Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φωτοβολταϊκά που φορτίζουν μπαταρίες με 80 Α


tolee

Recommended Posts

παιδια καλησπερα..

 

εχω ενα προβλημα με μια εγκατασταση φωτοβολταικων και δεν ξερω ουτε που να ψαξω για να το λυσω...

 

λοιπον: εχω εναν χωρο περιπου 60 μετρα επι 0.40 στον οποιο πρεπει να τοποθετηθυουν πανελ (που θα βρεθουν πανελ με αντιστοιχες διαστασεις δεν με απασχολει για την ωρα..) Και με αυτα τα πανελ πρεπει να τροφοδοτησω, μεσω συσσωρευτων, ρυθμιστη φορτισης κτλ, καποιες ledοταινιες περιπου 60 μετρα...Το προβλημα μου, ειναι οτι συμφωνα με οσα ξερω τουλαχιστον, το ρευμα τοσο αυτο που πηγαινει απο τα πανελ στις μπαταριες, οσο και αυτο απο τις μπαταριες στα led ειναι ψιλο τεραστιο.. (πανω απο 80Α) με αποτελεσμα να χρειαζομαι ακομη πιο μεγαλο καλωδιο.... Πως θα μπορουσα να μοιρασω το ρευμα ωστε να φορτιζω τις μπαταριες με την μικροτερη δυνατη διατομη καλωδιου? υπαρχει αυτη η δυνατοτητα?

 

Ευχαριστω εκ των προτερων...

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 29
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Γιατί σε απασχολεί η διατομή των καλωδίων;

Φοβάμαι ότι δεν είναι ξεκάθαρο το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις. Σε απασχολεί μόνο η διατομή των καλωδίων από τα πανελ στις μπαταρίες;

Link to comment
Share on other sites

Το φορτίο σου είναι DC για να μην αναφέρεις inverter.

 

80Α δεν είναι κάτι συγκλονιστικό στα αυτόνομα αφού για να φορτίζουν σωστά οι μπαταρίες συνδέεις παράλληλα για να έχεις σωστή τάση (είναι θέμα τάσης η φόρτιση όχι έντασης). Άρα παραλληλίζεις με κλέμες όπου χρειάζεται (θετικούς με θετικούς κι αρνητικούς με αρνητικούς), βγάζεις Vmpp~36V στην είσοδο του inverter αν είναι 24V σύστημα ή ~18V αν είναι 12V σύστημα και χρησιμοποιείς ρυθμιστές κατάτι μεγαλύτερους από τα ρεύματα Impp.

 

Σίγουρα δε θες βοήθεια στο θέμα των απαιτούμενων kWp για αυτονομία όλο το έτος;

 

ΥΓ : τοποθέτησε κοντά πάνελ και inverter. Με το γνωστό R=ρl/s κοίτα να έχεις διατομή ώστε να μην υπερβαίνεις 1,5-2% πτώση τάσης. Είσαι έτοιμος για αυτονομάκι που κουρεύει ;)

Link to comment
Share on other sites

κατ αρχην ευχαριστω για τις απαντησεις....

κατα δευτερον, φυσικα και με ενδιαφερει η διατομη των καλωδιων... αν ειναι να βαλω 40αρια καλωδια, παει μακρια η βαλιτσα....

το θεμα μου ειναι οτι υπαρχει αρκετα μεγαλη αποσταση ( περιπου 40-50 μετρα) με συνεπεια να εχω πολυ μεγαλη πτωση τασης με τετοια ρευματα...

anyway, μηπως υπαρχει κανα προγραμματακι που να μπορω να κανω τετοιου ειδους υπολογισμους?

α, και κατι αλλο, οταν λετε inverter, εννοειτε τον ρυθμιστη τασης? γιατι Inverter (μετατροπεα dc-ac) στην εξοδο της συστοιχιας δεν χρειαζομαι (εχω dc καταναλωσεις)

Link to comment
Share on other sites

Αν θες να δώσεις 80Α στα 24V 40 μέτρα μακριά θες μεγάλες διατομές. Δες μόνο αν μπορείς να σπάσεις σε πολλούς κλάδους το κυκλωμα και να έχεις πολλά λεπτά καλώδια, και όταν φτάσεις κοντά στις καταναλώσεις κάνεις τις ομαδοποιήσεις όπως θες.

