Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλους!

 

Σε οικοδομή με υπόγειο, ισόγειο και δύο ορόφους που δεν έχει κατασκευαστεί ακόμα ενδιαφέρομαι να κάνω μια μεικτή κατασκευή στην περιοχή που φαίνεται στην φωτογραφία και η οποία είναι από τα αρχιτεκτονικά σχέδια (η οικοδομή είναι σε φάση μελέτης). Συγκεκριμένα σκεφτόμουν να καταργήσω τις δύο ενδιάμεσες κολώνες και αντί της παραδοσιακής δοκού από Ω/Σ (και εφ'οσον δεν έχω ξανα-ακούσει για δοκό Ω/Σ ανοίγματος 10-11 μ) να βάλω μία μεταλλική δοκό (ανοίγματος περίπου 10-11 μέτρα) η οποία θα αγκυρώνεται από αριστερά στο υποστύλωμα από Ω/Σ (εννοείται ότι θα χρειαστούν αλλαγές οι διαστάσεις του) και δεξιά στο τοιχείο. Η δοκός αυτή όπως την φαντάζομαι θα έχει ήλους στο επάνω πέλμα έτσι ώστε να γίνει εφικτή η σύμμικτη λειτουργία με την πλάκα από μπετόν.

Διάβασα όλα τα ποστ παραπάνω και μου έμεινε στο μυαλό αυτό που κάποιοι συνάδελφοι λέτε για μηχανικά αγκύρια και τοποθέτηση πριν τη σκυροδέτηση.

 

1) Κατά πόσο είναι εφικτή μια τέτοια σύνδεση? Υπάρχουν συνάδελφοι που να ξαναέχουν μελετήσει και κατασκευάσει τέτοιοιες συνδέσεις?

2) Κατά πόσο εφικτό είναι αυτό να γίνει στην επαρχία? Θέλω να πω έρχεται ειδικό συνεργείο από την Αθήνα?...

3) Επίσης οι κολώνες αυτές επαναλαμβάνονται προφανώς στον πρώτο και δεύτερο όροφο και από το δοκάρι που τρέχει τις κολώνες στηρίζεται πρόβολος 1,90 μ. Αν τελικα γίνει η δοκός μεταλλική με ποιόν τρόπο θα αγκυρωθούν οι οπλισμοί τόσο της πλάκας όσο και του προβόλου επάνω στη σιδηρά δοκό??

4) Σήμερα μετά από μια μικρή έρευνα στο Διαδίκτυο έμαθα για τις εγκιβωτισμένες σιδηρές δοκούς DELTA-beams οι οποίες προσφέρονται για εντυπωσιακά ανοίγματα...Το εν λόγω site είναι εδώ. Έχει χρησιμοποιήσει κανείς από σας τέτοιες δοκούς?

 

Είμαι πολύ νέος συνάδελφος χωρίς κατασκευαστική εμπειρία και αν κάτι σας φάνηκε απλοικό ή παράξενο να με συγχωρήσετε....

arxitektonika.zip

  • 2 years later...
Δημοσιεύτηκε

Να κάνω μια δυο σύντομες ερωτήσεις...

α) έχει κατασκευάσει κανείς έδραση μεταλλικής δοκού (διατομής Η) σε μπετονένιο βραχύ πρόβολο? η έδραση γίνεται με μεταλλική πλάκα και βλήτρα που έχουν προ-τοποθετηθεί πριν την σκυροδέτηση? π.χ. βλήτρα της hilti? με το λογισμικό της hilti φαντάζομαι αντιμετωπίζεται αυτή η έδραση απ' όσο είδα...επειδή δεν είμαι σίγουρος για τους ελέγχους της hilti σκέφτομαι να ελέγξω την αστοχία του βλήτρου μεσω των αναφορών του βιβλίου του Σπυράκου (αστοχία τύπου Α, τύπου Β και Γ).. Αυτή η έδραση με τον τρόπο που αναφέρω παραπάνω είναι αρθρωτή?

β) στην περίπτωση που δεν κατασκευαστεί βραχύς πρόβολος αλλά η μεταλλική δοκός στηριχθεί επάνω στην κολώνα είνα προτιμότερο:

1. να προ-τοποθετηθούν στο μπετόν πλάκα-βλήτρα και με γωνιακό (L) να γυρίσουν κοχλίες επάνω στον κορμό της δοκού? ή

2. να προτοποθετηθούν στο μπετόν πλάκα- βλήτρα στο κάτω πέλμα της δοκού και με γωνιακό L να γυρίσουν κοχλίες στα πέλματα της δοκού?

