολλους.

Εχουν πεσει στα χερια μου δεκαδες ηλεκτρολογικες μελετες με υπογραφη ΠΜ. Εχω δει υδραυλικα υψηλης πιεσης με αντλιοστασια υπογεγραμμενα απο ΠΜ. Εχω δει Ανελκυστηρες με υπογραφη τους. Οποτεδηποτε γουσταρουν ερχονται και μας τρωνε το ψωμι μας.

 

Φιλε Νικο και σε αλλα παρομοια θεματα καταληγουμε σε ενα συμπερασμα και μονο :

 

"Συναδελφοι Αγρονομοι-Τοπογραφοι, Αρχιτεκτονες, Ηλεκτρομηχανολογοι, Μηχανικοι Περιβαλλοντος, Μεταλλειολογοι Μηχανικοι ΞΕΘΑΦΤΕ ΤΟ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ "

Link to comment
Share on other sites

Nίκο , κάνεις λάθος. Νομίζω ότι τα φωτοβολταικά δεν μπορεί να τα υπογράψει ούτε μηχανολόγος.

Θέλουν υπογραφή μόνο από ηλεκτρολόγο μηχανικό.

Κακώς τα δέχονται.

Εγώ συμφωνώ ότι τα Η/Μ να τα υπογράφουν μόνο ηλεκτρολόγοι-μηχανολόγοι και να αυξηθούν τα ποσοστά μελετών.

Εδω λοιπον αν το συστημα των αμοιβων ηταν σωστο και το κρατος εκανε ελεγχο, θα πρεπε να βγαζει τις αμοιβες συμφωνα με την τεχνογνωσια που απαιτειται απο μερους του μηχανικου για το συγκεκριμενο κτιριο κι οχι με βαση τα τετραγωνικα και τον προϋπολογισμο. 2 κτιρια μπορει να ειναι ιδιας επιφανειας, ιδιου ογκου, ιδιων θερμικων απωλειων, να απαιτουν ιδια ηλεκτρικη ισχυ, ομως οι μελετες του ενός να απαιτούν 10 πλασιο χρονο δουλειας, περισσοτερη εμπειρια και γνωση.

Στην πραξη στα ΗΜ συμβαινει το εξεις: Υπαρχει μια μελετη στην πολεοδομια για τους τυπους και μια κρυφη για εφαρμογη ή η εφαρμογη εγινε απο το μαστορα χωρις μελετη

Αυτο συμβαινει γιατι ο πολιτικος μηχανικος ανελαβε την οικοδομικη αδεια και περασε απο 5 γραφεια Μηχανολογων να παρει προσφορες για τα ΗΜ. Μαλιστα τονιζει οτι οι μελετες ειναι για πολεοδομια κι οχι για εφαρμογη. οποτε κανουμε μελετες εμεις με 1/2 της αμοιβης, τα υπολοιπα της αμοιβης τα περνει αυτος που υπογραφει, δηλαδη ο πολιτικος και τελικα κοροϊδευουμε μαζι την πολεοδομια και τον πελατη.

λεω ψεματα;

 

Μονοι μας υποβαθμιζουμε το επαγγελμα μας. Οι ιδιοι οι αρχιτεκτονες και πολιτικοι να εισηγηθουν μειωση των αρχιτεκτονικων σε απλες ευκολες κατασκευες. να εισηγηθουν ολοι οι μηχανικοι οι αμοιβες να βγαινουν οχι με βασει εμβαδα και προϋπολογισμους αλλα με βασει τη δυσκολια και τις απαιτησεις καθε περιπτωσεις.

Σε αυτη την περιπτωση ο μηχανικος θα ψαχνει και θα προτεινει στον πελατη το νεο, το εξεληγμενο, το διαφορετικο, το ψαγμενο, θα κανει πραγματικη μελετη και θα εχει και οικονομικο κινητρο γι' αυτο.

Με τη σημερινη κατασταση ολοι προσπαθουν να αποφυγουν τα δυσκολα αφου οι αμοιβη ειναι στανταρ, ειτε για ευκολο ειτε για δυσκολο, και επιπλεον υπαρχει η γκρινια των αμοιβων μεταξυ των ειδικοτητων.

 

Για να παω και από την άλλη πλευρά: Πολιτικος μηχανικος και αρχιτέκτονας δεν ειναι αυτος που ασχολειται με τα παντα γυρω απ την οικοδομη. Υπαρχει και ο πολιτικος & αρχιτεκτονας μηχανικος στη βιομηχανια. π.χ. Σχεδιασμος οχηματων δεν ειναι δουλεια μηχανολογου. Στατικοτητα οχηματος δεν ειναι δουλεια μηχανολογου.