Link to comment
Share on other sites

Λες για την τελευταία φράση; Γράψε λάθος, πάνελ και κατανάλωση. Αν υπάρχει εμπόδιο στο να γίνει τότε υπολόγισε πτώση τάσης. Πρόγραμμα δεν ξέρω. Με τύπους από βιβλίο ηλεκτρολογίας δουλεύω που δεν το έχω πρόχειρο, λείπω στη Γερμανία για 1 βδομάδα. Επιστρέφοντας θα δώσω τυπολόγιο, αλλά μάλλον θα έχεις βρει κάτι καλύτερο :)

Link to comment
Share on other sites

παιδια να σας ευχαριστησω για το ενδιαφερον αλλη μια φορα...

 

αυτο που εχω σκεφτει ειναι να "σπασω" το ρευμα συνδεοντας τα πανελ παραλληλα αλλα οχι ολα μαζι (ανα 10 πχ). Το θεμα τωρα ομως ειναι, πως θα φορτιζω τις μπαταριες? γινεται εαν εχω πχ 5-6 ζευγη καλωδιων να τα συνδεσω με καποιο τροπο ωστε να φορτιζονται οι μπαταριες μεσω ρυθμιστη φορτισης?

Και κατι αλλο εαν γνωριζει καποιος.... Υπαρχει καποιος ρυθμιστης φορτισης (ή εστω καποια διαταξη με ρυθμιστη φορτισης) ο οποιος να κανει και αυτοματη μεταγωγη απο φωτοβολταικα σε δεη? δλδ εαν δεν εχω επαρκες ρευμα απο τα φ/β να χρησιμοποιειται ρευμα απο τη δεη?

Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα ήθελα να θέσω το εξής ερώτημα προς τους συναδέλφους καθότι έχω να ασχοληθώ με Φ/Β κάμποσα χρόνια.

 

Λοιπόν. Ο φίλος μας λέει ότι έχει φορτία DC και το πρόβλημα του εντοπίζεται στις μεγάλες διατομές καλωδίων που προκύπτουν λόγω απόστασης και χαμηλής τάσης. Οι μπαταρίες απαιτούν μια συγκεκριμένη ισχύ που πρέπει να παρέχει ο ρυθμιστής φόρτισης. Στέκομαι στη λέξη "ισχύ" διότι δεν μιλάω ακόμα για τάση. Τα Φ/Β λοιπόν παράγουν μια συγκεκριμένη ισχύ, ασχέτως αν αυτή θα μεταφερθεί με τάση 24V ή 300V. Άρα ρωτώ το εξής. Είναι δυνατόν άραγε να συνδέσει τα Φ/Β κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μεταφέρει την παραγόμενη ισχύ με τάση π.χ. 230DC (χρησιμοποιώντας πολύ μικρότερες διατομές) και εν συνεχεία ένας ρυθμιστής φόρτισης να μετασχηματίζει την τάση αυτή (στην είσοδό τους) στην προβλεπόμενη τάση φόρτισης (έξοδος) των μπαταριών ? Αν ναι το θέμα λύθηκε. Δεν θυμάμαι όμως αν οι ρυθμιστές φόρτισης που χρησιμοποιούνται σε Φ/Β έχουν τέτοια δυνατότητα. Η λογική μου λέει πως δεν πρέπει να υπάρχει πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

σωστη η σκεψη σου φιλε μου αλλα καπου "κολλαει".... τα φ/β πανελ, τουλαχιστον οσα ξερω εγω, βγαζουν ειτε 17-18V ειται 26-30V... Τωρα βεβαια θα μου πεις οτι μπορεις να τα βαλεις σε σειρα, και μετα με καποια διαταξη να "ριξεις" την ταση για να την βαλεις στον ρυθμιστη.... Το θεμα ειναι κατά πόσο είναι αξιόπιστη και λειτουργική, η ακομη και εφαρμοσιμη αυτη η λυση....

Link to comment
Share on other sites

Εγώ στην περίπτωση σου (αν δεν μπορείς όπως λέει ο pv-t solar να έχεις κοντά panel και κατανάλωση) θα σκεφτόμουν το εξής. Μικρά κυκλώματα με ρυθμιστές φόρτισης. Η έξοδος από τις μπαταρίες σε ένα πίνακα DC για ομαδοποίηση κυκλωμάτων και διανομή. Φυσικά σε αυτή τη λύση όλα τα υλικά θα πρέπει να είναι ΠΑΝΟΜΟΙΟΤΥΠΑ.Τώρα κατά πόσον θα συμφέρει σε σχέση με χοντρά καλώδια δεν ξέρω να σου πω.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.