Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νέα νομοθεσία για έκδοση οικοδομικών αδειών - σκέψεις και ενημέρωση


howard_roark

Recommended Posts

Από σημερινό άρθρο Ελευθεροτυπίας:

 

Το κύριο βάρος δίνεται στην αποτροπή νέων παρανομιών και αυτό επιβάλλει νέο τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών. Σύμφωνα με πληροφορίες, μελετάται το ενδεχόμενο να έχουν οι ιδιώτες μελετητές την ευθύνη για την έκδοση της οικοδομικής άδειας και τα πολεοδομικά γραφεία να επικυρώνουν μόνον ορισμένα βασικά στοιχεία, όπως τήρηση των όρων δόμησης, στατική επάρκεια της οικοδομής κ.λπ. Θα προβλέπονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι οικοδομών από σώμα ορκωτών μηχανικών που θα συγκροτηθεί, ενώ θα αναβαθμιστούν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος που θα κάνουν αυτοψίες και σε αυτόν τον τομέα.

 

Το νέο στοιχείο είναι η ηλεκτρονική πολεοδομία, που θα ξεκινήσει από τις νέες οικοδομικές άδειας και θα επεκταθεί στις παλιότερες. Μελετώνται προτάσεις για απλοποίηση των διατάξεων δόμησης, ώστε να μειωθούν τα περιθώρια αυθαίρετης ερμηνείας τους από υπαλλήλους των πολεοδομιών, που είναι η βασική αιτία για το «γρηγορόσημο» και τις υπόγειες συναλλαγές στις πολεοδομίες. Η κωδικοποίηση της πολυδαίδαλης νομοθεσίας είχε ολοκληρωθεί το 1999, αλλά η επιτροπή επικαιροποίησης είχε καταργηθεί το 2004.

 

όλο το άρθρο εδώ: http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=91843

 

περιγράφει πληροφορίες σχετικά με τη νέα ρύθμιση για τους η/χ

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 40
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

"Το κύριο βάρος δίνεται στην αποτροπή νέων παρανομιών και αυτό επιβάλλει νέο τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών. Σύμφωνα με πληροφορίες, μελετάται το ενδεχόμενο να έχουν οι ιδιώτες μελετητές την ευθύνη για την έκδοση της οικοδομικής άδειας και τα πολεοδομικά γραφεία να επικυρώνουν μόνον ορισμένα βασικά στοιχεία, όπως τήρηση των όρων δόμησης, στατική επάρκεια της οικοδομής κ.λπ. Θα προβλέπονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι οικοδομών από σώμα ορκωτών μηχανικών που θα συγκροτηθεί, ενώ θα αναβαθμιστούν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος που θα κάνουν αυτοψίες και σε αυτόν τον τομέα."

 

Πάλι στο κεφάλι του μηχανικού θα φορτωθούν όλες οι παρανομίες εργολάβων-ιδιοκτητών-οικοπεδούχων και λοιπών αναξιοπαθούντων;;;;

Έλεος!

Όχι δειγματοληπτικός αλλά καθολικός έλεγχος σε κάθε οικοδομή πρίν την ηλεκτροδότησή της. Να απαιτείται κατάθεση εγγυητικής επιστολής απο τον ιδιοκτήτη ανάλογη των τετραγωνικών του κτίσματος κατά την αίτηση ηλεκτροδότησης. Έαν διαπιστώνονται παρανομίες η εγγυητική θα εκπίπτει υπερ του δημοσίου. Να δίνεται δυνατότητα προσφυγής σε δευτεροβάθμια επιτροπή ελέγχου (απο ορκωτούς μηχανικούς) σε περίπτωση διαφωνιών και για να αποφεύγονται φαινόμενα διαφθοράς.

Επιπτώσεις για τους επιβλέποντες μόνο πειθαρχικές και όχι οικονομικές.

Link to comment
Share on other sites

Διαφωνώ με την κατάργηση του ελέγχου από την πολεοδομία (αν και -όπως οι περισσότεροι συνάδελφοι- έχω ταλαιπωρηθεί αρκετές

φορές από ελεγκτές Μηχανικούς) διότι αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο χάος στον τομέα της οικοδομής.

 

Δυστυχώς είναι θέμα γενικότερης νοοτροπίας των πολιτών, η επιβολή της τάξης στην άναρχη δόμηση.

Link to comment
Share on other sites

Γιατί συνάδελφοι διαφωνείτε?Μα,ΗΔΗ ο ΕΠιβλέπων έχει την ευθύνη της υλοποίησης της μελέτης ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ,τί πρόκειται ν' αλλάξει?

 

Εμένα μου αρέσει η πρόταση,θα γλυτώσουμε εργατοώρες κ άσκοπες επανεκτυπώσεις κ θα επιταχύνουμε τις εργασίες έκδοσης οικοδομικής άδειας.Κ στο τέλος της κατασκευής,στη δήλωση Επιβλέποντος,ας επισυνάπτονται φωτογραφίες της κατασκευής ΜΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ (ωστε να αποδεικνύεται η ημερομηνία) κ όλα καθαρά κ ξάστερα φαίνονται........