όμως οπως έχουμε γίνει που θεωρουνται οι πολιτικοι-αρχιτεκτονες ως οι μηχανικοι των οικοδομων και οι μηχανολογοι-ηλεκτρολογοι της βιομηχανιας, φτάνουμε στο σημειο οι πρωτοι να μην αφηνουν εμενα να ασχοληθω με την οικοδομη και εγω δεν αφηνω αυτους να σχοληθουν με τη βιομηχανια. π.χ. Υπουργειο μεταφορων και βιομηχανιας οι περισσοτερες δουλειες πηγαινουν σε ηλεκτρομηχανολογους. Και γιατι παραπονιόμαστε; Γιατι παντα απαιτειται μια αλλαγη χρησης τουλαχιστον ή μια ανεγερση οικοδομης, οποτε ο πολιτικος εχει εξασφαλισει και απο κει την αμοιβη του. Και δυστυχως η ευτυχως το βιομηχανιας και το μεταφορων δε μου επιτρεπει εμενα να σφραγισω την αλλαγη χρησης του κτιριου αλλα με στελνει σε πολιτικο. Αντιθετα η πολεοδομια κανει τα στραβα ματια και τα περναει ολα απο πολιτικους. Δεν ειναι μια ανισοτητα, ενα προβλημα αυτο;

Θα μπορουσε το βιομηχανιας (αντιστοιχα με αυτο που κανει η πολεοδομια) να δεχτει στην οικοδομικη αδεια τη δικη μου σφραγιδα, αλλα δεν το κανει (να σημειωσω οτι για βιομηχανικα-βιοτεχνικα κτιρια η οικοδομικη βγαινει στο βιομηχανιας και οχι στην πολεοδομια).

Link to comment
Share on other sites

Φιλε Νικο και σε αλλα παρομοια θεματα καταληγουμε σε ενα συμπερασμα και μονο :

"Συναδελφοι Αγρονομοι-Τοπογραφοι, Αρχιτεκτονες, Ηλεκτρομηχανολογοι, Μηχανικοι Περιβαλλοντος, Μεταλλειολογοι Μηχανικοι ΞΕΘΑΦΤΕ ΤΟ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ "

 

Παρακαλώ όλα τα μέλη ,σε αυτό το post που αποτελεί κόσμημα της διαδικτυακής κοινότητας των μηχανικών , προσθέστε +100 πόντους φήμης γιατί προωθεί τον αλληλοσεβασμό και τη συνεργασία μεταξύ μηχανικών διαφορετικών ειδικοτήτων.

Μήπως τελικά Θοδωρή δεν φταίνε οι Πολιτικοί Μηχανικοί που δεν έχεις δουλειά αλλά η συμπεριφορά σου ;

Η πλειοψηφία των πελατών σου είναι Π.Μ. / ΑΤΜ, οπότε αφού έχεις αυτή τη γνώμη για τους πελάτες σου , θα έχεις και την ανάλογη συνεργασία.

Link to comment
Share on other sites

Ο διαχωρισμος των μηχανικων δε γινεται απο εμενα αλλά απο τα επ. δικαιωματα.

Πολιτικοι-Αρχιτεκτονες-Τοπογραφοι εχουν δικαιωματα σε αρχιτεκτονικα-στατικα.

Ηλεκτρολογοι-Μηχανολογοι εχουν τα Η/Μ.

 

:confused: :confused: :confused:

Κι εγώ που νόμιζα ότι το πτυχίο κάνει τη διαφορά!

 

Στα τοπογραφικά δεν έχει κανείς αποκλειστικό δικαίωμα απ' ότι βλέπω... θα σου φωνάξουν οι τοπογράφοι!!!

Link to comment
Share on other sites

Πρωτα απ ολα Οι ΠΜ εχουν ΟΛΑ τα επαγγελματικα δικαιωματα του τεχνικου κλαδου. Αρα μπορουν να υπογραφουν οτι ειδους εργο η μελετη υπαρχει.

 

Δεν μπορούν να υπογράφουν όλες τις μελέτες.

 

Μπορούν να υπογράφουν μόνο ΑΠΛΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ στα Η/Μ.

Δεν μπορούν να υπογράφουν εγκαταστάσεις πάνω από ένα όριο ισχύος, όπως επίσης δεν έχουν δικαίωμα υπογραφής Φ/Β καθώς είναι εγκατάσταση παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ο Archytas είπε κάποτε, ο καθένας στην ειδικότητά του. Λοιπόν αυτός είναι ο μόνος δρόμος. Τώρα αν υπάρχει κορεσμός αυτό είναι άλλο θέμα και δεν μπορεί να σχετίζεται με τα επ. δικαιώματα. Ο μηχανολόγους που είναι ταυτόχρονα και ηλεκτρολόγος τελικά τα ξέρει μισά όλα (με λιγοστές εξαιρέσεις βέβαια), αντίστοιχα και ο ηλεκτρολόγος που είναι μηχανολόγος. Για έναν πολύ απλό λόγο. Δεν τα διδάχθηκε ποτέ. Το ίδιο και στις υπόλοιπες ειδικότητες. Εκτός αν θέλουμε το τριτοκοσμικό μοντέλο, "μηχανικός για όλες τις δουλειές". Καθώς όμως η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν προχωρήσει πολύ και δεδομένου ότι δεν βρισκόμαστε στη δεκαετία του 1930 όπως το ΤΕΕ, ο καθένας στην ειδικότητά του. Ακόμα και σε αυτή, το βέβαιο είναι ότι δεν μπορεί να κατέχει, λόγω του εύρους της, όλα τα αντικείμενα.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.