Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατάτμηση σε οικόπεδο που έχει κτίσμα με άδεια


Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα. Έχω την ακόλουθη περίπτωση:

Κτίσμα 200 τ.μ. σε οικόπεδο 800 τ.μ. Το κτίσμα ανεγέρθη με οικοδομική άδεια το 1985. Το οικόπεδο πληρεί τα όρια αρτιότητας και οικοδομησιμότητας στην περιοχή.

Ο ιδιοκτήτης μου προσκόμισε μια αποτύπωση του 1992 στην οποία φαίνεται ότι έχει χωριστεί το οικόπεδο σε δύο διαιρετά τμήματα 450 τ.μ. και 350 τ.μ. και το κτίσμα έχει χωριστεί κι εκείνο στη μέση με λοξή γραμμή. Έτσι 115 τ.μ. του κτίσματος βρίσκονται στο οικόπεδο των 450 τ.μ. ενώ τα υπόλοιπα 85 τ.μ. του κτίσματος βρίσκονται στο οικόπεδο των 350 τ.μ.

Είναι νόμιμη μια τέτοια κατάτμηση τη στιγμή που έχει βγει η οικοδομική άδεια στο οικόπεδο των 800 τ.μ.;

Εγώ που καλούμαι να αποτυπώσω το τμήμα των 115 τ.μ. του κτίσματος και το οικόπεδο των 450 τ.μ. κανονικά δεν πρέπει να δείξω και το άλλο τμήμα των 85 τ.μ. του κτίσματος στο οικόπεδο των 350 τ.μ.;

Ευχαριστώ προκαταβολικά για κάθε απάντησή σας...

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον εννοείς ότι το 1992 συστάθηκε κάθετη ιδιοκτησία και έτσι χωρίστηκε το οικόπεδο σε δύο τμήματα των οποίων τη χρήση έχει κάθε ιδιοκτήτης. Άλλωστε, λες ότι το συνολικό οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο και όχι κάθε τμήμα.

 

Σ' αυτή την περίπτωση, το οικόπεδο θεωρείται πολεοδομικά ενιαίο και επομένως η αποτύπωση πρέπει να περιλαμβάνει και τα δύο τμήματα και τα επικείμενα, αν πρόκειται το τδ να χρησιμοποιηθεί στην πολεοδομία ή σε συμβ/φο.

Link to comment
Share on other sites

Ο συνάδελφος μηχανικός που υπογράφει το τοπογραφικό του 1992 υπογράφει δήλωση του Ν.651/77 ότι το τμήμα των 450 τ.μ. είναι άρτιο και οικοδομήσιμο. Πρόκειται για κατάτμηση και όχι για κάθετη. Αν είχαμε κάθετη θα έλεγε διαιρετά κατά χρήση τα τμήματα των 450 τ.μ. και 350 τ.μ. Ο συνάδελφος κατάτμησε το οικόπεδο των 800 τ.μ. σε δύο οικόπεδα. Το ερώτημά μου έχει να κάνει με το κτίσμα... Είναι πολεοδομικά σωστό να γίνει κατάτμηση οικοπέδου και να κατατμηθεί και το κτίσμα το οποίο ανεγέρθη με οικοδομική άδεια στα 2...; και μάλιστα σε 2 τμήματα 115 τ.μ. και 85 τ.μ. που δεν έχουν λειτουργική αυτοτέλεια με μια λοξή γραμμή... Είναι έγκυρη η κατάτμηση αυτή;

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε TopSurv

όταν δεν υπάρχει αυτοτέλεια σκελετού και λειτουργίας όπως πολύ σωστά αναφέρεις κατά την γνώμη μου όπως πολλές φορές έχω γράψει στο φόρουμ δεν γίνεται ούτε κατάτμηση,ούτε σύσταση σε διαιρετά κατα χρήση τμήματα

τι θα γίνει π.χ

αν ό ένας θέλει να πουλήσει

αν ο ένας θέλει να κάνει προσθήκη

αν ο ένας θελήσει να κατεδαφίσει και να οικοδομήσει κατι καινούργιο

είναι μερικά μόνο αλλά εύλογα θεωρώ ερωτήματα

όμως η συνήθης πρακτική συναδέλφων και συμβολαιογράφων είναι να κόβουν σπίτια

δυστυχώς

Link to comment
Share on other sites

Το ωραίο στην όλη υπόθεση είναι ότι οι συμβολαιογράφοι δέχονται αυτή την κατάτμηση ...Α ρε Ελλαδάρα!

Μόνο εξ΄αδαιρέτου πιστεύω ότι μπορεί να γίνει.

Link to comment
Share on other sites

Αντίστοιχο έτυχε σε εμένα μόνο που το κτίσμα έμενε εξ'ολοκλήρου στο 1 από τα δύο τμήματα.Όμως η κάλυψη του κτίσματος ξεπερνούσε την επιτρεπόμενη κάλυψη του εναπομένοντος τμήματος μετά την κατάτμηση.Ποιά είναι η γνώμη σας?

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε axoul

σε μιά κατάτμηση δεν πρέπει να γίνεται έλεγχος μόνο για την αρτιότητα και οικοδομησιμότητα,αλλά και έλεγχος για την κάλυψη,την δόμηση τις αποστάσεις κτιρίων απο τα όρια κλπ

σε πολλές περιπτώσεις ενώ έχει εκδοθεί νόμιμα-κανονικά οικοδομική άδεια βρίσκονται κτίρια με υπερβάσεις ,που ουσιατικά απο νόμιμα έγιναν αυθαίρετα.

τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

δηλ.έγκειται στον τυχόν αρχ/κο έλεγχο που θα κάνει ο μηχανικός που συντάσσει το τ.δ., αλλά δεν τον υποχρεώνει κάποιος νόμος να πάρει και μια βεβαίωση από Πολεοδομία ότι πληρούνται οι όροι δόμησης (κάλυψη, δόμηση, αποστάσεις κλπ).

Σ'ευχαριστώ Θεοχάρη

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ/ή Axoul αν εννοείς κατάτμηση τότε συμφωνώ με τους συναδέλφους αν εννοείς όμως σύσταση κάθετης τότε πιθανόν αυτό που “είδες” να είναι σωστό και νόμιμο στην περίπτωση που ο συνάδελφος δεν προσδιόρισε τα όρια με τα οποία χώρισε την ιδιοκτησία. Πιθανών να τα μνημόνευσε για παράδειγμα σαν Ανατολικό και Δυτικό τμήμα… για την σύσταση κάθετης κάτι τέτοιο είναι δυνατό.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.