αν δεν βοήθησα να ανεβάσω σχήμα..

Δημοσιεύτηκε

εντάξει... το άνοιγμα αυτών των δοκών είναι 5,20μ και θα είναι οι κύριες δοκοί του παταριού. (υπάρχουν και εγκάρσιες δευτερεύουσες). η αλήθεια είναι ότι βρίσκομαι ότι στην προδιαστασιολόγηση και είναι ελαφρώς τσιμπημένες. η στήριξη που αναφέρω παραπάνω με προβληματίζει....

Δημοσιεύτηκε

Για τόσο μεγάλα πράγματα ίσως θα ήταν καλό να προβληματιστείς για τον κίνδυνο να πέσουν από το στήριγμα αν δεν είναι επαρκώς συνδεδεμένα,

ή να κάνουν ζημιά στο υποστύλωμα αν είναι επαρκώς συνδεδεμένα.

 

Μάλλον από εκεί θα καθοριστεί ποια είναι η καταλληλότερη στήριξη...

Δημοσιεύτηκε (edited)

Ωραία... αυτό ρωτάω... :smile:

Για την ακρίβεια, λαμβάνοντας μια κατανεμημένη φόρτιση 22κν/μ (μόνιμα-κινητά, ίδια βάρη δευτερεουσών δοκών και με την πολύ χοντρική καταρχήν προσέγγιση ότι κάθε μία από τις δύο κύριες δοκούς αναλαμβάνει τα μισά των συνολικών φορτίων) στο αμφιέρειστο δοκάρι μου ανοίγματος 5,20μ (μην λαμβάνοντας υπόψη ότι οι δευτερεύουσες προσφέρουν κάποια πλευρική εξασφάλιση) για μια HEB200 έχω και ικανοποιητική καμπτική ροπή αντοχής και ένα βέλος ικανοποιητικό (1,20cm < 2,08cm).

Η στήριξη λοιπόν είναι το θέμα και σκέφτομαι:

1. βραχύ πρόβολο από μπετόν όπως περιγράφω

2. αρθρωτή στήριξη της heb στο υτποστύλωμα όπως περιγράφω.

3. σκέφτομαι και την περίπτωση η κύρια δοκός να είναι μια Upn που θα κοχλιωθεί από τον κορμό της σε μπετονένιο δοκάρι, αλλά εκεί θα βρεθώ στην εφελκυομενη ζώνη του σκυροδέματος και δεν μ' αρέσει...

Edited by pirsogiannis
  • Upvote 1
  • 3 years later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλησπέρα,

πρέπει να υπολογίσω τη σύνδεση ενός δοκού, που είναι μέρος ενός γερανού, με ένα υποστύλωμα από Ο/Σ και καθώς δεν είμαι έμπειρος θα ήθελα τη βοήθειά σας. (δείτε συνημμένη φωτογραφία- δυστυχώς δεν μπορώ να ανεβάσω σχέδιο αυτή τη στιγμή). Η δοκός θα είναι πρόβολος. Η λύση που θα εφαρμοσθεί είναι ένα έλασμα με δύο εκατέρωθεν κοχλίες που δεν θα διέρχονται μέσα από το υποστύλωμα αλλά από δίπλα του όπως φαίνεται και στη φωτογραφία. Οι ερωτήσεις που έχω είναι οι εξής: Μπορεί η συγκεκριμένη σύνδεση να δημιουργήσει συνθήκες πάκτωσης; Και εάν ναι, το πιο σημαντικό και απλό. Πώς θα κατανεμηθεί η ροπή της παρειάς στους 2 κοχλίες (σαν τέμνουσα); Σας ευχαριστώ.

post-19165-0-65184700-1445464842.jpg

Edited by dragonver
Δημοσιεύτηκε

Και πάλι για να το σταθεροποιήσεις όλο αυτό θα πρέπει κάτι να περάσει μέσα από το υποστύλωμα.

Γιατί αν είναι να στερεώνεται η όλη διάταξη από τη σύσφιγξη των κοχλιών - μπουλονιών, λόγω του μήκους τους τα φοβάμαι σε λυγισμό αλλά και σε εφελκυσμό.

Θα σου πρότεινα να χρησιμοποιήσεις χημικά βύσματα και να διαμορφώσεις σύνδεση πάκτωσης κοχλιωτή, όπως θα έπραττες και σε ένα αντίστοιχο μεταλλικό υποστύλωμα

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.