 

Μου φαίνεται λοιπόν ότι η ρύθμιση είναι ΠΑΡΑ πολύ ευνοική(για όσους ξέρουν τους κανονισμούς) ,αν πραγματοποιηθεί!

Link to comment
Share on other sites

ας επισυνάπτονται φωτογραφίες της κατασκευής ΜΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
Μήπως βλέπεις πολλές αστυνομικές ταινίες (μαφία, εκβιασμοί κ.λπ.) φίλε zavi;:lol::lol::lol:
Link to comment
Share on other sites

ελπιζω στην προσπαθεια απλοποιησης που αναφερεται, να μπει σιγα σιγα η λογικη του ογκου σαν γενικο ελεγχο στην πολεοδομια, και οχι του συντελεστη δομησης που απο μονο του ειναι υπευθυνο για τις περισσοτερες παρανομιες και μπερδεματα.

 

τωρα εγω οταν ακουω για ειδικα σωματα ελεγκτων φανταζομαι παρτυ διαφθορας. απο κατι τετοια και δειγματολειπτικα, σιγουρα ειναι προτιμοτερο ο καθολικος ελεγχος.

 

Κατα τα αλλα, αν καταφερουμε να κανουμε τις αδειες να βγαινουν ευκολοτερα (το γρηγοροτερα δεν με ενδιαφερει αφου εχω δει στο εξωτερικο και πιο μεγαλες καθυστερησεις) και κυριως χωρις να χρειαζετε σε οτιδηποτε εκτος του απλουστερου θεματος να μπουμε σε διαδικασιες κουβεντας και ψησιματος και προσωπικης ψυχοθεραπειας του καθε σφραγιδοκρατορα, εγω θα ειμαι πανευτυχης.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι ο έλεγχος του όγκου αντί για την επιτρεπόμενη δόμηση είχε προταθεί στο παρελθόν (συμφωνώ με αυτήν την πρόταση).

Αλλά δεν θυμάμαι από ποιον φορέα. Για τα πάσης φύσεως ειδικά σωματα ελεγκτών, ας μην συζητάμε καλύτερα.

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχήν συμφωνώ απόλυτα με το να περάσουμε στην λογική του ελέγχου όγκου και ύψους μόνο.

 

Φίλε zavi , η διαφορά είναι ότι τώρα θα επωμιστούμε και την ορθή εφαρμογή των νόμων σε επίπεδο μελέτης πια.

 

Το θεωρώ απαράδεκτο και επικίνδυνο με βάση την έως σήμερα ισχύουσα πολυδαίδαλη και αλληλοαναιρούμενη νομοθεσία.

 

Οταν σήμερα , από πολεοδομία σε πολεοδομία διαφέρει η ερμηνεία μιας διάταξης είναι δυνατόν να πετάει σε μένα το μπαλάκι της ορθής ερμηνείας και εφαρμογής ?

 

Ποιός με καλύπτει αν σε μελλοντικό έλεγχο η υπηρεσία έχει άλλη άποψη για την εφαρμογή μιας διάταξης που έχω κάνει ? Και να μου ανακαλέσει την άδεια και να μου ζητάει μετά ο ιδιοκτήτης τα μαλλιοκέφαλά μου σε αποζημιώσεις ??

 

Αν θέλουν να είναι σοβαροί , ας απλοποιήσουν πρώτα την νομοθεσία να ξέρουμε τι μας γίνεται και μετά ας τα ρίξουν επάνω μας.

 

Τίθεται και θέμα ασφάλειας. Ποιός θα ελέγχει στα στατικά την ορθή εφαρμογή βασικών διατάξεων ( πχ α-γ-κ-υ-ρ-ώ-σ-ε-ι-ς , θα βλέπετε 20Φ σε 25άρι τοιχείο που θα πηγαίνει σύννεφο , ειδικά στις φασονατζίδικες μελέτες).

Πάμπολες φορές γίνεται αυτή η παρατήρηση στον έλεγχο στατικών. Θα αφήσουμε τον κόσμο στην τύχη του ?

 

Τέλος ,ναι , για μένα πρόκειται περί επαναφοράς του νόμου της Βάσως.

 

ΥΓ erling εγκρίθηκε.

Link to comment
Share on other sites

Μήπως βλέπεις πολλές αστυνομικές ταινίες (μαφία, εκβιασμοί κ.λπ.) φίλε zavi;:lol::lol::lol:

 

Chilon,επειδή ανδρώθηκα ως μηχανικός δίπλα σε νταβατζήδες κ στο τέλος το 50% της δουλειάς που έκανα ήταν τα claims,ενημερώνω απλώς το κοινό ότι ο μόνος ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΟΣ τρόπος σε δικαστήριο να αποδειχθεί ημερομηνία χωρίς την παρουσία άλλου εγγράφου,είναι φωτογραφία της κατάστασης που να φαίνεται κ η εφημερίδα της ημέρας.

 

@avgoust:Ναι,έχεις δίκιο.Γι' αυτό έβαλα κ την παρένθεση ''για όσους ξέρουν τους κανονισμούς'' στο προηγούμενο ποστ μου.......

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.